Kimyasal açıklamasını yapmaya çalıştım. Katalizör maddeler reaksiyona aracı olurlar, olaya taraf olmadan eskisi gibi, değişmeden, bileşik yapmadan reaksiyondan çıkarlar. Ama onlar olmazsa reaksiyon da olmaz. Kendi vücudumuzda da bu tür reaksiyonlar ve bunlar için gereken (iz veya değil) maddeler vardır muhtemelen. Formülleri hesaplayanlar bitkilerin kullandıkları maddelere bakıp izleyip araştırıp bulmuşlardır. Biraz da şundan koyalım diye kafadan atmamışlardır. Yani toprakta da olsa bitkiler bu maddelerei aynı şekilde kullanıyordur. Topraksız tarımın ek bir birikime neden olacağını sanmıyorum. Yani topraksız tarım mükemmel, çok fazla iz madde alırız, onun yerine zayıf toprakta yetişmiş ortalama domates yiyelim diye düşünmek bana mantıklı gelmiyor.
Örneğin bugün sanırım toplam 16 element ve 8 10 kadar iz element kullanıyoruz, bildiğim en az olanı molibden. Şimdilere vanadyumun da bitkiler tarafından kullanıldığı tartışılıyor. Muhtemelen molibden de az miktarda. Ama işte bunlar olmazsa tam olmuyor. Bitki ha bunu topraktan almış, ha topraksız. Domates yiyeceksek, domates yiyeceğiz, içindekilerle birlikte.
Düzenleyen sulukök : 12-05-2016 saat 20:11
Neden: ekleme
|