![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2014
|
Topraksız tarımda tehlikeli iz element birikimi
Merhaba Topraksız tarımda kullanılan iz elementlerin aşırı kullanımı veya dengesiz olarak bitkilere verilmesi sonucunda bitkiler üzerinden insan sağlığına etkilerini hiç düşündünüz mü ? Topraksız tarımda kullanılan iz elementler ( Bor, Demir, Bakır vb... ) dengesiz kullanımında bitkiler üzerinden insanlara geçer. Eğer bitkiler bu iz elementleri aşırı olarak barındırıyor ise karaciğer, böbrek ve akcigerlerde birikim yapacaktır. Kana geçen miktar artıkça etkileri yüksek tansiyon başta olmak üzere birçok hastalığıda tetikleyecek boyutlara gelebilir. Ülkemizde üretilen topraksız tarım seralarında ilk öncelik yüksek verim olduğu için sebzelerdeki iz elementlerin kalıntı miktarı hiçbir zaman kontrol edilmemekte. ( Ediliyorsada bunu açıklamış bir üretici görmedim... Ürünlerin etiketlerinde veya sitelerin bulunmuyor ) Muhtemel bir analizde topraksız tarımda üretilen bir domatesin diğer domateslerden çok daha fazla iz element içerdiği görülecektir. İnsan vücudunda birikecek iz element tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Bununla ilgili bir araştırma ben arayışlarım içinde bulamadım. Bu konuda bir bilgisi olan varsa yazarsa sevinirim. İz elementlerden ayrı olarak yüksek Azot kullanımıda insan sağlığına etkisi yüksek olabiliyor. Nitrat bileşenlerinin kalp hastalıklarını tetiklediğini okudum. Topraksız tarımda kullanılan azot bileşenleri sonucunda nitrat oranı yüksek sebzeler bulunuyor mu bununda araştırılması lazım. Topraksız tarımda ürettiğiniz sebzelerde aşırı iz element ve nitrat bileşenleri bulunabilir bunlara dikkat etmeniz gerekiyor. Topraksız tarım insanların hırsları nedeni ile masum görünmüyor açıkcası ![]() ... |
![]() |
![]() ![]() |
|
|