![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
|
Sulama için netafim in sisleme başlıkları bu iş için ideal. saatte 20 litre su verir. Su tanecik kalınlıgı 0,30-0,50 micron civarında (toz halinde su veriyor). bu sisleme başlığını kullancaksanız 1 bg. gücün de su pompası ve fitreye ihtiyacınız olacak. sisleme başlığındaki vanalar basınca ayarlı 3 barda açılıyor. 1 metre çapındaki alanı sular. fiyatıda ucuz gecen sene takım halinde tanesi 2,5 $ dı. ben bu başlıkları fideliğimde kullanıyorum. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2007
|
Bu konuyu baştan aşağı okudum ancak insanı tatmin etmeyen eksik bilgiler var. Açıkçası aklıma takılan cevaplar alıntı olarak ticari firmaların sitelerinden alınmış. Yem maaliyetlerinin düşmesi için yapıldığından bahsediliyor. Ancak 15 inek için kullanılan 29$+ kdv gibi bir fiyat vererek yem maaliyetinden 300tl kar ederek bu makinenin parasını kaç yılda çıkarmış olacağız. Bu makineyi kendimizin ürettiğini düşünelim Holstein ırkı inek yetiştiricisi olarak kesif yem giderimiz aylık 1500TL+ silaj+yonca +güneşte kurutulmuş ot+buğday ezmesi+ yulaf ezmesi + arpa ezmesi hayvanların yaşına cinsiyetine ve içinde bulunduğu döneme göre farklı şekilde kullanıyoruz. Eskiden arpu buğday ve mısırı kırdırarak yedirirdik ve sonra silaja geçtik çok memnunuz. Bu şekilde arpayı çimlendirerek vermemizin tam anlamıyla bizim için kazancı nedir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-12-2009
|
Sn. cetecakal kaç inek için gideriniz 1500 ytl ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Buzağı, erkek dana, düve ve ineklerden opluşan toplam 18 baş holstein. Söylediğim yemciden alınan kesif yem bedelidir. Silaj, yonca, kuru ot, saman, arpa-buğday ve yulaf ezmesi kendi üretimimiz olduğu için ona ücret ödemiyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
|
![]() aylık 1 ineğin gideri ne kadar olur tahminince her türlü yem dışarıdan alınırsa ona göre 1-2 şey hesaplıcam teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Bunu hesaplamak çok güç . Çünkü hiç bir yemi kilo hesabı ile vermiyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
|
yok hayvancılıgı ödev tezi olarak hazırlıyorumda uludag ünüversitesi karacabey meslek yüksek okulunda okuyorum mesela ay lık 1 inek şu fiyatı gecmez deseniz yeterlidir.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-11-2009
|
Arkadaşlar tava yorumlarınız için teşekkürler. Belirtmek istediğim nokta, tabii ki mevcut ürünün kopyasını yapalım demiyorum, ama hepimizin de bildiği ve uyguladığı gibi topraksız tarımın mevcut tüm modellerini de internet ve diğer kaynaklardan temin edip yorumlayarak kendi sistemlerimizi oluşturmamızdır. Internet dışında elimizde olan ve görüp dokunabildiğimiz tek model bu olduğuna göre gözardı etmeyelim. Elbetteki deneme/yanılma yöntemi en başarılı model olacaktır. Ama sapma aralığını daraltmak ve en düşük maliyetle sonuca ulaşmak adına da başlangıçta kullanabileceğimiz somut rakamlara ihtiyacımız var. Bu noktada; ışık konusunda da modelleme yapar ve Delimus'un yüklediği resimleri incelersek 6 Tava x 6 Katlı sistemde 2 adet florasan kullanılıyor. Bu da hesaplarıma göre 1 florasanın dik/arkadan aydınlatmada 5 m2 lik bir alana yeterli olduğunu göstermektedir. Fikir verir umarım. Sıcaklık konusu; Sayın Viskhy 20 C'den vazgeçip 13-18 e karar vermiş gibi gözüküyorsunuz. Ben de net incelemelerimde 18-23 C (65-70 F) rakamlarına rastladım hep. Bunun dışında bir sıcakları değeri ile karşılaşmadım henüz. Son olarak, ortam değerleri ile ilgili olarak değinmediğimiz bir nokta da NEM oranıdır. Bu konuda da bilgi ihtiyacımız olduğu düşüncesindeyim. Saygılar, sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Sn mutasyon, Peyzajda çalışan bir zooteknist olarak hatırlatmak isterim ki bilimsel bir tezde 1 inek aylık şu kadarı geçmez diye bir hesap yapılamaz. Hayvancılıkta 2 seçenek vardır. 1- Elinizdeki sermaye ile ulaşılabilecek max. verime ulaşmak.( ki bu sürü büyüklüğünü de belirlemenin koşuludur) 2- Yetiştiriciliğini yapacağınız türde max. verime ulaşmak için gerekli olan girdi. Hangi seçenekten yola çıkıyorsanız ödevi ona göre hazırlamalısınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
|
Arpa Çimi yetiştirme ortamı ile ilgili bulduğum yeni bir bilgi; Su Sıcaklığı <23, >16 C pH 6.4 CF 16 - 18 Nem < 80%, >40% Ortam Sıcaklığı < 23, > 18 degrees C. http://www.peterdoyleconsultancy.com.au/ firma sahibinin forum cevabından alınmıştır. Bir de CF'nin ne olduğu ilgili bilgisi olan aydınlatabilirse çok sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
CF ile ilgili şöyle bir tanım buldum. Tercüme etmeden gönderiyorum. Mesleki terimler olabileceği için ziraat mühendisi arkadaşların tercümesi daha iyi olur ama anladığım kadarıyla elde edilen çimin lif oranı ile ilgili bir tanım. Crude Fiber One gram of the dried and fat free plant sample was digested first with 200 ml 1,25 percent sodium hydroxide solution for 30 minutes and subsequently with 200 ml 1,25 percent Sulphuric acid for another 30 minutes to disolve alkali soluble carbohydrates minerals and protein. The residue was dried and its weight was recorded. The dried residue was ignited in muffle furnace and the weight of ash was recorded. Crude fibre was calculated as under: crude fiber (%) = Weight of dried residue - Weight of ash / Weight of dried sample ham lif (%) = Ağırlık kuru kalıntı - Ağırlık kül / Ağırlık kurutulmuş numunenin Düzenleyen Sarıcan : 23-12-2009 saat 21:17 Neden: imla ve düzeltme |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | ||
Ağaç Dostu
|
Bir de, Pişmiş aşa su katmak gibi gelebilir ama, bu konuda bir katkıda bulunmak isterim. Alıntı:
Buradaki CF sevgili Sarıcan ve Tabiat'ın belirttiği Crude fiber ya da ham lif/çözülmeyen lif değildir. Bunun Crude fiber olmadığı en başta, sevgili nirengi'nin verdiği "yetiştirme ortamı" bilgisi içinde yer almaması gerektiğinden anlaşılabilir zaten. Zira yetiştirme ortamından söz ederken, hayvan beslenmesinde yer alan bir malzemenin ya da maddenin yetiştirme ortamında bulunması gerektiğini sanmıyorum. Buradaki CF "Conductivity Factor" yani bizim basitçe electroconductivity/EC dediğimiz şeydir. Zaten yetiştirme ortamı dendiğinde akla su sıcaklığı ve suyun ph'ından sonra suyun ya da besin eriyiğinin EC değeri geliyor. Zaten sevgili nirengi'nin bir sonraki mesajında belirttiği Alıntı:
Bu konu üzerinde araştırma yapan arkadaşlar bilgilerini bu yönde tazelerse, alınacak sonuçların daha doğru olacağı kanaatindeyim. Sevgilerimle |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
|
Teşekürrler sayın Sarıcan. Değindiğiniz gibi oldukça teknik bir bilgi. Kısmen anlayabildim ![]() Nette gördüğüm kadarıyla bazı TDS/EC ölçerlerin CF fonksiyonu da var. Ama diyelim ki ölçtük, tespit ettik... İstediğimiz değeri nasıl ayarlayacağız ![]() Kafam bulandı birazcık... Saygılar, sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
|
Lütfen açtığım konuyu saptırmayın, 1 ineğin gideri nedir diye bir soruyu bir üniversite öğrencisine hiç yakıştıramadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
|
konuyu dagıtmadım işi yapan bir arkadaş buldum ve arkadaşlarla bu işi yapıcam ve hoca ile yıllık ödev olarak bu ödevi istedim yani anlıcanız sonra demişinki üniversiteli bir öğrenci bu üniversitede olsun 1 artı puan almak için neler yapabilecegini görmek isterdim amacım konuyu dagıtmak değildi kusura bakmayın ztn bu konunun başarıya ulaşmasını en çok isteyenlerden biride benim iyi çalışmalar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Biz okulda hep ham selüloz diye öğrendik ama biraz araştırınca CF = ham lif= ham selüloz sonucuna ulaştım. Ham selüloz büyükbaş hayvan beslemede önemli bir yer tutar. Özellikle rumen faaliyetleri ve sindirim üzerinde etkili rol oynar. İnsan vucudunda selülozu sindiren enzimler olmamasına rağmen büyükbaşlarda selülaz enzimi salgılanır ve selülozdan yararlanmayı sağlar. Bunu tıpkı bizlerin vucudunda lifli besinlerin yaptığı işlem gibi düşünebiliriz. Aşağıda da netten bulduğum bir analiz örneğini veriyorum. Anlayacağınız bizlerin evde yapacağı bir ölçüm şekli değil. Yöntemin İlkesi : Numunenin örtücü çözelti ile (asit bir karışım) örtülerek, ısıtılması, kalıntının asetik asit ile muamele edilmesi, sıcak su ile yıkandıktan sonra değişmez ağırlığa kadar ısıtılarak tartılması, kalıntının küllendirilmesi, kül kısmının tartıdan çıkarılarak; geriye kalan ağırlığın bulunması ilkesine dayanır. Araç - Gereç : - Analitik terazi ± 0,001 g duyarlıkta - Etüv, 105 ± 1°C'de tutulabilen - Kül fırını 525 ± 25°C'de tutulabilen - Dik soğutucu - Beher, 100 ve 200 ml'lik - Erlen, 100 ve 200 ml'lik - Pipetler, 5, 10 ve 25 ml'lik - Cam huni - Süzgeç kağıdı - Kaynatma balonu, 250 - 300 ml'lik - Genel laboratuar araç ve gereçleri Ayıraç ve çözeltiler : - Örtücü çözelti; 70 ml % 70'lik, asetik asit, 5 ml derişik nitrik asit ve 2 g triklorasetik ile hazırlanır. - Asetik asit, % 70'lik - Etil alkol, % 96'lık - Eter - Aseton - Sıcak destile su İşlem : 1 g numune tartılır ve kaynatma balonuna konulur, üzerine 25 ml örtücü çözelti katılır ve dik soğutucuya bağlanır. 30 dakika doğrudan doğruya kaynatılır, sonra balon alevden geri çekilir, su akımı ile soğutulur, önceden tartılıp darası alınmış bir süzgeçten süzülür. En son damla da süzülünceye kadar beklenir, süzgeç ve balon % 70'lik asetik asit ile bir kez yıkanır ve tamamen süzülünceye kadar beklenir. Alttan süzülen su, tam nötr reaksiyon verinceye kadar, süzgeç ve kalıntı, sıcak destile su ile, sonra üç kez aseton ile yıkanır. Aseton tamamen süzüldükten sonra bir kez de eterle yıkanır. Süzgeç kağıdı dikkatle huniden ayrılır, katlanır ve bir saat camı üzerine yerleştirilir. 105°C'da dikkatle kurutulur ve tartılır. Kuru ve tartılmış kalıntı süzgeç, tartısı belli bir krozeye yerleştirilir, 500 - 550°C'da küllendirilir. İçinde kül bulunan kroze yeniden tartılır. Sonuç: Ham selüloz % g - A - B Burada; A = Kurutulmuş süzgecin selülozla birlikte ağırlığı, g B = Süzgeç kağıdının önceden bulunan darası, g’dır. Saf selüloz % g = C - F Burada; C = Ham selüloz, g F = Selülozlu süzgeç, kağıdı ve kroze ağırlığından küllendirmeden sonraki ağırlığın çıkarılması ile elde olunan değer (g) dir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Tabiat, Neyseki ben yorum yapmamışım ![]() ![]() ![]() Ama bilginin paylaşılmasını seviyorum. Bilgiler dağarcıkta kalmamalı, ihtiyacı olan yurttaşlarımızın kullanımına açıp, ülke ekonomisine katılmalı. Belki ekonomik esaretten ve sömürülmekten o zaman kurtuluruz. Hoşunuza gideceğini umduğum bir konu başlığı daha açtım. Uygulama alanı oldukça geniş. Topraksız tarımla ilgisi kısıtlı olduğu için forumun başka bir köşesinde. Forumun bu bölümünde de işinize yarayacak bir yığın pratik bilgiler var. Çoğunuzun pratik hayatta faydalanacağından eminim. İncelemenizi ve birikimlerinizi buralarda da paylaşmanızı öneririm. Saygılar. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
|
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Tekrar Belirtiyorum.... Konu Başlığı : Topraksız tarımda, hayvan yemi olarak arpa çimlendirme Amaç: Hayvan yem maliyetinini düşürmek için yapılacak çalışmalara katkıda bulunmak. O Resimlerde inek olması vb. sebebler konumuzu saptırmak,hayvancılığın kar oranını vs. içerikli mesaj göndermeniz için etken değildir. ![]() Çok gerekli ise Konu açınız. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Sn sarıcan ve nirengi,asıl ben teşekkür ederim. Kafanızdaki soru işaretini kaldırdıysam ne mutlu bana. Sn delimus açıkçası öfkenizi anlamış değilim. Biz bu forumda yüzlerce konuda zaman zaman asıl başlıktan sapıp kafamızdaki soruları netleştirdikten sonra tekrar konuya dönmüş ve daha bilinçli yazışmışızdır. Tepkiniz bana ise kusura bakmayın. Ama ben eğitim sistemimizin bize aşıladığı ''sadece konuya bak, anlamadığın yerleri sorma, araştırma'' mantığını kabullenemedim bir türlü. Hem sorarım hem sorulanı biliyorsam cevaplarım. Hatırlarsanız Kudret bey besin eriyiği hazırlama başlıklarında defalarca temel kimya dersi verdi. Ya da domates sistemlerinde maruldan turptan bahsedildi vs. E hadi buyrun devam edin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Sn. tabiat, Sn. Delimus' un öfkesi size değil, genç arkadaşlar bazan çok güzel soruları biraz gayri ciddi havada soruyorlar, genç bir arkadaşımız olan Sn. Delimus' ta gereksiz tepki gösteriyor. Sayfa paylaşım olarak çok güzel gidiyor, elbette konu bir ineğin maliyeti ve arpa çiminin karlılığa etkiside tartışılacak. Öğrenci olan arkadaşın bu maliyeti hayvancılık yapan büyüklerinden sorması kadar doğal bir şey yok ama soruyu sorarken biraz daha ciddi ve amacını önceden açıklayarak sormak lazım. Çünki bir ara bende kızar gibi olmuştum. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Neden Üzerinize alındınız bilemedim (Tabiat hnm,Sarıcan) . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Delimus, Ben sana kızmamıştım, üzerime de alınmadım. Ben sevgili Mutasyon' a biraz daha dikkatli davranmasını önermek istemiştim, sevgili Tabiat' ın da alınganlığını bertaraf edeyim diye uğraşıyorum. Ama anladım ki sizde neye kızdınız bilmiyorum ama, biraz alıngan davranıyorsunuz. Açtığınız konu başlığı gerçekten iyi gidiyor. Tadını çıkarın. Sevgiler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
|
http://www.eleusis.es/fhv_sistemas_eng.htm Tüm alt sayfalarını inceleme şansım henüz olmadı ama gördüğüm kadarıyla siteyi çok beğendim. (İspanyol Firması) Bir çok farklı sistemleri var. İlginizi çeker umarım... Saygılar, sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-05-2008
|
Kesinlikle Delimus arkadaşıma katılıyorum.Konuyu saptırdığınızı düşünüyorum arkadaşlar. Ayrıca artık teoriden pratiğe geçiyorum.Üretime başladım 2 gün oldu fotoları yayınlayacağım ama biraz heycanlanın istiyorum.. Sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
|
Bu da firmanın At Çiftliği uygulaması. Youtube video linki... http://www.youtube.com/watch?v=qTYp4...rom=PL&index=8 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
|
konu
konunun dahıldığı yok arada arkadaşlar dip not diye bir şeyler duymuşlardır o şekilde sorular soruyorum 1 cevap sadece yani bu arpa çimi meselesini ben dahil herkez merakla bekliyor heyecanınızı anlıyorum ancak rahat olun elbet bir sonuca varıcaz bu sonuc iyi olur kötü olur herkeze iyi şanslar iyi çalışmalar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-12-2009
|
öncelikle bu kadar faydalı çalışmalar yaptığınız için hepinize teşekkür ediyorum ben hasan furkan şahin giresun fen lisesi 10.sınıf öğrencisiyim bu aralar bir projeyle ilgileniyorum projemi topraksız tarımla alakalı yapmak istiyorum bunun için kullanacağım taşları buldum fakat bu işte biraz acemiyim bana yardım ederseniz çok mutlu olurum e-posta adresim thecup66@hotmail.com her türlü önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-05-2008
|
Furkancım bu başlık altındaki tüm sayfaları ve özellikle topraksız tarıma başlangıç başlığı altındaki yazıları okursan bir çok şeyi sen çözmüş olacaksın. Ayrıca ödev yapmak demek ilgili konuyla alakalı temel bilgileri alarak kendi fikir ve bilgilerini de ekleyerek araştırmak ve ortaya güzel bir oluşum çıkarmak demektir.Bunu unutma... Sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|