View Single Post
Eski 09-06-2011, 20:13   #109
garlangufa
Ağaç Dostu

garlangufa's Avatar

Giriş Tarihi: 03-01-2011
Sayın Hakan Öncu,
Cevabınız için teşekkürler. Tahmin ettiğim gibi Antalya gibi bir iklimde dediğiniz verimi almak mümkün. Ben İstanbul değil Trabzon ikliminde nekadar verim alınabilir diye sorsaydım belki daha doğru olurdu. Trabzonda kış ayları ılıman geçer, ısı - derecelere çok nadir düşer, yüksek kesimler hariç neredeyse kar bile zar zor yağar.
Asıl konuya dönelim. Burada önemli olan sanırım güneş faktörü. Benim de asıl merak ettiğim zaten bu. Tüm şartları, **** şöyle bir varsayım yapalım, sayın Seazon un serasını olduğu gibi Trabzon'a getirsem (suyu, besin sıvısı....v.b), sera içi sıcaklığı da 23 derece de tutsam aynı verimi alabilirmiyim ?, güneşin Antalya ya göre daha az olması verimi nekadar etkiler ?...merak ettiğim asıl şey bu. Bunun için aslında Trabzon da bir deneme domates serası kurmaktan başka bir çare yok gibi. Antalya da dönümünde 30 ton alınırken, Trabzon da 20 ton alınsa bile bana yeter. Çünkü fındığın ticari değeri neredeyse kalmadı, başka, daha verimli olabilecek şekilde değerlendirmek gerekir fındık arazilerini....10 dönüm fındıklıktan taş çatlasa 3 ton fındık çıkar, çok iyi bir bakım ile...kilosunu 4,5 liradan satsan (şu andaki en iyi fiyatla) 10 dönüm yerden kazanacağın para 13.500 TL. Üstelik ilacı+işcilik 3 te birini alır (toplanırken işci yevmiyesi günlük 30-40 TL). Kısaca ticari değeri kalmadı fındığın....

garlangufa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön