26-03-2009, 08:45 | #61 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
|
Dikensiz kapari çok ilginç, geçen yaz kapari toplarken dikenleri baya canımı acıtmıştı. |
26-03-2009, 23:11 | #62 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: Manavgat
Mesajlar: 46
|
Kimsenin hevesini kırmak istemem ama kapari üreticileri tarafından verilen bazı bilgiler gerçeği yansıtmıyor. Bir firma dekardan ortalama 5000 TL kar edildiğini yazmış. Bu bilgi kesinlikle doğru değil. İşçilik masrafı çok yüksek. Kilosu 1.5 TL'den aşağıya kapari toplatılmıyor. Ayrıca fabrikalar kapariyi işçiliğin ucuz olduğu orta asyadan temin ediyorlar. İtalya ve İspanya'da ise dikensiz türlerden kapari tarımı yapılıyor. Kaparinin dekardan ortalama kazancı 750 - 1000 USD arasındadır. Ancak salamura olarak işlenirse bu meblağ 2-3 misli daha fazladır. |
14-07-2009, 23:05 | #64 |
Ağaç Dostu
|
Meyveleri de büyümüşler. ( meyve diye yazdım ama emin değilim. Çiçeklerin tomurcuğu mu acaba diye de şu anda düşünmekteyim. Kaparinin meyveleri sanki köşeli bir gürz gibiydi diye hatırlamaktayım. Bilen bir arkadaş aydınlatırsa müteşekkir olurum.) Düzenleyen hosseda : 14-07-2009 saat 23:42 Neden: ilave parantez içi cümle |
06-08-2009, 12:49 | #68 |
Ağaç Dostu
|
Hosseda o karpuzlar biraz daha büyüyüp üzerindeki çizgilerden gül gibi açılıyor.. Onun şekli daha güzel oluyor.. Çocukken çok toplamıştım.. Fotosunu da buldum.. http://image5.sahibinden.com/photos/...207586_ph9.jpg Düzenleyen selis : 06-08-2009 saat 12:50 Neden: Foto ekleme |
06-08-2009, 21:39 | #69 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Bursa
Mesajlar: 6
|
Kapari
Alıntı:
Çok teşekkür ederim. Uzun zamandır aç olduğum bilgiye sayenizde ulaştım. Ben Bursa da oturuyorum ama İnegöl, Hamzabeyköyü kökenim. Köy hayatını ve toprağı çok seviyorum. Köyümde yatırım yapmak niyetindeyim. Sayenezde kapari konusundakı açlığıma giriş yaptım. Teşekkür ederim. |
|
04-06-2010, 13:27 | #70 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-06-2010
Şehir: Isparta
Mesajlar: 1
|
kapari
herkese merhaba bu kapari hakkında akkılıç üyemize bir sorum var acaba benimle iritibata geçebilir mi? ongan_mehmet@hotmail.com bu adresten ulaşabilirsiniz |
04-06-2010, 14:21 | #71 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
|
Kapariye Kıbrıs' ta '' gabbar '' denilir. Kıbrıs' ta her tarafta çok yaygın şekilde doğal olarak yetişir. Çiçekleri çok güzel. Onlar turşusunu yapıyorlar. Ben de geçen yaz gittiğimde bir tanıdığa sordum nasıl yapılır turşusu diye. Bir kavanoza babamın bahçesindeki kaparilerin taze sürgünlerinden yıkayıp koyduk. Sanırım kartlaşmadan, baharda çıkan sürgünlerden yapmak gerekiyormuş. Eve dönünce birkaç gün boyunca hergün suyunu değiştirdim. Sonra da tamamen sirke dolu bir cam kavanoza doldurdum. 20 gün, 1 ay sonra filan yemeye başladım. Küçük bir kavanozdu. Geçen sene unuttum pek yemedim. Hala var ve bozulmamış durumda. Sirkeden çıkarınca biraz suyun altına tutup yıkamak gerekiyor yoksa sirke çok yakıyor. Ben tadını seviyorum. Bir ara haberlerde izlemiştim. Güneydoğu' da sınırdaki köylerden birinde, mayınlı alanda kendiliğinden yetişen geberelerden çocuklar tohum toplayıp kilosunu 1 TL ye satıyorlardı. Mayınlı alanda, 1 TL için hayatını tehlikeye atmak zorunda kalan çocukların durumu çok acı tabii. Kültürel yetiştiriciliği kolaylaştırılsa ve o bölgedeki mayınsız kıraç alanlara devlet tarafından dikimi yaptırılsa hem erozyon çalışmalarına katkısı olur hem de köy çocuklarına okul harçlığı için kaynak yaratılır. Romantik bir temenni tabii benimkisi. Silaha-mayına para harcamak varken |
08-06-2010, 00:28 | #73 |
Ağaçsever
|
Kapari salamurası yüzde 20'lik kaya tuzu içine biraz da sarımsak doğradım en üstüne maydanoz yaprakları ile kapladım. Bir ay sonra bire bir sirke ile karıştırıp bekleyeceğim biraz daha şimdi bile lezzeti güzel bence tüm arkadaşlara tavsiye ederim. |
26-10-2010, 21:10 | #74 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: DENİZLİ
Mesajlar: 7
|
Merhaba arkadaşlar ben tarım teknikeri kamil okyaz 2006 da denizli tarım müdürlüğünden emekli oldum.11 yıl boyunca ıtri ve tıbbi bitkiler konu sorumlusu olarak çalıştım |
19-11-2010, 20:32 | #75 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
|
Bizim buralarda kendiliğinden yetişir ve hiçbir değer arz etmez halk nezdinde...(en azından ben görmüyorum yoğun bir ilgi ile karşılandığını) Bir dönem ilgilenmiştim ama şu anda umursamaz bir tavırla köye giderken yol kenarlarında, tarla köşelerinde kendiliğinden yetişmiş bu bitkiye bakıp geçiyorum o kadar. Karamanda da oldukça yaygındır bu arada. Hala alınıp satılıyor mu? Merakımdan soruyorum bunu... |
16-03-2011, 23:46 | #76 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-10-2010
Şehir: manisa
Mesajlar: 25
|
Acikcasi sitesindeki ekonomik degerlere de baktim, 2007-2008 yilinda yazilmis oradaki kazanc/gider tablolari. 3 senede verim aliniyormus, yani o zamanlar kapari dikenler nasil bir sonuc aldi merak ettim dogrusu |
31-05-2011, 02:55 | #77 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-03-2011
Şehir: muğla
Mesajlar: 1
|
bu sene bizde topladık hanım tuza yatırdı salamurasını yapacağız inşallah. |
01-10-2012, 16:31 | #78 |
Ağaç Dostu
|
Dağ, taş, deniz kenarı, hatta en umulmayacak yerlerden dahi fışkırarak can bulan kapari bir benim bahçeye uğramıyor. Türkiye' de bahçe duvarının hemen dibinden çıkarak beni piyango vurmuşçasına şaşırtan bu bitki burada bahçemden nasıl çıkmaz diyerek hayıflanıyorum. İnsanlar genelde turşunun bir çok çeşidini sever ve evinde uygular ama bu bitkiye rağbet nedense yok gibi. Sadece çiçeği için bile bahçede bir kök olsa dediğim bitkilerden ama olursa turşusunu da denerim |
01-10-2012, 16:45 | #79 |
Ağaç Dostu
|
Geçen yıl turşusunu denedim ama bir şeye benzetemedim.. Benim bahçede bu yıl 2 kök çıkmıştı köpeklere batmasın diye söktüm Kelebek Çalısı, sanki bu bitkiden sizin oralarda çok diye hatırlıyorum ben.. Hattâ bir yemek yarışması Kıbrıs'taydı ve dallarını haşlayıp yemek yapmışlardı.. Bizim buralarda da yer gök kapari bitkisi Ne yapsak ki (Plumerianın intikamı ) Tesadüfen dün akşam fotoğraf çekmiştim.. Tohumlar saçılmaya başlamış.. |
01-10-2012, 16:58 | #80 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili selis, bahçemin dışında, sokağımın çeşitli noktalarında kendiliğinden çıkmış kapariler mevcut. Zaten kapari her taşın altından çıkıyor burada bir benim bahçeye uçup konmuyor demek ki Bu arada Plumeria' yı Türkiye' de bir kaç kez bahçeye dikip tutturamayınca sonunda burada yetiştirmek kısmet oldu.. Plumeria için Kuzey Kıbrıs' ta ev sahibi olduk gibi bir şey oldu diye takılırım ben bazen Türkiye' de yetiştiremeyenler üzüldüğünde Kaparinin taze filizlenmiş dallarını toplayarak turşusunu yaparlar ama yemeğini duymadım. Sanırım sizin izlediğiniz programı ben de izlemiştim ve o yemeği yapılan ot Molehiya olsa gerek. Bakın şimdi bana gidip kapari fidesi aldırtacaksınız |
16-02-2013, 11:42 | #81 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 46
|
ucuz fide soran arkadaş kapari buraya baka bilirsiniz. 0,90tl fide fiyatı, birde bu ürünü yetiştirmek istesek pazarı hakkında hiç bir bilgim yok kimler alıyor nerelerde kullanılıyor acaba. bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirmisiniz. |
20-03-2013, 23:14 | #82 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-03-2010
Şehir: siirt
Mesajlar: 78
|
Selam ..kapari hakkında tecrubelerimi sizlerle paylaşayım..Aman diyim sevdiğiniz çiçeklerinize yakın veyahut evin girşlerine sık sık uğradığınız bahçenizin herhangi bir yerine dikmeyin..hobi olarak dikenler bahçelerinin en ucra köşelerini seçebilirler..kök, tomurcuk ve meyvelerinin faydalarının yanında yaz boyunca bolca açan büyük beyaz hoş kokulu çiçeklerine rağmen.. arsız dikenli ve çok yer kaplayan bir çalı olduğu için ve özellikle yerini tutuktan sonra kolay kolay kurtulamayacağınız için yerini iyi seçmenizi tafsiye ederim..benim köyün hertarafında bolca çalısı var..o kadar arsızki geçen yaz ortasında yangından kuruyup bir daha çıkmaz dediğim kapariler aynı yıl içinde bolca sürgün verip meyveye yattılar.. bahçemdede birkaç tane var birtanesi havuzumun dibinde bir türlü kurtulamadım.. 20 kg tuz aldım köklerinin etrafını kazıyıp bolca dökmeyi düşünüyorum olmazsa çamaşır suyu dökeceğim belki kururlar..kapari yüzünden bitki katili olacağım.. Not olarak meyvesi çok kısa süreli çatlar (bu olgunlaşmış demektir) çatladıktan sonra tamamen açılır..işte o çatlamş anında yakalarsanız meyvesinin içindeki taze etli kısmı emerseniz benim çok hoşuma giden hafif acımsı tatlı tadı var.. asıl acı olan içinde bolca bulunan tohumları onları çiğnemezseniz o güzel tadı yakalarsınız.. saygılar.. |
11-04-2016, 13:56 | #83 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
|
Alıntı:
|
|
11-04-2016, 19:20 | #84 |
Ağaç Dostu
|
Sayın tarku; Benim gördüğüm kadarı ile yol kenarlarına özellikle toprağı tutması için dikiliyor. Ben Akşehir'den sonra Isparta'ya giderken görmüştüm. Kökleri kuraklığa dayanabilmek için derinlere gidiyor. Bir tane küçüğünü bile çıkaramadım. Üst kısmı da yayıldığı zaman toprağı oldukça iyi tutuyor. Benim dağlık yerlere dikmek istediğim bitkilerden. Ancak daha sonra kurtulmak için uğraşmak zorunda kalır mıyım bilmiyorum. Tohumlarını veya fidesini bulabilirsem deneyeceğim. Bir de anım var. İzmir'li bir arkadaş Ms hastalığı için kapari istemişti. Oysa ki onun dükkanının bulunduğu yerin yanında bir kök de olsa kapari bitkisi vardı. |
06-06-2017, 11:58 | #85 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2006
Şehir: izmir karsiyaka
Mesajlar: 134
|
Bugün çiçek açmış şekilde yol kenarında gördüm ve internette araştırınca kapari olduğunu öğrendim.Tekrar bitkinin olduğu yere gidip küçük tomurcuklarından topladım.Sorularım biraz garip olabilir ancak tanımadığım bir bitki olduğu için sormak istedim.Tomurcukların içini açtığımda fotoğrafta görüldüğü gibi gelişmemiş halde erkek ve dişi üreme organları çıktı.Bunların tamamı mı yeniyor acaba.Günlük tüketim miktarı nedir? Tad olarak biraz acılık var ancak bana çok kötü gelmedi keskin bir baharat gibi (tabi acısı alınmadan anca 1-2 tane yenebilir çok yenemez gibi) .Bu nedenle tuzlu suda bekletmeden yenir mi? Zeytin yağında bekletsem uzun süre saklayabilirmiyim ve bitki özünü yağa salacağı için hem bitkiyi hemde yağı birlikte kullanılabilir mi vb. farklı tüketim ve kullanımlar hakkında bilgisi olan arkadaşlar bilgi verebilirse sevinirim.Farklı kullanım yöntemleri hakkında bilgiye ulaşamazsam mecburen tuzlu su salamura ve turşu tariflerine yöneleceğim.Oldukça şifalı ve besleyici bir bitki gibi görünüyor çiçekler açmaya başlamış sevenler tomurcuk toplamaya başlayabilir |
|
|