agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Kapari (Capparis spinosa) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1275)

Mine Pakkaner 28-05-2006 21:08

Kapari (Capparis spinosa)
 
1 Eklenti(ler)
KAPARİ



Eklenti 24322


Yurdumuzda Akdeniz ikliminin hakim olduğu Batı Anadolu illeri başta olmak üzere, Orta Anadolu’da Tokat ve civarında,Doğu Karadeniz ve Güneydoğu illerinde doğal olarak yetişen GEBEREOTU(Capparis sp);çalımsı yapıda dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bir bitkidir.Fosfor,potasyum ve kalsiyumca zengin kalkerli ve killi toprakları seven ve güneşten hoşlanan bir bitki olması nedeniyle, güneye bakan yamaçlarda kendiliğinden yetişir ve iyi gelişir. Capparaceae familyasından olan gebereotunun Capparis spinosa ve C. Ovata olmak üzere iki türü mevcuttur.

GEBEREOTUNUN YETİŞTİRİLMESİ:

Doğada kendiliğinden yetişmekte olan gebereotunun üretimi genellikle tohumla olmaktadır. Tohumlar, ağustos ve eylül aylarında karpuzcuk şeklinde olan meyvelerden elde edilir.

Karpuzcukların içindeki mercimekten küçük olgun kahverengi tohumlar, suyla yıkanıp güneşte kurutulur.(Yapılan bir araştırmada anaçlıklarda toplanan tohumların bindane ağırlığı 9.20 g.olarak bulunmuştur.) Daha sonra bu tohumlar, ince elekten elenmiş eşit orandaki yanmış koyun gübresi, orman toprağı ve yıkanmış dere kumundan oluşan harçla hazırlanan fide yastığına Mart ayı sonunda ekilir.

Fidelik,topraktan 10-15 cm yüksekte düz hazırlanacağı gibi, 15-20 cm mesafeli ve 10 cm derin-likte karıklar açılarak da hazırlanabilir. Karık şeklinde hazırlanan fidelikte tohumlar karık sır-tına ekilir ve su karık içine verilir.Yabancı ot ve mantari hastalıklardan korunmak için fidelik harcı fümige edilmelidir.1 m2 fideliğe 6-9 g. Tohum ekiminden sonra fidelik düzenli olarak süzgeçle sulanmalı ve üzeri gerektiğinde plastik örtü ile örtülmelidir.Tohumlar normal şartlarda 25-30 günde çimlenir.Çıkıştan sonra yaz boyunca ot alımı, sulama ve ilaçlama düzenli olarak yapılmalıdır.

Fideler,sürgünleri kuruduktan sonra toprak seviyesinden Kasım-Aralık ayı içinde kesilip,kalan kısmın üzeri toprakla örtülmelidir.

FİDAN DİKİMİ:
Ocak-Şubat aylarında fidelikten sökülen fidanlar,sonbaharda derin sürüm yapılan arazilere Ocak ayından itibaren dikilebilir.Dikim mesafesi 3*3 veya 4*4 olmalıdır.Bu mesafelerde ve yaklaşık 20 cm derinlikte açılan çukurların dibine bir miktar yanmış hayvan gübresi konulup toprakla karıştırıldıktan sonra fidanlar dikilir ve sıkıştırılır.

Dikimden sonra fidanların üzeri toprakla kümbet şeklinde örtülüp etrafı çanak şeklinde açılarak can suyu verilmelidir.Usulüne göre dikilen fidanlar o yaz 1 m. ye kadar sürgün verebilir.Bu sürgünlerde 10-15 kadar çiçek tomurcuğu olabilir.Birinci yıldaki fidanlara yaz aylarının çok kurak gitmesi halinde su verilmelidir.Sulamada suyun gövdeye temasından kaçınılmalıdır.

Ayrıca böceklere karşı ilaçlama yapılmalıdır.

KAPARİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ:

Gebere otunun kapari denilen çiçek tomurcukları, mayıs ayı ortasından itibaren toplanmaya başlanır.Genellikle 10 mm’nin altındaki nohut şeklindeki tomurcuklar, toplama merkezlerinde %20’lik tuzlu suda ya da bir kat tuz, bir kat kapari şeklinde katlanarak muhafaza edilir.

Yurdumuzda pek bilinmemesine rağmen gebereotunun kök kabuğunun idrar söktürücü ve kabızlık giderici bir özelliği vardır.Çiçek tomurcuklarında bol miktarda vitamin ve protein vardır.Yapılan bir çalışmada 100g. Çiçek
tomurcuğunda kuru madde olarak; 67 mg. Fosfor, 9 mg. Demir, 24 mg. Protein,12 mg. Selüloz ve 2 mg. Lipid tesbit edilmiştir.

Gıda, kozmetik,boya ve ilaç sanayiinde kullanılan kaparinin yurt dışına
ihracı genellikle salamura şeklinde olmaktadır. Konserve olarak hazırlanan kapari; turşu, salata,pizza üstü,balık ve av etleriyanında garnitür olarak yenilmektedir. Sağlık açısından karaciğer fonksiyonlarını düzenlediği ve cinsel gücü artırdığı da söylenmektedir.

Yapılan bir denemede; doğadan toplanan tomurcuklar bir kavanoz içinde %20’lik tuzlu suda üç ay bekletilip, sonra birebir oranında sirke içine konulmuştur.10 gün sonra yenildiğinde aroması ve lezzeti çok beğenilmiştir.

SONUÇ

Güneş seven,sıcak bölge bitkisi olarak bilinen gebereotu,yurdumuza önemli miktarda döviz getiren bir bitkidir. Yaz aylarında, atıl işgücünün değerlendirilmesi yönüyle işsizliği azaltması ve toplayıcılarına yeterli gelir sağlaması büyük avantajdır.

Çok yıllık derin köklü ve yayılıcı özelliği ile iyi bir erezyon kontrol bitkisidir.

Bu bitki, yurdumuzun uygun bölgelerinde, erozyona tabi yerlerde, normal kültür bitkisinin yetişmediği ya da ekonomik gelir elde edilemeyen güneye meyilli arazilerde yetiştirilerek daha çok döviz geliri sağlanıp, işsizlik kısmen önlenebilir.

Gebereotu yetiştiriciliği mutlaka tohumla üretilen fidanlarla yapılmalıdır. Doğadan sökülerek yapılan yetiştiricilik başarılı olmadığı gibi doğanın dengesini de bozmaktadır.

Tomurcukların toplanmasında bez torbalar kullanılmalıdır. Plastik torbalar, tomurcuğun kalitesini uzun süre bekletince bozmaktadır.

Kaynak: Tarım Bakanlığı E-Kitapları

Yalnız Çınar 29-05-2006 20:45

Forum bitkilerin yararları konusunda bir hayli zenginleşmeye mi başladı ne?
Yoksa benim hüsnü kuruntum mu? :)

Ağaçları ben de çok seviyorum ama biliyormusunuz herkesin sağlık beslenme veya çeşitli konularda pratik bilgilere ihtiyacı var.
Bu tür bilgilere ulaşıldığında arayıp bulan da, bilgi kaynağı da çok mutlu oluyor.
Doğayı verimli kullanmak derken ben bunu kastediyorum işte...

Doğanın herkese verebilecek çok ama çok şeyi var yeter ki almasını bilelim.

Kapari de 4/4 lük bir bitki seçici olmaması özellikle fundalık veormanlık alanlarda ekilebilmesi büyük avantaj. Ayrıca erezyonla mücadelede çok önemli bir bitki. Bildiğim kadarı ile hala ihraç edilen ürünler arasında.

Seçtiğiniz bitki türleri konusunda sizi kutluyorum Mine Hanım.

soztekin 31-05-2006 09:46

Nisan ayının 20'si gibi güneye bakan bir yamaçta (mevkii köyceğiz) çukurlara ikişer, üçer ve dörderli olmak üzere değişik sayılarda fidanlar diktik; bir tanesini de bahçemizde bir tenekeye diktik... Arazide olanları fazla sulayamadığımız için (aslında okuduğum kadarıyla kıraç topraklarda yetişiyormuş, biraz çürütmekten korktuk, biraz da tembellik ettik) kuruttuk; ama bahçede tenekede olan çıktı, gayet iyi durumda,yalnız bizim kaparimiz resimde görüldüğü gibi yeşil değil bordo-mor arası; çeşitleri mi var,sonradan mı yeşerecek, ya da nasıl bir sorun var acaba??

Mine Pakkaner 31-05-2006 13:05

Bu bir çeşit özelliği sanırım.Ben şimdiye dek doğada iki türüne rastladım.Bir parlak koyu yeşil yapraklı diğeri de morumsu. Bir de son senelerde ithal süs bitkisi diye yurda gelenler oldu.Çok güzel yer örtücü diye satılmaya çalışılıyordu. Bir baktık bizim kapari.Onlar daha açık yeşil renkli.

soztekin 04-06-2006 14:29

Mine Hanım, kapari sahiden de yeşile döndü, ama yine de bahsettiğiniz gibi morumsu bir yeşil, açık ve parlak bir renk değil...Neyse, af buyurun, acaba biz bunu ne zaman tenekeden çıkarıp yere ekmeliyiz diye soracaktım...İsterseniz fotoğrafını da çekip yollayabilirim...Bir de kısmet olur da meyve verirse, ileride isteyenlere tohumundan yollayabilirim...

Mine Pakkaner 04-06-2006 21:01

Hemen şimdi yere dikebilirsiniz, kaplı fidanları genel olarak herzaman dikebilirsiniz. Güneşli bir yer seçin lütfen ve bitkinin ileride çok genişleyeceğini unutmayın.1 kök bitki 1,5- 2 m çap yapar haberiniz olsun.(Etrafta başka bitkileriniz varsa dikim mesafesi ayarlayabilmeniz için söyledim :) )

ercankozer 23-06-2006 20:06

ben mersin'de kapari yetiştirmek üzere hazırlıklara başladım. Fakat özellikle fidan temini konusunda "Gameks" adlı bir firmadan başkasına internet te rastlayamadım. Mine Pakkaner'in verdiği tüm bilgilere ben de ulaştım.Ayrıca ürün satışı konusunda hiçbir sıkıntı olmadığını da öğrendim.Fakat fidanın tanesi 1,5-2,00 YTL arası ve dekar'a 500 adet ekiliyor.Gap araştırmaları ise Dekara maliyeti (Tarla hazırlık maliyetleri dahil) 530,00 YTL olarak açıklamış.Daha ucuz fidan bulabileceğim bir yer var mı? yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar...

ceratonia 24-06-2006 23:06

dikim çalışmalarına başlamadan önce bence erdemliye kadar geçip alatadaki araştırma enstitüsüne bir uğrayın bu konuyla ilgili çalışan arkadaşlarla istişare edin....kolay değil paranızı harcıyacaksınız ,boşa gitmesin

Mine Pakkaner 26-06-2006 22:43

Orman fidanlıklarına da bakınız, bir dönem çok uygun fiyatlı bulunuyordu.

ceratonia 26-06-2006 22:57

mine hanım galiba orman teşkilatı kapariden pek umduğunu bulamadı...orman fidanlıklarında bulmak oldukça güç olacak sanırım...hatta şunu söyleyebilirim ercan beyin yorulmaması için mersindeki orman fidanlıklarında kesinlikle böyle bir çalışma yok...

Mine Pakkaner 30-06-2006 15:22

Ercankozer, buraya baktınız mı?

www.kapari.com

iloniatutuklun 24-11-2006 14:02

2006 sonu itibariyle,kapari hakkında daha geniş istatistik bilgilere nerden ulaşabilirim. dekar alandaki verimi,hastalıkları,toplanmış ham taneciklerin nasıl pazarlanabileceği,ortalama fiyatları.anlaşmalı tarım biçiminde yaptıran firmalar varmıdır.10 dekar alan için bir ön fizibilite araştırması yapmak istiyorum.20 yıllık bir proje ve uygulaması,türkiye ve dünya tüketimi çercevesinde olumlu sonuç verirmi.ayrıca;örneğin:izmir in güney yamaçlarındaki çıplak bozkır topraklar için orman idaresi hem kendi tüzel kişiliğinde hem de özel girişimcilerin talepleri halinde nasıl bir hukuksal süreçle uygulama izni verir..konu uzun ******.özellikle izmir grubundaki arkadaşlarla bu konuyu ayrıntılara inerek tartışmak istiyorum.saygılarımla..

Oğuzhan 24-11-2006 19:04

Merhaba
Elimde bir miktar kapari tohumu var nasıl çimlendirebilirim.
Daha önce denedim.Direk toprağa diktim.Hiç bir faliyet görmedim..

Mine Pakkaner 24-11-2006 20:56

Elfogi kapari tohumları çimlenme engelli. Bu yüzden evde çimlendirmeniz zor. Doğada çimlenme sebebi karıncalar, diğer canlılar. Bu tohumları yiyorlar, sindirim sistemi asitlerinden etkilenen tohumlar kolayca çimleniyorlar. Çimlenme engelleri aşılıyor. Bu yüzden kapari yetiştirmek isteyenler doğrudan fide alıp yetiştiriyorlar.

Oğuzhan 25-11-2006 14:18

Mine Hanım Bilgi için teşekkürler.O zaman Tohumları karıncalara feda edecem...:))

kürşad 25-11-2006 21:51

bizde de bir kitabı vardı bir ara.
2 türden fiyatı diğerinden çok olan ve tutulanı c.ovata.
denizli civarlarındaki bölgede c.ovata ağırlıkta diğer bölgelerde de c.spinosa daha çoktur.
meyveleri 1-3 mm-3-5mm-5-7mm gibi boylanıp ayrılmaktadır.
eğer ki fiyatı iyice düşük olup 10mm gibi boydaysa da ezmesi yapılmaktadır. ege bölgesinde hangi şehir olduğunu hatırlamıyorum kooperatifi kurulmuştur.
elde edilen mamül işlenerek daha çok döviz girdisi sağlanmaktadır.
bir kişi bir günde yaklaşık 12 kg toplayabilmekte ve kg fiyatı 3-4 dolar civarındaydı.
yatırımınızı yaparken işçi maliyetinin yüksekliğini iyi hesaplayın.
dikkat ederseniz insanların başka gelir getirisi olmayan bölgelerde yani kıraç ve kırsalda yetiştirilmesini öneriyorlar.
50-100 gr civarında ambalajdan yukarıya doğru ambalajlama yapılıyor. salamura suyunun içinde. istanbul izmir istikametinde gidenler küçükkuyuda nusratlı rampalarında bu bitkiden bol bol bulabilirsiniz.
madem ki bi canlının işkembesinden geçmesi gerekiyor tohumları ineğin birine yedirmeyi deyeyin derim.
yediklerini tam öğütmediği için inek gübresi soğuk gübre tabir edilen gübredir. ineğin gübresini de sulayınca muhtemelen çıkacaktır.
ineğimiz olsaydı ben denerdim :)
ayrıca budaması da kökteki birkaç dal dışında traşlama tüm dallar kesilerek veya bir çoğu kesilerek yapılıyordu yanlış hatırlamıyorsam
35 metre civarı derine kök atıyor.
meyveleri de karpuz gibi oluncaya kadar beklenmiyor. hasat sonu bahçeden çıkamayabilirsiniz, günde toplanabilecek meyve miktarıyla kaç günde bir hasat edileceğini hesaplayıp işçi sayısını iyi hesaplamak iyi olur.
şu an bir işçi yevmiyesi burada 15-20 ytl den başlıyor.

Halit Togay 04-12-2006 10:35

35 metre civarı derine kök atıyor.

35 metre 12 katlı apartman boyu .. bir yanlışlık olmasın. belki de 35 metrekare alana yayılıyor veya toprakta 35 metreküp işgal ediyor gibi birşeydir.

kürşad 05-12-2006 08:55

http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/43-2.pdf
bir ara biz de niyetlenmiştik kapari dikmeye 2001 de. ancak işçi giderlerinin çok olabileceği ve zamanında toplanamayan meyvelerin büyüyüp ekonomik değerini yitirmesi pek cazip gelmedi.
google da kapari kök yazınca yılda 1-1,5 metre kök saldığını yazmış. bitkinin de bu kadar kök salması pek imkansız görünmüyor.

aer 19-02-2007 15:52

sabahtan akşama kadar güneş alan, site içinde eğimli bir bahçemiz var. yalnız bahçe yapılırken toprak yetmediği için toprak eklendi..1m kadar toprak ve aşağısı kayalık acaba kaparim tutarmı..10 adet fidan sipariş verdim ..

sukranayalp 19-02-2007 16:07

Sn Aer, eklenen toprağın derinliği mi 1m., yoksa ileriye doğru eklenen toprağın yatay mesafesi mi?
Eğer 1 m. dernlikte toprak eklenmişse, önce toprağı sıkıştırın ve traversler sayesinde teraslar oluşturarak dikin derim.
Yumuşak ve dolgu toprakta fide tam oturamaz, sulandıkça kökler açığa çıkabilir. Bunu engellemeye çalışmanız gerekir.
Bulunduğunuz mevki, güneş alımı ve entansitesi kapari yetiştirmek için uygun.

aer 19-02-2007 17:44

sukranayalp teşekkür ederim..
toprağın ortalama kalınlığı 1 m ve alt katmanı kayaç yapı.haklısınız sonradan okuyunca biraz eksik ve yalnış anlatım hatasını farkettim.. özür dilerim

ziraatcı 05-03-2007 22:40

Kapari
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 54386)
Elfogi kapari tohumları çimlenme engelli. Bu yüzden evde çimlendirmeniz zor. Doğada çimlenme sebebi karıncalar, diğer canlılar. Bu tohumları yiyorlar, sindirim sistemi asitlerinden etkilenen tohumlar kolayca çimleniyorlar. Çimlenme engelleri aşılıyor. Bu yüzden kapari yetiştirmek isteyenler doğrudan fide alıp yetiştiriyorlar.

Mine Hanım
Kapari ile ben de biraz çalışma yapmıştım.Kapari özellikle marjinal alanlar dediğimiz kullanılmayan arazilerin ekonomiye kazandırılmasında önemli bir bitki.Fazla iş gücü ve maliyet istemiyen ve pazarlama sorunu olmayan bir ürün.
Tohumları ile çimlenmesi oldukça zor bir bitki.Çimlenme yüzdesi % 5.Yani çok düşük.Ancak çelikten üretme yapılabilir.Orta Anadolu için söylüyorum.Mayıs ayı sonu,Haziran ayı başında çelikleri köklendirilerek daha rahat üretilebilir.Köklendirme için köklendirme hormonu kullanılırsa daha iyi netice almak mümkün.
Ben kaparinin meyve döneminde yapılan reçelini de tattım.İnanın çok güzel.Yani sadece tomurcukları işe yaramıyor.Karpuzu'nun da kullanma alanı var.Biz her yıl tomurcuklarını toplayarak turşusunu yaparak kışın turşu olarak tüketiyoruz.
Ancak nedense böyle bir bitki yeterince üretime yönlendirilmiyor.
Ülkemizden yırt dışına ihraç ediliyor,daha sonra işlenerek tekrar Ülkemizde büyük marketlerde yüksek fiyatlara satılıyor.Hem döviz gidiyor,hem de pazar konumundan öteye gidemiyoruz.Yok mu bunun bir çaresi?
Yani bu konuda biraz dertliyim.Kendi değerlerimizi başkasından almak ve tabiri caizse kaymağını onların yemesi zoruma gidiyor.Bunun mutlaka bir çaresi olmalı.Yoksa stresten öleceğim.Ne olur ciddi çalışmalar yapalım.
Son olarak ağaçlar çok hoş bir forum.Bir ziraatcı olarak bir çok şeyi bulabiliyorum ve paylaşabiliyorum.Tebrik ediyorum.

Oğuzhan 09-07-2007 19:45

Şimdi kapari zamanı reçelin tarifini biliyor musunuz?
Bir deneme yapardık.:))

seren 12-07-2007 10:11

Merhaba arkadaslar;

Ben Antalya`da oturuyorum. Evimizin yakinlarinda oldukca fazla sayida
dogal yetisen kapari fidani var. Sanirim toplayip satmak zor olur, ayrica satilacak yerleride bilmiyorum.
Ben onun yerine kaparinin neleri yapilip yenebilir ogrenmek istiyorum.
Bilen arkadaslar tarif yazarlarsa memnun olurum.

Oğuzhan 12-07-2007 13:53

Mutfak bölümünde var .

ilker_eroglu 27-07-2007 04:44

Merhaba;

Ben kapari yetiştiriciligi konusunda ayrıntılı bilgi veren kitaplar olup olmadıgını sormak istiyorum. ( Bir arkadasımızın arkadasının tez konusuymuş tezi bizimle paylaşabilirmi.)

Ayrıca 20 dönümlük bir alanda ki ürünleri toplamak için en az kaç kişi calışması gerekmektedir ?

Konular hakkında yardımlarınızı rica ederim.

Yardımlarınız ve paylaşımlarınız için şimdiden tesekkürler.

Saygılarımla

İlker EROĞLU

Oğuzhan 27-07-2007 10:21

Burayı bir incele ...
http://www.kapari.com/kapari/

ilker_eroglu 27-07-2007 11:10

Merhaba;

O siteden cok sey ögrendim fakat üretimin nasıl yapılacagı konusunda doyurucu bilgi vermemektedir.

Sn ziraatcı
YÖRÜKOĞLU kullanıcımızın bu konularda bilgileri var ise bizle paylaşabilirmi.

Saygılarımla

İlker EROĞLU

Kullanıcı adlı

Sergüzen 27-07-2007 15:11

Denizlide bir firma kapari fidanları satıyor. Bu sene ben on adet alıp diktim. adeti 2YTL idi. Dikim mevsimi Mart-Nisan ayları. 10 fidandan 3 adedini köklendirebildim. Şu ana kadar özel bir bakım da yapmadım. Şu anda saksıdalar.
Sonbaharda bahçeye dikeceğim.

Sergüzen 27-07-2007 15:21

http://www.kapari.comkapari.com da çok geniş bilgi var.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024