24-03-2010, 07:07 | #91 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: BULANCAK/GİRESUN
Mesajlar: 188
|
Su kirlenmiş olabilir mi? Suyun kirliliğine karşın bir önleminiz var mı? Ultraviyole lambalar ya da ozonlama gibi su sterilize ediliyor mu? |
24-03-2010, 12:28 | #92 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Sayın Sarıcan karbondioksit için herhangi bir çalışma yapmıyorum. Havadaki miktar neyse onunla besleniyor. |
24-03-2010, 12:32 | #93 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Sn gazeteci28 su tamamen kapalı bir devre güneş kesinlikle girmiyor. Su da hehangi bir kirlilik gözükmüyor ama küçük bir ozon jenaratörüm var sterilazyon yapabilirim görüntüde bakteri yumakları bulunmuyor. Yinede ozonlayacağım. |
24-03-2010, 15:25 | #94 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
|
400 tl civarı bir uvc cihazıda çözüm olur. |
24-03-2010, 20:07 | #95 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Teşekkürler Delimus bu akşam biraz steril yaptım suyu değişimini takip edip inceleyeceğim. |
15-06-2010, 14:18 | #96 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 3
|
Sn Seazone, son durum ne oldu acaba? |
13-05-2011, 08:20 | #97 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Merhaba öncelikle geçen seneki küçük seramızı kanalının birini çıkardım. Bu sene bir domates bir de salatalık ektim.http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3588 Düzenleyen seazone : 13-05-2011 saat 08:28 Neden: Resim eklendi. |
13-05-2011, 08:25 | #98 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Yalnız salatalıklarda yeni bir şekil değişikliği başladı yapraklar içeri doğru dönmeye başladı. Bir kaç gün daha bekleyeceğim havadan mı? besinden mi? karar veremedim. Bilgilerinizi bekliyorum. |
13-05-2011, 19:54 | #99 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-10-2010
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 40
|
hepsi güzel elinize saglık... |
14-05-2011, 08:07 | #100 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Çok teşekkürler. Sayın 26esk |
14-05-2011, 17:25 | #101 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-05-2011
Şehir: hatay/iskenderun
Mesajlar: 10
|
seazone ne oldu gecen sene nasıl bitti.. urun alabildinmi ? sonunu merak ettim acıkcası.. |
16-05-2011, 12:41 | #102 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Bir kaç ay buralardan uzaklaşmak zorunda kaldım. O yüzden gerçekten hiç ilgilenemedim burada çalışan insalr vardı ama uzaktan kontrol nasıl olur bilirsiniz. Bırakınız besini domatesler susuzluktan öldüler. Ama yine bütün herkes domatesi kilolarca evlerine götürdüler. |
08-06-2011, 18:25 | #103 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Bu gün yeni resimlerimi yüklüyorum düşük nem ve kapı önündeki bazı domateslerim rüzgardan dolayı küllenme meydana geldi kükürt aldım bu gece uygulayacağım bir iki günde iyileşir. |
08-06-2011, 18:27 | #104 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Bu da son resimler. |
09-06-2011, 10:22 | #105 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-05-2011
Şehir: hatay/iskenderun
Mesajlar: 10
|
üstad masallah allah nazardan saklasın.. benim ogrenmek istedigim birsey var.. biz bunları ektik buyuttuk masallah orman gibi oldu.. bir hasat aldık .. bundan sonraki surec nasıl devam ediyor.. bir ekimimiz bize kac hasat veriyor..mesela sizin seranıza bakıyorum. 3-4 aylık bi surede bu asamaya geldi.. hasadı aldık.. surec tekrar basamı dönüyor. yani bunları söküp yeniden fide ekip sürece yeniden mi baslıyoruz.. yoksa biz iyi baktıgımız surece ciceklenip hasat vemeye devam ediyormu .. burayı cozemedim acıkcası.. bilgi verirseniz memnun olurum.. |
09-06-2011, 11:24 | #106 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Domates için sorun yok gibi bakabildiğiniz kadar mesafeniz kurtardığı sürece ürün alırsınız sürekli uzayacak ama fideniz genel anlamda yaşlanacak yani 8-9 ay sürekli ürün alırsınız iyi bir bakımla salatalık içinde bir şey diyemiyorum ilk defa ekiyorum görüştüğüm kişiler en az 2 ay ürün alırsınız ama çabuk yaşlanıp hastalanmaya başlayacak iyi bakım yapılan şartlarda rekor saydıkları miktar fide başına 11 kg almışlar. Ben şu an fide başına daha 2,3 kg seviyelerindeyim ama yeni daha dökmeye başladı. Tabii verim düştükten sonra yeni fide ekmek her zaman daha sağlıklı. Yaşlanmış fideyi sürekli ayakta tutmaya gerek yok. Sayın kotukedi. |
09-06-2011, 14:51 | #107 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Seazone, Maşallah salatalıklar, domatesler almış başını gidiyor. Emeğinize sağlık. Konuyu baştan itibaren tekrar okudum, sormak istediğim birkaç soru var, - Saç olukların derinliği nedir ? (bildiğim kadarı ile domates için en az 25 cm olmalı der ustalar, domates kökleri çok azgın olduğundan), oluk genişliği nekadar ? - Sürekli devirdaim için nekadarlık bir su deposu yeterli oluyor ?, su akan olukların toplam uzunluğu nekadar ? - Kudret Tezel hocamız ile sera bekcisi için konuştunuzmu ?, seranız için uygun olacağını, böylece gecen yıl uzak kaldığınızdan dolayı başınıza gelen susuzluk, besinsizlik olayını yaşamazsınız diye düşünüyorum, yanılıyormuyum ? Sıra geldi en önemli soruya; - Bu 1 dönümlük (1000 m2) alanda şu andaki duruma göre nekadarlık bir verim alınabilir ? (10 ton, 20 ton, 30 ton...v.b..). Bu soruya ustalar da cevap verirse sevinirim. Ticari olarak düşünenler için önemli bir veri olacağını düşünüyorum... ...Veeee duruma göre kendimi emekliye ayırabilirim... Çalışmalarınızda başarılar dilerim, Bilgi paylaşıldıkca büyür, Sevgiyle kalın |
09-06-2011, 16:26 | #108 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2010
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 139
|
Sayın garlanfuga, Ben bu sorduklarınızdan en önemlisini cevaplamayı deneyeyim, 1000 m2 alanda ne kadar ürün (domates) alabilirim demişsiniz. Bu çeşitli verilere göre değişebilen bir soru, Örneğin Antalya gibi güneşi ve mevsimi iyi olan bir yerde 1 dönüme 2500 kök domates ekiliyor ve bir kökten 12-13 kilo ürün alınabiliyor. Bu yaklaşık 11 aylık bir sezonda. Burada seranın ısıtma soğutma maliyetleri önemli oluyor. Gördüğüm kadarı ile siz İstanbul dasınız ve bu işi İstanbul iklimine göre yapacaksanız ısıtma maliyetinden dolayı çokta verimli olmayacaktır. Akdeniz ikliminde 30-32 ton /dönüm ürün alındığını ama bunu istanbulda almanın çokta mümkün olmayacağını söyleyebilirim. Tabi burada domatesin cinsi ve sizin ona ne kadar iyi bakabileceğiniz de önemli. İyi günler. |
09-06-2011, 20:13 | #109 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Hakan Öncu, Cevabınız için teşekkürler. Tahmin ettiğim gibi Antalya gibi bir iklimde dediğiniz verimi almak mümkün. Ben İstanbul değil Trabzon ikliminde nekadar verim alınabilir diye sorsaydım belki daha doğru olurdu. Trabzonda kış ayları ılıman geçer, ısı - derecelere çok nadir düşer, yüksek kesimler hariç neredeyse kar bile zar zor yağar. Asıl konuya dönelim. Burada önemli olan sanırım güneş faktörü. Benim de asıl merak ettiğim zaten bu. Tüm şartları, **** şöyle bir varsayım yapalım, sayın Seazon un serasını olduğu gibi Trabzon'a getirsem (suyu, besin sıvısı....v.b), sera içi sıcaklığı da 23 derece de tutsam aynı verimi alabilirmiyim ?, güneşin Antalya ya göre daha az olması verimi nekadar etkiler ?...merak ettiğim asıl şey bu. Bunun için aslında Trabzon da bir deneme domates serası kurmaktan başka bir çare yok gibi. Antalya da dönümünde 30 ton alınırken, Trabzon da 20 ton alınsa bile bana yeter. Çünkü fındığın ticari değeri neredeyse kalmadı, başka, daha verimli olabilecek şekilde değerlendirmek gerekir fındık arazilerini....10 dönüm fındıklıktan taş çatlasa 3 ton fındık çıkar, çok iyi bir bakım ile...kilosunu 4,5 liradan satsan (şu andaki en iyi fiyatla) 10 dönüm yerden kazanacağın para 13.500 TL. Üstelik ilacı+işcilik 3 te birini alır (toplanırken işci yevmiyesi günlük 30-40 TL). Kısaca ticari değeri kalmadı fındığın.... |
09-06-2011, 20:48 | #110 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Merhaba garlangufa saç derinliği 27,5 genişlik 25 cm ikişer sıra 30 cm arayla bile ektiğimde herhangi bir tıkanma olmuyor. Saçlar zaten kendisi bir depo kanalın bir ucundan alıyor diğer ucuna hava ile karıştırarak veriyor. Kudret beyin sistemi biraz farklı benim sistemim hem biraz daha zor hem de daha kolay benim kanallarıma ilave birer tonluk su depoları mevcut kanallarıma bağlı flatör ile belli bir seviyenin altına düşünce flatörden su geliyor. Zaten kolay yeri burası deponun ph ve ec sini ayarlıyorum oradan sürekli bana aynı ec ve ph la yeni su geliyor. Ben her türlü şekilde denedim ama bana en uygun bu sistem. Zor olan kısmı fideler küçükken suyu aralıklı olarak mesela 15 - 20 günde bir değiştirmek gerçi bu sadece 1 defa değiştirdikten sonra fideler su tüketmeye başlamış oluyor bir daha gerek kalmıyor. |
09-06-2011, 20:57 | #111 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Bir de söylemeyi unuttum kesinlikle çok güneş ihtiyacı yok yaz için söylüyorum Trabzon için %60 gölgelendirme kullanılacaktır tahmin ediyorum. Kışın yetersiz gelir. Kışında marul pırasa gibi ürünler yetiştirilebilir. Sayın Hakan bey için söyleyeceğim bir şey var topraksızda bu kanallı sistemde çok zorlamadan içerdeki iklimlerdirme sistemi olmak şartıyla 4500-4750 fide ekebilirsiniz. Ama İklimlendirme ve sera personelin çok itinalı çalışması gerekli 2500 fide olarak sürekli aklınızda takılmasın. Tabii sisteme 4000 fide ekerseniz daha sağlıklı olur. |
09-06-2011, 20:59 | #112 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Benim seram ekildiği günden beri %60 gölgelendirme mevcut nisanın 25 gibi ekildi ve gerçekten az kalsın gölgelendirmeyi sökecektim mayısın 15ine kadar 20 gün boyunca 1 gün güneş çıkmadı. Domatesleri söküp atmayı bile düşündüm o dönemlerde ec yi yüksek tutarak aşmaya çalıştım. |
09-06-2011, 21:03 | #113 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Alacağınız domates miktarı dönümde bunlar çok iyi değer sayılır 45 ton eğer bu tonaja yaklaşırsanız iyi denir. Ama kesinlikle seyrek ve çok iyi bakım yapalım dediniz bunların çok üstüne çıkabilirsiniz ama kağıt üstünde ben atıyorum 10 domatesten bu kadar ürün aldım 4000 domatesten bu kadar ürün alırım onlar tutmuyor. Birde seranızda ticari amaç olacaksa jeotermal kaynak bulmaya çalışın. |
10-06-2011, 08:13 | #114 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-05-2011
Şehir: hatay/iskenderun
Mesajlar: 10
|
ustad ben iskenderundayım bizim buraları az cok bilirsiniz sanırım sizin yazınız bizim kısımız gibidir.. hele bu kıs tam yaz gibi gecti. evi klima ile ısıtırız normalde gecmis yıllar 100 civarı elektrik gelirken bu yıl 80 den yukarı cıkmadık o da 2 ay.. evim yeni olmasına ragmen yalıtım yok o da olsa dahada duserdi.. velhasıl soylemek istedigim jeotermal her yer icin gercerlimi yoksa bizim buralarda es gecilebilirmi.. tabi sunuda biliyorum biz her ne kadar soguk olmuyor desek de gece sabah karsı ayazlar oluyor ama su bi gercek hicbir zaman - dereceleri gormuyoruz en soguk gordugumuz 3-4 dereceler.. buna bitkiler nasıl tepki verir bu gibi durumlarda serayı nasıl ısıtabiliriz.. ****** en az maliyet ile.. |
10-06-2011, 09:25 | #115 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
|
Alıntı:
Domatesleriniz çok güzel görünüyorlar.Çilek serasının yanına bir de domates eksek diye düşündürmeye başlattınız bize.Sizi tebrik ediyorum.Çok güzel bir çalışma olmuş.Sizi dikkatle takip ediyorum,ayrıca deneyimlerinizi Sn.İbrahim Doğan'la da paylaşırsanız bizleri, forumdaşlarınızı mutlu edersiniz.Bilgi paylaşıldıkça büyür. Saygı ve selamlar yollar bol ürünler hasat etmenizi temenni ederim. |
|
10-06-2011, 13:57 | #116 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Sayın kotukedi sizin oralarda çok kısıtlı olarak ısıtma ihtiyaç olduğundan mesala kışın günün 7-8 saati kadar bunun için güneş sistemlerinizi kullanmanızı tavsiye etmem çok masraflı olur ilk kurulum eğer denize yakınsanız denizin enerjisini serpantinle ve sizin seranızın içinede evoparatörle denizin kışın düşen en düşük sıcaklık 6-7 civarlarında oluyor sizin için -4-5 lere indiği yerde çok rahat kullanabilirsiniz. Ya da denizden uzaksanız toprağın 2 metre altına su boruları döşeyin buradaki 10-12 derece sıcaklığı kullanın. En kolayı en çok sizin oralarda ne üretiliyor onun atığının yanma enerjisine dönüşmesini düşünün bizim buralarda fındık kabuğu var. Egede zeytin çekirdeği parke fabrikasında toz parkeler gibi saymakla bitmez sizin bulunduğunuz yeri görmediğim için bir şey diyemiyorum ama bizim buralara göre kesinlikle 1-0 önde başlıyorsunuz daha rahat olabilirsiniz. |
10-06-2011, 14:00 | #117 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Sayın mtugrul33 sanırım bende sizin çilekleriniz için aynı şeyi düşünüyorum. İnanın ne bilgim varsa paylaşıyorum ama şöyle diye başlayarak anlatamam ki kim ne sorarsa yardımcı olmak için bildiğim her şeyi söylüyorum. |
10-06-2011, 14:05 | #118 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-05-2011
Şehir: hatay/iskenderun
Mesajlar: 10
|
cok tesekkur ederim cevaplarınızdan oturu kafamda bir fizibilite yapıyorum.. ama baslarken herseyi dusunmek gerekiyor. daha once tecrubede olmayıncabircok sey okuyunca kafalar karısıyor ve urkmuyorda degil insan.. yani basladıktan sonra ya sunu keske soyle yapsaydık demek istemiyorum ama demeden de olmayacagını anlıyorum.. ama inceledigim sistemler icerisinde en kafama yatan sistem sizin hazırladıgınız oldu.. tabi ikinci sıradada sayın mtugrul33 un cilek serası mukemmel bir sera ofisteki arkadaslara gosteriyorum hayran kalıyorlar.. şiir gibi maşallah.. neyse hazırlıklara devam.. |
12-12-2011, 12:41 | #119 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
|
Arkadaşlar uzun süredir düşündükten sonra evimin arka bahçesine 32*7 ölçülerinde 2 adet sera sığmaktadır. Bu seralar ve içine ekilecek ürünlerle ilgili fikirlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. Seralardan birine çilek ve marul ya da marul ve soğan lütfen fikirlerinizi bekliyorum. |
27-01-2015, 15:45 | #120 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2015
Şehir: Samsun
Mesajlar: 10
|
sayın seazone sac derinliği 27.5 yazmıssınız yükseklik mi 25 ? eğer öyleyle en kaç ? ve neden marul değilde domates tercih ettiniz bende yeniyim. akan su kültüründe kararlıyım ama domatesmi marulmu oldukça kararsızım. |
|
|