![]() |
|
![]() |
#61 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Gelişimi sıcaklarla beraber oldukça hızlandı. İlk defa yetiştiriyorum o sebeple bilenden yanıtlamasını rica edeceğim. Neredeyse tüm yaprak altlarından koltuk sürgünü oluşturuyor. Domateste olduğu gibi bu koltukların temizlenmesi gerekiyor mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Ağaç Dostu
|
Bu yıl ikinci denememde ancak bu kadar büyüdüler. Üç tohum kenarlarını zımparalama, suda bekletme yapılarak çimlendi.Aslında tohum daha fazla idi. Yapraklarında kırmızımsı oluşumlar oluştu. Ve yine kış geldi. Çiçek açtırabilirmiyim bilmiyorum. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Ağaç Dostu
|
Roselle için geçmiş yazı ve resimleri yeniden taradım. Yetiştiren arkadaşlarda çiçeklenmenin genel olarak Ekim-Kasım ayları arasında olduğu kanaatine vardım. Bugün saksıdaki bitkiyi iyice inceledim ve çiçek oluşumunu farkettim. Bu erkenciliği comfrey çayı ile beslemeye bağlıyorum ![]() Birkaç gün sonra çiçek tablaları iyice irileşip belirginleştiğinde yeniden resimlerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Ağaç Dostu
|
İyice belirginleşti çiçek tablaları. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Ağaç Dostu
|
29 Eylül' de çekmiş olduğum resim... Sanırım tohum elde edebileceğiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Ağaç Dostu
|
En büyük bu, ilk açan çiçek. İçindeki meyve giderek irileşiyor. Bunun gibi yaklaşık 7-8 adet çiçek meyve tutmuş durumda. Ayrıca bir sürü de açmaya hazır tomurcuk mevcut. Seneye tohumlar garanti gibi. Hava soğusa bile büyük tüpte olduğu için içeriye taşıyabiliriz her durumda. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Ağaç Dostu
|
Yaklaşık 1,5 aydır iç mekanda olan bitkinin tohum kozaları açılmış. Tohumlar yitip gitmeden topladım. Seneye yeri garanti olan bitkinin bir kaçını direkt toprağa ekmeyi düşünüyorum. Saksıda yaklaşık 50 adet kadar meyve verebildi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#68 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Az önce kaybettiğim tüm tohumları çok alakasız bir yerde, eşimin büyük büyükannesine ait olan antika çeyiz sandığının içinde buldum. Salonun bir köşesinde süs olarak durduğu ve üzerinde de bir sürü incik cincik olduğu için eşim de ben o sandığı yıllardır açmıyorduk. Az önce aklıma esip açınca hazine bulmuş gibi oldum. Roselle tohumlarım da oradaymış. ama üzerinden yaklaşık 10 yıl geçtiği için tohumların bayatlamış olma ihtimali çok yüksek. Ama yine de 10 tane tohumu zımparalayıp peçetenin arasında suya yatırdım. Biraz şişsinler torfa aktaracağım. Bendekilerin çimlenmeme ihtimaline karşılık, devam ettiriyorsanız sizde taze tohum olabileceği düşüncesiyle sormuştum sizinkilerin akıbetini. Sevgiler Düzenleyen malbman : 12-03-2019 saat 18:08 Neden: Yazım hatası |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Selamlar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Ağaç Dostu
|
Bir buçuk ay olmuş tohumları ekeli. Maalesef çimlenme olmadı. Farklı farklı ortamlarda 33 adet tohumu denedim, nafile. Maydanoz gibi çok taze tohum olmalı galiba. 3\4 yılda tohumlar çimlenme kabiliyetini kaybetmiş demek ki. Ne yapalım artık bir yerlerden taze tohum bulabilirsek yeniden şansımızı deneriz biz de. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-09-2019
|
Merhaba arkadaşlar, bu forumu dun kesfettim ve hemen üye oldum. Ben de uzun zamandir bu bitkiyi arastiriyorum ve yetistirmeyi cok istiyorum . Tum yorumlari okudum ve sizler bana umut verdiniz. Konunun ustunden epey vakit gecmis ama bana yardimci olabilirsiniz umarim 😊 turkiyede tohum bulamiyorum, aslinda nerede aramam gerektigini bile bilmiyorum. Sizlerden anladigim kadariyla rosella sicak iklimi ve uzun yaz donemlerini seviyor. Su an yasadigim yer turkiyede en cok guneslenme suresine sahip ve memleketimizin en yüksek sicakliklari burada ölçülüyor. Tohum bulabilirsem bu cok buyuk bir avantaj diye düşünüyorum. Sadece bu bolgenin havasi cok kuru, eger rosella neme ihtiyac duyuyorsa bu negatif bi sey oluyor malesef. Ama yine de sicakligi dusununce denemeye deger diye dusunuyorum. Bana yol gosterebilir misiniz? 😊 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mesajınızın üzerinden hayli zaman geçmiş ama takip etme ihtimalinize dayanarak tecrübelerimi paylaşayım. Pek çok yerden tohum edindim fakat hepsi çimlenmeden çürüdü. Geçen yaz haziran veya temmuz gibi aktardan olabildiğince parçalanmış; paketlemeden önceki büyük parçanın alt kısımlarına denk gelen birkaç paketi aldım. İçinden 3-4 kadar sağlam içi dolu tohum çıktı. Aktar her sene yenilediği için tohumların taze olması yüksek ihtimal.Nitekim tahminim doğru çıktı. Tohumlardan iki tanesi 2-3 gün içinde çimlendi. Bunda yazın yeterli sıcaklığın olması da etkiliydi bana kalırsa. Ama gübre vermeye kalkınca küçük fidanları kaybettim. Bu sene yine aktardan birkaç paket aldım. Olgun olduğunu tahmin ettiğim on kadar tohum çıktı. Sn. Muda da denemem için tohum yollamış. Başarılı olursam bir sonraki yıla paylaşabilirim. Çok sayıda sağlıklı fidan elde edersem göndermeyi denerim. Aktardan kuru hibiskus alarak tohum var mı diye şansınızı denemenizi tavsiye ederim. Bulunduğunuz yer bu bitkiyi yetiştirmek için daha elverişli olabilir. Site üyelerinden, bulunduğunuz iklimde verim alan olmuştu. Önceki mesajlarda karşınıza çıkacaktır. Düzenleyen Şükufezar : 21-05-2020 saat 04:52 Neden: Anlatım bozukluğu |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Ağaç Dostu
|
10 Nisan ve 6 Mayıs tarihlerindeki halleri. 4-5 adet fidan var.Tohumların bir kısmı Sn Muda'dan bir kısmı ise aktardan aldığım roselle (hibiskus) kurusunun içinden temin edildi. Bitkinin tohumları kesinlikle yüksek sıcaklıkta çimleniyor. Islama vs gibi hiçbir işlem uygulamadım. Burada diğer yazlık sebzeler şubat sonlarında serada kolaylıkla çimlenirken bu bitki ancak nisan başında ekim yapılınca başarılı sonuç elde ediliyor. Çimlenme oranıysa çok düşüktü. Nisan sonunda ekilenlerin çimlenme oranı daha yüksekti. Şimdilik yavaş büyüyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|