agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   İrfan Çayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=36917)

erkanbey 28-08-2015 21:02

5 Eklenti(ler)
Yivdin hakkında olumsuz birşey söylemediğinize göre onuda olur kabul ediyorum.

Bugün gidip daha ayrıntılı resim çektim.Pıtırakmı diye sormuştunuz,şu kanaate vardım.Bunlar iki çeşit %95 civarı pıtırak değil %5 i pıtırak.Erkeği dişisi var sanırım sert pıtırak olanlar erkek diğerleri dişi olabilir,diğerleri yumşak.Mesela ilk resimde iki cins yanyana sağdaki pıtırak.

Birde sonuncu resimdeki nedir kullanılabilir mi?Keskin bir kokusu var.

MeyveliTepe 30-08-2015 00:35

Bu bitki pıtırak dikeni (Xanthium - cocklebur). Yaprakları toksik bir madde içerir. Yiyen hayvanlar hastalanır, bazıları ölür. Aynı madde bitkilerde inhibitör rolü de oynar. Bu yüzden çayda kullanılmamalı.

MeyveliTepe 30-08-2015 00:50

Yivdin, yabani mürver (Sambucus ebulus) yaprak ve meyveleri sebebiyle tıbbi bitkilerden sayılıyor ve çok çeşitli kimyasal, bir çoğu da toksik madde içeriyor. Bu maddelerin muhtelif etkilerine ilişkin tıbbi araştırmalar mevcut. Bu bitki irfan çayında kullanıldığında çay ile sulanan bitkilerde ne gibi etkileri olacağını kestirmek güç. Bu yüzden tedbiren kullanmamakta fayda var.

erkanbey 30-08-2015 18:50

En çok bulabileceğim bıtırak da yalan oldu desenize.Olsun en azından aradık baktık olanlar bunlarmış.Aslında bir şekilde saklama şansımız olsa köye gidip doldurup çuvalı bir seferde hallederdik işi ama.Boşuna dememişler köylü milletin efendisidir diye,köyde olanlar doldursunlar kovalarını.

Sayın MeyveliTepe bu arada aynı malzemeyi çay deilde enzim yapsanız aynı değerleri belkide daha iyisini verme şansı yok mu?Çalışan bakteriler farklı olacak ama sonuçta iki taraftada yararlı bakteriler olacak.Gerçi enzimde pekmez kullanmazsak bakterilerde çoğalamayacak sanırım koyarsak da değerler değişir diyeceksiniz muhtemelen, ama fikrinizi merak ettim genede.

MeyveliTepe 30-08-2015 19:20

Aynı yaprakları İrfan çayı yerine enzim yapsak mineral kompozisyonu bakımından benzer içeriği (melas vb. katkılar hariç) elde ederiz.

Ancak enzim anaerobik (oksijensiz) ve yaklaşık 3 haftada olgunlaşır. İçeriğindeki bakteriler de oksijensiz ortama göre.

İrfan çayı ise oksijenli (aerobik) ve 4 günde hazır hale gelir. Üreyen bakteriler de oksijen seven bakterilerdir ve toprak bakterileriyle daha uyumludur. Çaydaki çözünmüş oksijen bitki kökleri için ayrıca bir besindir.

Enzim ve İrfan çayı biribirlerine alternatif değil, ikisinin de yeri ayrı.

erkanbey 30-08-2015 19:31

İrfan çayı için organik gübreleme diyebiliriz.Kullanılan malzemeler noktasında şehirde yaşayan kişiler için sıkıntı oluşuyor baksanıza ırmak kenarında resmini çekmediğim ot kalmadı ama elle tutulur bişi çıkmadı.Köyde bahçelerde olanlar için pek sıkıntı olmayacaktır.Tamda bu noktada köye çok nadir gitme şansı olan kişiler için acaba ne yapılabilir diye birşeyler üretmeye çalışıyorum.O sebepten enzim olurmu diye sordum daha uzun sürede olması pek mühim değil aslında daha uzun dayanması noktasında sıkıntı yaşıyoruz.
Üç ayda bir kere köye gidip ısırgan,kaldirik bulma şansım varsa üç ay bununla ne yapılabilir mesela.

Bitkileri dolaba koyamayız zannedersem,çay yapsak 10 günde hepsinin işi bitiyor,kurutup sonra kullansak gene işimizi görmez.Diyeceksiniz ki yapma o zaman :) en son oraya geliyor zaten iş.

MeyveliTepe 30-08-2015 19:40

Enzim yapın, daha önce yazdım zaten.

Poontherun 06-10-2015 14:00

İğde sürgünlerini kullanmayı denemek istiyorum, çok sağlıklı ve fışkırıyorlar, zor zaptediliyor. Söğütün artı yararını biliyorum ama iğde ile ilgili bilgim yok, ne önerirsiniz?

İrfan çayını bağda kütüklere de uygulayabilir miyim sizce, kütüğün direncini artırmaya katkısı olur ve mildiyö mücadelesinde yol aldırabilir diye geçti aklımdan, ne dersiniz?

MeyveliTepe 06-10-2015 16:20

Bitkilerde mikroorganizmalar yardımıyla hastalıklara karşı mücadele, ya da bazı doğal hormonlar yardımıyla aktivatör işlevi mümkündür. Böyle bir çok bilimsel araştırma olduğu gibi, ticari olarak satılan ürünler de var.

Ancak bunlar spesifik bazı mikroorganizmalar veya spesifik hormonlar ile sağlanabilen durumlar.
İrfan çayının yapım süreci sonunda elde edilen çayda zengin çeşitlilikte mikroorganizmalardan oluşan bir biyolojik yaşam oluyor.

Oksijen verme süreci olması gerektiği gibi olduysa herhangi bir kötü koku, kokuşma, çürük kokusu olmuyor. Bu da genel olarak patojenlerin çayda bulunmadığını işaret ediyor.

Fakat bu, mikroorganizmaların hastalıklarla da mücadele eden organizmalar içerip içermediği, ya da bitkilerde aktivatör görevi gören hormonlar, enzimler içerip içermediği yönünde somut bir şey söylemek için yeterli olmayacaktır.

Esasen, çay yapımında kullanılan bitkiler ve bu bitkilerin yapraklarında yerleşik organizmaların ne olduğuna çok bağlı olarak çaydaki mikroorganizma çeşitliliği ve mineral kompozisyon dışındaki hormon/enzim vb. içeriklerin değişkenlik göstermesi kuvvetle muhtemeldir.

Bu sebeple İrfan çayı filan hastalıkta bitki koruyucu veya tedavi edici işlev görür ya da görmez gibi bir şey söylenebilmesi bu aşamada mümkün değil.

Hazırlanan bir çayda böyle özellikler görülebilecekken başka bir çayda görülemiyebilir. Ancak tarif edildiği gibi hazırlanan çayda her şartta görüleceği rahatlıkla söylenebilir etki, tek başına yeterli ve organik bir bitki besleme ürünü olduğudur. İçeriğindeki mikroorganizmalar ise yine bitki besleme sürecindeki besin zincirinin tamamlayıcı unsurlarıdır.

İğde sürgünlerinin durumu hakkında bir şey söylemek kolay değil. İğde sürgünleri ile İrfan çayı yaparsanız, dekompoze olduğu kadarıyla suya geçen mineraller ve mineral dışı içerikler vasıtasıyla yararlı olacaktır. Bilebildiğim kadarıyla iğde sürgünlerinde zararlı bir şey yok ama hastalıklara karşı etkili ne var ayrı bir araştırma konusu.

Bitkisel ekstreler yoluyla hastalıklarla mücadele, üzerinde bir çok bilimsel araştırmanın yapıldığı ve yapılmakta olduğu ayrı bir alan. Bu gibi extreler genellikle İrfan çayı gibi oksijenli dekompoze etme süreciyle değil, metanol yardımıyla ekstre elde edilmesiyle yapılıyor. Hali hazırda biberiye, nane, kekik vb. bir çok bitki için böyle araştırmalar yapılmış ve etkileriyle ilgili bilimsel makaleler yazılmış durumda.

Poontherun 06-10-2015 19:20

İlginiz, hızlı cevabınız ve aydınlatıcı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. İğde'yi araştırıyorum, kullanacağım, sonucu paylaşırım mutlaka.
Baharatlı bitkilerin funguslara karşı antifungal etkisini biliyorum, epey çalışmaya ulaştım. Dediğiniz gibi İrfan Çayından farklı bir hazırlama prosesi var. Bunlarda da kilit nokta, kendi toprağının bitkisi olması. Belentepe'nin bu konuda yeni ve başarılı sonuç aldığı bir çalışması var.

Tekrar teşekkürlerimle...

MeyveliTepe 06-10-2015 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Poontherun (Mesaj 1413500)
İlginiz, hızlı cevabınız ve aydınlatıcı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. İğde'yi araştırıyorum, kullanacağım, sonucu paylaşırım mutlaka.
Baharatlı bitkilerin funguslara karşı antifungal etkisini biliyorum, epey çalışmaya ulaştım. Dediğiniz gibi İrfan Çayından farklı bir hazırlama prosesi var. Bunlarda da kilit nokta, kendi toprağının bitkisi olması. Belentepe'nin bu konuda yeni ve başarılı sonuç aldığı bir çalışması var.

Tekrar teşekkürlerimle...

Ulaştığınız çalışmalarda görmüşsünüzdür. Bitkisel ekstreler kullanılarak hastalık etmenleri ile mücadele araştırmalarında hep araştırmanın yapıldığı ülkenin iklim şartlarında ve yerel olarak yetişen bitkiler kullanılmış. Bir çok bitkide de özellikle fungal etmenlere karşı önemli başarılar elde edilmiş.

Bu araştırmaların bir çoğu ülkemiz şartlarında da uygulanabilir durumda.

Bu araştırmalarda genellikle rastladığım metanol kullanılarak ekstre elde edilmesi oldu. Bu yüzden denenmiş ve kullanılan bir metod olarak ev yapımı uygulamalarda kullanılabilir yöntemi tesbit edip olgunlaştırmakta büyük fayda var.

MeyveliTepe 12-12-2015 12:49

2015 yazında İrfan çayı ile yaptığım yetiştirme denemelerinin sonuçları burada.

DEno_12 05-08-2016 09:37

Sayın @MeyveliTepe hocam. İrfan çayı çalışmalarınızı başından beri takip ediyorum. Gerçekten çok güzel katkılarda bulundunuz topraksız tarım denemelerine.

Merak ettiğim bir konu var. Olgunlaştıktan sonra fazla kalan çayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Oksijenlendirmeye devam ettikçe ne kadar daha dayanıyor?

Teşekkürler, İyi çalışmalar.

MeyveliTepe 05-08-2016 09:59

İrfan çayı sadece topraksız tarım değil, topraklı tarımda da çok güzel sonuçlar alınmasını sağlayan bir metod. Ancak topraksız tarımda organik üretim yapılmasını sağlayan yegane pratik metod.

Bu yıl, önce çay hazırlama varillerinde 4 günde çayı hazırlıyorum. Buradan katı ortam topraksız için kullandığım 300 litrelik depoya aktarıyorum. Bu depoda 7-8 günde kullanılıyor. Dolayısı ile çay hazırlandıktan sonra 10 gün boyunca kullanılabilir. Fakat bu sürenin tamamında havalandırmanın kesilmemesi gerekiyor. Aksi halde oksijensiz ortama döner patojen bakteriler ürer.

DEno_12 07-08-2016 11:32

Hocam değerli bilgiler için çok teşekkürler. Dediğiniz gibi bu çay topraksız tarımı organik yapmanın en iyi yollarından bir tanesi.

10 gün boyunca tuttuğunuz 300 litrelik deponun havalandırma ekipmanı 120 litrelik varillerden daha büyük yanılmıyorsam değil mi hocam?

MeyveliTepe 07-08-2016 11:40

18W gücündeki bir hava kompresörünü hem 300 litrelik depo, hem de 120 litrelik çay hazırlama varili için aynı zamanda kullanıyorum.

DEno_12 08-08-2016 00:09

Çok sağolun hocam teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

saleri 29-09-2016 13:01

Sn Meyvelitepe.

Ec metre için tartes in sitesinde 2 model var. ad31 ve ad32.

2 si arasında ki farkı email ile sorduğumda

4 mS/cm nin altında ölçüm yapacaksanız AD31'i, üstünde ölçüm yapacaksanız AD32'yi tercih etmeniz doğru olur. dediler.

AD31:
Ölçüm aralığı : 0 - 3999 µS/cm 0 - 2000ppm 0.0 - 60.0°C
Çözünürlük : 1 µS/cm 1 ppm 0.1°C
Doğruluk : ±80 µS/cm ±40 ppm ±0.5°C
Kalibrasyon için gerekli kalibrasyon sıvısı : 1.413 mS/cm

AD32:
Ölçüm aralığı : 0.00 - 20.00 mS/cm 0.00 - 10.00ppt 0.0 - 60.0°C
Çözünürlük : 0.01 mS/cm 0.01 ppt 0.1°C
Doğruluk : ±0.4 mS/cm ±0.2ppt ±0.5°C
Kalibrasyon için gerekli kalibrasyon sıvısı : 12.880 mS/cm

İrfan çayı hazırlarken biz hangi modeli tercih etmeliyiz.?

MeyveliTepe 29-09-2016 17:30

İlki işinizi görür.

çamkokusu 28-10-2016 12:33

Karakafes otu ve kuş otunu doğada hangi bölgelerden toplayabilirim?Bursada yaşıyorum.

İsmail Kuzucu 19-11-2016 11:53

5 Eklenti(ler)
Karakafes ve hocam hariç diğer bitkileri buldum. Onlarda vardır ama bunlar sadece bizim bahceden.

Kısmetse marullara yetiştirebilirsem deneyeceğim.

Eklenti 633718

Eklenti 633719

Eklenti 633720

Eklenti 633721

Eklenti 633722

MeyveliTepe 19-11-2016 12:19

Kuş otu, sirken otu, hindiba, ısırgan, amarantus :)

Güzel karışım. Bir avuç da solucan gübresi ekleyin. Mikrobiyal çeşitlilik artar.

Güçlü havalandırmayı ihmal etmeyin.

Resimlerle hem çay yapımını hem de sonuçları bekliyoruz.

İsmail Kuzucu 21-11-2016 09:39

Kırmızı köklü tilki kuyruğu ismini okuyunca ben o zannettim ama bu o değilmiş. Bunun yeşil olanıda var doğrusu o sanırım.

Yabani yonca ballıbaba otlarıda bu karışıma eklenebilir mi?

50 litrelik bidon ayarladım ve 10w hava pompası siparişi verdim. Birde ec metre bakıyorum.

MeyveliTepe 21-11-2016 10:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1486990)
Kırmızı köklü tilki kuyruğu ismini okuyunca ben o zannettim ama bu o değilmiş. Bunun yeşil olanıda var doğrusu o sanırım.

Yabani yonca ballıbaba otlarıda bu karışıma eklenebilir mi?

50 litrelik bidon ayarladım ve 10w hava pompası siparişi verdim. Birde ec metre bakıyorum.

Kırımızı, yeşil farketmez. Hepsi aynı türün çeşitleri, ne varsa kullanabilirsiniz. Ballı baba, yonca da kullanılabilir.

İsmail Kuzucu 01-12-2016 11:28

2 Eklenti(ler)
Sonunda İrfan Çayına basladım..

Eklenti 634741

Eklenti 634742

Mad Max 01-12-2016 15:38

Şimdi kış ayı irfan çayını şimdi hazırlasak yazın kullanılsa ..

MeyveliTepe 01-12-2016 17:33

İrfan çayı aerobik olduğu için uzun süre saklanması mümkün değil.

İsmail Kuzucu 01-12-2016 18:39

5 Eklenti(ler)
İrfan Çayı için toplamda 7 bitki kullanıldı. Isırgan, sirken, ballıbaba, yabani yonca, ebegümeci, yonca ve çibrisa.

Otları köklerinden kesmek yerine üst gözden kesdim. Bahara doğru yeniden canlanırlar. Özellikle ısırgan, yabani fiğ ve kuşotları rahatlıkla her zaman bulunacak.

Eklenti 634779

Eklenti 634780

Eklenti 634781

Eklenti 634782

Eklenti 634783

İsmail Kuzucu 01-12-2016 18:46

5 Eklenti(ler)
Bidonun altına hava hortumları bağlamak için taş koydum. Hem hortumları ayrı köşelere koymuş oldum hemde ot çuvalı havada kalmış oldu.

Otları koyarken aralara toplamda 2 kg kadarda solucan gübresi ekledim. Bidon 100 litre su aldı, sanırım bayağı çayımız olacak. :)

Hava taşı kullanmak çok fark oluştuyor, sadece hava motoru fazla işe yaramıyor gibi.

Eklenti 634784

Eklenti 634785

Eklenti 634786

Eklenti 634787

Eklenti 634788

MeyveliTepe 01-12-2016 19:08

O tip hava motorlarının 10W olanları biraz zayıf kalabilir. Hortumlar varilin dibine indiğinde suyun basıncını yenmekte yetersiz kalırlar.

Ben şöyle bir şey kullanıyorum. Bunların teknolojileri farklı. Biraz gürültülü çalışıyor ama zaten dışarıda olan bir şey olduğu için sorun olmuyor. 18W'lık bir cihaz bir büyük varil, bir de 300 litrelik yatay depoya gereken havayı verebiliyor.

MeyveliTepe 01-12-2016 19:10

Çuval suyun altında kalmalı. Normalde dibe batma değil de yüzme eğilimi gösterirler. Bu yüzden varilin ağız çapından biraz uzun bir tahta parçasını çuvalı suyun altında tutmak için kullanıyorum.

İsmail Kuzucu 01-12-2016 19:28

Üstte bulunan demirin üstüne taş koyup altınada tahta koydum. Yoksa dediğiniz gibi yukarıya çıkıyor.

Bunu denedikten sonra daha iyi bir sistem yapmak gerekir. Şimdi sadece marullar var seralarda. En az 1 tonluk şart gibi. Birde sıralı ayarlama olursa harika olur.

Bu gübrenin değeri 2-2-2 + iz elementler çıksa litresi 10 lira civarında. Hemde doğal ve parasız. Birde fide dikiminde önce yani baharda otların bol olduğu zamanda tüm bahçeye vermek mümkün.

Biraz düşünce ile bile her türlü kârlı oluyor. Bu sefer analiz için buradaki firmaya gideceğim. Geçen ay başka bir firma ile sorun yaşadım. Millete para lazım değil sanırım, ilgi göstermiyorlar.

MeyveliTepe 01-12-2016 22:17

EC 1.78 olan İrfan Çayını analize gönderdiğimde sonuçlar;

PH – 7,11
  • EC – 1,787
  • N – %0,01 (N değerini ppm veya me/l olarak ölçememişler. Bu değer azot seviyesinin 100 ppm – 200 ppm aralığında olduğunu gösteriyor)
  • P – 25,85 ppm
  • K – 288 ppm
  • Ca – 146,3 ppm
  • Mg – 32,7 ppm
  • S – 61 ppm
  • Fe – 0,09 ppm
  • Zn – 0,12 ppm
  • Cu – 0,02 ppm
  • Mn – 0,19 ppm
  • B – 0,41 ppm
şeklinde çıkmıştı.

Bu sonuçları kompoze gübre oranları ile değil de hidroponik formülasyonları ile karşılaştırmak daha anlamlı.

2-2-2 gübrede Azot %2, Fosfor 2x0,43=0.86, Potasyum 2x0,83=1,66 şeklinde.

Burada dikkat edilirse azot yüksek. Oysa bitkiler büyük çoğunlukla azottan daha fazla potasyum kullanıyorlar. Fosfor da gereğinden fazla yüksek.

Hazır satılan gübrelerin hiç birinde, NPK nın yanısıra ikincil elementler Ca, Mg, S ve iz elementlerin (Fe, Cu, Mn, Zn, B) tamamını bulmak mümkün değil.

Belki daha da önemlisi birincil, ikincil, iz elementlerin biribirlerine göre dengelerinin bitkilerin istedikleri oranda olması.

Bu oranlar, dengeler vs. tam kavrayabilmek, doğru oranlara veya biribirine göre kaymış oranlara bitkilerin nasıl tepki verdiğini bilfiil görebilmek için herkese hiç olmazsa bir dönem klasik katı ortam hidroponik denemelerini öneriyorum. Bu deneyimden sonra toprakta yapılan yetiştiricilikte bakış açısının tamamen değişeceğine inanıyorum. Müthiş öğretici bir şey.

İrfan çayındaki NPK oranları hazır gübre NPK oranlarına göre daha düşüktür. Toprakta kullanırken EC 1 olacak şekilde sulandırmak çok iyi sonuç veriyor.

Önemli bir ayrıntı, İrfan çayındaki mineralleri laboratuarlar inorganik mineral gibi ölçüyorlar ancak bunlar inorganik formda değil. Yapraklardan suya geçen amino asit, diğer organik asitler vs. ile doğal şelatlanmış durumda. Bu yüzden de minerallerin alımı çok yüksek. Son iki senedir toprak + bol hayvan gübresinden kompost ortamı ile topraksız + İrfan çayı (1,3 EC) ortamında domates ve kaliforniya biberini karşılaştırmalı deniyorum (12şer kök). Bitkilerin gelişimi, meyve sayı ve ağırlıkları bakımından hiç fark olmuyor.

Oysa bu bitkiler topraksız tarımda EC 3 civarında yetiştirilirler. İnorganik EC 3 ile İrfan çayı EC 1,3 aynı sonucu veriyor. İki yıl önce de EC 3 inorganik besin ile İrfan çayını karşılıklı denemiştim.

Bir diğer ayrıntı, İrfan çayı ciddi bir şekilde bir mikrobiyal gübre. Yaptığınız İrfan çayına dört gün sonra mikroskop ile bakarsanız bakteri, protoza vb. mikroorganizma kaynadığını göreceksiniz. Bu organizmaların faydalı olmalarının takibi de verilen oksijen miktarı ve çayın kokusu ile takip ediliyor. Çürük gibi pis bir koku olmamalı. Olur ise mikrobiyal ortam kırılmış demektir.

Şimdi yazmak uzun kaçabilir ama çok özetle, bu mikrobiyal ortam laboratuarda ölçülemeyen, bitkilere yavaş yarayışlı ayrı bir mineral deposu şeklinde düşünülebilir.

Çaydaki mineral oranları dengesinin önemi hakkında başka bir ip ucu da, kalsiyum fazlalığının etkileri ile ilgili. Özellikle yeşil toplanan fasulyelerde fazla kalsiyum yeşil kılıfların çok hızlı sertleşmesi, kılçıklı olması sonucunu doğuruyor. Oysa dengeli kalsiyuma sahip İrfan çayı ile beslenenlerde böyle bir durum şaşırtıcı bir şekilde hiç olmuyor.

İsmail Kuzucu 02-12-2016 11:27

2 Eklenti(ler)
20 saat sonraki durum bu şekilde oluştu. Suyun rengi açık kahverengi ve ph değeri 6-7 arasında iken 7yı geçmiş durumda. (ph kağıdı ile ölçüm yaptım.)

Eklenti 634807

Eklenti 634808

çamkokusu 03-12-2016 10:07

irfan çayı oldukça kullanışlı bir gübreye benziyor.Anladığım kadarıyla toprağın canlı ve güçlü bir yapıya dönüştürülmesi için mikroorganizmalardan yararlanılan tüm gübre çeşitleri içinde en güçlüsü sayılabilir(aerobik mikroorganizmalar açısından söylüyorum,yoksa bokashi veya enzimin yerini tutamaz).

Ama şu şişeye hava verme olayı tüm işi mahvediyor.Hava motoru satın alıp şişeye bağlayıp 24 saat hava vermem imkansız. Havasız da olmuyor anladığım kadarıyla.Her akşam hava motoru olmaksızın kendim 20-30 kez hava üflesem,yine olmaz.Acaba balkondaki sebzeler için küçük bir kovada yapsam yeterli olur mu?Ve hava motoru kullanmasam?

Ne yapsam acaba?Bitkilerimin mikrobiyal gübrelerden faydalanmasında oldukça kararlıyım.Bu sorun nasıl çözülür?

MeyveliTepe 03-12-2016 13:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1488473)
... (aerobik mikroorganizmalar açısından söylüyorum,yoksa bokashi veya enzimin yerini tutamaz)....

Bence bokashi suyu (suyu süzülmüş bokashinin fonksiyonu başka) ve enzim İrfan çayının yerini tutamaz :)

İki sebebi var.

Birincisi toprak üst tabakasında yer alan mikroorganizmaların çoğu oksijen sever. İrfan çayında çözünmüş oksijen seviyesi yüksektir ve bitkiler kökleriyle çözünmüş oksijen alırlar. Toprakta kalıcı mikroorganizma takviyesi yaparlar.

İkincisi, 4 günde kullanılır hale gelir.

İsmail Kuzucu 04-12-2016 10:01

3 Eklenti(ler)
Şuan 3 gün geride kaldı sayılır ve renk bayağı değişti. Ph seviyesi dünkü gibi 7ye yakın. Koku oluşmadığına göre sanırım doğru yoldayız?

Mikroskop için kaç x özellikte bir ürün gerekli acaba? Bir soru daha, bu ürünü kaç günde tüketmek gerekli?

Eklenti 634896

Eklenti 634897

Eklenti 634898

MeyveliTepe 04-12-2016 10:35

Kullanım süresi 5-6 gün kadar olabilir. Ancak bu süre boyunca havalandırma kesilmemeli.

400x (10x + 40x) bir mikroskop ile çok rahat gözlem yapabilirsiniz.

İsmail Kuzucu 06-12-2016 07:37

1 Eklenti(ler)
Dünkü son durum, zeytinyağı gibi bir renk oluştu.

Eklenti 635025

İsmail Kuzucu 07-12-2016 12:18

1 Eklenti(ler)
İrfan çayını bugün tahlıle verdim. Sonuçlar 3 gün içinde gelecek.

Eklenti 635079


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024