agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni137Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-11-2014, 01:34   #31
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Sn Uysal

Kolay gelsin, umarim hasat ve gelir beklentilerimizi karsilar.
Soba borusunu hemen disari vermek yerine yatayda biraz uzatsaniz ve soba uzerini sicakligi mumkun oldugunca tutabilmek icin bulabildiginiz demirlerle doldursaniz hatta buyucek bir su kazani falan koysaniz biiraz daha yararli olabilir.

Bu arada, ekim hasat arasi kac gun oldu ? Ekilen sogan agirligi ile hasat edilen yesil sogan agirligi ne kadar oldu ?
Saglicakla kaliniz.
İyi dilekleriniz için teşekkürler sayın kiziltan. Sobayı soğanları ısıtmaktan çok kendimiz ısınmak için kurduk aslında..

İlk hasadı yaptığımızda meşerelerde tam olgunlaşma olmadığını görüp hasadı devam ettirmedik. 10 gün daha bekliyeceğiz. Ekilen soğan ağırlığı ile hasat edilen yeşil soğan ağırlığı arasındaki fark hakkında pek bir fikrim yok. Ölçemedik malesef. Bire bir ürün alsak bizim için süper olacak..

Bu arada bu hafta tohumdan da ekim yapacağız...

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2014, 12:57   #32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Uysal

15 Kasim tarihinde hasata baslayacaginizi yazdiniz ama sonrasinda bilgi vermediniz. Umarim isler beklediginiz gibi gidiyordur.
Kolay gelsin

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2014, 21:11   #33
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Hasata basladigimizda acemiligimizin farkina vardik... iclerinde cok kucuk vardi... bu sebeple biraz daha bekledik. Sogan cesiti duzgun degil.? Tek tip ayni kalitede sogan lazim....

cumartesiden itibaren gunluk hasata basliyoruz.....

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2014, 10:26   #34
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-09-2008
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 253
Hadi hayirlisi bakalim

Murat Uysal beğendi.
alone35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2014, 11:58   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Uysal

Umarim beklediginiz gibi olmasa da zarar olmasin. Daha once ki basliklardan ogrendigime gore ekilecek sogan yeni olacagina eskiden kalmis iskartalar secilirse verim daha iyi oluyor.

Soguk zamanlarda tohumdan ekim nekadar dogru bilemiyorum, hasata kadar gececek sure uzun olacak ve isitmak zorunda kalacaginiz gibi, ekip sonra sasirtarak epey iscilik odeyeceksiniz. Yesil sogan eken ciftcilerle gorusup fikirlerini alsaniz faydali olabilir.

Bu arada sera ve hazirladiginiz duzenek varken, perlit de epeyce almissiniz , seranin bir kismina bildiginiz ve razi oldugunuz marul cesidini ekmek iyi olabilir sanirim.

Bir de soganin yaninda tere, roka, feslegen gibi urunler ekebilirseniz hem urun cesitliligi olacak. Maydonoz uzun sure hasat edilebildiginden feslegen ile birlikte denemekte fayda olabilir.
Saglicakla kaliniz

Murat Uysal beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2014, 13:29   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-06-2014
Şehir: IZMIR
Mesajlar: 263
Tohum paket olarak satılan yeşil soğan tohumları mevcut.
Üzerinde 45 günde hasat deniliyor, bunlar sizin yetiştirdiklerinizden farklı mı ?

...

Murat Uysal beğendi.
megbilgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2014, 17:02   #37
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
teşekkürler sayın kiziltan.. yarın için ilk sipariş 350 bağ...

ne kadar çok çeşit yapılırsa o kadar fazla uğraşacağımızı düşünüyoruz.. bu sebeple kış için sadece soğan...

Ancak dış alanda zaten marulum var... bu hafta hasat ediyorum..

aynı zamanda bir miktar bezelye ve kara bakla ekiyoruz...


3,5 dönümlük bir parsel ve 5 dönümlük başka parsel daha var... Ayrık otu bol... buraları temizlemeye başladım... baharda 5 dönüme oturak fasülye 3,5 dönüme ise ıceberg yapmayı düşünüyorum....

Muda ve kiziltan beğendi.
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2014, 17:04   #38
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi megbilgi Mesajı Göster
Tohum paket olarak satılan yeşil soğan tohumları mevcut.
Üzerinde 45 günde hasat deniliyor, bunlar sizin yetiştirdiklerinizden farklı mı ?

...
Sayın megbilgi, iri soğandan yetiştirdiklerimiz hızlı çıkış ve kalın gövdeli soğan elde edildiği için tercih ediliyor..

Tohumdan ise hasadı uzun sürüyor ama masrafsız... ikisinin de pazarı başka başka.... Arz talep meselesi kısaca...

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2014, 17:40   #39
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Uysal

Internette ve youtube`da gordum " patlican agaci " isimli bitki var. Marsin tarafinda fidesi satiliyor. Geldigimde mumkun olursa alip burada deneyecegim. Yeriniz buyuk olduguna gore 15-20 tane alip dikseniz enteresan olabilir. Google`da " patlicam agaci " yazip arasaniz hem bilgi hem film hem de tedarikcinin telefonlari var, fiyati cok ucuz.
Saglicakla kaliniz

Murat Uysal beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2014, 19:50   #40
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Sevgili arkadaslar. Ben gubrelemeye marul formulu ile basladim hougland ile devam ettim. Bitkileri buyumesinde yesillenmesinde sikinti yok ancak, bitkiler kuru madde miktari dusuk. Cok sulu bir yapisi var. Halbuki pazar talebi biraz daha sert bitkiler... bu sebeple cok agirlik kaybediyor. Resmen yapraklarindan su damliyor.?. Acaba formulumu degistirsek diyoruz....

**** yapraktsn 20-20-20 + iz eleme t gubresi ile desteklesek mi diyoruz... bu arada humik asit kullanimi da fayda saglarmi....

cevaplariniz icin simdiden tesekkurler...

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2014, 11:52   #41
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Uysal

Topraksiz tarim urunlerinde raf omru kisaligi temelbir sorun. Forum icerisinde ozellikle marul icin bu konudan bahsedilince internette buldugumbilgiyi yazmistim.

Gubre icerisine 50 ppm Potasyum Silikat ekliyorlardi.

Marul disinde urunlere de faydali olurmu bilmiyorum. Internette arasaniz Turkiye`de satiliyor,pahali da degil. Denemekte fayda olabilir.
Saglicakla kaliniz.

Murat Uysal beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2014, 14:44   #42
Ağaç Dostu
 
ateşkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
Sayın Uysal;

Forum da işin uzmanı çok değerli üyeler var. Tabi bire bir uygulamanızı bilmeden ve görmeden sağlıklı bir cevap vermeleri mümkün değil.

Benim denemelerimden ve verdiğiniz bilgilerden yola çıkarak, aşağıdaki hususlar da eksiklik olabileceğine kanaat getirdim.

PotasyumSülfat gübresinin eksik olduğunu yazmışsınız, Bu nedeni olabilir,

Soğanın pazar değerini etkileyen diğer nedenlere gelince; Tanktaki besin solüsyonuna yeterli oksijen verilmemesi, Perlitin içindeki besin solüsyonunun drene olamaması, Kök bölgesinde biriken suların yıkanmaması, Sera nem oranının % 60 dan fazla olması, Kalsiyum elementini yeterince alamaması.

Kalsiyum hücre duvarlarının yapısında önemli rol oynar. Sebzenin dayanıklılığını artırır. Kuru madde oranını etkiler.

Bu hususları gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Kolay gelsin.

ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2014, 19:42   #43
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Sayın kiziltan ve sayın ateşkaptan ilgi ve alakanız için teşekkürler.. Sayın ateşkaptan Potasyum sülfat gübresinin sıkıntısını ilk başta yaşadık... son üç gübrelemede kullandık. Perlit içine giren solüsyon tekrar geri dönmüyor. bir kez kullanıyoruz. drenaj kanallarından tahliye ediyoruz.. Drenaj açısından bir problem yok.. göllenme gerçekleşmiyor. perlitin yapısı gereği perlit nemli kalıyor. Hava da soğuk olduğundan hemen kurumuyor. Kuyudan tanka direk geliyor. Kuyudan gelen su ise yüksekden tanka düşürülerek oksijence zenginleştiriliyor. iki kez gübreli su verirsek bir kez temiz su gönderiyoruz. Perlitin suyunu sıkarak ph kontrolü yaptım. 6,5 civarı. ec değeri ise 1,65 gösteriyor. ortam olarak bir sıkıntı yok gibi... ama kök bölgesi derseniz bakmadım açıkçası. Sera nem oranım ise oldukça yüksek sabah bahçeye geldiğimizde %99 nem oluyor. bütün pencereleri açsak bile ortam nemi %70 den aşağı düşmüyor. Akşam olunca tekrar havanın soğumasıyla birlikte nem %99 a kadar çıkıyor.. baş edemedik.

Kalsiyum elementi içinse son üç gübreleme hougland gübresi idi. kalsiyum miktarı oldukça iyi gibiydi. Şayet kalsiyumsa problem yok. Kalsiyum nitratlı bir yaprak gübresi ile üstten destekleyebilirim...

Yalnız şu sorunlar var... Soğanlar da ilaç kullanmayalım derken ciddi mildiyö yaşanmaya başladı.. bu sebeple bugün uzun bir çaba yaparak yatakların hasada gelmiş olanlarını acilen hasat edip markete verdik. yarın geri kalanını vereceğiz..

Soğan çeşidinden memnun değilim. biraz toptancıdan acemice alışımızdan kaynaklandı. birde soğan fiyatları bu sene çok yükseldiğinden ucuz diye mecbur kaldık.

Halbuki Karacabey den getirdiğim Karacabey soğanları 1'e 1.2 gibi ve baş parmak kalınlığında veriyor. deneme amaçlı bir miktar ekmiştik. bu sebeple bu sene bu soğanları elden çıkarıp önümüzdeki ağustos ayında Karacabeye giderek direk tarladan tam yemeklik iri yalova 12 cinsi 1 kamyon soğan almayı düşünüyoruz. Gitmişken yol üstünde bulunan MeyveliTepe'ye ve sayın Todor'a müsade ederlerse uğrayıp acı kahvelerini içmeyi düşünüyoruz...

Teşekkürler..

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2014, 21:03   #44
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın Uysal, Resimlere dikkatlice baktığım halde drenaj kanallarını dolayısı ile drenaj suyunun nereye gittiği göremiyorum. Rica etsem sulama ne drenaj hakkında daha detaylı bilgi verirmisiniz.

Murat Uysal beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2014, 22:09   #45
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal Mesajı Göster
1 kasim tarihli. Sag taraftakiler kafasi kesilmemis olanlar..

sol taraftakiler kafasi kesilmis olanlar.
Sayın Murat Uysal;

Bir süre önce genç olduğunu düşündüğüm yaşta vefat eden patetes vs. aldığım kişi aynı zamanda üretici olduğu için bazı püf noktaları anlatmıştı.

Soğanı dikerken sizin kestiğinizden daha fazla yarısına yakın kısımdan soğanı kesmemi, hem soğanın alt kısmını hem de kestiğim üst kısmını dikmemi önermişti. Neden olduğunu sorduğumda ise soğan kesildiği zaman bir yerine çok daha fazla filiz vereceğini daha fazla ürün alınabileceğini anlatmıştı.

Sizin daha fazla kestiğiniz soğanlardan aynı şekilde birden fazla filiz verme oldu mu ?

Onun önerisi üst kısmının da tamamen toprağın içinde kalması idi. İklim daha müsait olduğu için sera ile birlikte yeriniz de geniş olduğu için aynı zamanda dışarıya da ekim yapıp gelişme ve hasat zamanları arasında farkları denemeniz uygun olurdu diye düşünüyorum.

Bir komşumun bir yıl içinde uzun süredir işlenmeyen yeri dört kere belleyip koyun gübresi attığı yerde soğanların gelişimine çok şaşırdım. Mükemmel bir gelişim gösterdiler. Ben de ondan çok sonra ektiğim soğanlar henüz yeni filiz çıkarmaya başladılar.

Ektiğiniz ve beğenmediğiniz soğanların Amasya kara soğan olduğunu söylüyorsunuz. Bizim burada da yerli kışlık acı mor soğan var. Ancak verim düşük olduğu için diğer türler tercih edilmeye başlanması ile çok az ekiliyor. Yemeklerde kullanımı daha fazla tercih edilse de doğrarken diğer soğandan daha fazla insanı ağlatıyor.

Patetescinin ve başka kişilerin söylediğine göre bizim burada tatlı soğan olarak sonbaharda dikilen işte bu mor soğan. Kendisi acı ama taze soğanı tatlı oluyormuş. Soğuklara da dayanıklı imiş. Tatlı soğan ekildiği zaman çıkan taze soğan acı oluyormuş.

Bu yıl az da olsa bu soğandan diktim. Belki tohum alırım. Tohum alırsam tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmayı düşünüyorum. Yalova 12 ile kara soğanın taze soğanlarının tatlarına bir bakın isterseniz.

Açık alanda aldığınız ürünler hızlı gelişmedikleri, soğuk, rüzgar güneş vs. mücadele ettikleri için çok daha güçlü olmak zorundalar. Bu nedenle muhtemelen kuru madde oranları da daha fazla olmaktalar. Sera içinde ise yüksek nem, fazla sıcaklık, rüzgarsız ve dışarıya göre naylondan bir kısım bitki için faydalı ışıkların azalarak geldiği bir ortamda daha hızlı gelişme olmasına rağmen su oranı yüksek, daha nazik, uzun yapraklı kuru madde oranı düşük soğanlarınız oldu muhtemelen.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2014, 22:12   #46
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Sayın Uysal, Resimlere dikkatlice baktığım halde drenaj kanallarını dolayısı ile drenaj suyunun nereye gittiği göremiyorum. Rica etsem sulama ne drenaj hakkında daha detaylı bilgi verirmisiniz.
Sayin Kudret Tezel hocam. Naylona delikler delerek drenaj yaptik. Boykelikle suyun suzulmesini sagliyoruz....

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2014, 22:24   #47
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
4 aralik tarihli resimler....

Eklenen Resimler
 
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2014, 22:55   #48
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın uysal, bitki beslemede karşılaştığımız her problemde önce besin eriyiği hakkında yorumlar yaparız. Oysa bence en önemli faktör sistemdir. Bunu defalarca dile getirdik. Taktir edersiniz ki fikirlerimiz yapmış olduğumuz deneyler tatbikatlar gözlemler neticesi oluşur. Fikir ve düşüncelerimiz akademik bir değer taşıyamaz ama mantıken düşündüğümüzde birinci yanlışımız seralarımızdır. Sera denince aklımıza sadece belki bir kaç dereceyle soğuktan korunmak,yağmurdan rüzğardan korunmak için yapılmış içinde bitki yetiştirdiğimiz kapalı mekan aklımıza geliyor. Oysa sera sıcağı soğuğu nemi bitki çeşitine göre belli değerlere ayarlana bilen bir ortamdır. Bakınız nemin fazla olmasından dolayı bitkimizi istediğimiz gibi besliyemiyoruz. Zira bitkinin suyu dolayısıyla besini emebilmesi için sicaklığa ama en önemlisi de ortam neminin belli değerlerde olmasına ihtiyacı vardır. Havalandırma probleminizin mutlaka çözülmesi lazım. Drenaj olayının mutlaka ve mutlaka elden geçirilmesi drenaj suyunun kullansanızda kullanmasanızda mutlaka alınması lazımdır.
Islanan toprak dolayısı ile sera içi nemin yüksek olması çok doğaldır. Bu nemli toprakta hastalıkların üremesi de kaçınılmaz bir gerçektir.Eğer drenaj suyunu sera içinde bir tanka veya sera dışına çıkara bilirseniz rutubetin büyük bir kısmından kurtulabilirsiniz. Sera altına koruyucu bir sera örtüsü sermek hem ısı hem rutubet hemde yabani otların üremesi açısından mutlaka etkili olacaktır. Özellikle ısı ve nem konusunda basit veya komplike sistemler kuramadığımız sürece bu türlü tedbirleri almaya daha çok ihtiyaç vardır.
Ben besin eriyiğinden önce bu faktörlerin daha önemli olduğuna inanıyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2014, 17:01   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sayin UYSAL

" Karacabey soğanları 1'e 1.2 gibi ve baş parmak kalınlığında veriyo "

Burada ne demek istediginizi anlayamadim. Sogan basina ortalama, yani 5 sogandan 6 yesil sogan mi aldiniz, yoksa 1 kilo sogandan 1.2 kg mi aldiniz ?
Saglicakla kaliniz

Murat Uysal beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2014, 18:20   #50
Ağaçsever
 
Rtanyel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2014
Şehir: Pendik - İstanbul
Mesajlar: 36
Sayın uysal,
temizlemeyi makineylemi yoksa ellemi yapıyorsunuz, ne kadar zaman alıyor? 1 kiloya kaç bağ girer?
Kasalama ve pazarlama konularınada değinirseniz bizi aydınlatmış olursunuz, örneğin kaç paralık yatırımla kaç ayda kaçpara kazanılır?
Birde videonuzu izledim, gerçekten çok faydalı olmuş yanlız bizim için en önemli kısım olan solisyon hazırlama kısmını kesmişsiniz, pratik için bu çok önemli, zahmet olmassa bunu bekleriz, şimdiden teşekkürler...

Murat Uysal beğendi.

Düzenleyen Rtanyel : 08-12-2014 saat 19:01 Neden: Bir soru daha
Rtanyel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2014, 19:32   #51
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Murat hocam,

Kendi seralarımdaki havalandırma sizinki gibiydi. Havandırmayı ön ve arka alanların en üst kısmından yaptım. Bu şekilde olunca 4-5 saatlik havalandırma yetiyor. Akşamları oluşan nemde hastalığı yaymıyor.

Bir diğer önerim ise mildiyö hastalığı için. Şuan 2 tünel seramda hıyar ekili. En önemli sorun mildiyö ve mantar. Bunu da candem firmasının bakır nitrat adlı ürünü ile çözdüm. Bu ürünü araştırmanızı tavsiye ederim.

Bereketli ürünler dilerim..

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2014, 19:39   #52
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Sayin UYSAL

" Karacabey soğanları 1'e 1.2 gibi ve baş parmak kalınlığında veriyo "

Burada ne demek istediginizi anlayamadim. Sogan basina ortalama, yani 5 sogandan 6 yesil sogan mi aldiniz, yoksa 1 kilo sogandan 1.2 kg mi aldiniz ?
Saglicakla kaliniz
Sayın Kiziltan 1 kilo soğandan 1.2 kg soğan aldık.. hemde kökleri kesilmiş ve temizlenmiş halde...

harika bir sonuç...

ancak soğanların yayvan ve dairesel yani kısaca basık seçilmesi ayrıca çok çok iri yemeklik soğan olması gerekiyor. ilk fırsatta deneme yapılan karacabey soğanlarının resmini atıyorum...


Düzenleyen Murat Uysal : 09-12-2014 saat 18:02
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2014, 19:40   #53
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
Murat hocam,

Kendi seralarımdaki havalandırma sizinki gibiydi. Havandırmayı ön ve arka alanların en üst kısmından yaptım. Bu şekilde olunca 4-5 saatlik havalandırma yetiyor. Akşamları oluşan nemde hastalığı yaymıyor.

Bir diğer önerim ise mildiyö hastalığı için. Şuan 2 tünel seramda hıyar ekili. En önemli sorun mildiyö ve mantar. Bunu da candem firmasının bakır nitrat adlı ürünü ile çözdüm. Bu ürünü araştırmanızı tavsiye ederim.

Bereketli ürünler dilerim..
İsmail bey teşekkürler. Tecrübe en iyi ilaçtır...

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2014, 19:47   #54
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Sayın uysal, bitki beslemede karşılaştığımız her problemde önce besin eriyiği hakkında yorumlar yaparız. Oysa bence en önemli faktör sistemdir. Bunu defalarca dile getirdik. Taktir edersiniz ki fikirlerimiz yapmış olduğumuz deneyler tatbikatlar gözlemler neticesi oluşur. Fikir ve düşüncelerimiz akademik bir değer taşıyamaz ama mantıken düşündüğümüzde birinci yanlışımız seralarımızdır. Sera denince aklımıza sadece belki bir kaç dereceyle soğuktan korunmak,yağmurdan rüzğardan korunmak için yapılmış içinde bitki yetiştirdiğimiz kapalı mekan aklımıza geliyor. Oysa sera sıcağı soğuğu nemi bitki çeşitine göre belli değerlere ayarlana bilen bir ortamdır. Bakınız nemin fazla olmasından dolayı bitkimizi istediğimiz gibi besliyemiyoruz. Zira bitkinin suyu dolayısıyla besini emebilmesi için sicaklığa ama en önemlisi de ortam neminin belli değerlerde olmasına ihtiyacı vardır. Havalandırma probleminizin mutlaka çözülmesi lazım. Drenaj olayının mutlaka ve mutlaka elden geçirilmesi drenaj suyunun kullansanızda kullanmasanızda mutlaka alınması lazımdır.
Islanan toprak dolayısı ile sera içi nemin yüksek olması çok doğaldır. Bu nemli toprakta hastalıkların üremesi de kaçınılmaz bir gerçektir.Eğer drenaj suyunu sera içinde bir tanka veya sera dışına çıkara bilirseniz rutubetin büyük bir kısmından kurtulabilirsiniz. Sera altına koruyucu bir sera örtüsü sermek hem ısı hem rutubet hemde yabani otların üremesi açısından mutlaka etkili olacaktır. Özellikle ısı ve nem konusunda basit veya komplike sistemler kuramadığımız sürece bu türlü tedbirleri almaya daha çok ihtiyaç vardır.
Ben besin eriyiğinden önce bu faktörlerin daha önemli olduğuna inanıyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.

Sayın hocam. İlgi ve alakanız için çok teşekkürler. Sizin etkiniz çalışmalarımızda fitili ateşleyen şey olmuştur.. Biz doğru ya da yanlış olsun y doğru bir yolda yavaş yavaş ilerlediğimizi biliyoruz. Geleceğin topraksız tarımda olduğunun farkındayız. Bu sebeple amacımız ne kadar hızlı yol alırsak o kadar iyi olduğudur. Afrika da bile bu işler rahatlıkla yapılırken biz neredeymişiz onu anlamıyorum...

Hocam söylediğiniz gibi en büyük sorunum nem. Drenaj kumlu bir toprak olduğundan çok sorun değil.. Araştırdığımda diğer çiftçilerin kapıları gece gündüz hala açık bıraktığını gördüm. Bir kaçı ile konuştuğumda çok soğuklara kadar sorun olmayacağını söylediler... Havalandırma sorununu çözeceğiz.

Sayın Kudret Tezel hocam. dediğiniz gibi formüller gayet güzel.. Ve usulünce de hazırlıyoruz. Yalnız bütün formülasyonlara ulaşmak oldukça zor. Mesala sırf soğan için bir formüle ulaşamadık..

Teşekkürler..

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2014, 19:50   #55
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Rtanyel Mesajı Göster
Sayın uysal,
temizlemeyi makineylemi yoksa ellemi yapıyorsunuz, ne kadar zaman alıyor? 1 kiloya kaç bağ girer?
Kasalama ve pazarlama konularınada değinirseniz bizi aydınlatmış olursunuz, örneğin kaç paralık yatırımla kaç ayda kaçpara kazanılır?
Birde videonuzu izledim, gerçekten çok faydalı olmuş yanlız bizim için en önemli kısım olan solisyon hazırlama kısmını kesmişsiniz, pratik için bu çok önemli, zahmet olmassa bunu bekleriz, şimdiden teşekkürler...
Sayın Rtanyel solüsyon hazırlama sırasında babam ziyaretime gelmişti. Tam Kalsiyumnitratı tartıyordum ki sonlandırmak zorunda kaldık..

Merak etmeyin her çalışmayı tekrardan teker teker video haline getirip yayınlayacağız...

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2014, 19:52   #56
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Rtanyel Mesajı Göster
Sayın uysal,
temizlemeyi makineylemi yoksa ellemi yapıyorsunuz, ne kadar zaman alıyor? 1 kiloya kaç bağ girer?
Kasalama ve pazarlama konularınada değinirseniz bizi aydınlatmış olursunuz, örneğin kaç paralık yatırımla kaç ayda kaçpara kazanılır?
Birde videonuzu izledim, gerçekten çok faydalı olmuş yanlız bizim için en önemli kısım olan solisyon hazırlama kısmını kesmişsiniz, pratik için bu çok önemli, zahmet olmassa bunu bekleriz, şimdiden teşekkürler...
Soğanları elle hasat edip elle temizliyoruz. Mıgır soğan veya kavurmalık denen soğanlar ile iş yapmak çok zor. Elimde kalan 7 ton soğanı takas yapacağım halci ile.. yerine en iri yemeklik soğanlardan alacağım... küçük soğanın kafasını kes, temizle, dik hasat et tekrar temizle bağla çok işçilik maalesef...

Soğanları 250 gr. bağ yapıyoruz. resimleri sonra yüklerim. pazarlama sadece marketlere veriyoruz.. Şu an da 3.25 tl kilosu toptan.. parekende de 4 tl. biz şu an para kazanamıyoruz... Maaalesef....

ateşkaptan beğendi.
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2014, 12:33   #57
Ağaçsever
 
Rtanyel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2014
Şehir: Pendik - İstanbul
Mesajlar: 36
İlginize teşekkür ederim, özellikle solisyon hazırlama videosunu sabırsızlıkla bekliyorum, nasipse bende pendikte deneyeceğim, bostancı hal fiyatlarını buradan paylaşırım inşallah...

Murat Uysal beğendi.
Rtanyel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2014, 17:48   #58
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn. UYSAL

Kolay gelsim. Su anda neden para kazanamadiginizi anlayamadim.

Bir sogandan 1.2 kg uretim ve kilosu 3.25 TL demek sogan basina yaklasik 4 TL satis demek ki tek kelime ile harika.

Besin formulunu degistirseniz yuzde kac farkedecek ki ? Hazir mevsim nedeniyle fiyat iyiyken uretip satmak en iyisi, nasil olsa eklenecek elementler, kullanilacak ilaclar bu arada bulunur. Siz sogan takasini yapip hemen dikseniz yeter. Bence vaktinizi baska formul icin harcamasanizm hazir yagmur varken kaplari doldursaniz iyi olacak.

Dikim yerinizi biraz masrafla yukseltebilseniz hem drenaj kolay ayarlanir ve olculebilir olacak hem de iscilik biraz kolaylasacak.

Taze Yeşil Soğan Üretimhanesi (Muallim Ayhan ) basliginda mesaj 74 resimlerinde kasali bir sistem var, bu sanirim uygun sistem. Kullanilmadiginda kaldirabiliyorsunuz, alttan ayak koyup yarim ( kesilmis ) PVC boru koyup drenaj yapmak mumkun, gerekirse ustuste pramit seklinde yerlestirmek mumkun ki size elastikiyet saglayacak , mevsime gore baska urun yetistirecekseniz sera icerisinde bir koseye almak mumkun. Kasalarin altidan hava sirkulasyonu olmasi da nem sorununda yarariniza olabilir.

Benim arazimin oldugu yerde suyun EC si cok yuksek, 8.5 a yakinm sadece kayisi , badem ve nar oluyor, baska yer bulabilsem bu sistemde deneyecegim, ancak burada fiyat orasi kadar yukselmiyor, deneyip bakmak lazim. Yine de aklimdaki urun musk kavunu ve akilli vana .Ileride denemek istedigimden bazi istatistik bilgi icin israrla yazdim, sagolun.

Saglicakla kaliniz,

Murat Uysal beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2014, 18:00   #59
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Sn. UYSAL

Kolay gelsim. Su anda neden para kazanamadiginizi anlayamadim.

Bir sogandan 1.2 kg uretim ve kilosu 3.25 TL demek sogan basina yaklasik 4 TL satis demek ki tek kelime ile harika.

Besin formulunu degistirseniz yuzde kac farkedecek ki ? Hazir mevsim nedeniyle fiyat iyiyken uretip satmak en iyisi, nasil olsa eklenecek elementler, kullanilacak ilaclar bu arada bulunur. Siz sogan takasini yapip hemen dikseniz yeter. Bence vaktinizi baska formul icin harcamasanizm hazir yagmur varken kaplari doldursaniz iyi olacak.

Dikim yerinizi biraz masrafla yukseltebilseniz hem drenaj kolay ayarlanir ve olculebilir olacak hem de iscilik biraz kolaylasacak.

Taze Yeşil Soğan Üretimhanesi (Muallim Ayhan ) basliginda mesaj 74 resimlerinde kasali bir sistem var, bu sanirim uygun sistem. Kullanilmadiginda kaldirabiliyorsunuz, alttan ayak koyup yarim ( kesilmis ) PVC boru koyup drenaj yapmak mumkun, gerekirse ustuste pramit seklinde yerlestirmek mumkun ki size elastikiyet saglayacak , mevsime gore baska urun yetistirecekseniz sera icerisinde bir koseye almak mumkun. Kasalarin altidan hava sirkulasyonu olmasi da nem sorununda yarariniza olabilir.

Benim arazimin oldugu yerde suyun EC si cok yuksek, 8.5 a yakinm sadece kayisi , badem ve nar oluyor, baska yer bulabilsem bu sistemde deneyecegim, ancak burada fiyat orasi kadar yukselmiyor, deneyip bakmak lazim. Yine de aklimdaki urun musk kavunu ve akilli vana .Ileride denemek istedigimden bazi istatistik bilgi icin israrla yazdim, sagolun.

Saglicakla kaliniz,
Sayin kiziltan kusura bakmayin yanlis yazmisiz. 1 sogan degil bir kilo olacak. Yalniz bu deneme amacli diktigimiz kucuk bir miktar. Diger sogandan 10 ton var elimizde...

kiziltan beğendi.
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2014, 18:54   #60
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn UYSAL, hata yapmisim ama sonuz degismiyor.

1 kilo kuru sogandan 4 TL ye yakin satilacak urun, iyi ticaret degil mi ?

Iscilik ve besin masraflari ne kadar tutuyor, yaklasik bile hesaplasaniz karli olacak gibi. Oynayabileceginiz, tasarruf saglayabileceginiz kalem sadece iscilik giderleri gibi gorunuyor. Hal fiyatlariyla sogan 1.50 TL ye ulasmadigina gore bu sogandan 4 TL na yakin uretim bence iyi, hele yetisme suresinin kisaligi da hesaplanirsa.

Saglicakla kaliniz

Murat Uysal beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024