agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Su kuyusu açtırma biçimleri (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/9838.htm)

dans4me 09-07-2009 01:05

İki yöntemde aslında bilimsel temeller içerir.İkiside kullanılabilir.başarı oranları çok yakındır.
Farkları ise çubuk aramada sadecesuyun yeri bellidir.
Jeoşojik analizde ise muhtemel su yeri ve jeolojik özellik(örn. 10.mt.rede kaya tabakası, 3mt.killi tabaka vb.) %95 doğrulukla söylenir.
Maddi imkan varsa iki yöntemi birden kullanmakta fayda var. Ancak Türkiye sartlarında Jeolojik analize enaz 1000Ytl gibi rakamlar vermeye gerek yok.
Çubuk tavsiye ederim Bu arada çubuk derken bakır tel daha çok işe yarar. Çünkü iletkenlik de önemli.Özellikle Yeraltı suyollarında oluşan kutuplaşmayla alakalı.)
Aşağıdaki linkide inceleyin derim.
http://www.suarar.com/

Ankara lı keson kuyucu 1000-1200 Ytl.(malzeme dahil) demiş. Kusura bakmasın ama biraz abartılı geldi rakam. malzemesiz(malzeme sizden) 120-140 YTL ye yapıyorlar. Malzemesinide eklersek 10 mt.kuyuyu 2000YTL. hallettim. Su ve Elektrik gideri hariç. onlarda 200 olsa toplam 2200 YTL. Ustanızı araştırıp seçin derim.

eser42 09-07-2009 11:17

merhaba
beton kuyuları görünce çoçukluğumu hatırladım. konya ili çumra ilçesinde 70 li yıllarda bu kuyular kullanılırdı. bazı kuyulara iki adet 13 bb lombardin kurardık, su bitmezdi. günümüzde artezyen kuyu kazdırıyoruz. kuyu derinliklerimiz 300 mt ye kadar indi. kullandığımız dalğıç pompalar ortalama 40-50 mt den su alıyor. her geçen sene derine iniyoruz.

beton kuyulardan vaz geçip sondaj kuyu kazdırın. min. 8-10" çapında, içersine min 6" plastik sondaj borusu kullanın ve 50 metreden aşağı kuyu kazmayın, kuyu ile boru arasında ki boşluguda 8-12 çakılla doldurun bizim yıllarca yaşadığımız maceraları ve masrafları bari siz yapmayın

umitn 11-09-2009 08:19

Herkese selam,
Ben foruma yeni katıldım. İstanbul'da yaşıyorum. 350m2 bir alanı sulamak için keson kuyu açtırmak mantıklı mıdır. Kuyu açtırma maliyetleri hakkında bir fikrim yok. Ancak komşularımın 500-600 TL su parası ödediklerini biliyorum. Bahçede henüz çim uygulaması yapmadığım için şimdilik böyle bir sorunum yok. Nasıl bir uygulama daha uygun olabilir? Keson kuyu açma maliyetleri hakkında bilgisi olan bir arkadaş var mıdır?

Saygılar,

aslan_k 14-09-2009 08:39

Sn ümitn, İstanbul'un neresinde oturuyorsunuz bilmiyorum ama, eğer çim sulama için su ihtiyacınız var ise, tankerlerle su taşıyan firmalar var, bunlar genelde inşaat malzemleri satılan yerlere yakın oluyorlar, hatta bazen inşaat malzemecileri aynı zamanda da tankerle su tedarik ediyorlar. Bir adet de depo edindinizmi 3-5 tonluk, bence çok daha hesaplı çözüm yaratmış olursunuz kısa vadede. Ancak uzun vadeli ne olur bilinmez. İstanbulda keson kuyu ile su bulabileceğiniz de pek sanmıyorum açıkçası, sondaj yöntemi de fazla derine gitmeniz gerektiğinde çok pahalıya mal oluyor.

umitn 15-09-2009 11:51

Çok teşekkür ederim. Uskumruköy tarafında oturuyorum. Bir kaç bahçede kuyu açılmış ve 4-4.5 mt. de su bulunmuş. amcak maliyetler hakkında bir bilgim yok.

kuyucu 15-09-2009 15:28

Malzeme dahil ortalama 500 TL.

kuyucu 15-09-2009 15:29

Kullanıcı ismime bakıp gerçekten kuyucu sanmayın :)

bahtiyar02 26-10-2009 14:14

Hiltiyle Su kuyusu kazdırma

5 Eklenti(ler)
Merhaba dostlar..Bulunduğum sitenin bahçesine el kuyusu kazdırmaya karar verdik. Su tespitini http://www.subulur.net sitesinde Ferhat beyle telefonla görüşüp, bana kendisinin uyguladığı bakır çubuk yöntemini anlattı. uygulayıp belirledik.Benim kan gurubum 0RH +(pozitif)Ellerim arasında bakır çubukları tutarak site bahçesinde gezindim uygulama sonucunda bakır çubukların sağa ve sola hızlı bir şekilde açıldığını bir kaç testle görünce noktayı tespit ettik.Bu arada telefonla bizlerden yardımını esirgemeyen Ferhat beye çok teşekkür eder saygılarımızı sunarız.Adıyaman merkezde hilti ile kuyu kazıldığını duyduğumuzda hem zaman hemde ücret konusu biraz sevindirdi.metresini 100tl'ye kazıyorlar. kuyu içini taş ve beton örme işçiliği dahil.Kuyuya konulacak malzemelerini biz alacağız. Amacımız siteye 20 metre uzaklıkta bulunan elle kazılan kuyu var onun derinliği 8 metre.Halen içinde yaklaşık 3 metrelik su bulunmakta. Cumartesi saat 11,30 da 1,5 yarı çapında bir daire şeklinde kazılmaya başlandı. Kuyunun ilk resimlerini ve gelişmeleri sizlerle paylaşmak istedim.

bahtiyar02 26-10-2009 14:24

5 Eklenti(ler)
ilk bir metresinde nemli humuslu toprak çıktı. Gazi usta hiltiyle kazımı yapıyor. İsmet usta ise çıkan toprağı taşıma kovasına dolduruyor.Kuyunun ikinci metresinde toprak kireç taşı karışımlı çıktı.

bahtiyar02 26-10-2009 14:30

5 Eklenti(ler)
ikinci gün. Kuyu derinliği 2.40cm ile başlandı. günün sonunda toprak değişti kireçli ve krem renkli nemli toprak çıktı. ikinci gün kuyunun derinliği 4.90cm oldu.

aslan_k 26-10-2009 15:45

Sn. Bahtiyar, geldiğiniz noktada , toprakta bir değişklik var mı? Nem ya da su mevcut mu? Suyu bulduğunuz zaman çeperleri ne ile örecekler acabna merak ettim :rolleyes:
Gidişatı burada bildirmeye devam edin sizi izliyoruz

Todor 26-10-2009 16:54

Kuyunun kenarlarını sağlama almadan mı kazıyorlar? Bir çökme durumunda hayati tehlike yaratmıyor mu?

bahtiyar02 26-10-2009 17:41

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aslan_k (Mesaj 522858)
Sn. Bahtiyar, geldiğiniz noktada , toprakta bir değişklik var mı? Nem ya da su mevcut mu? Suyu bulduğunuz zaman çeperleri ne ile örecekler acabna merak ettim :rolleyes:
Gidişatı burada bildirmeye devam edin sizi izliyoruz

sevgili dostum derinlik arttıkça toprak değişiyor. 4.30CM den itibaren kuyunun kenarları nemli bir görüntü oluştu.Çıkan toprağı elle yokladığımda arada çamurlu kısımlar çıkıyordu. Bazı taş parçaları sanki su içinde kalmış gibi soğuk, nemli ve kireç taşı vardı.kuyuda su çıkması durumunda tabandan 1 metre kaya örülüp üstüne büz denen beton borular konuyor.Her büz konulduğunda toprak ve büz arasına iri çakılla dolduruluyor(Resimdeki büzlerin daha incesi ve düz şekilli).kuyunun sonunda betonla çevresi düzenlenip kuyu ağzına bir kapak konuluyor.

bahtiyar02 26-10-2009 17:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 522895)
Kuyunun kenarlarını sağlama almadan mı kazıyorlar? Bir çökme durumunda hayati tehlike yaratmıyor mu?

sevgili Todor yıllardır bu taraflarda genelde ekim ayında elle kazma sistemiyle kazılır. Tabi aylarca sürerdi.Şimdi hilti sayesinde bir aksilik çıkmazsa bir haftada 10 metrelik kuyuyu devreye sokabiliyorlar.Su sondajları genelde çok maliyet gerektirdiği gibi her yere de giremediğinden elle kuyu kazdırmak çoğunlukla tercih ediliyor.Toprak ekim ayında suyunu tam çekmiş olduğundan kuyuda yıkılma hiç yaşanmıyor.Bu güne kadar duymadımda. Bizdeki ustalar bir önce ki kazdıkları kuyunun derinliği 11 metre kendimde gördüm bayağıda ürktüm. Bu gün öğlen arası bende merakımdan kuyuya indim.6 metre olmasına rağmen inanın insan korkuyor.saygılar

Todor 26-10-2009 18:38

Büzleri koya koya inseler daha garanti olacak. Milyar verseler o hali ile inmem ben o kuyuya.:)

kalambaklı 26-10-2009 19:14

Sayın bahtiyar02; Şimdi siz hiltiyle 10 metre kuyu kazıp, su bulacağınızı ve 103 nolu mesajdaki büzleri kullanarak kuyuyu örecek buradan su alacağınızı insanlara anlatıyorsunuz, insanlarda size inanıyor.Bunları açılmış kuyulardan örneklerle gösterirmisiniz, ayrıca siz sondaj işçisi iseniz, sondaj çalışmasındaki göreviniz ve çalıştığınız firmaları bana yazarmısınız, ben 30 senelik sondaj firması sahibiyim böyle bir reklam görmedim.
Kolay gelsin.

aslan_k 26-10-2009 20:59

Sn Kalambaklı, ben 10 mt el açması kuyudan su aldım ve bu yaz bahçemi suladım (5 dönüm). Bu konuda daha önceki mesajlarıma bakacak olursanız fotografları da görürsünüz.

Bildiğim kadarı ile Todor da bu tür bir kuyu ile su ihtiyacını karşılıyor.

Burada ilginç ve aynı zamanda tehlikeli olan kuyunun çeperlerini desteklemeden kazmaya devam etmeleri. Ben olsam yine hilti ile kazmak tercih edilse dahi, Todor'un dediği gibi büzleri koya koya inerdim. Ancak burada gösterilen büzler biraz dar, Karamürsel'de benim gördüklerim 150-250cm arası çap ve 50 cm yükseklikte olan içerisinde rahatça bir insanın çalışabiceği büzler.Veya benim ustamın yaptığı gibi kalıplara beton dökerdim.Bu genişlikteki büzlerin depolama açsından da avantajı var.

Bir de sanırım Bahtiyar Bey işin sahibi sondajcı değil, bu nedenle de reklam yapmıyordur herhalde.:confused:

bahtiyar02 26-10-2009 21:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 522986)
Sayın bahtiyar02; Şimdi siz hiltiyle 10 metre kuyu kazıp, su bulacağınızı ve 103 nolu mesajdaki büzleri kullanarak kuyuyu örecek buradan su alacağınızı insanlara anlatıyorsunuz, insanlarda size inanıyor.Bunları açılmış kuyulardan örneklerle gösterirmisiniz, ayrıca siz sondaj işçisi iseniz, sondaj çalışmasındaki göreviniz ve çalıştığınız firmaları bana yazarmısınız, ben 30 senelik sondaj firması sahibiyim böyle bir reklam görmedim.
Kolay gelsin.

sayın kalambaklı.. öncelikle şunu belirtiyim kullandığınız kelimelere çok dikkat edin. reklamını yaptığım bir şey yok ortada.El kuyusu burada anlattığım yöntemlerle yapılmakta olduğunu belirtim ve dostlarla paylaşmak istedim. Ayrıca özellikle Adıyaman merkezde ve çevresinde bir çok kuyu el sistemiyle kazılmış ve halende kazılmaktadır.Adıyaman merkezde el kuyuları yüzey suyu amaçlanarak kazılmaktadır.Yüzey sularıda 7-10 metreleri arasında genelde çıkmaktadır.Örnek değil bilakis ben ve sitedeki komşularımın gözlemlerini ve yapılan çalışmaları paylaşıyorum.Benim profilime bakmışsınız ama görmemişsiniz.Ben petrol ve doğal gaz arama kulesinde sondaj işçisiyim.Sizin gibi su sondaj makinelerinde çalışmıyorum.Konuyu lütfen dikkatli okuyun ondan sonra yorumunuzu veya eleştirinizi yapın.:mad:
Benim abarttığımı veya başka şekilde anllatığımı sanıyorsanız Adıyamana gelip görebilirsiniz.

bahtiyar02 26-10-2009 21:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aslan_k (Mesaj 523040)
Sn Kalambaklı, ben 10 mt el açması kuyudan su aldım ve bu yaz bahçemi suladım (5 dönüm). Bu konuda daha önceki mesajlarıma bakacak olursanız fotografları da görürsünüz.

Bildiğim kadarı ile Todor da bu tür bir kuyu ile su ihtiyacını karşılıyor.

Burada ilginç ve aynı zamanda tehlikeli olan kuyunun çeperlerini desteklemeden kazmaya devam etmeleri. Ben olsam yine hilti ile kazmak tercih edilse dahi, Todor'un dediği gibi büzleri koya koya inerdim. Ancak burada gösterilen büzler biraz dar, Karamürsel'de benim gördüklerim 150-250cm arası çap ve 50 cm yükseklikte olan içerisinde rahatça bir insanın çalışabiceği büzler.Veya benim ustamın yaptığı gibi kalıplara beton dökerdim.Bu genişlikteki büzlerin depolama açsından da avantajı var.

Bir de sanırım Bahtiyar Bey işin sahibi sondajcı değil, bu nedenle de reklam yapmıyordur herhalde.:confused:

Sevgili dostum dediğiniz çok doğru bende mesajımda belirtiğim gibi kuyuya kendim indiğimi ve çok korktuğumu belirtmiştim.Ayrıca site sakinlerindenim. İşimle hiç bir alakası yok.Şunuda üstüne basarak belirtiyim bende taraftar değilim bu tür kuyu kazılmasına.Onun için Site yöneticisine çalışan işçilerin sigortalarının yapılmasını önerdim.. Ayrıca Burda el kuyusu için kullanılan Büzler 5-6cm kalınlığında iç çapı 90cm eni ise 50cm. sizinde belirttiğiniz gibi içinde rahat çalışılmadığı için bu yöntem kullanılmıyor.

bahtiyar02 26-10-2009 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 522964)
Büzleri koya koya inseler daha garanti olacak. Milyar verseler o hali ile inmem ben o kuyuya.:)

sevgili dostum dediğiniz yöntem kullanılmıyor.Bende olsam kesinlikle bu işi yapmazdım.

gece 26-10-2009 22:34

Kimin kuyusunu, kim kazıyor!

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 522917)
Sevgili dostum, derinlik arttıkça toprak değişiyor; 4.30 cm'den itibaren kuyunun kenarlarında nemli bir görüntü oluştu. Çıkan toprağı elle yokladığımda, arada çamurlu kısımlar çıkıyordu. Bazı taş parçaları sanki su içinde kalmış gibi soğuk, nemli ve kireç taşı vardı...

Paylaşım için teşekkürler, bahtiyar02. Yukarıdaki satırları okuyunca bir anda gençliğime gittim. Henüz Üniversitenin birinci sınıfı bitirmiş ikiye gideceğim bir eylül ayında benim kendi kuyumu kazışımı, suya gınım gınım ulaştığım o anıları hatırlayıp, yeniden yaşamış gibi oldum.

Aslında benimkine planlı, programlı bir kuyu açışı denemez. Ben yalnızca kurak bir dönemde taban suyuna ulaşabileceğimi düşünüp, pederin "saçmalama!"'larına inat, bel küreği ile büyük bir havuz kazmış ve 2,5-3 m. arasında da suyu bulmuş, havuzu doldurmuştum.

Tamamen yalnız ve alet olarak da bel küreği, kazma ile normal kürek kullanmıştım. Gençlik işte, Kızılay şişesinde durduğu gibi damarda durmuyor!

Yavaş yavaş toprağın soğumasını, nemlenmesini, bel güreğinin açtığı çukurda önce bir damla, sonra birkaç damla, sonra pınar gibi çamurlu su içerisinde temiz suyun kaynamasını an be an yaşadım. Ancak suyun bu esnada bana hissettirdiklerini aktarmaktan acizim. Yazdıklarınızı okuyunca o günlere gidiverdim.

Sanırım kendi suyunu bulup, çıkarmak da tohumdan bitki yetiştirmek kadar güzel ve tam olarak ne olduğunu anlamak için de bizzat yaşanması gereken bir duygu.

Emniyeti elden bırakmadan tabii, mesela ben çapı çok geniş tutmuştum, kuyu muyu değil basbayağı havuzdu benimki! :o

Sizin kuyunuzda suyun çıktığı anlarda orada olmanızı ve yaşamanızı diliyorum.

Suyunuz, bereketli ola!

gece
kendi kuyusunu kendi kazmış forum kişisi!

bahtiyar02 27-10-2009 07:19

sevgili gece... çok teşekkür ederim verdiğiniz moral ve destek için. Bende sizin gibi Tarlamda oluşturduğum bahçem için bir kuyu planlamıştım.Ancak eylül ayında da olsa halen sıcak olduğundan ancak toprağı 20cm kazabildim.Çok sert ve tek başına çok zor.siz başardınız darısı başımıza.
Dün öğleden sonra elektirikler kesildiği için 3 saat çalışamamış ustalar.Bu gün de saat:07'de elektrik kesildi üstüne üstlük hava yağışlı. Umarım kuyu yıkılmaz ustaların ve bizlerin emekleri boşa gitmez.
saygılar sevgiler

kalambaklı 27-10-2009 07:36

Sayın bahtiyar02; Reklam olayı hilti konusu içindi, çünkü suya ulaşıldığı zaman hiltinin çalışamayacağını düşündüm.Günümüzde insanları kandırmak çok kolay olduğu için dikkat çekmek istemiştim.Yanlış anlaşılmadan dolayı sizden özür dilerim.
Saygılarımla,

bahtiyar02 27-10-2009 09:34

Sn Kalambaklı: Daha önce ustaya sorduğumda bana su çıktığında suyun birikeceği bir çukur açılıp içine dalgıç pompa ile suyu çektiklerini ve kazıma devam edildiğini söylemişti.
Bende çok meraklı birisi olduğumdan kafama takılanları sorarım.Ayrıca Tarlamda kuyu kazdırmak istedim ancak elektirik yok.en yakın elektirik şebekesi 1km uzaklıkta.Maliyet çok tutuyordu.Trafo ve direk ücreti ve tarla sahiplerinden izinler. En mantıklı olan el veya kepçe ile kazdırmaktı. Bende el kuyusu daha az masraflı olduğundan tercihim bu yana.kepçe ile kazımda da el kuyusuna göre masraflı hemen hemen sondaj makinesiyle eş değerde. Su sondajı temiz iş ancak çıkan suyu yüzeye çıkarmak için artı masraflar gerekir.Oysa kepçe usulü 7-8 metre kazılıp su alanlar var. Yüzey suları buralarda idare edilecek düzeyde.
saygılar

kalambaklı 27-10-2009 10:07

Sayın bahtiyar02; Bilip bilmediğinizi bilmiyorum ama,150 -200 Lira arası jeneratörler var bunlarla işinizi çözemezmisiniz acaba! Buradan ürettiğiniz elektrikle hem ışık ihtiyacınızı hemde pompa çalışmasını sağlayabilirsiniz.Eğer tarlanızda fazla sulu tarım yapmıyorsanız,küçük dalgıç pompalar (Çeşme suyu kadar su veren) var, bununla rahatlıkla
damlama sistemiyle bir takım ağaç ve bitkilerinizi suluyabilirsiniz.
Saygılarımla,

selim_50 27-10-2009 10:45

merhaba,
bahtiyar bey,
bence o dar çaplı büzleri kullanmayın, o çaptaki büzleri kullandığınız takdirde kuyunuzu geniş açmanın hiçbir anlamı kalmayacak, kenarlarına demirli beton kalıp attığınızda, ilerki dönemlerdede daha derine inme gerektiğinde çalışabilirsiniz, aksi takdirde su daha derinlere indiğinde bu kuyudan vazgeçmek zorunda kalırsınız,
benimki bir fikir

selim_50 27-10-2009 10:58

eski günler aklıma geldi;
kuyu işine ve dolayısıyla sulu tarıma 1978 yılında başladık, kuyu açmak gerçekten çok zor bir iş, o dönemler su da çok kuvvetli 3 metreden sonra suyu boşaltmazsan su dolup geliyor, kuyu içerisinde çalışmak imkansız hale geliyor, sayın eser 42 nin dediği gibi kuyuda bir lombardini, bir adette süper star su motoru kurulu, biri hava yapıp suyu çekmedimi su doluyor, boşalttığınız yeri su ile beraber toprak dolduruyor,star motor su soğutmalı, (henüz radyatörü yok) motora giden su soğutma borusu sık sık tıkanıyor, açıncaya kadar motor ısınıyor, birdende açıp suyu kuyuya verince aşağıda çalışanlar haşlama oluyor, bizim kuyuların çapı en az 2.5x2.5 içerisinde rahat kazma kürekle çalışılır,
bizde önce toprak üstüne yuvarlak beton kalıp atılır, ortası ve altı oyulmak sureti ile kalıp indirilir, kalıp indikçe üstüne biriket veya bir kalıp daha atılmak suretiyle yükseltilir, ne günlerdi.

bahtiyar02 27-10-2009 12:49

Sevgili kalambaklı: Tarlamda bulunan küçük bir dere Ağustos ayı başına kadar idare edecek kadar su bulunuyor.Ondan sonra derede su kuruyor.Deredeki suyu yeni aldığım1”,lik benzinli su motoruyla sulama yapıyorum. Jeneretör çok güzel fikir ancak ekonomik olarak biraz sıkışık durumdayım. Ayrıca bu ay içinde D-9 Dozer ile tarlanın tümseklerini düzelteceğim. İnşallah kuyuyu kazdığımda sizin fikirlerinize ve önerilerinize başvuracağım.
saygılarımla

bahtiyar02 27-10-2009 12:57

Sevgili selim_50 buralarda elle kazılan kuyuların çapları standart ona göre büzler üretiliyor.Birde sitede gönül isterki deri bir kuyuyu sondaj makinesiyle açtırmak. Ancak site sakinleri ayıdatlar çoğalınca ödeme zorluğu çekiyor.Gelecek yıl nasip olursa kuyu açtırmayı düşünüyorum.
saygılar

kalambaklı 27-10-2009 13:20

İnşallah kuyuyu kazdığımda sizin fikirlerinize ve önerilerinize başvuracağım.
Sayın bahtiyar02; Fikir ve paylaşımlarım her zaman sizlerle olacaktır.
Sevgi ve saygılarımı sunarım,

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025