![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
Topraksız taze soğan yetiştiriciliği
Karabük de agaclar.net sitesi vasitasiyla tanistigimiz topraksiz tarima gonul veren arkadaslarla calismalar yapmaya karar verdik.. Kurmus oldugumuz serada oncelikle taze sogan yetistiriciligi yapmaya karar verdik. Hatalar ****** olacak. Ama onemli olan bir seyin olacagina dair inanc. Kis boyunca sogan ve maydanoz yetistirip daha sonra nft sistemle gotik profesyonel bir serada profesyonel uretime gecme en buyuk istegimiz.... Yaptigimiz calismalari zaman zaman burada paylasacagiz.? Saygilarimla. .. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
calismalar basladi...
12 kasimda perlit geldikten sonra calismalari yapmaya basladik ve 18 kasimda ilk dikimi yaptik... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
|
Öncelikle çalışmalarınızda başarı ve şans diliyorum. Yeşil soğan , maydanoz ve marul pazarda en çok aranan ve alınan yeşilliklerden. Tüm harcama ve emeklerinizin karşılığını almanız dileğimdir. Bu emeklerini de ayrı bir sayfada sergilemeniz ile yaptığınız işin doğrusu ve hatalarıyla belgelemeniz, tüm arkadaşlara yol gösterici olacaktır. Başarılar diler, sevgi ve selamlarımı sunarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
21 ekim tarihli calismalar... Düzenleyen Murat Uysal : 18-11-2014 saat 12:09 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
Serhan hoca da bu ise gonul verenlerden. Ahmet bey ise bizim iscimiz.. Isci olmadan bu islerin olmasi gercekten cok zor. Cunku hem okulda derse girip hemde serada tarlada calismak zor oluyor.... soganlari ilk basta seraya koyarak yagislardan koruyacagimizi dusunduk. Ancak seranin icindeki nemin yagis seklinde ustteki tellerden damlayacagi hic aklimiza gelmemisti. Kapali su ve yagis riski olmayan bir yerde depolamaliydik.. bu buyuk bir hata oldu. Soganlarda curume ve sineklenme basladi.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Seranın üst kısmından aşırı damla geliyorsa mantar hastalıkları çok çabuk yayılacaktır. Her gün havalandırmayı ihmal etmeyin, ürünlerde sık ekildiği için maddi kayıplara sebep olabilir. Bereketli ürünler dilerim.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
Teşekkürler sayın İsmail Kuzucu. Havalandırmayı yapmaya çalışıyoruz. Özellikle sera içi sıcaklık gündüz 25 dereceyi geçtiği zaman mutlaka havalandırmalar açılıyor... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
|
Sayın Uysal; Kuru soğanların baş kısmını kesmenizin amacı nedir ?. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
sayın ateşkaptan soğanın baş kısmını kesmemizin sebebi soğanların birbirine yakın zamanda hızlı çıkış yapacağına dair düşüncemiz. hem daha temiz oluyor. işçiligi epey artırdığına emin olun.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-10-2014
Şehir: HATAY
Mesajlar: 6
|
Bir sorum var bu besin erigin de kullanılan maddeler laboratuvar ortamında mi üretiliyor yoksa doğadan mi elde ediliyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
Sayın Murat_Erdogan27 Besin eriyikleri bazı bileşiklerden üretiliyor. Topraksız tarımda bitkinin besin ihtiyaçları göz önüne alınarak gübreli su ile sulama yapıyoruz.. Sayın Ateşkaptan ve Kudret Tezel hocamız gübre hazırlığı ile ilgili bir çok mevzuyu forum sayfalarında daha önceden paylaşmışlardı... Organik bazlı yapmak isterseniz o husus hakkında çok bilgim olduğu söylenemez.. saygılar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-10-2014
Şehir: HATAY
Mesajlar: 6
|
Anlatmak istediğimi anladınız sanırım bu bileşenler magnezyum olsun sülfat vb... yapay ürünler mi yoksa doğa bulunan şeylerden ayrıştırılan ürünler mi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
|
Alıntı:
Topraksız tarımda kullanılan bu kimyasallar elementler ya da bazı bileşikler. Bunların doğal ve ya yapay ayrımı mantıklı olmaz. Örnegin potasyum doğada saf olarak zaten bulunmaz. Potasyum tuzları olarak bulunurlar ama saf olmadıkları için değişik yöntemlerle saflaştırılırlar. Önemli olan bu kimyasalların saflık düzeyleri. Kullandığınız kimyasallar sanayi ölçeğinde, gıda düzeyinde ve ya analitik saflıkta olabilirler. Analitik saflıkta üretilen kimyasallar bu iş için mümkün olmayacak kadar pahalı olduğu için ben gıda düzeyinde saf olan ürünlerin kullanıldığını umuyorum. Çünkü Merk ve benzeri güvenilir bir markanın analitik saflıktaki ürünlerinin kilosu 20 E + KDV civarıdır. Ayrıca bir diğer hususda saflığın oranını oluşturan diğer kimyasalların ne olduğudur. % 99.8 Saflıktaki bir KCl ün saf olmayan 0.2 lik kısmının ne olduğu önemli. Gerisi NACl ise sorun yok ama ağır metallerden oluşuyorsa bu sağlıklı olmayacaktır. Solusyonu kendisi hazırlayan arkadaşların temin ettikleri kimyasalları en azından gıda saflığında olanlardan seçmelerini öneririm. Ne olursa olsun içerisinde ne olduğu hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı toprakta yetişme yerine içerisindeki tüm kimyasalları kontrol etme şansımızın olduğu topraksız tarımda ürünlerin daha güvenli olabileceğini düşünüyorum. Tabi solusyonlar dışındaki yardımcı ekipmanında sağlıklı seçilmesi durumunda. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33091.htm http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7427.htm |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
|
Merhaba Daha once internette buldugum iki yazinin ilgili kisimlarini cabucak Turkce yazayim, ancak cok detayli degiller. MAYDANOZ Nitrojen 100-150 ppm Fosfor 45-75 ppm Potasyum 74-90 ppm Magnezyum 20-30 ppm PH 5.5 - 6.0 EC 1.0 m- 1.6 ( Sicaklik arttikca dusuk EC kullaniniz ) Bu degerlere gore formul cikartmak pek olasi gelmiyor bana. Ancak onemli bir not dusulmus diyor ki : Kullandiginiz sistem geridonusumlu ( sirkulasyonlu ) sistem ise kesinlikle nitrojen seviyesine dikkat ediniz, maydanoz uretiminde nitrojen kullnimi cok oluyor ve cok ani dususler olabiliyor. YESILLIKLER ( HERBS ) ( Feslegen, roka, maydanoz, tere, yesil sogan gibiler ) Genel anlamda tum taze yesillikler icin verilen bir tarif de soyle : Burada agirliklar ounce ve pint olarak verilmis. Bunlarin karsiliklarini sonunda yazayim. Pot. sulfat 0.5 ounce Pot. nitrat 2 ounce Kals. nitrat 3 ounce Mag. sulfat 1.5 ounce Karisim tamami 25 galon su icerisinde olacak. Demir sulfat 0.5 pint Borik asit 0.5 pint Mag. Klorit 0.5 pint Cinko sulfat 0.5 cay kasigi Bakir sulfat 0.5 cay kasigi Biraz kek tarifine benzemis ama yazilan bu. Birimlerin cevrimi soyle : 1 ounce 28.35 gram 1 pint 550.61 ml ( mililitre ) kuru malzemeler icin, sivi icin farklidir. 1 galon 3.7854 litre Cay kasigi icin kontrol ettim ,elbette deger yok ama cay kasigi, kahve kasigi degil burada dikkat etmek lazim onlarin cay kasigi bizim kucuk kahve kasigidir, yani bebege mama yedirilen boyda kasik, ve tepeleme dolu degil. Umarim bunlar faydali olur. Baska bilgi bulamadim. Sn Ateskaptan kolay gelsin bakalim birseyler cikacak mi.. Bu arada nitrojen seviyesi nasil olculur bilmiyorum bilen varsa lutfen... NFT sistem icin tohum koklendirilip sonra sisteme konsun denmis, aksi takdirde koklenme olmayabiliyormus. Hava sicakligina gore maydanoz hasat baslangici 40-60 gun olabiliyormus ama hasat 6-7 ay suresince herhafta yapilabiliyormus. Hidroponik sistemde yassi yaprakli maydanoz ile daha fazla verim alinabiliyormus. Saglicakla kaliniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
Dikim yaptigimiz soganlarin buyuklugu resimlerde goruldugu gibi.... 20 gram ile 40 gram arasinda. Amasyanin kara sogani. Bursa Karacabey sogan pazarina kadar gittim. Ancak aradigim yalova 12 soganini bulamadim. Hem piyasada sogan cok pahali hem de az. Aldigimiz sogani kilosunu 42 kurustan aldik. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
Ilk dikimden sonra ilk cikanlar. Bu soganlarin kafasini kesmemistik. Bu sebeple kimisi cok aceleci oldu. Cikis da cok homojen olmadi... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | ||||||||||||||||||||||||||||
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Maydanoz için üç aşamalı bir formül verilmiş. Ancak değerler aralıklar halinde. CF10 = EC 1.0, CF18 = EC 1,8 şeklinde. Bitkinin gelişim durumuna göre seçenekler uygulanıyor. Aralıkları ise hava sıcaklığına bağlı olarak serin mevsimde yüksek değerleri, sıcak mevsimde düşük değerleri uygulamak şeklinde.
Diğer mikro elementler de belirtilmiş, buradan görülebilir. |
||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
29 ekim tarihli kafasi kesilmemis soganlarin ilk resmi... ilk gubrelemeyi bu tarihte yaptik. Hazirladigimiz solusyon marul gubresi. 990 litre suya 5 litre A ve 5 litre B katiyoruz... Suyun ec degeri 0,74. Gubre katinca ec degeri 1,15 cikmakta. Gubremizde biraz potasyum noksan. Potasyum sulfat gubresi eksik. Haftada iki sulama. Sulamayi yuzeysel yapiyoruz... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
1 kasim tarihlii sebzeler. Sulama ve gubreleme ayni dozda.. alt kisimdakiler kafasi kesilmis olanlar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
1 kasim tarihli. Sag taraftakiler kafasi kesilmemis olanlar.. sol taraftakiler kafasi kesilmis olanlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir süre önce genç olduğunu düşündüğüm yaşta vefat eden patetes vs. aldığım kişi aynı zamanda üretici olduğu için bazı püf noktaları anlatmıştı. Soğanı dikerken sizin kestiğinizden daha fazla yarısına yakın kısımdan soğanı kesmemi, hem soğanın alt kısmını hem de kestiğim üst kısmını dikmemi önermişti. Neden olduğunu sorduğumda ise soğan kesildiği zaman bir yerine çok daha fazla filiz vereceğini daha fazla ürün alınabileceğini anlatmıştı. Sizin daha fazla kestiğiniz soğanlardan aynı şekilde birden fazla filiz verme oldu mu ? Onun önerisi üst kısmının da tamamen toprağın içinde kalması idi. İklim daha müsait olduğu için sera ile birlikte yeriniz de geniş olduğu için aynı zamanda dışarıya da ekim yapıp gelişme ve hasat zamanları arasında farkları denemeniz uygun olurdu diye düşünüyorum. Bir komşumun bir yıl içinde uzun süredir işlenmeyen yeri dört kere belleyip koyun gübresi attığı yerde soğanların gelişimine çok şaşırdım. Mükemmel bir gelişim gösterdiler. Ben de ondan çok sonra ektiğim soğanlar henüz yeni filiz çıkarmaya başladılar. Ektiğiniz ve beğenmediğiniz soğanların Amasya kara soğan olduğunu söylüyorsunuz. Bizim burada da yerli kışlık acı mor soğan var. Ancak verim düşük olduğu için diğer türler tercih edilmeye başlanması ile çok az ekiliyor. Yemeklerde kullanımı daha fazla tercih edilse de doğrarken diğer soğandan daha fazla insanı ağlatıyor. ![]() ![]() ![]() Patetescinin ve başka kişilerin söylediğine göre bizim burada tatlı soğan olarak sonbaharda dikilen işte bu mor soğan. Kendisi acı ama taze soğanı tatlı oluyormuş. Soğuklara da dayanıklı imiş. Tatlı soğan ekildiği zaman çıkan taze soğan acı oluyormuş. Bu yıl az da olsa bu soğandan diktim. Belki tohum alırım. Tohum alırsam tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmayı düşünüyorum. Yalova 12 ile kara soğanın taze soğanlarının tatlarına bir bakın isterseniz. Açık alanda aldığınız ürünler hızlı gelişmedikleri, soğuk, rüzgar güneş vs. mücadele ettikleri için çok daha güçlü olmak zorundalar. Bu nedenle muhtemelen kuru madde oranları da daha fazla olmaktalar. Sera içinde ise yüksek nem, fazla sıcaklık, rüzgarsız ve dışarıya göre naylondan bir kısım bitki için faydalı ışıkların azalarak geldiği bir ortamda daha hızlı gelişme olmasına rağmen su oranı yüksek, daha nazik, uzun yapraklı kuru madde oranı düşük soğanlarınız oldu muhtemelen. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |||||||||||||||||||||||||||||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
|
Alıntı:
Elementler için de minimum ve maksimum değerler verilmiş. Alt ve üst değerlere göre, hangisini baz almak gerekir, bilemedim. Ben de CF 12 yani ec 1.2 deki element değerlerinin üst sınırını dikkate alarak gübre hesabı yapmayı düşünüyorum. En kısa zaman da buraya yazarım. Araştırmanız ve yardımınız için teşekkür ederim. |
|||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 192
|
Sayın Uysal, başarılar diliyorum. Sulamayi yuzeysel yapiyoruz... diyorsun, burayı biraz açar mısın? Soğanlar çok sıkı, eriyik üzerlerine gelmiyor mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
evet geliyor.Herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
|
Sn Meyvelitepe`nin bulduklari besin degerlerini okudum. Tohum dikimi yapiyorlar ve ilk yaprak gorunusu 20 gun kadar suruyor ki sadece su veriyorlar. Sonrasinda seyreltme yapip delik aralarini aciyorlar ( sistem NFT) ve besin olarak CF 10 ila 18 kullaniliyor. Hava isindikca EC dusuk olacak sekilde kullaniliyor. Hasat baslangici yaklasik 60 gun denmis. Sn. Ateskaptan, CF 10, 12 ve 18 hepsi var sistemde, ortam sicakligina gore birisini kullaniyorlar. Tohumdan ilk yapraklara kadar sadece su vermislerdi sonrasinda bunlardan birisini seciyorlar. Onceki mesajda amatorce verilmis agirliklari yazmistim, bunlara gore hesap yapilsa belki be uc formule yakin cikabilir mi ? Saglicakla kaliniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
|
Sayın Kızıltan; Araştırmalarınız için size de teşekkür ederim.Rahat bir zamanım da o formülün de gübre hesabını yapmayı düşünüyorum. Zira biraz karışık. Formülleri sayfamda yazdım, bütünlük sağlaması için. Maydanoz 14 -24 derecede iyi sonuç veren, 30 derece üzerinde çiçeklenme eğilimi gösteren bir bitki. Hava sıcaklığına uygun olarak, CF 10, CF 12 ve CF 18 için formüle ettim. Önümüzdeki sezon, tabi kısmet olursa bende denemek istiyorum. Sağlıkla kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
15 kasim tarihli resimler... hasata basliyoruz. Maydanoz dikimi basladi... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-11-2017
Şehir: Moskova
Mesajlar: 1
|
Murat bey mrhbalar, yeşil soğan yetiştirmek istiyorum, 1 ton kuru soğandan yaklaşık olarak kaç kg yeşil soğan yetiştirebilirim, tahmini olarak! Şimdiden tşkrler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
|
Sn Uysal Kolay gelsin, umarim hasat ve gelir beklentilerimizi karsilar. Soba borusunu hemen disari vermek yerine yatayda biraz uzatsaniz ve soba uzerini sicakligi mumkun oldugunca tutabilmek icin bulabildiginiz demirlerle doldursaniz hatta buyucek bir su kazani falan koysaniz biiraz daha yararli olabilir. Bu arada, ekim hasat arasi kac gun oldu ? Ekilen sogan agirligi ile hasat edilen yesil sogan agirligi ne kadar oldu ? Saglicakla kaliniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|