![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Ağaç Adları ve sınıflandırma
Ağaç adlarının türkçe, latince ve ingilizce adlarını yazalım Bu konuda bazen karışıklık yaşıyorum Burada toparlarsak iyi bir arşiv oluşturabiliriz Belki yanlış bildiklerimizi ya da bulduklarımızı da sayın uzmanlar düzeltirler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
http://www.sincan-bld.gov.tr/parkbahce.htm burada sayfanın aşağılarında bir sürü şey var... ingilizcesi yok ama .. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Pinus Pinea.. http://www.botanik.uni-bonn.de/conif.../pin/pinea.htm tek tek bulmak zor iş... Çeviri ayrı bir dert.. Backy kelimesine 50$ diyor !! ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
seni tebrik ederim cihangircikim..çok beğendim ![]() çınaraltında bir beera hakettiniz, bekleriz.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-01-2009
|
Doğru yazılışı (Pinus pinea). Türlerin bilimsel adlarında ikinci ad olan species adı küçük harflerle ve tercihan italik yazı stili kullanılarak yazılmalıdır. Selam ve saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-10-2009
|
Redwood - Kızılağaç Sequoia -Sekoya Maple -Akçaağaç çeşitlerini bilen varmı bu ağaçlar Türkiye de varmı.Özellikle şeker akçaağacı türünden akçaağaç şurubu çıkartılıyor.Bu tür Türkiye de yoksa getirilebilir belki bu konuda yeni bir pazar açılabilir .Belkide akçaağaç şurubu çıkartıyıyordur ülkemizde bilen duyan varmı ?Akçaağaç çeşitleri baharda lila rengi çiçekleriyle sonbaharda kırmızı tonlarıyla doğayı süslüyor.Kızılağaç çok büyük ve dayanıklılığı ile ünlü bu ağaçları yoksa Türkiye de yetiştirmeye başlarsak biz göremesekde geleceğe mirasımız olur.Maple syrup -akçaağaç şurubu bilgisi olanların cevabını bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-10-2006
|
merhaba.Ben 5. sınıfa gidiyorum.Öğretmen bana "sekoya" adlı bir ağaç hakkında araştırma ödevi verdi.Lütfen yardımcı olur musunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-05-2005
|
merhaba arkadaşlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
merhaba sizi şöyle alıp http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157 tanıyalım mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-05-2005
|
ağaçlara Adi Demesekte Yaygin Desek Daha Iyi Olmazmi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
![]() Bu "adi" kelimesi gerçekten de komik geliyor bana. Yani elbette kullanılması saçma bulma gibi bir densizlik yapacak değilimi ama ister istemez "adi"nin olumsuzluğu ismi benim gözümde komik kılıyor ![]() Şimdi bir sürü ad var ama mazılara değinilmemiş. Benim de son 3 gündür çektiğim bir mazı ağacı fotoğrafı ile ilgili sorunlarım var. Ağacın Batı mazısı olarak bilinene ağaç olduğunu düşünüyorum ama malum batı mazıları kendi içerisinde çeşit çeşit ![]() Thuja occidentalis 'Emerald' (Sütun Batı Mazısı) Thuja occidentalis 'Globosa' (Top Batı Mazısı) Thuja occidentalis 'Elwangeriana' (Batı Mazısı) Thuja occidentalis 'Rheingold' (Altuni Batı Mazısı) Şimdi benimkisi hangisi? Ağaca ilişkin fotoğraf linklerini bir ara eklerim ama öncesinde bir sorunum daha var. Malum bir sürü latince ad var habire yazıdığımız-kopyaladığımız- ve bu adların hangi kısmının hangi işe yaradığını ya neyi ifade ettiğini bilen pek fazla kişi yok gibi. Bu konuda küçük bir ders hazırlanması mümkün olabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1075 http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1068 Bunlar fotoğraflarım. Ağaç bir kaç ağaç tarafından çevrelendiği için fotoğrafını çekmedim ve 6-7 metre kadar boy atmış bir ağaçtı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bu mazılar oldukça karışık geliyor bana senin yukarıda çektiğin fotoğraflardaki kozalakların aynısına sahip ağaçlar, bizim iş yerinde arka bahçede var piramid biçimli değil bunlar halbuki, yanlış anlamadıysam, emerald piramit biçimli oluyormuş ben işin içinden çıkamayacağım ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Aslında çok zor bir tür değildir. Şu üç türünü ana hatlarıyla bilmek yeterlidir. Thuja plicata, T. occidetalis, ve T. orientalis. Bunlar Türkiyede park ve bahçelerde kullanılar türlerdir. Bunlar dışında pek kullanılmaz. Bir de bunların alt türleri vardır. "alba"(sürgün uçları beyaz renkte), "auera" (sarı renkte), "pyramidalis"(piramit biçimli), "pendula" (yan sürgünler aşağı doğru sarkık) Bu türler dışında ben kullanılana pek rastlamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Peki benim mazı hangisi olabilir acaba ![]() Yani mesela çektiğim bir miktar da Doğu Mazısı var ama onlar kısa boylu. Çit niyetine kullanılmış. Bir de şu latince adlardaki spp. subsp. var. kısaltmaları ne için? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
bak kafam daha da karıştı ![]() Alıntı:
ama kozalakları mavi (senin çektiğin fotodaki gibi) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1077 http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1078 Galeriye iki fotoğraf ekledim. Etiketinde yazdığına göre Boylu Mazı'ymış. Galeride iki kategori vardı sadece Doğu- Batı Mazısı. Thuja Plıcata hangi yöne düşüyor bilemedim doğrusu. Kökeni Amerika olduğu için Batıya ekledim. Amerika Batıda mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
botanist
|
Cycas revoluta L. Pseudo-palm of Sago Ginkgo biloba L., Maidenhair tree, Temple tree Taxus baccata L., Common yew, English yew Cephalotaxus drupacea Sieb et Zucc., Japanese cephalotaxus Cephalotaxus fortunei Hook., Chinese cephalotaxus Podocarpus macrophyllus (Thunb.) Lamb. Big-leaved podocarpus Araucaria araucana K. Koch, Monkey-Puzzle Araucaria heterophylla (Salisb.) Franco, Saloon araucaria Abies nordmanniana (Stev.) Spach. subsp. nordmanniana, East Blacksea fir or Caucasian fir Abies nordmanniana (Stev.) Spach. subsp. bornmuelleriana (Mattf.) Coode & Cullen, Uludağ fir Abies nordmanniana (Stev.) Spach. subsp. equi-trojani (Ascher. et Sint.) Coode & Cullen, Kazdağı fir Abies cilicica (Ant. et Kotschy.) Carr., Toros fir Abies alba Mill., Silver fir Abies pinsapo Boiss., Spanish fir Abies cephalonica Loud., Greek fir Abies grandis Lindl., Giant fir Abies concolor (Gord.) Hoopes, Colorado fir, White fir Abies bracteata D. Don, Santa Lucia fir Abies balsamea Mill., Balsam fir Abies procera Rehder, Noble fir Keteeleria davidiana (Franch.) Beiss Tsuga heterophylla (Raf) Sarg., Western hemlock or Pacific hemlock Tsuga canadensis (l.) Carr., Common hemlock or Canadian hemlock Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco, Douglas fir Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco var. viridis Green douglas Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco var. glauca (Boiss.) Franco. Blue douglas Pseudotsuga macrocarpa (Vasey) Mayr. Big cone douglas Pseudotsuga japonica (Shiras) Boiss. Japanese douglas Picea orientalis (L.) Link, Oriental spruce Picea abies (L.) Karst., Norway spruce Picea obovata Ledep., Siberian spruce Picea glauca (Moench.)Voss, White spruce Picea pungens Engelm. Colorado spruce Picea omorica (Panc.) Purkyne, Balkan spruce Picea sitchensis (Bong.) Carr., Sitka spruce Picea smithiana Boiss., Himalayan spruce Cedrus libani A. Rich., Cedar of Lebanon Cedrus atlantica Manetti., Atlas cedar Cedrus brevifolia (Hook. f.) Henry, Cyprus cedar Cedrus deodara Loud., Deodar or Himalayan cedar Larix decidua Mill., European larch Larix leptolepis L., Japanese larch Pseudolarix amabilis (Nels.) Rehd., Chinese golden larch Pinus brutia Ten., Calabrian pine Pinus nigra Arnold, Black pine Pinus nigra Arn. subsp. nigra, Austrian black pine Pinus nigra Arn. subsp. salzmannii (Dunal) Franco., Pyrenean black pine Pinus nigra Arn. subsp. laricio (Poiret) Maire, Corsica black pine Pinus nigra Arn. subsp. dalmatica (Vis.) Franco., Dalmatica black pine Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe, Taurus black pine Pinus sylvestris L., Scots pine Pinus pinea L., Stone or Umbrella pine Pinus halepensis Mill., Aleppo pine Pinus pinaster Aiton, Maritime pine Pinus radiata D. Don, Monterey pine Pinus contorta Dougl., Lodgepole or Beach pine Pinus ponderosa Dougl., Western yellow pine Pinus jeffreyi A. Murr., Jeffrey pine Pinus coulteri D. Don., Big cone pine Pinus patula Sch.& Cham., Mexico pine Pinus eldarica Medw., Eldar pine Pinus leucodermis Ant., Bosnian pine Pinus banksiana Lamb., Jack Pine Pinus cembra L., Swiss stone pine Pinus strobus L. White pine Pinus peuce Griseb, Macedonian pine Pinus wallichiana A.B.Jacks, Himalayan pine Pinus aristata Engelm., Hickory pine Sequoia sempervirens (Lam.) Endl., Californian redwood Sequoiadendron giganteum (Lindl.) Buchholz, Big tree, Wellingtonia, Giant sequoia Cryptomeria japonica D. Don., Japanese red cedar Taxodium distichum (L.) Rich. Swamp or Bald cypress Sciadopitys verticillata Sieb. et Zucc., Japanese umbrella pine Metasequoia glyptostroboides Cheng et Hu., Metasekoya Tetraclinis articulata Mast., Alerce Thujopsis dolobrata Sieb. Et Zucc., Hiba arbor-vitae Calocedrus decurrens (Torr.) Florin, Incense cedar Thuja plicata D. Don, Giant arbor-vitae Thuja occidentalis L., American arbor-vitae Biota orientalis Endl., Oriental arbor-vitae Cupressus sempervirens L., Italian cypress, Funeral cypress Cupressus arizonica Greene, Arizona cypress Cupressus funebris Endl., Weeping cypress Chamaecyparis lawsoniana (A.Murr.) Parl., Lawson cypress Chamaecyparis nootkatensis (Lamb.) Sudw., Nootka cypress or Alaska cedar Arceuthos drupacea Ant. et Kotschy., Syrian juniper Juniperus communis L., Common juniper Juniperus communis L. subsp. alpina (Sm.) Celak, Dwarf juniper Juniperus oxycedrus L., Prickly juniper Juniperus phoenicea L., Phoenician juniper Juniperus sabina L., Savin Juniperus foetidissima Willd., Stinking juniper Juniperus excelsa Bieb., Grecian juniper, Tall juniper Juniperus virginiana L., Pencil cedar or Red cedar Ephedra major Host, Big cones sea grape türkçeleri de gelecek... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
botanist
|
Bu arada bir düzeltme yapmam lazım Thuja orientalis (Doğu mazısı) diye anılan tür taksonomik açıdan incelenmiş ve ayrı bir cins adı altında kabul edilmiştir. En yeni kullanımı aşağıdaki gibidir. Biota orientalis (Doğu mazısı) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Şu isim konusuna takmış durumdayım ben.. Şimdi bizim atalarımız orta asya'dan çıkıp gelmişler.. Pek çok şey'in diğer dillerdeki isminde küçük değişiklikler yapıp kullanmışlar.. Tabii ki bu değişiklikler de, kolay söyleyebilmek için, zamanla oluşan değişiklikler.. Bazıları der ki, "bizim atalarımız orta asyada hiç bi halt görmemiş, baksana herşey latince, ingilizce" v.s... Lübnan Sedir'ini düşünüyorum da.. Cedrus libia... Cedar of Lebanon.. Yahu Lübnan eski Osmanlı toprağı.. İngilizcenin "s" harfi ve bizim "c" harfi.. Kimden kime geçmiş merak ettim doğrusu???? İyi ama, çınar-platanus, çam-pinus, kavak-populus, söğüt-salix.... ?????? Hadi buyrun burdan yakın şimdi.... Var mı alakası ? Hayır, Çınar'ları araştırırken karşıma hep Osmanlı çıkar durur.. Osmanlı gittiği her yere çınar dikermiş.. Dolayısıyla zamanla bu ağaç Türk milletini temsil eder olmuş.. Kendisini bir ağaçla özdeşleştirebilen bir millet, ağaçlarına kendi isimlerini koymuş mudur sizce ?? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Hayır kendi isimlerini koymamıştır, koyamazda. Çünkü bilim dili ortaktır. Bir ağaç türü için Türkiye'de ne isim kullanılıyorsa güney Amerikada'da aynı isim kullanılır. Söğüt, kavak, Göknar v.b. Bunlar bizim dilimizde yerel isimlerdir. Latince isimler her yerde aynıdır ve bir sisteme göre isimlendirilmiştir ağaçlar. Morus alba "pendula" - Ters sarkık dut Bu örnekteki gibi alba beyaz, pendula sarkık dallı anlamındadır. Tüm ağaç türleri için bu geçerlidir. Cedrus atlantica glauca pendula - Mavi sarkık dallı atlas sediri. Galuca gördüğün türler de mavimsi renktedir. Ağaçlar aynı dili konuşabilmek için böyle bir sisteme göre isimlendirilmişlerdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Tamam, bilim dili'nin ortak olmasına sözüm yok, bunda hemfikiriz.. Anatomi dersi görmüş birisi olarak bunu anlayabiliyorum.. "Morus alba "pendula" - Ters sarkık dut Bu örnekteki gibi alba beyaz, pendula sarkık dallı anlamındadır. Tüm ağaç türleri için bu geçerlidir." Benim bahsettiğim buradaki alba ve pendula değil... Ağaçların yerel isimlerinin, diğer konulardan farklı olarak, olduğu gibi bize ait olması... Bize ait olunca da, aklım orta asya'ya kadar gidiyor.. Açıkcası, tüm ağaç türlerinin, bize ait isimlerinin olması hoşuma gidiyor.. Bahsettiğim bu !! Yüzyılların birikimi gibi geliyor bu isimler.. İyi de, her ağaca isim verebilen bizler, bunlarla ilgili bilgileri nerelerde unuttuk ??? Atalarımızın bu konudaki birikimleri nerelerde ? Yok olup gittiler mi sizce ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-12-2005
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |