![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Şu isim konusuna takmış durumdayım ben.. Şimdi bizim atalarımız orta asya'dan çıkıp gelmişler.. Pek çok şey'in diğer dillerdeki isminde küçük değişiklikler yapıp kullanmışlar.. Tabii ki bu değişiklikler de, kolay söyleyebilmek için, zamanla oluşan değişiklikler.. Bazıları der ki, "bizim atalarımız orta asyada hiç bi halt görmemiş, baksana herşey latince, ingilizce" v.s... Lübnan Sedir'ini düşünüyorum da.. Cedrus libia... Cedar of Lebanon.. Yahu Lübnan eski Osmanlı toprağı.. İngilizcenin "s" harfi ve bizim "c" harfi.. Kimden kime geçmiş merak ettim doğrusu???? İyi ama, çınar-platanus, çam-pinus, kavak-populus, söğüt-salix.... ?????? Hadi buyrun burdan yakın şimdi.... Var mı alakası ? Hayır, Çınar'ları araştırırken karşıma hep Osmanlı çıkar durur.. Osmanlı gittiği her yere çınar dikermiş.. Dolayısıyla zamanla bu ağaç Türk milletini temsil eder olmuş.. Kendisini bir ağaçla özdeşleştirebilen bir millet, ağaçlarına kendi isimlerini koymuş mudur sizce ?? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Hayır kendi isimlerini koymamıştır, koyamazda. Çünkü bilim dili ortaktır. Bir ağaç türü için Türkiye'de ne isim kullanılıyorsa güney Amerikada'da aynı isim kullanılır. Söğüt, kavak, Göknar v.b. Bunlar bizim dilimizde yerel isimlerdir. Latince isimler her yerde aynıdır ve bir sisteme göre isimlendirilmiştir ağaçlar. Morus alba "pendula" - Ters sarkık dut Bu örnekteki gibi alba beyaz, pendula sarkık dallı anlamındadır. Tüm ağaç türleri için bu geçerlidir. Cedrus atlantica glauca pendula - Mavi sarkık dallı atlas sediri. Galuca gördüğün türler de mavimsi renktedir. Ağaçlar aynı dili konuşabilmek için böyle bir sisteme göre isimlendirilmişlerdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Tamam, bilim dili'nin ortak olmasına sözüm yok, bunda hemfikiriz.. Anatomi dersi görmüş birisi olarak bunu anlayabiliyorum.. "Morus alba "pendula" - Ters sarkık dut Bu örnekteki gibi alba beyaz, pendula sarkık dallı anlamındadır. Tüm ağaç türleri için bu geçerlidir." Benim bahsettiğim buradaki alba ve pendula değil... Ağaçların yerel isimlerinin, diğer konulardan farklı olarak, olduğu gibi bize ait olması... Bize ait olunca da, aklım orta asya'ya kadar gidiyor.. Açıkcası, tüm ağaç türlerinin, bize ait isimlerinin olması hoşuma gidiyor.. Bahsettiğim bu !! Yüzyılların birikimi gibi geliyor bu isimler.. İyi de, her ağaca isim verebilen bizler, bunlarla ilgili bilgileri nerelerde unuttuk ??? Atalarımızın bu konudaki birikimleri nerelerde ? Yok olup gittiler mi sizce ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Neyse, biz yine de araştırıyo gibi yapalım di mi ? Dedim ki; bizim atalarımız Smyrna'ya İzmir demişler, Engürü'ye Ankara, Panormos'a Bandırma, Peramos'a perama demişler ama Platanus'a Çınar, Pinus'a Çam, Populus'a da Kavak demişler.. Yani latinceleriyle pek benzerlik yok.. Bize ait yani.. Ağaçların bize ait isimleri varsa, eski kayıtlarda bunlarla ilgili bilgiler de vardır diyorum.. Vardır da nerdedir acaba ? Mesela İpek yolunda giderken, ağaçlardan gökyüzünü göremedikleri o Doğu Anadolu'da ne olmuş ta ağaç kalmamış ? Bahsettiğim bu.. Elimizdeki varlıkları kaybetmekte üzerimize yok.. Ağaçları yok ediyoruz, ormanları yok ediyoruz tamam ama bilgileri en azından koruyabilseydik.. Koruduk mu acaba ? Acaba Osmanlı arşivinde bu konuda neler vardır ? Zor soru evet.. Neyse biz işimize bakalım di mi ? Yiyecez fırçayı valla.. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-12-2005
|
Alıntı:
|
|
![]() |