agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 1 Gönderen Muda
  • 1 Gönderen BayEğrelti
  • 1 Gönderen BayEğrelti

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-12-2017, 17:19   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-11-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 26
Çikolata Nane

Merhaba sevgili dostlar, nane türlerinin kışın gelişiyle birlikte toprak altına çekildiği ve baharı beklediğini biliyorum. Fakat İzmir'de bulunan yetiştiricilerin çoğu, gelişimin yavaş olmasıyla birlikte, kışı toprak üstünde geçirebileceklerini söyledi. Nitekim Tıbbi Nane, Fas Nanesi,Çay Nanesi, Portakal Nane, Bahçe Nanesi ve sulak bir alandan topladığım yabani naneler toprak üstünde ve gelişimine devam ediyor bu mevsime rağmen, fakat çikolata nane yaklaşık 1 aydır tüm filizlerini kuruttu, toprak altına çekildi ama sürekli toprak altından yeni filizler veriyor ve kuruyor. Merak ettiğim bilgi ise şu, acaba soğuğa karşı diğer nane türlerinden daha mı hassas ? Daha önce bu nane türünün yetiştiriciliğini yapmış veya bu türler hakkında bilgisi olan biri yardım veya önerilerini sunabilir mi ? Teşekkür ederim,
Esen kalın.

BayEğrelti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2017, 21:49   #2
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Sn. BayEğrelti;

Bende çeşitli kokulu nanelerden edinmek isterken biraz araştırmıştım. Bitki satan bir satıcıdan sanırım çikolata nanesinde sıkıntı olduğu büyümediği ile ilgili bir bilgi almıştım. Diğer çiçeklerden almama rağmen naneleri almaktan vazgeçmiştim. Yeniden arama yaptırdım.Çeşitli kaynaklarda belirtildiğine göre bizim burada da olabiliyor. Belki çeşit farklıdır.
Genel Adı: çikolata nane
Türü: Herbaceous perennial
Aile: Lamiaceae
Bölge: 5 ila 9
Mentha × piperita f. citrata 'Chocolate' - Plant Finder
nane, nane fidesi, mint, şifalı nane, taze baharat fidesi - 3,90 TL
https://www.mountainvalleygrowers.co...achocolate.htm

Bendeki yerel kara nane biraz küçük olsa da koku ve tat yönünden mükemmel, normal nane ve yabani bir çeşit mor çiçek açan nane kışı rahat geçiriyor. Muhtemelen diğer türler de de sıkıntı olmaz. Siz garantiye almak için isterseniz bitkiyi bel ile köklere zarar vermeden toprağı ile alıp saksı içerisine alın. Evde güneş gören bir yere koyarak en azından bitkinin ölmemesini sağlayın.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2017, 13:41   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-11-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 26
Çok teşekkür ederim Sn. Muda (:

O kadar nane türü arasında bir tek bu naneyi büyütemedim. Geldiğinde görece sağlam ve güzeldi fakat ne yaptıysam yapayım toprak altı çeliklerinden çıkan filizleri yaşatamadım, daha sonra toprak üstünde kalan kısımları da soldu ve en sonunda pes edip,bir yerde kaderine terk etmiştim, bahara canlanır umuduyla. Beni yanıltan şey ise aldığım yerde verilen bilgiler oldu. Dona dayanıklı, İzmir ikliminde toprak altına çekilmeyecek bir nane olduğu söylendi. Ben de en son günlerin kısalmasına bağlamıştım solmasını. O halde evde güneş gören bir noktaya alayım. Bugün saksıyı biraz eşelediğimde altta çelikler olduğunu fakat toprak üstüne çıkmadıklarını gördüm, bu da önerilerinizi haklı ve doğru yapıyor. Sağolun, varolun. (:

BayEğrelti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2017, 12:31   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-11-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 26
Bahsi geçen nanenin toprak üstünde kalan kısmı tamamen kuruyunca, durumu aydınlatmak adına saksıya otopsi yapma kararı aldım. Köklerin neredeyse tamamı ölmüştü , fakat bir yumru ve minik bir filiz vardı, onu daha minik bir saksıya alıp evde yaşatmaya çalışmayı planlıyordum. Derken saksıda sarı, yuvarlak, sıktığımda patlayan ve içinden garip bir sıvı çıkan bu tuhaf şeylerle karşılaştım (yaklaşık 9-10 tane). Daha önce de saksısından böyle bir şeyler çıkmıştı bir kişinin ve saksıda bunlar varsa bitkinin öldüğünü iddia etmişti , senaryo birebir gerçekleşince ben de merak ettim açıkçası durumun ne olduğunu. Bahsettiğim toplar perlitten biraz daha büyük. Fotoğraf ekleme fırsatım olduğunda ekleyeceğim , fakat o zamana kadar bir fikri olan varsa lütfen paylaşsın benimle. Solucan yumurtası diyen var, ki solucan toprağa yararlıdır diye düşünmüştüm hep, onun öldüreceğini düşünmem. Yavaş salınımlı gübre diyen de var ki benim azot ağırlıklı gübremle birleşince bitkinin yanmış olma ihtimali daha kuvvetli geldi bana. Fakat en doğru cevabı da siz verirsiniz. Teşekkür ederim.

BayEğrelti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2017, 14:42   #5
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Sn. BayEğrelti;

Benim dışarıdan aldığım bazı bitkilerde de sizin bahsettiğiniz hepsi aynı büyüklükte. sarı toplar çıktı.Ben onları mümkün olduğu kadar ezip herhangibir zararlı yumurtası olma ihtimaline göz önünde bulundurarak imha etmeye çalıştım. Belki gübre olabilir. Aldığım yurtdışından gelen saksılarda gördüm çünkü. Belki burada da saksılıyorlardır. Salyangoz yumurtası diyenler de oldu. Ancak çıkan herhangibir şey görmedim. Canlı organizmaların bir anda tamamen kurutma ihtimali bana göre yok. Önce büyümeleri çoğalmaları lazım çünkü.

Nane köklerinin ölmesi çok ilginç. Onların soğuktan ölme ihtimali bana göre sıfıra yakın. Bendeki eksileri gören yerde ölmediklerine dip köklerin yaşadıklarına göre gübre olma ihtimali yüksek.

Bir tanıdığıma vermiş olduğum kaynana topuzu kaktüsü uzun süre gelişmedi. Daha sonra öldü. Ben saksıyı alarak köklü bir bitki koydum. Bir süre sonra öldü. Yeniden başka bir bitki koydum. O da bir süre sonra öldü. Toprağa bir şey koyup koymadığını sorduğumda birkaç tane güvercin gübresinin konulduğunu öğrendim. Toprağı tamamen attım. Üç yılda biraz güvercin gübresi üç tane bitkiyi öldürmüştü. Kaynana topuzu daha dayanıklı olduğu ve daha önce kök yaptığı için en fazla dayanan o oldu. Kalan bitkiyi en iyisi yıkayıp yeni bir toprağa dikin. Gübre yakmış olabilir.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2017, 16:52   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-11-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 26
Sayın Muda;

İlgi ve değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. Bugün saksının tamamını boşalttım, irili ufaklı 10-15 tane kadar bahsettiğim minik sarı toplardan çıktı, biraz araştırdım, topların bazılarının içinde ise gelişmekte olan yavru salyangozlar gördüm, bazı topların içi boştu ve topun dışı delikti. Naneyi aldığımda üzerinde salyangozlar vardı fakat ben pek kaale almamıştım, bu denli zarar verebileceklerini düşünmemiştim, daha doğrusu toprağın dışında ürediklerini sanıyordum fakat özellikle bitki köklerinin çevresinde bu bahsettiğim yumurtalardan bolca vardı. Yavaş salınımlı gübre ihtimaline yönelmiştim, fakat yumurtaların içindeki salyangozları görünce cevabımı almış oldum, yani benim güzelim nanemi salyangozlar yemiş. Dediğiniz gibi bitkinin yaşayan kısmını yeni bir toprağa diktim güzelce temizleyip, şansıma minik bir parçası yaşıyor, umarım tekrar canlandırabilirim (: Şu an aynı yerde 5 farklı tür nanem var, Tıbbi nane ve Fas Nanesi bana mısın demeden gelişiyor, bu da mevsimsel bir uyku hali olmadığını, nanelerin bir durumla mücadele ettiğini kanıtlıyor dediğiniz gibi, ayrıca Çikolata Nane'nin ölmeden önce verdiği belirtilerin aynısını Çay Nanesi de göstermeye başladı. Yarın sabah gündüz gözüyle o saksıya da bir otopsi yapacağım. (: Hiç düşünmezdim salyangozun bu kadar zarar verebileceğini. Ayrıca gübreleme işlemine de çok dikkat edeceğim, şu an kullandığım toprakta da biraz gübre var tahminimce(Fertility Torf yazıyor pakedinde ancak bu toprağa diktiğim hiçbir bitki bu naneler gibi yamulmadı ), ayrıca akvaryum suyu kullanıyorum azot ağırlıklı beslenmeyi seven bitkiler için, umarım salyangozlarla iş birliği yaparcasına bir de gübreyle yakmıyorumdur nanelerimi ama dediğim gibi aynı şartlarda bakılan 3 tür gayet güzel gelişmeye devam ediyor. Teşekkürü borç bilirim, esen kalın. (:

Muda beğendi.
BayEğrelti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2017, 11:47   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-11-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 26
Sayın Muda;

Dediğim üzre bugün saksıya tam olarak bir otopsi yaptım. 7-8 adet daha salyangoz yumurtası ve 4-5 adet mavi top çıktı. (: Mavi topları sıkınca da içinden sıvı bir şey çıkıyor. Hayır yani satıcı keşke söylese biz bunlara yavaş salınımlı gübre koyduk diye. Sanırım bu da bir ticari taktik. Yazık günah hakikaten.

Muda beğendi.
BayEğrelti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024