agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar > Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar 2014-2018
(https)

Beğeni Düzeni1342Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-08-2015, 23:23   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 30-08-2011
kOYULHİSAR DAMADIYIM. 23 YILDIR GİDERİM VE BU TÜR DOMATESİ BURADA GÖRÜNCE ŞAŞIRDIM. SANIRIM KOYULHİSAR'LILAR BU TÜRÜ ARTIK UNUTTU. KALE DOMATESİ DEDİKLERİ BİR TÜRÜ DAHA ÇOK YETİŞTİRİYORLAR.İLK GİDİŞİMDE ARAŞTIRACAĞIM.

alaoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2015, 23:54   #2
Ağaç Dostu

Taşlıbahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2006
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alaoğlu Mesajı Göster
kOYULHİSAR DAMADIYIM. 23 YILDIR GİDERİM VE BU TÜR DOMATESİ BURADA GÖRÜNCE ŞAŞIRDIM. SANIRIM KOYULHİSAR'LILAR BU TÜRÜ ARTIK UNUTTU. KALE DOMATESİ DEDİKLERİ BİR TÜRÜ DAHA ÇOK YETİŞTİRİYORLAR.İLK GİDİŞİMDE ARAŞTIRACAĞIM.

Belki de hiç bir zaman oraya ait yerli bir çeşit olmadı(?) Merak ettiğimiz de bu. Bu isim bir karışıklıktan veya yanlış anlamadan ibaret olabilir. Çok sevinirim araştırırsanız.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2015, 04:13   #3
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 15-07-2012
Allah rizasi icin bunu lutfen ogrenin. "Arastirdiktan sonra bilgi verecegiz" diyenler ortadan kayboldu. Bu kadar farkli renkte olup, sehrin genelinde bilinmemesi ve sadece bir yoreye hapsolmasi bana hic mantikli gelmiyor. Ne olur geri donup bilgi verin.

Alıntı:

Taşlıbahçe ve TCM beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2015, 21:45   #4
Ağaçsever

SAYIN Birnefestoprak ve Taşlıbahçe. Sebze meyve türünü tanıyan, zevkleri için değişik türler yetiştirmeyi deneyen 84-72-56 yaşlarında üç kişi ile konuştum. Tümü damak tatları gelişmiş (gerçi Koyulhisar'lıların tümü öyle) insanlar. hiçbiri bu domatesi eskiden bilmiyor. Şu anda en gençleri İstanbul'da marketten aldığı siyah domatesin tohumlarından üretim yapıyor. Saygılar.

Eski 15-09-2015, 22:08   #5
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Ilgilendiginiz icin cok tesekkurler. Bahsettiginiz kisilerin hepsi Koyulhisarli mi? Benim fikrim de cesidin Koyulhisar'la ya da Sivas'la bir ilgisinin bulunmadigi yonunde.

Alıntı:
SAYIN Birnefestoprak ve Taşlıbahçe. Sebze meyve türünü tanıyan, zevkleri için değişik türler yetiştirmeyi deneyen 84-72-56 yaşlarında üç kişi ile konuştum. Tümü damak tatları gelişmiş (gerçi Koyulhisar'lıların tümü öyle) insanlar. hiçbiri bu domatesi eskiden bilmiyor. Şu anda en gençleri İstanbul'da marketten aldığı siyah domatesin tohumlarından üretim yapıyor. Saygılar.

Eski 15-09-2015, 23:34   #6
Ağaçsever

Evet hepsi Koyulhisar'da yaşıyor. Eşimin annesi, halası ve sadece kışları İstanbul'da geçiren bir akrabaları. Akraba bayanın İstanbul'da marketten aldığı siyah domatesin çekirdeklerinden fide üretip memleketinde bahçesinde yetiştirmesi ayrıca ilginç geldi bana.

Eski 15-09-2015, 22:24   #7
Ağaç Dostu

Taşlıbahçe's Avatar

Alıntı:
Çok teşekkürler; uzun zamandır beklenen cevap geldi (her ne kadar buraya ait olmasını gönülden istesek de). Nihayetinde bu kara domatesin adının değişme vakti de geldi sanırım. Ne dersiniz Birnefestoprak; bu yersiz yurtsuz domatese bir isim vermeli mi yeniden?

Resulgur beğendi.
Eski 15-09-2015, 22:41   #8
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Aslinda zaten adi vardir ama hangisi oldugunu bilemeyecegiz Yoresiyle ve hikayesiyle yurtdisinda cok bilinen bir cesit olduguna eminim. Buyuk ihtimalle Black from Tula olabilir. Black Krim de olabilirdi ama meyve agirligi bakimindan iri meyveli gozukmedigi icin onu eliyorum.

Yurtdisinda dolasimda olan 300'den fazla koyu renkli domates var. Bunlarin cok azinin tohumu (bir elin parmaklarini gecmez) ya bir iki sirket araciligiyla Turkiye'de satisa sunuluyor ya da "yerel tohum" olarak dagitilip sanki o yoreye aitmis gibi dagitiliyor (bu ikincisi, tohum tasnifinde buyuk sorun yaratiyor).

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Çok teşekkürler; uzun zamandır beklenen cevap geldi (her ne kadar buraya ait olmasını gönülden istesek de). Nihayetinde bu kara domatesin adının değişme vakti de geldi sanırım. Ne dersiniz Birnefestoprak; bu yersiz yurtsuz domatese bir isim vermeli mi yeniden?

Eski 15-09-2015, 23:52   #9
Ağaç Dostu

Taşlıbahçe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Aslinda zaten adi vardir ama hangisi oldugunu bilemeyecegiz Yoresiyle ve hikayesiyle yurtdisinda cok bilinen bir cesit olduguna eminim. Buyuk ihtimalle Black from Tula olabilir. Black Krim de olabilirdi ama meyve agirligi bakimindan iri meyveli gozukmedigi icin onu eliyorum.

Yurtdisinda dolasimda olan 300'den fazla koyu renkli domates var. Bunlarin cok azinin tohumu (bir elin parmaklarini gecmez) ya bir iki sirket araciligiyla Turkiye'de satisa sunuluyor ya da "yerel tohum" olarak dagitilip sanki o yoreye aitmis gibi dagitiliyor (bu ikincisi, tohum tasnifinde buyuk sorun yaratiyor).

Black from Tula bu yıl yetiştirdiğim bir çeşit ama onunla rengi dışında bir benzerliği yok. Boy, şekil, tat, etin kıvamı ve çatlama hassaslığıyla ondan farklılık gösteriyor. Bu yıl etkinlikte paylaşmayı düşündüğüm için ve artık bu yanlış ismi kullanmak istemediğim için, ne olmalı, ne demeli, bir şey demeli mi? emin değilim...

Öncelikle Türkiye'de dağıtımı olan siyah domatesleri bir incelemekte fayda var, iyisi mi önce bu işi, arkasından diğer siyahları inceleyerek birşeyler yakalayabiliyor muyum bir bakayım

Resulgur beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025