![]() |
|
![]() |
#271 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2012
|
Alıntı:
Ancak; 10 litre tank için Stok A ve Stok B den 100 er ml almanız fazla olacaktır.25 er ml almanız yeterli olacaktır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Ağaç Dostu
|
Viyolde çiçeklenen Kornişon Salatalıklar, ![]() Domatesleri diktikten sonra viyolde kalan domatesler, ![]() Dikim için gün sayan salatalık, kavun, karpuz ve kabak fidelerim. Dikim için çok geç kalındı . (Bilinen nedenden.) ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#273 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-04-2014
|
Üstadım şimdi yine kafam karıştı ben formüldeki değerleri dörde böldüm ama seyrelttiğim suyu ikiye böldüm yani 1.25 litre yerine 2.5 litre kullandım bu durumda yoğunluğun azalması gerekmez mi o zamanda nihai besin suyuna 2 kat sülusyon gerekir diye düşünmüştüm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#274 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
250 litrelik tanka 2500 ml besin eriyiği konursa, 10 litreye ne kadar konacak= 100 ml tabii. Sayın Tezel ; Yaptıklarınızı da ilgiyle izliyorum. Başarılar dilerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#275 |
Ağaç Dostu
|
Sonunda salatalık, kavun, karpuz fideleri yerlerinde.
11 adet Salatalık, 6 adet Kavun ve 6 adet karpuz ve bir adet (sonun da dev kabak olacak) kabak fidesi yerlerinde. ![]() Biberler biraz boy attılar, ![]() Çilekler, önce marul besini ile büyüdüler, Marullar bitip biberler ekilince, biber besin eriyiği çilekleri azdırdı. ![]() Marul dibin biraz üzerinden kesilince ortaya bu çıktı. Yeniden filizlenen marul, biber besin eriyiği ile coştu. Kesilen yerden üç adet marul oluştu. ![]() Bu sezon dört adet besin eriyiği ile çalışıyorum. Çilek besin eriyiği (iki aşamalı deneme aşamasında), biber besin eriyiği (geçen sene uyguladığım), Florida 2012 5 aşamalı domates besin eriyiği ve sekiz aşamalı salatalık besin eriyiği ( kavun, karpuz ve kabak ayni besinle devam edecekler. Denemeler bakalım nasıl sonuçlanacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#276 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-04-2014
|
sayın Ateş hocam, yine süper örnek bir çalışmalar,bol hasatlar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#277 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2013
|
Marulu koku ile cikartmayip. yuzeyden 2-3 cm yukaridan keserek almak bir yetistiricilik sekli. Hatta besin erigi verilmeyen ortamlar da var. Pazardan alinan marulun koklu olmasina dikkat eder, alttan 3-4 cm keser ve bu kismi 2-4 gun 1-1.5 cm su icerisinde bekletip topraga dikerseniz sadece sulamayla bile yeni marul veriyor, kaldi ki besinli su verirseniz.. Boylece beginilen marul tekrar yetistirilmis oldugu gibi, fide alma ve gelistirme zahmeti de olmuyor. Saglicakla kalin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#278 |
Ağaç Dostu
|
sayın kızıltan hocam bu çok güzel bilgi için teşekkürler,uygulayacağım.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#279 |
Ağaç Dostu
|
Sn Volkan0048 Bu sekilde kokunden yeniden buyuyen sebzeler var, sadece sulama ile yapabiliyorlar bunu. Sanirim dusuk yogunlukta besin sivisi ile daha iyi olur. Marul, taze sogan, taze sarimsak, kereviz sapi, tum taze yesillikler ( roka, maydnoz, tere vs.. ) bir de bu forum icerisinde basligi olan perpetual spinach ( kuzu kulagina benzer bir ispanak turu ). Hepsinde system ayni, koku 1-1.5 cm suda tekrar kok uzatana kadar bekletip gunes goren yerde topraga dikmek. Youtube acarsaniz, regrow lettuce, regrow onion, regrow garlic, regrow celery diye aramalar yaptiginizda videolari var. Marul denedim oldu, digerleri icin baslamadim, isleri yoluna koyayim deneyecegim. Saglicakla kalin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim sayın kızıltan hocam, iyi ki varsınız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#281 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu sene marula doydum. İlk defa denemiştim. Marul yüzünden, biber ve salatalıkları viyol de tuttum. Onların tükenmesine kadar bekledim. Neyse ki tükendiler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#282 |
Ağaç Dostu
|
Sn Ateskaptan Dibe yakin kestiginiz marul fotograftaki hale kac gunde geldi ? Saglicakla kalin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#283 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kestiğim marulların köklerini de çıkartıp atıyordum, bunu unutmuşum. Benimkisi tamamen tesadüf oldu. Marulu kesmem, tahminen 15 gün olmuştur. Selamlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Ağaç Dostu
|
Sn Ateskaptan 15 gunde yeni marul, hem de begenmis oldugunuz turun yeni urunu ciktiysa, fide parasi vermediyseniz, iyi bir sey. Satmak icin degil de evde tuketmek icin oldukca iyi. Bu tip uretim yapanlar internette cok var, tuketim icin yeni cikan yapraklari topluyor ve tekrar kesmiyorlar, birkac ayri maruldan birer ikiser yaprak alip tuketiyorlar. Yazilanlara gore yaprak alindiginda marul tekrar yaprak veriyormus. Saglicakla kalin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
Ağaç Dostu
|
10 günlük domatesler, eski hallerinden eser yok, Florida besin eriyiğini de çok sevdiler, Ancak; sera dışında olduklarından yağmur ve rüzgara açıklar, yağmur suyu besin eriyiğinin Ec ve Ph miktarlarını etkilediğinden, sabah, akşam kontrol gerektiriyor. Yağmur suyu Ec yi düşürüp, Ph yükseltiyor. ![]() Salatalık, kavun, karpuz da sera dışın da ve ayni şekilde dış etkilere açık, ![]() Biberler, sera içinde ve keyifleri iyi. ![]() Ama sera dışındaki manzara da bu. ![]() Reçel den kurtulanları, akşamları masada misafir ediyoruz. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Ağaç Dostu
|
Gülleci bulamacı
Sayın Halil Önen' nin tarifini verdiği, (bu sayede kulaklarını çınlattım mı bilmem!..) her derde deva, her bitkiye uygulanan ve hastalıkları önlediği belirtilen meşhur Gülleci Bulamacını bugün yaptım ve hemen de uyguladım. Yani hastalık başlamadan. Tüm bitkilere uyguladım. Birer hafta arayla uygulamayı düşünüyorum. (Sönmüş kireç ile yapılan gülleci bulamacı; 10 lt su, 3 kg kükürt, 3 kg sönmüş kireç) Geniş bilgi Sayın Halil Önen' in sayfasında. ![]() Domatesleri ipe aldım. Kim derdi bu kadar çabuk büyüyecek. ![]() Pepino bitkim den geçen yıl 8 adet meyve almıştım. Bu sene durumu bu. ![]() Ve Teknemin bağlı olduğu Liman'nın genel görünümü. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Ağaç Dostu
|
İlk çiçekler koparılır.
Kavun ilk çiçeklerini açtı, tabii bunlar erkek çiçekler, (kavun da ilk erkek çiçekler açar ve sonradan açan dişi çiçeğin döllenmesini sağlarlar.) kuvvetin boya gitmesi için koparılacaklar. ![]() Ayni şekilde salatalıklar da, ![]() Kabak sonunda herhalde sökülecek, çok yer kaplıyor. ![]() Biber büyüdü, ![]() Ve ilk çiçeğini oluşturdu. Kral çiçek, o da koparılacak. (Biberin gelişmesi için) ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Ağaç Dostu
|
Bitki bakımına devam.
Biber de; ana dal ikiye veya üç dala ayrılması sırasın da, ortada çıkan çiçek, kral çiçek veya kral biber olarak adlandırılır ve pek büyümez, ancak bitkinin gelişmesini de etkiler. Mutlaka kopartılır demiştik. (Bu işi yapanlar bilir de, benim sözüm yeni heveslilere).Ayrıca; bitkinin gelişen yan dalları da küçük sürgün ken koparılır. Kral biber çiçeği, (örnek) ![]() Yan sürgünler, ![]() Salatalık ta ki çiçek ve yan dal, ![]() Domates koltuk yan sürgünü, ![]() Ve kavun, karpuz yan sürgünleri. Ancak; bunlar hemen koparılmaz, üzerinde meyve oluşumu beklenir.Meyve var ise iki,üç yaprak üzerinden ucu kırılır, meyve yoksa tamamı koparılır. Salatalık ta da ayni işlem yapılabilir. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#289 |
Ağaç Dostu
|
Sn Ateskaptan, kolay gelsin. Su kokunden kopartmayip yerinde biraktiginiz maruldan ne haber? Bu yontem verimli oldu mu ? Internetten izledigim kadariyla bu sekilde 7-8 marul birakip her seferinde herbirisinden birer ikiser yaprak aliyorlar. Ayni seyi taze soganda ve ispanak icin de yapiyor, koku cikarmayip 2 cm kadar birakip keserek topluyorlar. Saglicakla kalin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#290 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bildiğimiz gibi marul, kış dönemi yani kısa gün bitkisidir. Soğan ve ıspanak da ayni. Benim diktiğim de kış döneminden çıkılıp, bahar başlangıcı idi. Arkadaşımın, fideleri bana verdiği günlerde, marullar sapa (çiçeklenmeye) kalkmışlardı. Aldığım fidelerinde boyu uzamış ve sapa kalkmak üzere olduklarını gördüm. Tabii, toprakta bu böyleydi de, topraksız da nasıl olurdu ?. Maksat deneme olunca; Marulların ilk yaprakları da dahil olmak üzere perlit içine adeta gömdüm. Yani yaprak kök arasın da yeniden kılcal köklenme sağladım. Besin eriyiği ile de çabucak köklendiler. Sonuç; mükemmel lezzet ve görünüşte marullar. Sapa kalkmaması da sanırım yeniden köklenmeleri. Şimdi; Söktüğüm çileklerin yerine yine marul diktim. Bakalım sapa kalkacak mı ?. Eğer sapa kalkma eğilimi göstermezlerse dediğiniz konuyu deneyip, burada paylaşırım. Sorunuza gelince; Marul dikmiş olduğum kanala, marullar kalkar kalkmaz biber diktiğim den, (zaten marul yüzünden dikimde çok gecikmiştim) Marul besin eriyiği yerine biber besin eriyiğine geçilince, kalan tek kök marul, hızla sapa kalkma eğilimi gösterdi, (Biber besin eriyiği kuvvetli geldi) Sizin belirttiğiniz yaprak, yaprak kopartma aşamasına geçemeden maalesef mideye indi. Yine de bu uygulamayı kış ayında da yapıp denemek gerekir. Bu işi profesyonel olarak yapanların mutlaka gözlemleri vardır. Bizimle de paylaşabilirlerse, Balkonlarında bu işi yapmak için çaba sarf eden amatörlere de yaprak yaprak kopartmak kalır. Ne dersiniz!.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Ağaç Dostu
|
Kornişon salatalık dibinde oluşan ve kök gelişimini engelleyen çiçekler koparılmıştı. Ancak, kök gelişimi tamamlandığından artık bu ve sonra oluşanlar koparılmayacak, ![]() Yakından görünümü, ![]() Nihayet Domateslerim çiçekte, dikimden 20 gün sonra. Artık Florida besin eriyiği ikinci safhasına geçebilirim. ![]() Ve devamı, ![]() Bu domates pembe, çiçeği bile büyük, ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-03-2014
|
Sevgili "ateşkaptan", sizin önerdiğiniz 2 aşamalı çilek besin formülünü uyguluyorum. Yeni doğan yaprakların %80'i uç kurumasıyla başlayıp 1cm olunca ölü çıkıyor. Gövdesi sağlıklı hepsinin ama yaprakları kuru. Sorun ne olabilir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#293 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-04-2014
|
Sayın duvane aynı sorun bendede var biraz araştırdım antraknoz diye bir hastalığın belirtisi sanırım olgun yaprakların saplarında kararma taze yaprakların uçlarında yanma besin eriği ile alakası yok sanırım çeşitli sitelerde bazı ilaçlar önerilmiş ben şimdilik kullamadım saygılar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#294 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-03-2014
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#295 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2010
|
Ates abi , pepinolari kisin serayami aldin. Bende 4 saksi var kisin nasil muhafaza edeyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#296 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Almanya'da; kışın sert iklimi dolayısı ile don bitkiyi öldürür. Sera için de olmasın da fayda var. Aslında; kışın burada kalsam bende sera içine alırdım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#297 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şahsen ben de denedim. Ama sonuç pek iyi olmadı. Sizin dediğiniz durumlar oluşmadı ama, Çok hızlı bir gelişme ile pek az çiçek verip, hemen stolon oluşturdular. Böylece; deneme başarısız olmuş ve formülün pek sağlıklı olmadığı test edilmiştir. Aşağıda alıntıladığım. tek evreli çilek formülü denenmiş formül olup, geçen yıl onu denemiştim ve çok başarılı olmuştum.(Jones, 1983) Her ne kadar sonbahar da uygulandığı belirtilse de, ilk baharda da iyi sonuç vermiştir. [(Hem Katı ortam kültürü (Perlit+Torf) Hem de NFT Sisteminde ve Sonbahar da uygulanmıştır.) Ben bu solüsyonu ilkbaharda uyguladım. Araştırmada kullanılan besin eriyiğinin içeriği her iki sistemde N 200, P 37, K 208, Ca 167, Mg 49, S 64, Fe 1.53, B 0.46 , Mn 1.16, Zn 0.09, Cu 0.03 ve Mo 0.02 mg/l olarak düzenlenmiştir. (Jones, 1983; Tanrısever ve ark., 1998). Tanklardaki besin eriyikleri günlük olarak kontrol edilerek EC 1.8-2.2 dS/m, pH 5.5-6.5 seviyesinde tutulmuştur.] Bun dan böyle, daha önce uygulanmış formüllerden başkasını kullanıp da, bir sezonu kaybetmem. Şimdi, çileklerin yerine marul diktim, Ramazan'a yetişecek mi bakalım. ![]() Deneye, deneye işin doğrusunu bulacağız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#298 |
Ağaç Dostu
|
Fide oluşturma için viyol'e son.
Tohumdan fide oluşturmak için harcanan zaman ve emek az değil. Geçen yıl Samsun'dan biber fidesi getirtmiştim. Kahvaltı da dahi yiyebilirsin. Tatlı ve lezzeti mükemmel biber çeşiti. Bu sene tohumdan yetiştireyim diye ben inat ettikçe, o da fide olmamakta ısrar etti. Zaten en zor fide oluşturan biber tohumudur. Bu viyoldekiler olmadı, hadi öbür viyollere de ektim. Yok, bir türlü köklenip, fide olmadılar. Ancak, 4 adet fide oluşturabildim. Yine tesadüf, o çıkan 4 adet fideden birine 5-6 tane fazladan tohum atmıştım, ancak bir tanesi filizlenmişti. Viyoldeki toprağı ile birlikte dikip, gelişmesini izlerken, diğer çillenmiyen biberlerin hemen hepsinin filiz verdiğine şahit oldum. Denemek için tekrar o biber den bir kaç fidenin dibine tohum bıraktım, 2-3 gün içinde çillenme başladı. İşte sonuç, ![]() Deneye deneye işin kısa yolunu bulacağız. Geçen yıl da, domates koltuk uzantısını dikmiştim hemen köklenmiş idi. Şimdi ; Filizlendiremediğim ne kadar çiçek varsa, birer ikişer boş alanlara diktim. Hatta sevdiğim üzüm ün çeliğini de. Hep beraber gözlemleyeceğiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#299 |
Ağaç Dostu
|
Gülleci Bulamacı
Biberlere de gülleci bulamacı ilacından atmıştım. Güya hastalık başlamadan, Bir kaç gündür biber yapraklarının kıvrıldığı ve büzüldüğünü gözlemledim. İlaç da attığım için, kalsiyum eksik olduğuna hükmettim. Biraz daha kalsiyumu artırdım. Ancak, durum değişmeyince, yakından inceleyeyim dedim. sonuç; ![]() Tabii biberlere yeniden ilaç attım, tekrar baktım alt kısımdakiler aynen duruyorlar. Tek tek bu bitli olan yapraklara tekrar atıp, sonucunu yarın yazmayı düşünüyorum. Belki etkisi uzun zamana yayılabilir. ![]() Bu da yaşadığım küçük ilçemin genel görüntüsü, ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#300 |
Ağaç Dostu
|
Gülleci bulamacı
Bugün erkenden kalkıp, biberleri kontrol ettim. Kontrol aracı, yakın gözlük, elde büyüteç ve tespit den sonra bunu belgelemek için fotoğraflamak. Teknolojinin nereye geldiğini, daha nereye gideceğini bilmek imkansız. Ama, tahmin edebiliyorsun. Mikroskop ile görülebilen yaratıklar, şimdi 13 megapiksel lik cep telefonu kamera ve objektifi ile tespiti yapılabiliyor. Tek tek yaprakları gülleci bulamacı ile yıkamama rağmen bana mısın demediler. Bir kısmı tutunamayıp düştüler, ama bir çoğu yaprak altında kaldılar ve aşağıda görüldüğü gibi poz verdiler. ![]() Tekrar büyüttüm, ![]() Bir başka yaprak, ![]() ve büyütülmüş hali, ![]() Gülleci Bulamacının yeşil bite karşı herhangi bir etkisi yok, elimde kimyasal ilaç da var ama, bu forum da sayın Mine Pakkaner'in tarifini verdiği doğal ilaçları kullanmadan, ona başvurmayı düşünmüyorum. En kolay yeşil bit mücadelesi için Arap sabunu tarifi verilmiş, Deneyeceğiz ve sonuçları burada açıklanacak. Sora sora Bağdat'ı, deneye deneye doğruyu bulacağız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
çilek, domates, gübre formülleri, hobi bahçesi, topraksız tarım |
|
|