![]() |
|
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-05-2008
|
Mercanköşk türleri
Sn. Pakkaner , OVAK yayını olan Şifalı Bitkiler , Flora ve Sağlığımız adlı kitapta mercanköşk ve kekiklere ilişkin bazı bilgiler buldum.Hem paylaşmak hem danışmak üzere özetliyorum; Kitaba göre Türkiyede bulunan üç mercan köşk türü var. Origanum heracleaticum - İstanbul mercanköşk ( Sweet marjoram ) Origanum spyleum - Spil mercanköşkü ( Marjoram ) Origanum onites - Mercanköşk, İzmir kekiği ( Smyrna thyme ) Tüm mercanköşkler Labiatea familyasına ait olarak belirtilmiş.Kitapta yeralan dört kekik türünün üçü de bu familyada gösterilmiş. Oregano'yu kekik olarak anımsanması İzmir kekiği nedeniyle olabilir sanıyorum.İtiraf etmem gerekir ben de yıllarca Fethiye yöresinde bulunan, köylülerin - tabiri bağışlayın- "Eşek kekiği" diye adlandırdığı bir kekiği diğer iki türle birlikte kurutup kullanıyorum. Diğer iki kekik yöre halkınca Tarhana kekiği ve Çökelek peyniri kekiği olarak adlandırılıyor. Bu kekikleri OVAK'ın kitabındaki resimlere bakarak tanımlamaya çalıştım. Çok emin değilim ama Tarhana kekiği - Thymbra spicata L, Karabaş kekik ( Garden thyme ); Çökelek kekiği - Thymus Vulgaris - Adi kekik, Akdeniz kekiği ( Thyme ); Oregano diye bildiğim kekik ise Thymmelacae - Çoban yastığı (Silvery leaved ) gibi geldi. Bu kekik Thymelacae familyasına aitmiş. Bu konuda mesleğiniz gereği, bizler gibi resimlere bakarak tanımlama yapmaktan öte bilginiz olacağı muhakkak. Vaktiniz elverdiğince bilgilendirirseniz sevinirim. Müge Hanımın farklı kekik siparişlerinden sonra kekik konusu oldukça ilginç gelmeye başladı |
![]() |
![]() ![]() |
|
|