agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni588Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-03-2013, 13:11   #1
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Giriş Tarihi: 21-08-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI Mesajı Göster
Maşallah çilek değil çiçek bahçesi sanki
bol, sulu,tatlı meyveleriniz olsun inşallah,
en tatlılarından bi kaç fidan sözünüzü usanmadan hatırlatabilirim bu resimlei gördükçe. )
Sayın HANIMELI Merhaba.
Size sözümüz söz ama aramızda sır olarak kalsın çünkü size şu fıkrayı hatırlatırım. Bir Arkadaşı Nasrettin Hoca‘ya sormuş : – Hocam sizde kırk yıllık sirke varmış.. Nasreddin Hoca da : – Var demiş..Arkadaşı : – Biraz versene ilaç yapacağım demiş..
Nasrettin Hoca :
- Her isteyene verseydim o sirke kırk yıl durur muydu sence? demiş.
Selamlar... saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2013, 11:05   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-02-2009
Merhaba Sn vetman,
Çileklerinizin maşallahı var çok sağlıklı görünüyorlar.Düşük Ec den başlayarak bitki gelişimine göre ec değerini yükselterek sulama periyodunu düzenliyorsunuz herhalde.Bitki nin vegetatif gelişimi arttıkça hem su hem de besin ihtiyacı artacaktır.Benim bitki besleme mantığımı sizle paylaşmak istedim.yaklaşık bir aydır topraksız kısımdan çilek hasadı yapıyorum.darısı sizin başınıza.Bol kazançlar dilerim.Umarım gözlemlerinizi düzenli şekilde kayıt altına alıyorsunuzdur.Yapacağınız yatırımlarda size ışık tutacaktır.Saygı ve selamlar..

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2013, 16:17   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-03-2011
masallah.Allah kolaylıklar versin.devamını bekliyoruz.

m_aslan_d Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 13:50   #4
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi m_aslan_d Mesajı Göster
masallah.Allah kolaylıklar versin.devamını bekliyoruz.
Değerli kardeşim teşekkür ederim. Allah razı olsun. Allah size de versin dilerim. selamlar...

Eski 14-03-2013, 13:38   #5
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mtugrul33 Mesajı Göster
Merhaba Sn vetman,
Çileklerinizin maşallahı var çok sağlıklı görünüyorlar.Düşük Ec den başlayarak bitki gelişimine göre ec değerini yükselterek sulama periyodunu düzenliyorsunuz herhalde.Bitki nin vegetatif gelişimi arttıkça hem su hem de besin ihtiyacı artacaktır.Benim bitki besleme mantığımı sizle paylaşmak istedim.yaklaşık bir aydır topraksız kısımdan çilek hasadı yapıyorum.darısı sizin başınıza.Bol kazançlar dilerim.Umarım gözlemlerinizi düzenli şekilde kayıt altına alıyorsunuzdur.Yapacağınız yatırımlarda size ışık tutacaktır.Saygı ve selamlar..
Sayın mtugrul33 hocam ilginiz için teşekkür ederim. size de bol kazançlar. ürünlerinizi pazarlama yönteminizi merak ettim, hale mi verirsiniz ihracatçıya mı yoksa pazarcıya mı. bizim asıl sınavımız yeni başlıyor bence. bir ürünü üretmek fazla zor olmuyor önemli olan pazarlama diye düşünüyorum. zaten deneme seramızı da bu şekilde büyük yapma nedenimiz de pazarlamayı da görebilmek düşüncesiydi.
Ben birkaç ihracat firmasına mail attım. deneme üretimi yaptığımızı ve daha büyük sera kurma düşüncemizi ihracatın nasıl olabilirliğini, yatırımımızı buna göre planlamak istediğimizden bahsettim. lütfederler de olumlu cevap verirlerse eylül gibi büyük sera çalışmalarımız olabilir.
Çilekte ihracat firmalarının hasat takvimine göre Nisan Mayıs Haziran ayları ihracat için çilek topladığı aylar. biz de üretimimizi bu aylara göre düzenleyebiliriz. ocak, şubat, mart aylarındaki üretimimizi de yurt içinde değerlendirebiliriz düşüncesindeyim.
Değerli hocam yakın ilçemizde 150 dönüm topraklı tarımda çilek üretemi yapan bir dostumuz da bizi örnek alarak topraksız tarımda çilek üretimi yapma düşüncesindeler. seramıza tekrar gelecekler ve son kararlarını verecekler. eğer ihracat yapılabilecek seviyede ürünü el birliğiyle ihracata sunabilirsek belki Nisandan önce ihracat gerçekleşebilir düşüncesindeyim. Bunlar tabi hep bizim düşüncelerimiz. görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler... selamlar... saygılar...

Eski 14-03-2013, 13:53   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-10-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 Mesajı Göster
Sayın mtugrul33 hocam ilginiz için teşekkür ederim. size de bol kazançlar. ürünlerinizi pazarlama yönteminizi merak ettim, hale mi verirsiniz ihracatçıya mı yoksa pazarcıya mı. bizim asıl sınavımız yeni başlıyor bence. bir ürünü üretmek fazla zor olmuyor önemli olan pazarlama diye düşünüyorum. zaten deneme seramızı da bu şekilde büyük yapma nedenimiz de pazarlamayı da görebilmek düşüncesiydi.
Ben birkaç ihracat firmasına mail attım. deneme üretimi yaptığımızı ve daha büyük sera kurma düşüncemizi ihracatın nasıl olabilirliğini, yatırımımızı buna göre planlamak istediğimizden bahsettim. lütfederler de olumlu cevap verirlerse eylül gibi büyük sera çalışmalarımız olabilir.
Çilekte ihracat firmalarının hasat takvimine göre Nisan Mayıs Haziran ayları ihracat için çilek topladığı aylar. biz de üretimimizi bu aylara göre düzenleyebiliriz. ocak, şubat, mart aylarındaki üretimimizi de yurt içinde değerlendirebiliriz düşüncesindeyim.
Değerli hocam yakın ilçemizde 150 dönüm topraklı tarımda çilek üretemi yapan bir dostumuz da bizi örnek alarak topraksız tarımda çilek üretimi yapma düşüncesindeler. seramıza tekrar gelecekler ve son kararlarını verecekler. eğer ihracat yapılabilecek seviyede ürünü el birliğiyle ihracata sunabilirsek belki Nisandan önce ihracat gerçekleşebilir düşüncesindeyim. Bunlar tabi hep bizim düşüncelerimiz. görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler... selamlar... saygılar...
Merhabalar sayın Vetman

Dediğiniz gibi asıl iş pazarlama bu konuda bir kaç söz söylemek isterim. Çilekte ihracat biraz karışık bir husus öncelikle soğuk hava deposu olmadan neredeyse olmaz bir durum. Ürettiğiniz tür çok önemli (ne olduğunu bilemiyorum ancak belli türler hariç uzun yol şartlarına çilek asla domates vs gibi dayanamaz.).

Genellikle ihracatçıların (aracı desek daha doğru) aldıkları aylar bahar sonu yaz başı olmasının nedeni malum çileğin en ucuz olduğu dönemi seçmelerinden ileri gelir. Türkiye'de çilekte büyük üretim ve ihraç ne yazık ki soğuk hava deposu olmadan olmaz bir durum. Eğer yaz aylarına üretim düşünürseniz size tavsiyem topraksız tarım yapmayın yahut tek sefer ürün veren türlere yönelin. Hal mantıklıdır ancak ucuza gider. Biz parakende yapıyoruz tabi bulunduğunuz yere göre böyle bir şansınızın olması zor olabilir.

ankafar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 14:28   #7
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ankafar Mesajı Göster
Merhabalar sayın Vetman

Dediğiniz gibi asıl iş pazarlama bu konuda bir kaç söz söylemek isterim. Çilekte ihracat biraz karışık bir husus öncelikle soğuk hava deposu olmadan neredeyse olmaz bir durum. Ürettiğiniz tür çok önemli (ne olduğunu bilemiyorum ancak belli türler hariç uzun yol şartlarına çilek asla domates vs gibi dayanamaz.).

Genellikle ihracatçıların (aracı desek daha doğru) aldıkları aylar bahar sonu yaz başı olmasının nedeni malum çileğin en ucuz olduğu dönemi seçmelerinden ileri gelir. Türkiye'de çilekte büyük üretim ve ihraç ne yazık ki soğuk hava deposu olmadan olmaz bir durum. Eğer yaz aylarına üretim düşünürseniz size tavsiyem topraksız tarım yapmayın yahut tek sefer ürün veren türlere yönelin. Hal mantıklıdır ancak ucuza gider. Biz parakende yapıyoruz tabi bulunduğunuz yere göre böyle bir şansınızın olması zor olabilir.
Sayın Ankafar cevabınız için teşekkür ederim.
İhracat yapabilecek firmaların bize 40 km uzaklıkta soğuk hava depoları var ve ayrıca gümrük de mevcut. Biz Salihlideyiz soğuk hava depoları ve gümrük ise ise Alaşehirde. Bu işe girerken bu hususları da göz önünde bulundurarak yola çıkmıştık. Tabi ihracat için belli miktarda üretim olma şartı var. Bunun nasıl olabilirliğini araştırmaktayım. Konfüçyusun ifadesiyle: "Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil." biz bir yol bulma telaşındayız. Bize yön gösteren dostlara da ayrıca teşekkür ediyoruz.
selamlar... saygılar...

Eski 14-03-2013, 17:31   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-10-2012
Alıntı:
Sayın Ankafar cevabınız için teşekkür ederim.
İhracat yapabilecek firmaların bize 40 km uzaklıkta soğuk hava depoları var ve ayrıca gümrük de mevcut. Biz Salihlideyiz soğuk hava depoları ve gümrük ise ise Alaşehirde. Bu işe girerken bu hususları da göz önünde bulundurarak yola çıkmıştık. Tabi ihracat için belli miktarda üretim olma şartı var. Bunun nasıl olabilirliğini araştırmaktayım. Konfüçyusun ifadesiyle: "Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil." biz bir yol bulma telaşındayız. Bize yön gösteren dostlara da ayrıca teşekkür ediyoruz.
selamlar... saygılar...
O zaman gerekli koşullar oluşmuş gözüküyor. Peki hiç fiyat araştırması yapabildiniz mi? En azından yaklaşık olarak sizden çıkış fiyatı için bir ortalama var mıdır?

ankafar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 16:57   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2012
Tesadüfen denk geldiğim gerçek dünyadan bir haber.

Topraksız çilek üretti

Ticari ama, belki sizlerden daha amatör. Ama mutlu.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 19:40   #10
Ağaç Dostu

hanımeli's Avatar

Giriş Tarihi: 07-03-2013
sn vetman996 inşallah sorunsuz bir pazrlamanız olur,
benim eskiden çalıştığım bir köy vardı geçen senelerde ziyarete gittik,giderkende yol kenarında bir amca çilek satıyordu,biraz alalım reçel yaparız dedik,amca bize aynen şunu dedi,''gir kızım bahçeye al çuvalını nekadar istersen topla para istemez,okadar düştükü fiyatlar işçi tutup toplatsam maliyeti kurtaramam,tarlada çürüyor'' dedi bizde girdik yaklaşık 10 kilo civarı topladık,bir yandanda yedik,amcayada 5 lira para verdik,istemedi adamcağız,olsun torununa bişey alırsın dedik,
diyeceğim çok üzülmüştüm yazık memleketimin uğraşan çiftçisine,inşallah bu tablolar birdaha olmaz,Allah herkese bol,hayırlı kazançlar versin.

hanımeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2013, 09:37   #11
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
sn vetman996 inşallah sorunsuz bir pazrlamanız olur,
benim eskiden çalıştığım bir köy vardı geçen senelerde ziyarete gittik,giderkende yol kenarında bir amca çilek satıyordu,biraz alalım reçel yaparız dedik,amca bize aynen şunu dedi,''gir kızım bahçeye al çuvalını nekadar istersen topla para istemez,okadar düştükü fiyatlar işçi tutup toplatsam maliyeti kurtaramam,tarlada çürüyor'' dedi bizde girdik yaklaşık 10 kilo civarı topladık,bir yandanda yedik,amcayada 5 lira para verdik,istemedi adamcağız,olsun torununa bişey alırsın dedik,
diyeceğim çok üzülmüştüm yazık memleketimin uğraşan çiftçisine,inşallah bu tablolar birdaha olmaz,Allah herkese bol,hayırlı kazançlar versin.
Sayın HANIMELI temennileriniz için teşekkür ederim.
Ülkemizdeki tarımla ilgilenen kesimin kaderidir bu mahsulün para etmeyip tarlada, dalda çürümesi. Bir yıl karpuz iyi para eder ertesi yıl hurra herkes karpuz eker ve mahsul para etmez tarlada çürür. örnekleri çoğaltmak mümkün. Ben çok gördüm pamuğunu toplatmak için işçilik parası vereceğine tarlada kalınca daha karlı olduğunun hesabını yapan çiftçiyi. Biz bu sıkıntıların yaşanmasının önüne geçebilmek için ihracatın önemli olduğunu düşünüyoruz. umarım bu konuda da başarılı oluruz.
Topraksız tarımın en karlı yönlerinden biri de işçilik maliyetlerinin çok düşük olması. Çileğin en zor kısmı ise mahsulün kısa zamanda elden çıkarılması zorunluluğu. Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik gibi çilek de kurutularak satışa sunulabilir mi diye düşündüm ve ülkemizde ve dünyanın bir çok yerinde bu işi yapanların olduğunu gördüm. tabi burada önemli olan da en az maliyetle en iyi kazancı elde edebilmek. Zaman ne gösterecek hep birlikte göreceğiz. Hayırlısı olur İnşallah..
Ara sıra paylaşımlarda bulunun ki size verdiğimiz sözü hatırlayalım, unutmayalım
Selamlar... Saygılar...

Eski 15-03-2013, 17:51   #12
Ağaç Dostu

İsmail Karagülle's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2009
Çilek kurutulmaz ama çok güzel reçeli olur. Ben düşünüyorum . Sen de düşün bize de yol gösterirsin .

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2013, 18:46   #13
Yeni Üye

drekt's Avatar

Giriş Tarihi: 08-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Çilek kurutulmaz ama çok güzel reçeli olur. Ben düşünüyorum . Sen de düşün bize de yol gösterirsin .
sayın Karagülle fırınlama yöntemiyle şok uygulanarak çilek kurutulur .Muzdan kiviye çilekten ananasa kadar meyveler kurutuluyor ve çerez olarak kullanılmakta uzak doğuda uzun yıllardır kullanılmakta ama ülkemizde yeni yeni bi kac meyve ve sebzede yapılmaktadır...

drekt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2013, 20:21   #14
Ağaç Dostu

hanımeli's Avatar

sn vetman 996 çilek kurutulur,hemde kurusu çok güzel olur,araştırmalara devam edin lütfen,nitekim her sabah yediğim kornflex in içinde kuru çilek mevcut ve tadıda çok güzel.
benim merak ettiğim bişey var topraksız tarımın karlı olmadığı konusunda genel bir kanı var. başlangıçta maliyetinin çok yüksek olduğunu ve iyi kargetirmediği söyleniyor,oysa siz gayet güzel yapıyosunuz bu işi,bide tavsiye ediyosunuz üstelik.benim bi akrabam var şuanda konyada bu setaların alt yapısını kuruyor,bütün elektrik tesisatını,ısınmasını falan,sanırım jeo termal bölgelerinde teşfik vamış.sizin gözlemleriniz nelerdir,topraklı tarıma oranla daha mı karlı dahamı zararlı

Eski 16-03-2013, 09:42   #15
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
sn vetman 996 çilek kurutulur,hemde kurusu çok güzel olur,araştırmalara devam edin lütfen,nitekim her sabah yediğim kornflex in içinde kuru çilek mevcut ve tadıda çok güzel.
benim merak ettiğim bişey var topraksız tarımın karlı olmadığı konusunda genel bir kanı var. başlangıçta maliyetinin çok yüksek olduğunu ve iyi kargetirmediği söyleniyor,oysa siz gayet güzel yapıyosunuz bu işi,bide tavsiye ediyosunuz üstelik.benim bi akrabam var şuanda konyada bu setaların alt yapısını kuruyor,bütün elektrik tesisatını,ısınmasını falan,sanırım jeo termal bölgelerinde teşfik vamış.sizin gözlemleriniz nelerdir,topraklı tarıma oranla daha mı karlı dahamı zararlı
Sayın HANIMELI, topraksız tarımın ilk yatırım maliyeti yüksek ama işçilik, sulama, gübreleme vs. maliyetleri az. ayrıca birim alandan daha fazla verim alındığı için daha karlı gözüküyor. Deniyoruz göreceğiz.

Topraksız tarımın belki en önemli ve dikkat edilmesi gereken kısmı ise teknik bilgi gerektirmesi. Köylü mehmet ağanın yapabileceği bir iş değil yani. Biz kendimizi işin acemisi olarak görüyor ve hiç bir şey bilmiyormuşçasına okuyor, soruyor ve bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bildilerimizi, öğrendiklerimizi, uygulamalarımızı da elimizden geldiğince de paylaşıyoruz.

Bu paylaşımlarımızda da herhangi bir ticari gelir düşüncemiz de yok. eğer öyle bir beklentimiz olsaydı işin uzmanı gibi gözükür ahkam keserdik. Bu konularda bilgileri olup da forma yazamayan dostlar adına da üzülüyorum doğrusu. onlar bizi okuyorlar ama yazamıyorlar. Onlar da forma yazabilse, bilgi birikimlerini aktarabilselerdi çok iyi olurdu düşüncesindeyim.

Sayın HANIMELI, topraksız tarımı biz de deneme safhasındayız. herhangi bir ürün hasat edip pazarlamasını yapamadık henüz. eğer bir gün topraklı tarım ile topraksız tarımın farkını net olarak öğrenebilirsem daha detaylı yazılar yazacağımdan şüpheniz olmasın.
Selamlar... Saygılar...

Eski 16-03-2013, 14:09   #16
Ağaç Dostu

hanımeli's Avatar

Cool

Alıntı:
Sayın HANIMELI, topraksız tarımın ilk yatırım maliyeti yüksek ama işçilik, sulama, gübreleme vs. maliyetleri az. ayrıca birim alandan daha fazla verim alındığı için daha karlı gözüküyor. Deniyoruz göreceğiz.

Topraksız tarımın belki en önemli ve dikkat edilmesi gereken kısmı ise teknik bilgi gerektirmesi. Köylü mehmet ağanın yapabileceği bir iş değil yani. Biz kendimizi işin acemisi olarak görüyor ve hiç bir şey bilmiyormuşçasına okuyor, soruyor ve bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bildilerimizi, öğrendiklerimizi, uygulamalarımızı da elimizden geldiğince de paylaşıyoruz.

Bu paylaşımlarımızda da herhangi bir ticari gelir düşüncemiz de yok. eğer öyle bir beklentimiz olsaydı işin uzmanı gibi gözükür ahkam keserdik. Bu konularda bilgileri olup da forma yazamayan dostlar adına da üzülüyorum doğrusu. onlar bizi okuyorlar ama yazamıyorlar. Onlar da forma yazabilse, bilgi birikimlerini aktarabilselerdi çok iyi olurdu düşüncesindeyim.

Sayın HANIMELI, topraksız tarımı biz de deneme safhasındayız. herhangi bir ürün hasat edip pazarlamasını yapamadık henüz. eğer bir gün topraklı tarım ile topraksız tarımın farkını net olarak öğrenebilirsem daha detaylı yazılar yazacağımdan şüpheniz olmasın.
Selamlar... Saygılar...

sn Vetman996 teşekkür ederim,ama sanırım şuan en bilgili siz gözüküyosunuz,evet bende isterdim birilerinin çıkıpta sizin koyduğunuz resimleri adam gibi yorumlamasını böylece bizde birşeyler daha öğrenirdik,ama bir süre daha sizden birşeyler öğrenmeye devam edeceğiz umarım sizde bıkıp ta bilgi paylaşımını kesmezsiniz.saygılar,
bu arada resimler harika,bende tadlarına bakmak için sabırsızlandım bir an ,Allah bol kazanç nasip etsin.

Eski 15-03-2013, 20:45   #17
Ağaç Dostu

İsmail Karagülle's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2009
Gerçekten kurutulmuş çilek varmış.
Kurutulmuº Çilek

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2013, 23:22   #18
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Fotoğrafla Bakıp Analiz Yapabilirmisiniz

Merhaba Değerli Dostlar.
Deneme seramızdan bir demet fotoğraf paylaşalım istedik. amacımız hem sizlerin merakını gidermek hem de fotoğraflardan analiz yapabilecek üstadlardan yardım almak. bizce işler yolunda gözüküyor ama işin üstadları da bizim gibi mi düşünüyor bunu öğrenebilmek amacındayız.

Eklenen Resimler

Eski 15-03-2013, 23:27   #19
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Bir işin acemisi olmak çok zor. Bu fotoğraflar üstadlara neler anlatıyordur ama ben sadece bakıp doğru yoldamıyım diye düşünmeden edemiyorum.

Eklenen Resimler

Eski 15-03-2013, 23:34   #20
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Bu yetiştirdiğimiz çilekler kimin rızkı olacak, hangi sofraları süsleyecek merak da etmiyor değiliz.

Eklenen Resimler

Eski 15-03-2013, 23:42   #21
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Biraz da uzak çekim fotoğraflar da paylaşalım istedik. Fotoğraflarda görüldüğü üzere yabancı otlarımızdan kurtulmuş durumdayız. Kimyasal ilacı en son çare olarak kullanmayı düşündüğümüz için şimdilik toprağı işleyerek yabancı otlardan kurtulduk. Önerilen yabancı ot ilacını Sn İsmail Bey seramıza teşrif ettiklerinde gönül rahatlığı ile çileklerimizden yiyebilsinler diye de kullanmadık diyebilirim

Eklenen Resimler

Eski 18-03-2013, 18:26   #22
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
sayın vetman bu böyle olmayacak,okuduğum yazıların çoğunda çileklerinize her daim hayranlık uyanıyor mazallah bir yerler şişecek
bize bir hesap numarası söyleyin kargoyla alaım derim)

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2013, 18:57   #23
Ağaç Dostu

badembaba's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2010
Biraz uzun olacak, şimdiden affola!

Sayın vetmann996, öncelikle sizi cesaretiniz azminiz ve çalışkanlığınız için tebrik ediyorum.

Eğer siz olmasaydınız ve bu başlığı açmasaydınız, topraksız tarım konusuna hep uzaktan bakacak ve saçma bir şey diye burun kıvıracaktım. Aslında topraksız tarımla 10 yıl önce tanışmıştım (bu mevzuya sonra döneceğim). Günümüzde insanlar artık tarımda teknolojinin (özellikle biyogenetik) kullanımını öcü, gelenekselliği ise albeni olarak değerlendiriyorlar. Benim de kendi tüketeceğim gıdalarda acizane tercihim, geleneksel organik tarımdan yana.

Fakat şüphesiz ki kitleleri doyurmak adına doğala yakın, ilaçsız ve sağlıklı bir alternatif varsa bu mutlaka değerlendirilmeli, sizin açtığınız başlıktan topraksız tarımın bu tanımlamaya uyduğunu öğrendim.

Ben 2006 yılına kadar yaklaşık 15 yıl Hollanda'da yaşadım, yaşadığımız yer Almanya ve Belçikaya çok yakındı. Ailem yazları Belçika'da bir çilekçinin yanında çalışırdı. Oradan gelen çileklerden abartısız bir oturuşta bir kilo yerdim. Türkiye'ye geldiğimden beri artık çilek yemiyorum. Tadı tuzu olmayan (bazılarının kokusu var ama tadı yok, nasıl oluyorsa) lastik gibi şeyler. İyisine hiç rastlamadım.

Kendimiz bahçede yetiştiriyoruz, lezzet olarak biraz daha iyi olsa da onlar da Hollanda'da pazardan aldıklarımızı tutmuyor. Bunun sebebinin cins seçimi olduğunu düşünüyorum. Annemler yurtdışından yeni geldiler, benim ricam üzerine Belçika'daki çilekçiden 30 kök çilek alıp geldiler. Bakalım deneyip göreceğiz. Başarılı olursa bu türü yetiştirip Türkiye'de insanlara gerçek çilek sunmayı düşünüyordum, o arada sizin sayfanızı buldum.

Hollanda'da makine mühendisliği okudum, bizde bitirme tezleri stajlı oluyordu. Stajımı Rockwool adlı bir şirkette Grodan diye bir ürün üzerine yaptım. Bu ürün taşyününden imal ediliyor ve seralarda substreet olarak kullanılıyor. Türkiye'de bilinirliği ne durumdadır bilmiyorum ama sizin uyguladığınız yöntemde kullanılabilir belki? Eğer bildiğiniz bir ürünse tercih etmeme sebebiniz neydi? Bu ürünlerde sulama kontrolü vs. çok hassas ayarlanabiliyor diye biliyorum.

Makine mühendisliği okudum fakat sevmediğim bir meslekti o yüzden o alanda hiç çalışmadım, şimdiki aklım olsa Hollanda'da ziraat üzerine okurdum. Çünkü Türkiye'ye geldiğimden beri ziraat alanında mantıklı yatırım ve iş alanları arıyorum. Belki hala geç değildir. Sizin verdiğiniz ilhamla yola çıkarak araştıracağım eğer kısa süreli uygun kurslar bulursam gidip işin püf noktalarını öğrenebilirim belki.

Geçenlerde Mopaştan (İstanbul ve etrafında yaygın marketler zinciri) iceberg (atom) marul aldım, üzerinde Hollandaca yazılar vardı, Hollandalı bir firma İspanya'dan Türkiye'ye ihrac etmiş. Tanesi 4 TL! Bunun üzerine dedim ki ben bunu Türkiye'de üretsem, paramız en azından böyle bir ürün için dışarı gitmese... Hollanda'da en çok tüketilen marul çeşidi olduğu için üretimine dair bilgiyi oradan bulayım dedim karşıma şu şirket çıktı Firma Pater Broersen - Nature Counts - YouTube moralim bozuldu elin oğlu neler yapmış, nasıl yetişeceğiz diye...vazgeçtim.

Şimdi sizin bu yaptıklarınız sayesinde yine umutlandım. Yaptığınız işin önemini bilin diye yazıyorum. İnşaallah bol ürün alır ve çok kar edersiniz ama olmasa bile, bu kadar yol katetmişken sakın vazgeçmeyin. Allah yüzünüzü güldürsün umarım.

Bu arada seranın maliyet tablosunu çıkaracaktınız ama ya unuttunuz ya fırsat olmadı. Merakla beklediğim bir bilgi.

Herşey için teşekkür ederim, Konuyla ilgili bilgisizim ama hertürlü yardımlaşmaya açığım. Allah kolaylık ve muvaffakıyetler versin.

badembaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2015, 17:56   #24
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-12-2014
bugün dikey aparatta çilek için çilek fidesi siparişi vermek için aradığım firmanın ziraat mühensisi hem satış hem teknik müdürü.asla girme bu işe,toprak ana gibisi var mı ,toprakta ör:marul ekersin 1.2 gram alırsın topraksız tarımda 500 gr mı asla geçemezsin dedi.bende elbette doğrudur ancak birim alana ekilen fide ve alına ürünleri kıstas yaptınız mı dedim belki marul 500 gr gelebilir ancak dikey aparata 1m2 alana 230 kök marul fidesi dikilebiliyor hakeza çilkete öyle.aynı kişi çilek içinde en fazla alacağın 300 gr geçmez dedi.sevgili vetman996 ve diğer bu konuyla ilgili dostlar cevabınız ne olur buna.kapatacağıma alan şimdilik (hobi bahçesi) 80-100 m2 olacak.

Düzenleyen adnanpercin : 09-02-2015 saat 12:02
adnanpercin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2013, 17:50   #25
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
sayın vetman adama laf yetiştirmek için verdiğim çabayı harcadığım zamana yanıyorum
forma bile bakamıyorum size sorum var ancak şimdi zaman bulabildim af buyurun
benim balkonumda mini bir seram var burda cocpitte yetişmek üzere hazırladığım sistemde sizinde bidiğiniz gibi yapraklarda nem havasızlık tuzluluk karışımı bir olayı kısmen halletik sayılır
size asıl sormak istediğim şuanda sulama sıklılıkları nedir kaç günde bir neye göre sulamanız mevcut
çilek ekimin başında yaptığınız hatalara nasıl bir sorun çözümü geliştirtiniz yağni bundan sonra sondan başa dönersek negibi tavsiyeleriniz mevcut şimdiden teşekkür ederim

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2013, 19:07   #26
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
sayın vetman adama laf yetiştirmek için verdiğim çabayı harcadığım zamana yanıyorum
....
size asıl sormak istediğim şuanda sulama sıklılıkları nedir kaç günde bir neye göre sulamanız mevcut
çilek ekimin başında yaptığınız hatalara nasıl bir sorun çözümü geliştirtiniz yağni bundan sonra sondan başa dönersek negibi tavsiyeleriniz mevcut şimdiden teşekkür ederim
Sevgili Dostum Merhaba.

Cevabınızı geciktirdiğim için kusura bakmamışsınızdır umarım. İnan moral bozukluğundan forma giresim gelmedi bir süre. Bir atasözü kullandık adam ne kadar yanlış yorumlamış, hakaretler yağdırmış. Aynı uslupla cevap versem bize yakışmayacak. Kaderimizmiş dedik sustuk, cevap vermediğime kızanlar olmuş ama amacım üzüm yemek olduğu için hiç kızmasınlar. Her neyse...

Değerli dostum, şu günlerde sulamayı günde 2 kez yapıyoruz ve yağmurlu havalarda pas geçiyoruz. Aslında sera bekçisine bir de cocopeattaki nemi ölçen sensör yerleştirilse ve nem belli seviyenin altına inince sera bekçisi otomatik sulama yapsa ne kadar iyi olurdu. Buradan Sayın Kudret Hocama da mesaj vereyim istedim.

Çilek dikim işinin başındaki hatalar hususuna şimdilik hiç girmeyelim derim. Bunlar üretim sonlandığında yani hasat bittikten sonraki konuşulacak şeyler. Allah ömür verirse bunları da konuşacağız tabi ki. Selamlar... Saygılar...

Eski 28-03-2013, 14:26   #27
Ağaç Dostu

hanımeli's Avatar

sn vetman669 yeni resimler bekliyoruz çiçek pardon çilek bahçenizden )

Eski 30-03-2013, 21:19   #28
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Merhaba Değerli Dostlar.
Deneme seramızın son durumunu fotoğraflarla anlatalım istedik. Bugünlerde işlerimiz yoğun, detaylı paylaşımda bulunamıyorum. sorulan tüm sorulara zamanımız müsait olduğunda detaylı cevap vereceğim.

Eklenen Resimler

Eski 30-03-2013, 21:25   #29
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Detaylı paylaşımda bulunamadığım için kusura bakmazsınız umarım. özel mesajla cevap bekleyen tüm dostlara da en kısa zamanda cevap göndereceğim.

Eklenen Resimler

Eski 30-03-2013, 21:27   #30
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Bugünlük bu kadar sevgili dostlar. selamlar... saygılar...

Eklenen Resimler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025