agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni92Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-08-2011, 23:29   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
sayın tuğrul hocam fideler çıplak köklü poşetli şekildemi yoksa tüplü göndremeyi düşünüyorsunuz
Fidelerin tamamı tüplü olarak hazırlanıyor.Eylülün 20 sinden sonra fideler hazır olmaya başlar.

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2011, 23:43   #2
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mtugrul33 Mesajı Göster
Fidelerin tamamı tüplü olarak hazırlanıyor.Eylülün 20 sinden sonra fideler hazır olmaya başlar.
sayın mtuğrul hocam tüplü fide olarak istanbula kargo çok yazar
mümkünse çıplak kök olarak alabilirmiyiz

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2011, 18:11   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Elinize, emeğinize sağlık sayın mtugrul, önümüzdeki sezon çok daha hareketli ve verimli geçeceğe benziyor. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2011, 22:51   #4
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2009
Viyollerin içine normal toprakmı koydun abi ? torfa benzemiyor gibi.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2011, 23:27   #5
Ağaç Dostu

Sevgili arkadaşlar, siparişlerin tamamı topraklı tarıma yönelik olarak mil içerisine kondu.Eylül ayının ilk haftasında ise torf,perlit ve leonardit karışımlı hazırlayacağımharcı viyolere koyup onlarla fide yapacağım.Kendi ihtiyacım olan fideyi de öyle yapacağım.

Arkadaşlarımın iyi dileklerine teşekkür ederim.Bu yaz tatil yapmadan yoğun bir çalışmayla geçiyor.İyi olur inşallah.Tüm arkadaşlara saygı ve selamlar..

Eski 16-08-2011, 23:44   #6
Ağaçsever

Lavanta's Avatar

Giriş Tarihi: 05-08-2011
Tuğrul bey selamlar.Çalışmalarınıza hayran kaldım.Denizli de hobi amaçlı bahçe oluşturmaya çalışıyorum. Mümkünse 5-6 adet fide alabilir miyim..İyi çalışmalar..

Lavanta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2011, 11:11   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-07-2011
Ellerinize sağlık, bereketini görün hasılatınızın Benim anlamadığım birşey var yanlız, neredeyse forumdaki birçok topraksız çilek üretimi şekillerini inceledim ve sizin uygulamalarınızıda çok detaylı bir şekilde okudum, evde yapılan uygulamalarda genellikle 10 dakika sulama yapıp 1 saat dinlendirilirken yani gün boyu belli periyodlarda sulama yapılırken büyük ölçekli sera uygulamalarında günde 2 veya 3 kere sulama yapılmakta, bu uygulamaların ikiside doğrumu? Yani benim gibi evde küçük ölçekli hobi olarak bu işi yapan kişiler aynı sizin gibi günde 2 **** 3 kere sulama (sulama derken gübreli sıvıdan bahsediyorum) yapsa, ve her sulama öncesi drenaj yapsa aynı sonuçlara ulaşabilirmiyiz? Hobi amaçlı yapanların genelde bir su tankına (kova vb..) koydukları gübreli su sürekli devirdaim ediyor ve ec değerleri sürekli değişiyordur heralde ama kontrolde edemiyoruz ec metremiz olmadığı sürece buda bitkinin gelişimini etkiliyor olması gerekir ama çileğini yiyenlerde var Yani 2 uygulama arasında çok fark var ama sonuçlar aynı gibi duruyor, aslında benim öğrenmek istediğim bu hobi amaçlı yaptığımız devirdaim sistemini sera için uygulama imkanımız olurmu? Çünkü drenaj suyunu eğer tekrar kullanabilirsek hem sudan hemde gübreden tasarruf sağlayabiliriz, tabi drenajı nasıl tekrar kullanacağımızda ayrı bir sorun ve maliyeti nekadar etkileyeceği önemli... eğer fikir verebilirseniz sevinirim.

cemal4u Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2011, 12:01   #8
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemal4u Mesajı Göster
Ellerinize sağlık, bereketini görün hasılatınızın Benim anlamadığım birşey var yanlız, neredeyse forumdaki birçok topraksız çilek üretimi şekillerini inceledim ve sizin uygulamalarınızıda çok detaylı bir şekilde okudum, evde yapılan uygulamalarda genellikle 10 dakika sulama yapıp 1 saat dinlendirilirken yani gün boyu belli periyodlarda sulama yapılırken büyük ölçekli sera uygulamalarında günde 2 veya 3 kere sulama yapılmakta, bu uygulamaların ikiside doğrumu? Yani benim gibi evde küçük ölçekli hobi olarak bu işi yapan kişiler aynı sizin gibi günde 2 **** 3 kere sulama (sulama derken gübreli sıvıdan bahsediyorum) yapsa, ve her sulama öncesi drenaj yapsa aynı sonuçlara ulaşabilirmiyiz? Hobi amaçlı yapanların genelde bir su tankına (kova vb..) koydukları gübreli su sürekli devirdaim ediyor ve ec değerleri sürekli değişiyordur heralde ama kontrolde edemiyoruz ec metremiz olmadığı sürece buda bitkinin gelişimini etkiliyor olması gerekir ama çileğini yiyenlerde var Yani 2 uygulama arasında çok fark var ama sonuçlar aynı gibi duruyor, aslında benim öğrenmek istediğim bu hobi amaçlı yaptığımız devirdaim sistemini sera için uygulama imkanımız olurmu? Çünkü drenaj suyunu eğer tekrar kullanabilirsek hem sudan hemde gübreden tasarruf sağlayabiliriz, tabi drenajı nasıl tekrar kullanacağımızda ayrı bir sorun ve maliyeti nekadar etkileyeceği önemli... eğer fikir verebilirseniz sevinirim.
Cemal bey,
Sizde bitkinin ihtiyacı olan besin miktarını tespit ederseniz,uygun koşullarda bunu 2-3 defada verebilirsiniz.Bu tamamen bitkinin gelişimine ve şartlara bağlıdır.Karar sizindir.Uygulama ile bunu deneyebilirsiniz.
Cemal Bey,besin çözeltisisnde geri dönüşümü ben yapamıyorum.Bitkiden artan çözelti içindeki besin miktarını ölçecek ve eksilenleri ekleyebilecek,hesaplayabilecek bir sistem ancak tam teşekküllü büyük tesislerde labaratuar şartlerında yapılabiliyor.Buna benim gibi amatör çalışanların gücünün yetmeyeceğine inanıyorum.Çalışmanızda başarılar dilerim.

Eski 22-08-2011, 00:37   #9
Ağaç Dostu

Alıntı:
Cemal bey,
Sizde bitkinin ihtiyacı olan besin miktarını tespit ederseniz,uygun koşullarda bunu 2-3 defada verebilirsiniz.Bu tamamen bitkinin gelişimine ve şartlara bağlıdır.Karar sizindir.Uygulama ile bunu deneyebilirsiniz.
Cemal Bey,besin çözeltisisnde geri dönüşümü ben yapamıyorum.Bitkiden artan çözelti içindeki besin miktarını ölçecek ve eksilenleri ekleyebilecek,hesaplayabilecek bir sistem ancak tam teşekküllü büyük tesislerde labaratuar şartlerında yapılabiliyor.Buna benim gibi amatör çalışanların gücünün yetmeyeceğine inanıyorum.Çalışmanızda başarılar dilerim.
Cemal Bey,
Ec ve Ph konularını çok iyi açıklayan bir yazıyı bizim forum üsdatlarından Şansal Akman hocanın hazırladığı http://www.topraksızkultur.comsitesinde CAMAROSA ÇİLEK ÇEŞİDİNDE DEĞİŞİK EC DÜZEYLERİNİN VERİM
ETKİLERİ başlığını okumanızı öneririm.
Çilekte özellikle perlit ortamında Camarosa çeşidinde EC değerinin1,8ve Ph değerinin de 6 olduğu ortamda verimin en yüksek düzeyde olacağını belirtiyor.Ph ayarlamasında Nitrik asitten yararlanılıyor.

Eski 22-08-2011, 14:11   #10
Yeni Üye

Alıntı:
Cemal Bey,
Ec ve Ph konularını çok iyi açıklayan bir yazıyı bizim forum üsdatlarından Şansal Akman hocanın hazırladığı http://www.topraksızkultur.comsitesinde CAMAROSA ÇİLEK ÇEŞİDİNDE DEĞİŞİK EC DÜZEYLERİNİN VERİM
ETKİLERİ başlığını okumanızı öneririm.
Çilekte özellikle perlit ortamında Camarosa çeşidinde EC değerinin1,8ve Ph değerinin de 6 olduğu ortamda verimin en yüksek düzeyde olacağını belirtiyor.Ph ayarlamasında Nitrik asitten yararlanılıyor.
gerçekten çok faydalı bilgiler var, ilginç olan saygın plastik in çizdiği prototip in çift taralısını bende google scethup ile çizmiştim ve15 cm aralık ile dikim yapıldığında 43.000 fide 1000 m2 seraya sığmaktaydı isterseniz dosyayı özelden göderebilirim. tabi programı kurmanız lazım.

Eski 18-08-2011, 20:08   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-03-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemal4u Mesajı Göster
Cemal Bey,

EC'nin sabit tutulması ile ilgili olarak Sn Kudret Tezel'in yaptığı Sera Bekçisi konu başlığındaki Otomatik EC metreyi bir inceleyin.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2011, 11:53   #12
Ağaç Dostu

Sn.Emine Hanım,nakliyesi size ait olmak üzere bir kaç tane fideyi diğer arkadaşlar gibi gönderebilirim.İyi günler diliyorum

Eski 19-08-2011, 22:34   #13
Ağaçsever

Lavanta's Avatar

Giriş Tarihi: 05-08-2011
Teşekkür ederim ilginize.Tabi kargo bana ait olur. İşlerinizde kolaylıklar..

Lavanta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2011, 20:09   #14
Ağaç Dostu

Sn MTugrul33,

Kargo masrafı tarafımca karşılanmak üzere 5 fide de benim için ayırabilirmisiniz

Eski 19-08-2011, 22:50   #15
Ağaç Dostu

Sevgili arkadaşlar hobi amaçlı tüm istekleri bayramdan sonra göndermeye başlayacağım.İstekleri listeliyorum.Şimdiden küçük karton kutular temin etmeye başladım.Herkese selamlar.

Eski 19-08-2011, 23:44   #16
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
sayın mtuğrul hocam listeye benide eklermisiniz birde kaç adt fide vermeyi düşünyorsunuz
çıplak köklü fide temin zamanı olabilirmi teşekkür ederim

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2011, 22:22   #17
Ağaç Dostu

Sevgili arkadaşlar,
Hobi amaçlı fide isteği olan arkadaşlar lütfen adres bilgilerini bana özelden iletirlerse eylül ayında( bayramdan sonra )kendilerine fideleri kargoyla ulaştıracağım.Saygılar.

Bu arada topraklı ortamda yetiştirme alanıma 3500 metrekare ilave çalışmam var.3500 metrekare bir araziyi kiraladım.Tamamına rubigen ekececeğim.

Topraksız ortama ise camarosa ekeceğim.

Eski 21-08-2011, 10:41   #18
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Hayırlı olsun mehmet abi , bol hasatlar .

Eski 21-08-2011, 11:17   #19
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2006
Galeri: 3
hayırlı olsun bende mesaj attım.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2011, 23:19   #20
Yeni Üye

cevaplarınız için çok teşekkürler,
mtugrul33 bey neden 3500 metrekare alanı topraksız üretim için kullanmıyorsunuz? daha karlı olmaz mı?

Eski 22-08-2011, 00:28   #21
Ağaç Dostu

Merhaba Cemal Bey,
Bu yıl yaptığım borçlanmaların tamamını ödedim.Yeni kiraladığım tarla ile topraksız seram birbirirne ters istikamette.Birbirlerine yaklaşık 11 km.uzaklıktalar.Ben topraksız alanı 2012 yılı içinde arttırmayı hedefliyorum.Yatırım maliyeti nedeniyle bu yıl borçsuz bir yıl geçirmek istiyorum.Topraklı tarımın maliyeti ilk aşamada daha düşük.Ayrıca bu yıl bu lalanda besin eriyiği kullanarak maliyetleri düşürmeyi planlıyorum.Umarım düşüncelerimi gerçekleştirebilirim.
Topraksız tarım elbette daha karlı.Ancak bu yıl kriz beklentileri nedeniyle borçlanmak istemiyorum.

Eski 22-08-2011, 11:51   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-09-2008
Selamlar hayırlı olsun sn.mtugrul33 3500 m2 alana kaç fide dikiliyor?
Topraklı tarımda maliyet nasıl 1 dekarda en az kaç yıl sürüyor üretim birde nasıl bir toprak olması gerekli kır arazide olurmu?
saygılar şimdiden teşekkürler cevaplar için kolay gelsin.

alone35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2011, 13:37   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-08-2008
hayırlı olsun sayın mtugrul33,bol hasatlar dilerim.

jibuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2011, 19:50   #24
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-06-2010
sayın cemal4u siz sistemi gördünüzmü eger sistemde sagda ve solda toplam 10 raf varsa 43 bin dikemez

ismail 55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2011, 21:58   #25
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ismail 55 Mesajı Göster
sayın cemal4u siz sistemi gördünüzmü eger sistemde sagda ve solda toplam 10 raf varsa 43 bin dikemez
Sistemi görmedim, bununla birlikte forumdaki hemen hemen bütün sistemleri inceledim ve en mantıklı ve verim alınabilecek sistem olarak merdiven sistemi aklıma yattı ve maliyet hesaplayabilmek için bir proje yapmaya karar verdim, bunuda Google SketchUp ile yaptım, bu projede 50x20 lik bir seraya 18.5 metrelik raflardan koydum (çift taraflı ve 5 katlı) 15 cm aralıkla bir dikim yapılırsa (18.5 x 100= 1850cm / 15 = 123 (1 saksıdaki fide sayısı), bir rafta 10 saksı var = 123 x 10 = 1230 (bir rafdaki fide sayısı), 35 raf olduğunu düşünürsek= 1230 x 35 =43.050 fide eder, bu ****** tamamen teorik olarak hesaplanmış bir sistem ve sistemde raflar arası 1 metre olarak hesaplandı. resimleri yüklemeye çalışacağım eğer yükleyebilirsem daha rahat anlaşılabilir.

bunlar ilk projeje çalışmalarım, bazı değişiklikler yaptım yenisinde,, alt rafların güneşten daha fazla faydalanması için eğimi arttırdım ve birkaç küçük değişiklikte var. umarım resimler yüklenir)

Eski 22-08-2011, 22:05   #26
Yeni Üye

Shot at 2011-08-22

Shot at 2011-08-2

Shot at 2011-08-22

Shot at 2011-08-22

Eski 23-08-2011, 19:34   #27
Ağaç Dostu

Sn Cemal4u,

Bu hakikaten teorik olmuş. A tipi merdiven yerine I tipi merdiven olmuş.

Eğimi artırınca fide sayısı kaç oldu? Bir de A nın taban genişliğini yaklaşık 2 metre alarak hesabı tekrar yapın. Sizin yaptığınız fide hesabının yarısına yaklaşık 22 bine geldi diyelim.

Fide başına 750 gr yetiştirseniz. 16500 kg yapar. Ortalama 2.5 Tl/kg den satsanız, yaklaşık 42.000 TL yapar. 1 Dönümden 42000 TL ciro çok çok iyi bir rakam.

Eski 23-08-2011, 21:23   #28
Yeni Üye

Aslinda bu fikri tamamen teorik olarak yapmistim ama anamurda bu sekilde uretim yapan bir sera gordum ve gayet verimli oldugunu soylediler ve fide basi ort. 1 kg urun aldiklari ve ortalama 2 liradan satildigini soylediler. Sonucda *** amacim minimum maliyet ve guc kullanimi ile max performansi yakalamak ve bunun icin daha cok arastirma yapmam ve ozellikle bu isin tehlikeleri ile ilgili bilgi edinmem gerekmekte)))

Eski 24-08-2011, 13:19   #29
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Kenarlarından mı geçicez ? işçilik zor olur , ayrıca I tipinde bölge iklimi önem taşır.

Eski 24-08-2011, 13:47   #30
Yeni Üye

Sera 50 x 20 seklinde ve raflar 18,5 m uzunlugunda. On taraf icin 1m arka taraf icin yarim metre bosluk biraktim. Her rafin arasi 1 metre bosluk olacak sekilde. 1 m sizce yetersizmi gelir? Birde A seklinde 5. Raflara ulasmak zor olur diye dusunuyorum egimden dolayi, iklim konusunda haklisiniz, eger yapabilirsem bulundugum bolge ve anamurun gunes alma degerleri bulup arasindaki farki egimli ve egimsiz sekillerdeki kullanim oranlarina bakicam ve ona gore bir karar vericem. Ama dedigim gibi su an hersey teorik ve optimum orani bulmak amac, ve sizlerin sayesinde buna hep birlikte ulasacagiz) zaten pratige gecme asamasinda uygun olursaniz eger sizlerin seralarinizida gezmek isterim.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025