agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni135Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 19-01-2011, 09:06   #11
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. seyyah53,

Bu konu açıldığından beri en ilginç tartışmalardan biri. Hayvancılıkla uğraşan veya bilgisi olan arkadaşların paylaşımı bu bakımdan gerekli. Ben bu durumu daha önce arpa çimlendirme makinası yapan arkadaşlara da sormuştum ama bir paylaşım olmadı.Yoksa arpa çimlendirmek o kadar da zor bir iş değil. Amatör olarak yoğurt kaplarında bile yapılabildiğinin resimlerini ekledim. Önemli olan üretilen çimin hayvanın beslenme rejiminde ne kadarlık bir kısmı karşılayacağı.

Çünki sadece merada otlanan hayvanlar bile bu çeşitliliği kendi içgüdüleri ile hallediyorlar sanırım. Hergün veya bütün gün boyunca aynı otu otladıklarını zannetmiyorum. Vücutlarının gereksinimleri olan mineral veya besinleri seçerek yediklerinden eminim ve hatta belki de tıbbi amaçlı olarak yedikleri ve ilaç olarak kullandıkları otlar bile vardır.

Oysa kapalı ortamda beslenen hayvanlar için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Besicinin bu konudaki bilgisi ve bilinci çok önemli. Yatırım yapıp sadece arpa çimi satmak isteyen arkadaşlar düşünmeyebilir. Ben çimlendirir satarım, benim sorunum değildir diyebilir ama hem üretip hem de kendi hayvanlarını besleyecek olanlar, ya da hazır arpa çimi satın alıp besicilikte kullanmak isteyen arkadaşlar sizin uyarılarınızı dikkate almak zorundadırlar.

Sizinde belirttiğiniz gibi küçük çaplı hayvan besiciliği yapan köylülerimizin ise mutlaka amatör olarak küçük bir çimlendirme ortamı yaratıp hayvanlarına bu güzelliği tattırmalarını, en azından günlük besinlerini çeşitlendirmek bakımından taze ota ulaşmanın zor olduğu mevsimlerde havvanlarına yedirmelerinin faydalı olacağı kanısındayım. Hatta Sn. Wiskhy' nin başlarda verdiği değerlerdeki gibi bilinçli yapıldığı sürece et ve süt ürünlerinde verimin belirli düzeyde artacağı ve maliyetlerin düşeceği kanısındayım.

Geçen günlerden birinde Sevgili Ensar ile telefonda konuşurken yurtdışı fuar izlenimlerini ve et fiyatlarını tartışırken şöyle bir değerlendirme yapmıştı. "- Kapalı ortam hayvan besiciliği ile et maliyetlerinde yurtdışı ile başetmek mümkün değil. Çünki hayvanın merada bedava otlayacağı bir materyali siz tohuma para vererek, bunu bir tesiste su, enerji ve işçilik girdilerini de katarak elde edeceğiniz maliyeti yüksek bir yem (arpa çimi) ile besleyerek nasıl daha ucuza mal edebilirsiniz. Yurtdışı hayvan besiciliğinde mera otlatmasının ağırlığı çok fazla." demişti. Bu tesbit bana da çok makul gelmişti.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025