agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni11Beğeniler
  • 3 Gönderen
  • 4 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 2 Gönderen Doku_Kültürcü

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-03-2022, 02:17   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-06-2014
Şehir: IZMIR
Mesajlar: 270
Son okuduğum haberlerden sonra bu başlık aklıma geldi.
Bir ara bunu incelemiştim.
Şimdi haber şöyle...
" İçme sularında bulunan yüksek nitrat bileşenleri bağırsak kanserinin sebebi "
.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yasam/...abilir-1915548
.
Topraksız tarımda yüksek oranda Nitrat bileşenleri kullanılıyor ve ölçüm yapılmadan bir çok sera üretilen sebzeleri tüketiciye aktarıyor.
Suda bulunan nitrat bu zararı veriyor ise sebzelerdeki nitrat da aynı sonucu doğurur.

megbilgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2022, 05:11   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,145
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi megbilgi Mesajı Göster
Son okuduğum haberlerden sonra bu başlık aklıma geldi.
Bir ara bunu incelemiştim.
Şimdi haber şöyle...
" İçme sularında bulunan yüksek nitrat bileşenleri bağırsak kanserinin sebebi "
.
https://www.cumhuriyet.com.tr/yasam/...abilir-1915548
.
Topraksız tarımda yüksek oranda Nitrat bileşenleri kullanılıyor ve ölçüm yapılmadan bir çok sera üretilen sebzeleri tüketiciye aktarıyor.
Suda bulunan nitrat bu zararı veriyor ise sebzelerdeki nitrat da aynı sonucu doğurur.
Bu konuyu yeni fark ettim. Doku kültüründe öğrendiklerimizden;
1. Mikro elementlerde bitki için, faydalı doz ile zarar veren doz arasında çok büyük fark yok. Dolayısıyla, herhangi bir sebepten dolayı birikme olmuşsa o bitki ölür. Farklı açıdan baktığımızda, mikro elementlerin çok büyük bir kısmının bitkinin yapraklarında kullanıldığını görürüz, meyveye çok sınırlı bir kısmı geçer.
2. Makro element kullanımında (Azot-fosfor-potasyum), mesela domateste işlenmemiş azotu (mesela nitrat) düşürmek için çözeltinin elektriki iletkenliğini artırma amaçlı, besin çözeltisine sodyum klorür (yemek tuzu) ilave edilir. Bu hem üründeki kalıntı nitrat miktarını düşürür hem de ürüne lezzetini veren kuru madde miktarını artırır (standart toprakta yetiştiricilikte sodyum klorür kullanma şansınız yok ve bu nedenle de toprakta yetiştirilen domateste nitrat miktarı daha fazladır).

Ayrıntılı bilgi için, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Yüksek Tüzel, Prof. Dr. Ayşe GÜL ve Prof.Dr. Gölgen Bahar ÖZTEKİN'e başvurabilirsiniz.

Muda ve its_just_a_ride beğendi.
Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025