Sayın Muda;
İlgi ve değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. Bugün saksının tamamını boşalttım, irili ufaklı 10-15 tane kadar bahsettiğim minik sarı toplardan çıktı, biraz araştırdım, topların bazılarının içinde ise gelişmekte olan yavru salyangozlar gördüm, bazı topların içi boştu ve topun dışı delikti. Naneyi aldığımda üzerinde salyangozlar vardı fakat ben pek kaale almamıştım, bu denli zarar verebileceklerini düşünmemiştim, daha doğrusu toprağın dışında ürediklerini sanıyordum fakat özellikle bitki köklerinin çevresinde bu bahsettiğim yumurtalardan bolca vardı. Yavaş salınımlı gübre ihtimaline yönelmiştim, fakat yumurtaların içindeki salyangozları görünce cevabımı almış oldum, yani benim güzelim nanemi salyangozlar yemiş. Dediğiniz gibi bitkinin yaşayan kısmını yeni bir toprağa diktim güzelce temizleyip, şansıma minik bir parçası yaşıyor, umarım tekrar canlandırabilirim (: Şu an aynı yerde 5 farklı tür nanem var, Tıbbi nane ve Fas Nanesi bana mısın demeden gelişiyor, bu da mevsimsel bir uyku hali olmadığını, nanelerin bir durumla mücadele ettiğini kanıtlıyor dediğiniz gibi, ayrıca Çikolata Nane'nin ölmeden önce verdiği belirtilerin aynısını Çay Nanesi de göstermeye başladı. Yarın sabah gündüz gözüyle o saksıya da bir otopsi yapacağım. (: Hiç düşünmezdim salyangozun bu kadar zarar verebileceğini. Ayrıca gübreleme işlemine de çok dikkat edeceğim, şu an kullandığım toprakta da biraz gübre var tahminimce(Fertility Torf yazıyor pakedinde ancak bu toprağa diktiğim hiçbir bitki bu naneler gibi yamulmadı ), ayrıca akvaryum suyu kullanıyorum azot ağırlıklı beslenmeyi seven bitkiler için, umarım salyangozlarla iş birliği yaparcasına bir de gübreyle yakmıyorumdur nanelerimi ama dediğim gibi aynı şartlarda bakılan 3 tür gayet güzel gelişmeye devam ediyor. Teşekkürü borç bilirim, esen kalın. (:
|