![]() |
obabilgesi / Tohum Paylaşım sonrası çalışmalar (Balıkesir/Gönen) 2020
1 Eklenti(ler)
Hepimize hastalıktan uzak, bereketli bir sezon dileyerek ilk gönderimi paylaşmak istiyorum...
Etkinlikte taleplerim şu şekildeydi; TCM = Çekirdek Dutlubahçe = Yer kirazı (physalis pruinosa) Kaktüs = Dinozor Kavun (White Ivory, Ivory Gaya) Sezerakk = Blue beauty domates / Bulgar pembesi Thunderon = Kadife çiçeği / Dereotu Şehirliköylü = Melisa (oğulotu) Meeteine = Lif kabağı Uzunkum = Kudret narı / Bornova bamyası Şeftali çiçeği = Sinemaki Bahçeden = Çıbrıska / Kırmızı malabar ıspanağı / Haseki küpesi Üçcin = Altınçilek / fesleğen Kenger = Lavanta Muda = Sarı Kantaron İstcallst = Sarımsak otu Ciminli = Börülce Atılgan = Alakır Etlisi domates (bu vesile ile tüm paylaşımcı forumdaşlara ve dağıtımda emeği geçen gönüllülere tekrar teşekkür ederim) Hayatımda ilk defa bir tohum paylaşım etkinliğine katıldım, gerçekten inanılmaz heyecan verici bir süreçti. Hele tohum zarfımı elime aldığım an o minicik şeylerin beni bu kadar heyecandırabileceğini hiç düşünmemiştim... Şuan için sadece lavanta tohumlarını soğuk katlamaya alarak, sinemaki tohumlarının ekimini yaptım. Geri kalan tohumları toprakla buluşturmak için mart sonunu bekliyorum. |
Teşekkürler İstcallst :)
1 Eklenti(ler)
Sarımsak Otu (garlic chives)
Güzel bir çimlenme yüzdesiyle hayata merhaba dediler. Sarımsak aromasını çok sevdiğim için gözde baharatlarımdan biri olacağı kesin! |
Teşekkürler Şeftali çiçeği :)
1 Eklenti(ler)
Sinemaki
O sarı çiçeklerini görmek için sabırsızlandığım bir bitki. Henüz bir tanesi çimlendi ve sanırım tek başına büyüyecek. Çayını içtikçe sizi hatırlayacağım, tekrar teşekkürler sevgili Şeftali çiçeği :) |
Teşekkürler Şehirliköylü :)
1 Eklenti(ler)
Melisa (oğulotu)
Ufaklıklar yüzlerini göstermeye başladılar. Rahatlatıcı etkisi sebebiyle çoğaltıp, tarhımda geniş bir yer ayırmayı düşündüğüm şifalı otlardan biri. Tekrar teşekkür ederim :) |
Teşekkürler Sezerakk :)
1 Eklenti(ler)
Bulgar Pembesi & Blue Beauty Domates
Geçtiğimiz sezon bulgar pembesinin lezzeti ve iriliği, blue beauty’nin ise hem lezzeti, hem verimi, hem de dayanıklılığı üzerine aldığım methiyeler yüzünden tohumlarının peşine düşmüştüm. Etkinlikte paylaşan olunca da, kısmetime düşene talip oldum. En hızlı çimlenen domates tohumları bunlar oldu, biraz daha gelişince ilk şaşırtmalarını yapacağım. Bu iki türü devam ettireceğim için, çapraz tozlaşma olmadığını umuyorum... Emeğiniz ve paylaşımınız için tekrar teşekkürler sevgili Sezerakk :) |
En sevdiğim domatesler... Domates kendine döllenen bitki olduğu için bu ihtimal çok düşük ama yine de grup grup dikin fideleri.
|
Alıntı:
Umarım o düşük ihtimal hiç gerçekleşmemiştir. Özellikle domateslerde tohum saflığını koruyarak, kendi tohumlarımdan bu türlere devam etmek istiyorum. Bu sayede elde edeceğim tohumlar, bulunduğum bölgede nesilden nesile yerelleşerek verim, kalite ve dayanıklılıkta artılar kazanacaktır. Yalnız bişey soracağım, sizde ki bulgar domatesi kırmızı mıydı, yoksa pembe miydi? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Sizlere cok tesekkurler |
Alıntı:
|
Elbette becereceğiz, hem de çok güzel becereceğiz:) Sevdim bu fikri, bu sayede ben de artılarıyla galip gelenle devam ederim.
Yalnız bişey dikkatimi çekti, sanırım Sezerakk bey tohumları sizden edinmiş, geçmişte bulgar pembesi paylaşımınız olmuş muydu sevgili TCM? Çünkü ben Sezerakk beyden pembe etiketiyle edindim. Eğer tohumlar sizden edinildi ise ve siz pembe varyetesini geçmişte hiç paylaşıma açmadıysanız, sanırım bende kırmızısını yetiştiriyorum... Ne dersiniz? |
Bende Bulgar pembesi olmadı hiç, sanırım @Sezerakk kardeşim pembeyi başka birinden aldı, daha düşük ihtimal benden aldığı kırmızıyı bir şekilde yanlışlıkla pembe yaptı ve öyle devam etti.
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Haklısınız Sezer bey, benimde kulağımda hep bulgar pembesi diye yer etmiş bir varyete var. Fotoğrafdaki domatesin rengi yanıltmaya müsait, ama detaylı inceleyince kırmızı:) Bu arada ciddi ağız sulandırıcı duruyor, iyi ki edinmişim...
Cvp için teşekkürler :) |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
İki sezon öncenin domatesleri;
Sağ öncen başlarsak; blue beauty - russian cossack ve hafize...Sağ arkadan devam edersek Bulgar domatesi - Ödemiş in oturak domatesi ve muhtemelen tula domates... Resime bakınca Bulgar domatesi de Hafize Baliç pembesi gibi pembemsi renkte değil mi, aslında @ Portakal Rengi nin dediği gibi alttan üstten değil de :D kabuğunu soyup içinin rengine bakmak gerek diye biliyorum (forumdan duymuştum galiba) Sanırım hepimiz haklıyız, bu yıl nasip olursa hepimiz dört bi taraftan içinin dışının çiğ ve pişmiş resimlerini çekip karşılaştıralım, dağılabiliriz artık. ;) |
Teşekkürler Atılgan :)
1 Eklenti(ler)
Alakır Etlisi
Çok verimli olduğunu bildiğim, özellikle sosluk olarak olarak değerlendireceğim bu türün tohumlarını temin etme fırsatı sunan sn @Atılgan’a tekrar teşekkür ederim... |
İki arkadaşın ellerini ayırmaya kıyamadınız mı :) Hafif ıslatıp tohum kılıfını asılıverin.
|
Ben bir çok arkadaşa sorarak domates çeşidi olarak şu 3 çeşit onay aldı;
1-) Bulgar Domatesi 2-) Blue Beauty 3-) Heybetli Domates Ben 1 ve 2. çeşidin yanına yurt dışından edindiğim "Black Russian" çeşidini de deneyeceğim. ilk izlenimlerime göre Black Russian çeşidi, gelişme olarak hepsini geçecek gibi. Bakalım lezzet olarak hangisi geçecek(Heybetli hariç) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Diğer tür yorumlarını da artık tattıkça yaparım :) |
Alıntı:
** Ben ikisinin yanına Hafize Baliç Pembesi ekiyorum çoğunluk, hani kışın marketlerde taş gibi (her açıdan) domatesler olur ya, domates güzeli, dayanıklı, düzgün hatlı, orta büyüklükte... aklınızda olsun. Bu yıl big cheef ekiyorum ben de, bakalım seneye tercihlerimiz değişecek mi. |
Alıntı:
Bu sezon saymış olduğum türleri deneyip bir bakalım, seneye Hafize Baliç’i ve yorumunuza göre big cheef’i de denerim mutlaka:) Tercihlerin değişmesinden ziyade farklı türlerin lezzetlerini, kokularını vs merak edip, sanırım insan hep bir arayışta oluyor. Tabi zamanla demirbaş türler kafada belirir ve biraz hız keserim ama yeni bahçıvan olarak denemek istediğim daha çok tür var:) Hedef en lezzetli, en kokulu, en verimli ve en dayanıklı türleri yakalamak... |
1 Eklenti(ler)
Domateslerimizde ilk şaşırtmalara başladık :) Umarım şu günler bir an önce geçer ve bahçeye dikmek de nasip olur...
|
Teşekkürler Muda :)
1 Eklenti(ler)
Bilyalı Kekik
Çok istediğim bu varyetenin tohumlarını süpriz bir şekilde gönderen sevgili Muda’ya tekrar teşekkür ederim. Şuan ortalama 15 adet micro fidem var, ama seneye çoğaltıp tarhda geniş bir yer ayırmayı planlıyorum. Elinize, gönlünüze sağlık :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Teşekkürler Uzunkum :)
1 Eklenti(ler)
Kudret Narı
Sevgili Uzunkum’dan talep ettiğim tohumlardan biri olan kudret narı tohumlarım hayata merhaba dediler:) Henüz bir tanesi çimlendi, sanırım o biraz aceleci. Diğerlerininde toprak yüzüne çıkmasını dört gözle bekliyorum. Diğer talebim olan bamya tohumları ise, direkt yerine ekeceğim için henüz beklemede... |
Sn. Odabilgesi gidebildiniz mi bahçeye ?
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sevgili Şehirliköylü’den temin ettiğim Melisa (oğulotu)... Son durumumuz bu şekilde, kısa bir süre sonra tarha ekilecek boyuta gelecek gibi :)
|
Teşekkürler Üçcin :)
1 Eklenti(ler)
Ciddi rakamlara aldığımız altın çilekleri, bu sene sayenizde bahçeden tüketeceğiz. 60 cm ara ile toplam 10 fide dikeceğim. Tahminim bayağı meyve elde edeceğim ama merak ettiğim bişey var. Meyveleri uzun süre muhafaza edebilmek için, reçel dışında önereceğiniz bir yol var mı? Deepfreeze de domates gibi çok sulanıyor mu acaba?
|
Teşekkürler Bahçeden :)
2 Eklenti(ler)
Malabar Ispanağı
Tadını gerçekten merak ettiğim bir sebzeyi sayenizde deneyimleyeceğiz. Malabar ıspanaklarımız çimlendi, ama asıl yerlerine ekilmek için biraz daha bekleyecekler. Bu arada valide tadından ziyade, klasik ıspanağa nazaran temizliği kolay olacak diye heyacanlı:) Çıbrıska Benim yerim Gönen’e bağlı bir pomak (bulgar) köyünde, mâlum bu baharat da onlara aitmiş. Lakin köyde daha önce hiç karşılaşmamıştım. Sanırım bizim bölgede unutulmaya yüz tutmuş bir baharat. Çimlenme oranı düşük oldu, tahminim biryerlerde hata yaptım. Bu sezon çimlenenlerin hepsini tohuma bırakacağım ve köylülere tohum dağıtacağım. Eminim özellikle yaşlılar çok sevinecekler... Haseki Küpesi Açıkçası saksıda yetiştirmek istemedim, tohumları direkt toprağa serpesim var ama ot boğmasın diye takip gerekli. O yüzden bu sezon tohumları ekmedim, birdahaki sezona özgürlüğe kavuşacaklar... Paylaşımlarınız için tekrar çok teşekkür ederim, elinize emeğinize sağlık :) |
Çıbrıska Bulgaristanda çok onemli bir baharat özellikle patatesli yemeklere cok yakışıyor. Sanırım bahsettiğiniz köyü biliyorum köy meydaninda çinarin altindan kaynak suyu çıkıyordu hemen ustunde de kahvehane vardı. Tabi birkac pomak köyü varsa fakli da olabilir. Biz oralardan yer almak icin gezmeye gittigimizde arabayla camura saplandik o koyden traktorle gelip kurtarmislardi bizi sağolsunlar o zaman kahvede oturup sohbet etmiştik ben de Bulgaristan’dan göçmüş bir Türk olarak köyü ve köydekileri cok sevmistim.
|
Alıntı:
Bahsettiğiniz bizim köy değil, tahmin ettiğiniz üzere burada birkaç pomak köyü var. Evet bir klasik olarak meydanda kahvehanemiz ve çeşmemiz var da, çeşmenin suyu çınar ağacının altından çıkmıyor. Ama insanlarının candanlığı ve samimiyeti eminim aynıdır. Bu arada bizde İstanbul’dan kalkıp buradan yer alanlardanız. Aslen Sivas’lıyız ama doğası, havası, insanları ve İstanbul’a yakınlığı bizi Gönen’de yer almaya itti. İyi ki almışız diyoruz düşündükçe, iyi ki... |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:16. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025