![]() |
Kekik ve alp çileği en kolay iki bitki :p
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Malum hava değişiklikleri nedeniyle nezlem şu günlerde dorukta da.:mad: Hiç olmazsa çayını içer iyileşirdim de size de bir güzel dua ederdim:rolleyes: Tabii kargo ücreti tarafımıza ait;) |
Kekik hem dağların neşesi, hem şifa kaynağı…
Tıbbi amaçla kullanılan en önemli bitkilerimizden biri kekiklerimizdir. Thymus ve Origanum cinslerinin endemik türlerini yemeklere koku verme veya çay yapımı amacıyla kullanmanın yanı sıra, Anadolu insanı kekik türlerimizden çeşitli hastalıkların tedavisinde de yararlanmaktadır. Yiyecek ve içecek olarak kullanılan kekik türlerimizin tercih edilmesinde sadece besleyici özellikleri değil sağaltıcı nitelikleri de rol oynayabilmektedir. Ülke çapında yaygın endemik Sipildağı Kekiği'nin (Thymus sipyleus subsp sipyleus var. sipyleus) Kayseri'nin Yahyalı İlçesi'nde yapılan çayı içilmek suretiyle bitki nefes darlığı, öksürük ve bronşitin tedavisinde kullanılır. (3) Endemik bir kekik türü olan Thymus praecox subsp. skorpilii var. skorpilii'den Amasya İli'nin Merzifon dolayında şeker hastalığına karşı halk ilacı yapılmaktadır. Bahse konu kekik türünün Rize İli Anzer Yaylası'nda çayı yapılarak içildiğinden bu endemik bitki Rize yöresinde "Anzerçayı", Trabzon yöresinde ise "biberhot" olarak adlandırılmaktadır Yine ülkemizde yaygın olarak yetişen Thymus sipyleus subsp. rosulans adlı endemik kekik türü mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır. (8, 11) Muğla ve Denizli illerine endemik olan ve bu iller dışında doğal olarak yetişmeyen, yemeklerde baharat olarak da kullanıldığından yöresel adı "çökelek kekiği" olan endemik Origanum hypericifolium bitkisinin bu yörelerimizde şeker hastalığına karşı çayı içilmektedir. (12) Uşak'ın Eşme İlçesi'nde Thymus zygioides var. lycaonicus (Konya kekiği) adlı endemik kekik türünün kurutulmuş çiçekli dalları ve yaprakları, nefes yolları rahatsızlıklarında, soğuk algınlığı ve nefes darlığı tedavisinde kullanılır. Aynı bitkinin yaprakları Afyon'un Kumalar Dağı yöresi köylülerince kaynatılıp çay olarak içilir ve bu suretle şeker hastalığının tedavisinde kullanılır. Ayrıca yemeklerde de baharat olarak kullanılır. (5, 13) Kekik türlerimiz mis kokularıyla doğamızı şenlendirmelerinin yanı sıra, Anadolu insanının hastalıklarına deva olur da, Anadolu insanı ona hak ettiği değeri vermez mi? Örneğin yemek ve ilaç yapımında kullanılan kekiklerimizden Origanum bitkisinin Türkçe anlamı "dağların neşesi"dir. Dünyadaki Origanum türlerinin yüzde 60'ı da Türkiye'de yetişir. Yani Türkiye'nin dağlarından alacağınız zevki, hayat kaynağını ve neşesini dünyanın başka hiçbir yerinde bulamazsınız; bir de bu neşe endemik ise, değmeyin keyfinize. Anadolu'nun tüm kekik kokuları, düşmana karşı birleşin! Antikçağlarda kekik, asaletin ve cesaretin simgesiydi. Bu yüzden savaşa giden yiğitlere kekik kokan armağanlar vermek bir gelenek halini almıştı. (14) Antikçağ ordularında görev yapan Anadolu delikanlıları da yörelerinden aldıkları endemik kekik kokulu hediyelerle savaş alanına gidiyorlardı besbelli. Anadolu'nun dört bir yanından gelerek orduya katılanların kekik kokuları da muhakkak birbirine karışıyordu, ülkenin endemik kekik kokuları da herhalde Anadolu'nun kokusu olarak birleşiyor, öyle karşı konuyordu düşmana; askerlerin her biri de yanlarında taşıdıkları yörelerinin kekiğinin kokusundan güç alarak vatanlarını savunuyorlardı. Antikçağ insanının birbirine kekik kokulu hediyeler vermesinin altında, mutlaka kekiğin hastalıkları iyileştiren olumlu özellikleri de vardı. Evinden ayrı savaşa giden insanların en çok ihtiyacı olan şeylerden biri hastalıklarını iyileştirecek unsurları yanına almaktı besbelli. Kekiğin hastalıklardan koruyucu etkisi, onun her türlü zorluktan insanları kurtardığı yönünde bir inanca dönüşmüş olmalıdır. Romalılar kekiğin melankoliye iyi geldiğine inanırlardı. Bu çağlarda evlenecek kızlar ayakkabılarının içine kekik koyarlar ve daha sonra uyurlardı, bu suretle ileride evlenmeleri muhtemel erkeği rüyalarında göreceklerine inanırlardı. (9) Erkeksin be kekik! Roma ve Antikçağ uygulamalarından da görüleceği üzere kekik erkeksi bir bitkidir. Romalı kızlar ayakkabılarının içine erkekle özdeşleşen kekik koymak suretiyle rüyalarında müstakbel yavuklularını hayal edebilmekte, savaşa giden yiğitlere de kekik hediyeleri verilerek onlara yiğitlere ve asillere özgü kokular kazandırılmaktadır. Zaten kekik türlerinden Thymus bitki sistematiğinde erkeksi bir isimdir. Günümüz Anadolu'sundaki Türkçe kekik isimlerinde bu uygulama devam etmektedir: Örneğin Ankara yöresinde endemik Origanum sipyleum adlı kekik ile Muğla yöresinde Origanum onites adlı kekiğin yöresel adı "güveyi otu", yine Muğla yöresinde Satureja thymbra adlı kekiğin yöresel adı "oğulotu" veya "oğul kekiği"dir. (11) Görüleceği gibi kekik türlerimiz insanlarımıza sağlık bahşederken fizyolojik özellikleriyle onlara kültürel bakış açıları da kazandırmakta, Anadolu insanına asalet ve cesaret vermekte, ayrıca neşe, hayal gücü, sevgi ve mutluluk da aşılamaktadır. |
2 Eklenti(ler)
Origanum sipyleum (Ankara'nın endemik kekiği-mercanköşkü)güveyi otu
Eklenti 73660 Eklenti 73661 http://www.mountainvalleygrowers.com/orisipyleum.htm |
Alıntı:
Ben de çok güzel dua ederim :rolleyes: Bir de yanına Origanum sipyleum tohumu.. (Malum Ankara'dasınız bulursunuz). Ooooh daha ne ister bir insan :D |
Tabi tabi başka istekleri olan :p
Tarhun toplantısına geldiniz geldiniz gelmediniz başka bahara :D |
Oooo sn denizakvaryumu olmaz ki ama. Böyle de yan çizilmez ki.. Ankara'da değiliz diye böyle zulüm olmaz ki...
|
1 Eklenti(ler)
Uzun yoldan gelen "Kardeş" kekikler, bionemle duşlandıktan sonra özel ve güzel bir Ankara sabahına gülümsüyorlar:)
Eklenti 75714 Aldığım talimat uyarınca; 1 hafta gölgede durup alışmaları sağlanacak, sonra yarıgölgeye geçirilecek ve dahi arsızlık edip kimsenininkine el sürülmeyecek:p |
nevsune hanım kekiklerin güzelmiş ama bayağı sık görünüyor bence derin ve dikdörtgen saksıda daha iyi olur
birde sormak istediğim yukarıda fotoları bulunan kekik denen bitkiler vede her kokan bitkide kekikmidir ben adını bilmediğim mis gibi kokan 30-40 cm boylarında 3-4 çeşit bitki biliyorum zannedersem temmuz ayı gibi idi onların fotolarını çekip buraya koyacağım kekikse siz karar verirsiniz. |
Sn Gurbik67, bu kekikler çok özel(;)) yerden geldiler ve çok değerliler. Ayrıca bunları yaşatabilmek için verilmiş sözüm var; tüm bilgileri kullanıp, her türlü çabayı göstereceğim. Derin saksıya dikmem söylendiği için bunlara diktim ama tuttuktan sonra kendiminkini dikdörtgen saksıya geçiririm. Diğer kekik, artık sahibinin uygun bulacağı biçimde yaşamını sürdürür.
Kekik sudan fazla hoşlanmıyor galiba değil mi? Bir de organik gübrem var ama sormadan ona da cesaret edemedim. Sulama ve gübreleme konusunda da yardımcı olursanız sevinirim. |
gübreleme çok az olarak yapabilirsin kurağa ve dona dayanıklı toprağa değdiği yerden hemen kök salar küçüçük beyaz çiçek açtığında çok çabuk çoğalır.bulunduğu ortama su **** kuraklığa çabuk adapte olan bir cins
|
2 Eklenti(ler)
Kekiklerin son ve içler acısı durumu.
Benimki tamamen gitti gibi. Yine de sanki dipte ufak bir yeşillik var, sonuna dek bekleyeceğim. Daha önce yazdığım gibi asla kriterlerimiz uyuşmuyor bu bitkiyle:p Eklenti 78420 Emanet olanda biraz umut var gibi. Hiç ellemiyorum, sahibi kendisi budasın isterse. ATTACH]78421[/ATTACH] |
Eyvah gitti güzelim kekik.
24 üne kadar o yeşillik de gider :) gurbik67 görmesin. |
Yok o yeşillik sürüyor vallahi, sahibinin şansına:)
Neyse ben de Ankara' daki bahçede çoğalınca yetiştiririm. Panik yok;) |
1 Eklenti(ler)
Sn. Müge'den temin edilen Creeping Thyme (Thymus Serpyllum) tohumları 5 martta dikildi, bugünkü hali:
RR ile mutlu mesut büyüyorlar. |
O zaman kekik ile RR'ler aynı su ve toprak isteğindeler demek ki. Bunu bilmiyordum.
İşte saksıcılığın ve fotoğrafçılığın faydaları.Teşekkürler ağaçlar.net, Teşekkürler Sn.k0900. Ben de RR'lerimin yanına Thymus Serpyllum dikeyim. Salatada yanyana muhteşem tatta olurlar:) |
1 Eklenti(ler)
Aslında RR nin diger yanıda fesleğen, biri çalıyor, digeri :)
İyimi kötümü yaptık tepki gelir yakında :) |
Alıntı:
Fotoğrafı büyüttüğünüzde daha iyi gördüm gerçekten diğeri fesleğen ve inanmazsınız ben fesleğenli makarnaya bayılırım. Bu sene Bauhaus'tan pencere önünde saksılarda yetişen fesleğenden aldım. Mahsul bolcaydı. |
Onlar barış içinde yaşıyor görünüyorlar. Evlerde olunca mecbur yan yana yaşamayı öğrenecekler.. :)
O saksıda süper bir makarna sosu var. Domstesli, fesleğenli, kekikli :D |
Arkadaşlar bende geçen yıl pazardan aldığım kekikleri kurutmuştum bu kışa girerken minik siyah tohunlarını saksıya ektim bu sene üç dal kekik çıkmış yaprakları 1cm. eninde üç dört cm arasında değişen uzunlukta dağ kekiği dediklerinden değil herhalde bu tarlalarda hasadı yapılandan çok güzel keskin kokusu var biraz daha büyüsün resimlerini eklerim ***** .
|
geçen gün tohumcudan kekik tohumu istedim baharatçıya yönlendirdi. baharatçıya gittim kekik tohumu diye birşey olmaz dedi. adam şifalı otlar satıyor daha kekigin tohumu olup olmadıgını bilmiyor. arkadaşlar nereden bulabilirim kekik tohumunu. ayrıca şimdi eksem olurmu. etrafından geçerken kekigin kokusunu duymak istiyorum varmı öyle bir kekik cinsi
|
Tohumculardan alabilirsin.
İstanbul Tohumculuk ve Arzuman Tohumculuk tohumlarını geçen hafta ektik. Ayrıca bitki satan peyzajcılardan saksıda alabilirsiniz. Sitedede ithal kekik tohumu satılıyor. |
deniz akvaryumu gördüm NEVSUNE hanıma sormak istiyorum 159 mesaj ile163 teki aynı kekikmi anladığım kadar ile kekikğin dikildiği toprağın torfu çok fazla aslında o kekik Ankarada rahatlıkla yetişebilen bir cins torf oranı çok çok az olmalı.
Nevsune hanım istesende istemesende bu kekiği yetiştireceksin. |
Evet sayın gurbik67, o iki fotoğraftaki kekikler aynı. Söylemeyeyim diyordum ama benimkinin bozulma sebebi sizsiniz:p Ben hiç ellemeyecektim. Siz yok derin değil, yok dikdörtgen değil diyince, hani vardır bir hikmeti deyip değiştiriverdim kendiminkinin saksısını. Alın işte sonuç ortada:(
Neyse, umarım diğeri sağlam kalır da, oradan kökler alırım. Aslında onda da suç benim değil. Ben söyledim, ben kekik katiliyim,beceremiyorum alın şunu benden diye almadı. Suç benden gitti, ne yapayım? Sn gurbik67 torfu genelde fazla kullanmam. Bahçe toprağı ile az miktarda torf karıştırıp hazırlamıştım bunları ama haklısınız dikdörtgen saksıdaki biraz fazla kaçtı. Korkumdan ne çileklere, ne de bunlara gübre bile veremedim. Neyse herkes kısmetini yermiş. Yine de Gugukkuşu filminde Jack Nicholson'un oynadığı kişiliğin dediği gibi: Hiç değilse denedim;) |
Alıntı:
Geçenlerde kipa'dan kekik aldım ben de. ufakça (7-8 cm çap ve boyda tahminen) bir saksıda. Onu daha büyük bir saksıya, hatta ince uzun saksıya almayı düşünüyorum ama değiştirip kaybetmekten çekiniyorum. Elimde marketten almış olduğum torf var ama sizin uyarınızdan sonra kullanmaktan vazgeçtim. |
Vermeyince Mabud, Neylesin Mahmut :D
Biz en iyisi Derya'nın köyüne gidelim, kekikleri kendi elimizle alalım. |
bendeki kekikler genelde torflu toprağı asla sevmez nedeni suyu çabuk geçirgen olması kuru kalması o derece fazla olması yoprak çok fazla olmalı
ankarada yaşayan yeğenimde aynı kekiklerden saksıda yetiştiriyor demekki havasında suyunda problem yok. nevsune hanım hata bende doğru çoğuda sende diktikten sonra bir müddet gölgede kalsın demiştim. denizakvaryumu ve sana tekrar göndereceğim inşallah 1 hafta sonra selamlar. |
Sn gurbik67, bir görüşmemizde bu kekiklerin gölgelik yerde yetiştiğini söylemiştiniz, yanlış anımsamıyorum değil mi? Aslında kekiğin güneş sevdiğini biliyordum ben. Şimdi son bir çabayla kurtarayım diye uğraşıyorum ya hani;). Ne yapmamı önerirsiniz? Bunları şu anda oldukları gibi yalnızca sabah güneşi alan yerde mi bırakayım, yoksa sıkı bir güneşe mi alayım?
Yardımlarınızla kurtaralım hadi bunları:) Ben yazarken siz de yazıyormuşsunuz:) Hiç olur mu sizde hata falan yok, ben şaka yaptım. Ama 1 hafta gölgede bırakmıştım sonra yavaş yavaş sabah güneşine aldım. Yok artık lütfen göndermeyin. Sizi de boşuna yormuş olurum ve üzülürüm. Ben baktıkça sonuç hiç değişmeyecek. Sevmiyor beni, yapacağım bir şey yok:( |
nevsune hanım sizdeki o kekikleri diktikten sonra 1 hafta kadar gölgede kalsın ondan sonra güneşe çıkar demiştim tam tutma olmadığından güneşten dolayı yanma oluyor aslında her türlü iklimde yetişmektedir kökleri hem yüzeysel hemde derine inen kökleri var güneşi seviyor ama sen tam tutmadan güneşe aldığından kekikler kuruyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:08. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025