agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Toprak analizi yaptırdım, toprak ıslahı için ne yapmalıyım? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21190)

acemi_caylak 09-11-2010 13:07

Sn. unbrekable,

Amonyum sülfat yerine nötr elementel kükürt daha iyi olur. Organik madde oranını, hayvan gübresi, kompost, biyochar, leonardit, malç vb. uygulamalarla yükseltebilirsiniz. Ki ben olsam yanmış hayvan gübresine öncelik verirdim.

unbrekable 09-11-2010 13:14

Sn acemi caylak,

Bahçenin heryerine mi veriyim gübre ve kükürtü yoksa agac izdüşümlerine vermem yeterli olurmu ? Ayrıca ne kadar gübre ve kükürt versem yeterli olur gübre ve kükürtü karıştırıp vermem de bir sakınca varmı ? bu gübre olayında ölçü nedir hiç bilmiyorum ... ilginiz için ayrıca teşekkür ederim sayenizde birşeyler öğrenmeye başladım .

acemi_caylak 09-11-2010 16:13

Agaç taç izdüşümlerine vermek yeterli olur. Ben geçen yıl antepfıstığı ve zeytin ağaçlarında ağaç başına ortalama 75 gr kükürt, leonardit (agaç başına ortalama 5 kg) ve biofarm organik gübre (ağaç başına ortalama 5 kg) kullandım. Siz ağaçların yaşına göre bu miktarı ayarlayabilirsiniz. Örneğin ben büyük ağaçlarda 100 gr, genç ağaçlarda 50 gr kükürt kullandım. Gübre ve kükürtü birlikte karıştırıp verebilirsiniz. Ayrıca taç izdüşümüne 15-20 cm derine verebilirsiniz. Biofarm'ı kesinlikle önermiyorum. Güzel yanmış bir hayvan gübresi daha iyidir.

unbrekable 09-11-2010 18:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 714141)
Agaç taç izdüşümlerine vermek yeterli olur. Ben geçen yıl antepfıstığı ve zeytin ağaçlarında ağaç başına ortalama 75 gr kükürt, leonardit (agaç başına ortalama 5 kg) ve biofarm organik gübre (ağaç başına ortalama 5 kg) kullandım. Siz ağaçların yaşına göre bu miktarı ayarlayabilirsiniz. Örneğin ben büyük ağaçlarda 100 gr, genç ağaçlarda 50 gr kükürt kullandım. Gübre ve kükürtü birlikte karıştırıp verebilirsiniz. Ayrıca taç izdüşümüne 15-20 cm derine verebilirsiniz. Biofarm'ı kesinlikle önermiyorum. Güzel yanmış bir hayvan gübresi daha iyidir.

Çok teşekkür ederim bu bilgileri paylaştıgınız için en yakın zaman da bu işimlemi yapacagım . Bir sorum daha olacak, gübreleme ve kükürt işlemini şimdi yapabilirmiyim ? ağaçların yapraklarını dökmesini mi bekliyeyim ? aklıma gelmişken bunu da soruyum abarttım biraz ama kusara bakmayın çimlendirilmiş alanlarımda var kükürt ve gübreleme işlemini o alanlarada uyulayım mı ?

acemi_caylak 09-11-2010 21:07

Bence şimdi veya ikiye bölerek yapabilirsiniz. İkinci uygulamayı şubat sonunda yapabilirsiniz. Çimleriniz yeterince gürse bence o bölüme uygulamaya gerek yok.

Mine Pakkaner 09-11-2010 22:10

Alıntı:

Biofarm'ı kesinlikle önermiyorum. Güzel yanmış bir hayvan gübresi daha iyidir.
Biofarm güzel yanmış kompostlanmış büyükbaş hayvan gübresidir.

Neye dayanarak kesinlikle önermediğinizi açıklar mısınız? Bir de daha iyidir demişsiniz, bu kıyaslamayı neye göre yaptığınızı da anlatırsanız sevinirim.

acemi_caylak 10-11-2010 10:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 714264)
Biofarm güzel yanmış kompostlanmış büyükbaş hayvan gübresinden başka hiçbirşey değildir. Neye dayanarak kesinlikle önermediğinizi açıklar mısınız? Bir de daha iyidir demişsiniz, bu kıyaslamayı neye göre yaptığınızı da anlatırsanız sevinirim.

Mine Hanım,

Bir kullanıcı olarak Biofarm'ın tam kompostlaşmış bir ürün olduğunu düşünmüyorum. Geçen yıl iki kere pelet halinde olan Biofarm kullandık ve kokusunun tam gitmemiş olduğunu gördük. Ayrıca Nisan ayı başında ağaçların dibi bellenince, 3-4 gün sonrasında bolca sinek oluşmaya başladı ki buda tam olgunlaşmamış olduğunun göstergesidir. Bunu daha önce diğer başlıklarda da dile getirdim.

Burada ticari isim vermek istemiyordum ancak siz, Biofarm tarafında olduğunuza göre (ya da yazınızdan öyle bir anlam çıkıyor) deneme amaçlı Tarla Günleri Fuarı' nda alıp kullandığım Eko Flora'nın 'nın çok daha güzel kompostlaşmış olduğunu gördüm. Yani iyi bir kompost için sadece büyük firma olmak yetmiyor.

Hayvan gübresi ile farkına gelince tam yanmış hayvan gübresi ile kompost aynı süreçlerden geçerler. Kompostlaşma (diğer adıyla yanma veya oksitlenme) esnasında gübredeki serbest azot formları stabil hale geçerek mikroorganizma proteinleri şeklinde depolanır, aynı zamanda bitkilerin kullanımına hazır CO2, H2O, NO3 ve SO4- formlarına dönüşür.

Her ikisinde de gerçekleşen süreç kısaca bu şekildedir. Çünkü her ikisinde de kullanılan organik madde hayvan gübresidir. Birisi daha kontrollü koşullarda daha kısa sürede (Biofarm), diğeri daha uzun sürede kontrolsüz koşullarda kendi doğal mecrasında (hayvan gübresi) gerçekleşir.

Daha işin ayrıntısına girecek olursak, bitki ve hayvan artıkları genel bir tanımlamayla aşağıdaki maddelerden oluşur.

1- Selüloz, en yaygın bitki bileşeni olup, kuru ağırlığın % 15 ile % 60'ını oluşturur.
2- Hemiselülozlar, dokuların % 10 ile %30 'unu oluştururlar.
3- Lignin, karmaşık yapılı ve ayrışmaya dirençli olan bitki bileşeni olup, dokuların % 5 ile % 30'unu oluşturur.
4- Suda çözünebilir maddeler, basit şekerler, amino asitler ve alifatik asitler olup, doku ağırlığının % 5 ile % 30'unu oluştururlar.
5- Eter ve alkol gibi çözünür bileşenler. Bunlar yağlar, mumlar, reçineler ve pigmentler olarak gruplanabilir.
6- Proteinler, yapılarında bitki azot ve kükürdünün çoğunu içerirler. Genellikle kül tayini ile belirlenen mineral maddeler toplam dokunun % 1 ile % 13'ünü oluşturur. Bitki yaşı ile birlikte suda çözünür maddeler, proteinler ve mineral maddelerin miktarı azalır, selüloz, hemiselüloz ve lignin'in yüzdesi artar.

Ayrıca bunların dışında nişasta, kitin vb. maddeler vardır.

Bunlardan öncelikle, basit şekerler, amino asitler vb. mikroorganizmalar tarafından parçalanırlar. Sonra selüloz, hemiselüloz, lignin çözünür. Topraktaki humusun ana kaynağı bu çözünmüş maddelerdir.

Sonuç olarak yanmış hayvan gübresinde son mesajınızda posa dediğiniz kısım, toprakta humuslaşmayı artıracak çözünmemiş selüloz, lignin, kitin, humik asit vb'dir. Bu yüzden belki kısa sürede hızlı bir sonuç alamazsınız. Ancak sürekli hayvan gübresi kullanımı, bir süre sonra toprak mikroorganizmalarının çoğalmasına (çünkü gübreyle birlikte toprağın su tutma kapasitesi yükselerek, nemlilik mikroororganizmaların çoğalabileceği seviyelere erişecektir.) ve toprağın daha iyi verim vermesine neden olacaktır. Ayrıca toprağın katyon değişim kapasitesi ve pH seviyesi yine mikroorganizmaların kolay çoğalabileceği seviyelere gelecektir.

Son söz olarak, kendime organik yetiştiriciliği hedef olarak koymuş birisi olarak, sadece hayvan gübresi değil, diğer besinlerinde toprağa doğal yollardan kazandırılması taraftarıyım. (Leonardit, biyochar, küspe, balık enzimi, laktik asit vb.) Mikrobiyoloji ve Toprak konusunda, bunları insanların nasıl kendi kendine yapabileceklerini, dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyorum. Yaşar Grubu'nun ürünlerini zorunlu olmadıkça almıyorum. Kendi yoğurdumu ve peynirimi kendim yapıyorum. (Açıkçası profesyonel üretimin anlatıldığı kadar karmaşık olmadığını düşünüyorum. Birazcık meraklı olan bunların çoğunu kendisi yapar.) Bu yüzden hayvan gübresi sadece posadan ibaret değildir diye düşünüyorum ki geçen gün sizde, Halil Önen'e klinoptilolit konusunda hayvan gübresi ve leonarditin karıştırılmasını önermiştiniz. (O mesajlar silindi veya taşındı şu anda bulamadım.) Aşağıdaki küçük bir alıntı bile neden hayvan gübresi tercih ettiğime güzel bir örnek olur umarım.

"Topraklara anorganik azot verilmesi, selüloz ayrışmasını olumlu etkilemektedir. Amonyum veya nitrat tuzları uygun kaynaklardır.
Ayrışma oranı, ilave edilen azot derişimi ile orantılıdır. Ancak yüksek azot düzeylerinde, selüloz ayrışması, bu artışa tepkisiz kalmaktadır. İlave edilen azot miktarı her 35 kısım selüloza karşı 1 kısım anorganik azot düzeyine ulaşılmasından sonra yararlı olmamaktadır.
Çiftlik gübresi ve üre, kazein, amino asitler gibi organik azot bileşikleri, dönüşüm oranını arttırmaktadırlar." (Sevinç Arcak, Koray Haktanır, Toprak Biyolojisi)

Buradan yola çıkarak belki kimyasal gübrelerle biz kısa sürede toprağın ihtiyacı olan alınabilir mineralleri toprağa vermiş oluyoruz ve kısa sürede sonuç alabiliyoruz. Ancak aynen hayvan gübresi veya kompostta azotun giderek başka biçimlere dönüşerek yok olması gibi kimyasal gübredeki azot formları da hızlıca yıkanarak veya denitrifikasyon yoluyla topraktan uzaklaşır. Birinci yıl içerisinde bu oran %40 ları buluyorki hiçte küçümsenecek bir oran değil.

Mine Pakkaner 10-11-2010 15:06

Sorumun nedeni, niçin kompostlanmış hayvan gübresi yerine açıkta yanmış hayvan gübresini tavsiye ettiğinizi anlamaktı. Oysa anlıyorum ki şikayetiniz komposttan değil (çünkü öyle olsa ekoflora'dan da şikayetçi olurdunuz.). Üründen memnun olmayışınız kalitesiyle ilgiliymiş. Bu konudaki daha önceki şikayetlerinizi okumamıştım.

Hala daha da, neden kompost yerine güzel bir yanmış gübrenin daha iyi olduğunu söylediğinizi bilmek isterdim. Örneğin memnun kalmadığınız kompostu verdiğinizde ne oldu? Zararlı bir etki mi tespit ettiniz? Bu arada kompost yerine yanmış gübre verdikleriniz de vardı da, onlarda daha iyi bir gelişim mi oldu? Bu kanaate nasıl vardınız gibi somut uygulamanızın sonucuna dayanan yargınızı bilmek isterdim.

Biofarmın tarafında olduğumu neden düşündüğünüzü bilmiyorum ama ben markanın değil, kompostun, kompostlamanın yanındayım.

Bu arada benim de senelerdir kullandığım ve sadece bazen yüksek nemli oluşundan yakındığım ama olgunlaşmamış formuna hiç rastlamadığım bir üründen bahsediyoruz. Üstelik kerelerce de buradan marka olarak tavsiye ettiğimi görmüşsünüzdür belki. Bu durumda aynı markadan bahsedince neden diye sordum ki şikayetinizi bileyim, ben de tedbir alayım.

Bir ticari grubun ürünlerini kullanıp kullanmamak da kişinin şahsi tasarrufu. Benim de kesinlikle kullanmayacağım, dilimin asla zikretmeyeceği markalar mevcut. O grubun malına para verip bir kere almışsanız, aldığınız ürün beklentinizi veya garanti edilen içeriği karşılamıyorsa neden üreticisine dönmediğiniz de bir tüketici olarak kişisel tercihiniz. Ben şahsen öyle yapmıyorum.

Bitkisel ve hayvansal artıkların içerikleriyle ilgili verdiğiniz güzel bilgiler için de teşekkürler. Böylece konuya yeni giriş yapanlar bu temel bilgileri alıp dağarcıklarını zenginleştireceklerdir. Ben de sayenizde bilgi tazelemiş oldum.

Kompost ile yanmış hayvan gübresinin karşılaştırmaları sadece besin içerikleri açısından yapılmaz. Ki yapıldığında da kompostun daha zengin olduğu görülür, çünkü içindeki besin elementleri yıkanmamıştır. Yanmış da olsa içerdiği hastalık, zararlı, yabancı ot konularına ise hiç girmiyorum. Elbette yanma sürecinde diğer zararlılara yaptığı yataklık, çevre kirlenmesine sebep olduğunun kesinlikle tespit edilmesi vs. gibi konular da hep bilinmekte.

Buradan uzun uzun yazıp da konuyu dağıtmak akıl karıştırmak istemiyorum. Meraklıları neden kompost, evde kompost yapımı diye sadece benim açtığım başlıkları bile okusalar öğrenirler.

İnorganik azot konusuyla size sorduğum soru arasında nasıl bir bağlantı kurup neye cevap verdiğinizi anlamış değilim, ancak kendi adıma şunu söyleyebilirim; "organik gübre kullanın, kompost kullanın, gübrenizi tarlanıza bahçenize vermeden önce kompostlayın" diye her seferinde çağrıda bulunurken, bir iyi tarım uygulamaları uzmanı olarak gerektiğinde toprak ve bitki analizleri doğrultusunda, doğru dozda, doğru teknikle, doğru zamanda kimyasal gübre kullanılmasını da tavsiye ederim.

Siz de tavsiye etmiştiniz demişsiniz. Hayvan gübresi kullanılmasını sürekli tavsiye etmekteyim. Doğru olanı kompostlayıp da kullanmaktır. Üreticinin kendisinin kompostlama şansı yoksa veya kompost alma şansı yoksa, yanmış bekletilmiş gübreyi de kullanır.

Zaten kullanmışsa ve üretici geleneksel alışkanlıklarını kıramayıp bu şekliyle kullanmaya devam edecekse, o zaman da, "aman yine de iyi, hiç olmazsa kontrolsüz kimyevi gübre kullanmıyor." diye ehven-i şer bu duruma sevinmekteyim bile. Ancak bu kadar çevre, doğa, sağlık diye bayrak açmışken kompostlanmamış gübrenin kullanılmasına razı gelmek de içimi acıtmakta.

Klinoptilolit başlığındaki mesajların kaldırılmasına gelince, sebebi Sn. ortunçkutay'ın başlığa yazdığı bütün mesajların içeriğini silmesidir. Fotoğraflarını, mesajlarını silince, geride kalan kendisine verilmiş bütün cevaplar da havada kalmış, bu nedenle tarafımızdan kaldırılmışlardır.

acemi_caylak 10-11-2010 17:13

Mine Hanım,

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
kompostun, kompostlamanın yanındayım.

Bu sözlerinizle her şey netleşmiş oldu. Kompostlaştırmaya ve kompost kullanmaya kesinlikle karşı değilim. Ki Uzak Bahçelerde kendi bahçemi anlatırken ve mikrobiyoloji ve toprak konusundaki son mesajım bile bu konuya yönelikken, bende düşünmüştüm, komposta karşı olduğum nerden çıkıyor diye.

Mesaj No:88

Mesaj No:145

Mesaj No:146

Mesaj No:165

Mikrobiyoloji ve Toprak, Mesaj No:310

Yanmış hayvan gübresi olayına gelince, yığın yeterince büyük, nem oranı yeterli, arasıra karıştırılarak yakılmış ve uzun süre (1 – 2 yıl) açık havada bekletilmemişse (ki kompost prosesinin aynısı) kompost ile arasındaki farkın büyük olduğunu sanmıyorum ve kendi bahçemde ayrı parsellerde denememiş olsamda, bir önceki yılda hayvan gübresi kullandığım için aradaki farkın büyük olmadığını kendi gözlerimle gördüm.

Bu yüzden maliyetleri göz önüne alarak hayvan gübresininde rahatlıkla kullanılabileceğini düşünüyorum. Ki buna sizde katılıyorsunuz. Aslında son söz şu olmalı, ikisi birbirinin alternatifi değil ve maliyet göz önüne alınırsa duruma göre birbirinin yerine kullanılabilecek ürünler.

Kompost konusunun daha ayrıntılarına gelince, bu linkteki Dünya Bankası Raporu' ndan (Kompostlaştırma Uygulamaları Ve Başarısızlıklar) mutlaka haberiniz vardır diye düşünüyorum. Burada sayılan başarısız uygulama yanlışlıklarının, bir benzeri Biofarm'ın bir parti ürününde bize denk düşmüş olabilir. Ki bu konuda sadece şikayetçi bende değilim. Forumda belirtmemiş olsa da Uzak Bahçeler'in bir başka üyesi de aynı problemi yaşamış durumda.

Mine Pakkaner 10-11-2010 22:21

Alıntı:

Yanmış hayvan gübresi olayına gelince, yığın yeterince büyük, nem oranı yeterli, arasıra karıştırılarak yakılmış ve uzun süre (1 – 2 yıl) açık havada bekletilmemişse (ki kompost prosesinin aynısı) kompost ile arasındaki farkın büyük olduğunu sanmıyorum
Ki konu da aynen bu. Gübre bu şekilde yanmıyor. Bu dediğinizi yapsalar zaten bir nevi kompostlamış olacaklar. 26 senedir arazideyim, masabaşı mühendisi değilim, bana daha böyle gübre yakan çiftçi rastlamadı.

Başarısız kompost tesisleri ile ilgili sunduğunuz döküman belediyelerin çöp kompostlama tesislerine ilişkin. Bu çok farklı bir sistem, çok farklı bir konu. Çöp gübresi tesisleri neden iyi çalıştırılamadı bilemem ama ben çok uzun seneler önce İzmir' deki fabrikadan aldığım ürünü kullanamadım bile. İçinden enjektör iğesinden jilete, plastik parçasından taşa her türlü organik olmayan madde çıkmıştı. Üründe hala bakteri faaliyeti de sürüyordu. Şehrin bütün çöpü gerçekten içindeydi.

Konumuz bunların çok dışında. Üreticilerin bunlara bakıp komposttan kaçmaları, bitkisel ve hayvansal artıklarını kompostlamaktan vazgeçmeleri yanlış olur. Bu örnekler mesnet teşkil etmez.

Konuyu uzatmak anlamsız, gerisi laf-ı güzaf olacak. Bundan sonra tam öyle ifade etmemiş olsanız da yanmış hayvan gübresi komposttan daha iyidir diye düşünmediğinizi bileceğim.

MeyveliTepe 10-11-2010 22:38

Keçi gübresini (sığır gübresi kompostlaştırma sürecinde dayanılmaz oluyor) 3-4 haftalık sıcak kompost sürecine sokup kullanmaktan çok memnun kaldım. Aslında bir süredir hayvan gübresini sadece böyle kullanıyorum. Sığır gübresi de iyi ama yabani otlardan çok başım derde girdi.

Mine Pakkaner 11-11-2010 00:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi unbrekable
...toprak analizi yaptırdım ve forumda ki arkadaşlar leonardit önerdiler bende burdan baktım http://www.biyotar.com.tr/urunlerimiz.htmama birsürü leonardit var anlamadım işin açıkcası...

Unbrekable,
öncelikle pHyı düşürmek için 200 kg/ da oranında kükürt vererek başlayın. Kükürdü sürümle toprağa karıştırın. Bu pH da bir birim düşme sağlayacaktır. Böylece ph 7 düzeylerine gelecektir. Bunu fidan çukuruna değil bütün araziye uygularsanız daha etkin sonuç alırsınız. Fidan çukurlarına organik madde eksikliğini telafi için kompost + humik asit vermeniz daha hızlı sonuç almanıza sebep olur.
Ağaç başına yaşına göre 5-10 kg arası kompost verin. Humik asiti ise satın alacağınız markanın etiket dozuna göre kullanın. İçeriğindeki % ler değişebildiği için bunu söylüyorum.

Bir ek bilgi; yapılan denemelerde en yüksek organik madde artışı kompost +hümik asit uygulamasında ortaya çıkmıştır. Bu uygulama organik madde miktarını bir üretim sezonunda % 81.5 oranında artırmış. Sadece kompost %70 ve kompost + leonarditli uygulamada organik madde miktarındaki artışlar ise % 53 oranlarında tespit edilmiş. Kullanılan kompost büyükbaş gübresi kompostu.


Toprağınızın iz elementlerce fakir olduğu görülmekte. İz elementli bir gübre kullanmanız gerektiği ortada. Bunu yapraktan vermenizi öneririm. Toprakta zaten eksik oldukları gibi pH sı yüksek topraklarda bitki tarafından alınamazlar. Yine etiket dozuna göre kullanırsınız.

Bakla+ fiğle yeşil gübreleme yapmanız ise toprağınızı hem organik maddece zenginleştirecek hem de biyolojik faaliyetini, enzim hareketlerini arttıracak. Yeşil gübrelemenin çiftlik gübrelerine göre toprakta daha üstün bir mikrobiyal faaliyet sağladığı yine yapılan denemelerle ortaya konmuş bir gerçek.


Mine Pakkaner 11-11-2010 00:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 714593)
Keçi gübresini (sığır gübresi kompostlaştırma sürecinde dayanılmaz oluyor) 3-4 haftalık sıcak kompost sürecine sokup kullanmaktan çok memnun kaldım. Aslında bir süredir hayvan gübresini sadece böyle kullanıyorum. Sığır gübresi de iyi ama yabani otlardan çok başım derde girdi.

Elinize sağlık, keçi gübresi harika bir gübredir :). Kompostu da çok kaliteli olur. Malumunuz büyükbaş gübresinin ot sorunu ise iyi bir kompostlamayla kalmaz.

juglandales 26-11-2010 15:09

Toz halindeki kükürtü 30 dönüme nasıl dağıtabilirim.?

bağcı38 29-12-2010 10:40

Arkadaşlar yeni yaptırdığım toprak analizi sonuçlarına göre
tavsiye ve önerileriniz olursa sevinirim selamlar.
0-30 cm

Toprak Özellikleri Birim Analiz Sonucu
Azot (N) % 0,045*
Fosfor (P2O5) kg/da 15,534*
Potasyum (K2O) kg/da 95,013*
Organik madde % 0,912*
Bünye sınıfı % 41,910*
pH 7,63*
EC dS/m 0,430*
Tuz % 0,011*
Kireç (CaCO3) % 6,144*
Demir (Fe) ppm 3,668*
Bakır (Cu) ppm 0,894*
Çinko (Zn) ppm 0,136*
Mangan (Mn) ppm 0,400*
Kalsiyum(Ca) ppm 78,69
Magnezyum(Mg) ppm 48,14
Bor(B) ppm 0,2

30-60 cm

Toprak Özellikleri Birim Analiz Sonucu
Azot (N) % 0,042*
Fosfor (P2O5) kg/da 6,500*
Potasyum (K2O) kg/da 59,072*
Organik madde % 0,840*
Bünye sınıfı % 38,720*
pH 7,63*
EC dS/m 0,360*
Tuz % 0,008*
Kireç (CaCO3) % 6,540*

epsody 30-12-2010 09:23

Toprağınız size S.O.S veriyor.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bağcı38 (Mesaj 733015)
Arkadaşlar yeni yaptırdığım toprak analizi sonuçlarına göre
tavsiye ve önerileriniz olursa sevinirim selamlar.
0-30 cm

Toprak Özellikleri Birim Analiz Sonucu
Azot (N) % 0,045*
Fosfor (P2O5) kg/da 15,534*
Potasyum (K2O) kg/da 95,013*
Organik madde % 0,912*
Bünye sınıfı % 41,910*
pH 7,63*
EC dS/m 0,430*
Tuz % 0,011*
Kireç (CaCO3) % 6,144*
Demir (Fe) ppm 3,668*
Bakır (Cu) ppm 0,894*
Çinko (Zn) ppm 0,136*
Mangan (Mn) ppm 0,400*
Kalsiyum(Ca) ppm 78,69
Magnezyum(Mg) ppm 48,14
Bor(B) ppm 0,2

30-60 cm

Toprak Özellikleri Birim Analiz Sonucu
Azot (N) % 0,042*
Fosfor (P2O5) kg/da 6,500*
Potasyum (K2O) kg/da 59,072*
Organik madde % 0,840*
Bünye sınıfı % 38,720*
pH 7,63*
EC dS/m 0,360*
Tuz % 0,008*
Kireç (CaCO3) % 6,540*

Arkadaşım bağcı38, Analiz sonuçlarına göre birinci sırada toprağının organik maddesi yok denecek durumda bana göre tarım yapılamaz sınırlar altını gösteriyor, tarımsal faaliyetler açısından toprağın mikrobiyal calılığıda yok sayılacak düzeylerde, bu sınır normal değerlerde olabilmesi için % 5 sınırlarının üzerinde olması gerekmekte bu değerlere ulaşabilmen için ahır gübrelerinden yapacağın kompost ile ulaşabilirsin.

Yapacağın kompost içeriğine asidik malzemeler (çam ibreleri ve narenciye kabukları ) ilave ederek toprağının ph nı düşürebilirsin, Kalsiyum(Ca) Bor(B) ppm 0,2 bu mineral değerlerinin dışındakilere dikkat ederseniz * işareti ile uyarı sizleri ikaz etmişler.

Toprağınızın yapısı Kalsiyum(Ca) Bor(B) ppm 0,2 sadece bu mineraller ce normal sayılmış görülüyor, diğer parametreler eksilerde , sözün kısası toprağınızında tarımsal faaliyet yapabilmeniz bu değerlerin yerine konmasıyla sağlanarak toprağınızdan yararlanabilirsiniz, sevgilerimle hoşça kalın.

Yarkin 14-01-2011 12:12

Üstatlar. Dikili de bulunan 9 dönüm arazimde 300 gemlik tipi zeytin agacim bulunmakta.
Sulamam damlatma usülü. Yerden 1,5 metre yükseklikteki 10 tonluk tanktan sulamami yapmaktayim. Bende toprak ve yaprak analizi yaptirdim. Bir takim eksiklerim var. Bunlari en iyi sakilde nasil düzeltebilirim? Yardimci olacak üstatlara simdiden tesekkürler.

Toprak analizi sonuclari

pH % 7.85 Alkali
EC // 0.53
CaCO3 1.08 Az Kirecli
Organik madde 2.10 Orta
Bünye Killi Tinli
Toplam azot 0.11 Azotca iyi
Tuzluluk 0.033 Tuzsuz
Fosfor Kg /da 1.60 Cok az fosforlu
Potasyum // 29.88 Orta
Kalsiyum mg/kg 72.16 Zengin
Magnezyum // 780.20 Zengin
Demir // 13.28 Yüksek
Cinko // 1.06 Yeteri sinirda
Mangan // 9.22 Orta
Bakir // 5.26 Yeterli
Bor // ---- Istenmedi

Yaprak analizi

Azotin % 1.61 Yeterli
Fosfor // 0.16 Yeterli
Potasyum // 0.73 Noksan
Magnezyum // 0.2 Yeterli
Kalsiyum // 2.5 Yeterli
Demir ppm 176 Yeterli
Bakir // 42 Yeterli
Cinko // 43 Yeterli
Mangan // 50 Yeterli

acemi_caylak 15-01-2011 00:22

Sn. Yarkın,

Aslında toprağınız zeytin için çokta kötü değil. Toprağınız bence alkali değil hafif alkali. Ancak pH seviyesini düşürmek isterseniz ağaç başına 50-100 gr arası kükürt kullanabilirsiniz.
Organik madde miktarı zeytin için düşük olmasa da yine de artırmakta fayda var. Yanmış hayvan gübresi veya kompost kullanabilirsiniz.
Ayrıca fosfor miktarını artırmak için kemik unu, pamuk küspesi ve melas kullanabilirsiniz.
Yazınsa damlama sulama ile birlikte humik asit kullanabilirsiniz.

Yarkin 15-01-2011 00:29

Sn. Acemi caylak; Sagolun. Cok anlamli bir cevap oldu benim icin. Su an kafamda toplamis oldum ne yapmam gerektigini. Tesekkür ederim.

Mine Pakkaner 16-01-2011 00:09

Ben sizin yerinizde olsam pH yı düşürmem. Çünkü zeytin hafif alkali ve hatta alkali topraklarda iyi gelişir. Toprak asitleştikçe sorun çıkar.

Şu anda acil hiçbir durumunuz yok.
Ağaçlarınızın sadece bir miktar postasyum ihtiyacı var. Bunu da kompost vererek sağlayabilirsiniz. Kompost terkibi itibariyle güzel bir organik potasyum kaynağıdır. Aynı şekilde deniz yosunlu sıvı gübre vererek hem ağaçlarınızı güçlendirir hem de potasyum sağlarsınız. Yine potasyum humatlar da piyasada mevcut.

Bunlar organik kaynaklar. İnorganik preparatlar da piyasada çok var.

Yarkin 16-01-2011 10:41

Sayin mine pakkaner hanimefendi, ilginize cok tesekkür ederim. Beni daha bir aydinlattiniz.
Sagolun.

cahitates 09-02-2011 18:12

Arkadaşlar ;
Bence bu tür topraklarda öncelikli olarak organik toprak düzenleyiciler kullanılmalı.Ancak okuduğum yazıların hiç birinde hem organik gübre, hem de toprak düzenleyici olarak görev yapan tamamen Organik Yarasa Gübresinden bahsedilmemiş.Henüz ülkemizde yeni tanınmaya başlayan ve uygulamalar ile sabit faydaları gün geçtikçe çoğalıyor.Bence küçük bir kısımda olsa bile mutlaka Yarasa gübresini denemelisiniz.Sonucuna göre hareket edersiniz.Kesinlikle toprak ve bitkilerinizdeki sağlıklı gelişimi göreceksiniz.Hepinize kolay gelsin..

neşride 16-02-2011 21:31

Tarımsal jipsin özellikle toprak PH'nı düşürmek için kullanımı ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilere ulaştım. İçeriğinde %18.6 kükürt ve % 22.3 kalsiyum olduğu belirtiliyor. Ayrıca organik tarımda kullanıldığı bilgisine yer verilmiş.

''TARIMSAL JİPS''- Dünya tarımında 150 yıldır kullanılan ve verimi yüzde 20 ve 50 oranında artıran doğal gübre ''tarımsal jips'', alçı taşının parçalanmasıyla elde ediliyor. Toprağın yapısını bozmadan bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlayan gübre, yapısındaki kalsiyum ve kükürtten dolayı toprağı gençleştirip, çölleşmesini önlüyor.

Kaynak: http://www.gidasanayii.com/modules.p...ticle&sid=2477

JİPS'in Kimyasal Bileşimi, CaSO4 . 2H2O
Kristal Sistemi, Monoklinik
Kristal Biçimi, Çoğunlukla ince-kalın levhamsı kristalli; kısa-uzun prizmatik, iğnemsi, masif, tanesel, lifsi
İkizlenme, { 100} yüzeyinde kırlangıç kuyruğu, { -101} yüzeyinde kelebek ikizleri çok tipiktir.
Sertlik, 2
Özgül Ağırlık, 2.32
Dilinim, { 010} mükemmel
Renk ve Şeffaflık, Renksiz-beyaz, sarımsı, yeşilimsi, kırmızımsı; şeffaf-yarışeffaf
Çizgi Rengi, Beyaz
Parlaklık, Camsı
Ayırıcı Özellikleri, Düşük sertliği ve dilinimi

JİPS, gerektiğinde toprak analiz labaratuarlarının tavsiyeleri doğrultusunda kullanılırsa tarım arazilerinde toprağın pH (asitlik) yapısını düzenleyerek, demir, çinko, fosfor, molibden gibi besin maddelerinin tekrar alınabilir forma döneüşmesine yardımcı olmaktadır.

Kaynak: http://www.ziraatci.com/editor/forum...sp?forumid=503


Son yazıda tek başına atılan kükürtün toprakta en az altı ayda etkisini gösterdiği, tarımsal jipsin ise özellikle yeşil mahsulde onbeşinci gün PH'ı etkilemeye başladığı bahsediliyor.

Daha önceki yazılarda kısaca adı geçmiş, fakat detaylı bilgisi olan ya da kullanan varmı acaba?

y_unlu 20-02-2011 13:53

merhaba
1 dönüm arazim var domates yetiştirecem analiz yaptırdım sonusu söyle

KİLLİTINLI
EC=0,21 (TUZSUZ)
PH=8,3 (ALKALİ)
KİREÇ=45,03 (ÇOK FAZLA)
ORGANİK MADDE=3,77 (İYİ)
ALINA BİLİR FOSFOR=51 (YÜKSEK)
DEĞİŞEBİLİR POTASYUM=178 (DÜŞÜK)

DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNİ DAMLAMA YAPICAM
HANGİ GÜBRE DEKARA NEKADAR KULLANICAM YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM

morgen9943 01-03-2011 15:08

Satur İŞBA% si 60) (top tuz %0,019) (toprak reaksyn Ph 7,70) (kireç% CaCO3 27,44) organik madde 1,94 (kum% 40,76) kil% 35,78 (silt%23,44) (Bünye CL)

Rapor hakkında açıklamalar ;Bünyesi killi tın olup.tuz oranı tuzsuz,toprak reaksiyonu hafif alkali, çok fazla kireçli, çok az fosforlu, yeter seviyede potasyumlu, az organik maddedir.
(ağaç olarak; 6 adetkiraz, 3adet şeftali, 10 adet elma ,2 adet armut,2 adet erik,1 adet ayva, 1 adet ahududu, 2adet kaysı 3 adet ceviz,ve bol miktarda üzüm bağı bahçe net 750 metrekare yer pozantı fındıklı yaylası,,,,.. Bahçemi nasıl gübreleme yapmalıyım bana bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum. teşekkürler.

pria 01-03-2011 16:55

Bilebildiğim kadarıyla yazayım..
PH 7.7 oldukça yüksek olduğu için kesinlikle ÜRE gübresi kullanmamalısınız..Benim bildiğim,7.5 PH üst sınırdır.Üstü risklidirToprağınızda kalsiyumun çok fazla olması PH'ı yükselten sebeplerden biridir.Ben zeytinliğimde ki 5.5 PH'ı yükseltmek için tarım kireci uyguluyorum.
PH'ı her yıl düşürmek için kükürt içerikli azotlu gübreler (amonyum sülfat gibi) kullanmalısınız..
İsterseniz sadece kükürt te kullanabilirsiniz PH'ı düşürmek için.Alacağınız azotlu gübrelerde SO4 (sülfat) ibaresinin olmasına dikkat ediniz.

Humus yönünden toprağınız için İncal OMG kullanmanız doğru olabilir.
Veya hem azot hem fosfor hemde humus takviyesi yapmak istiyorsanız sadece Ünaldı Gübre'nin BİOCOMP 14.36.0 gübresini kullanınız.(dekara 20-30 kg)Bu gübrede azot ve fosfor miktarı yüksektir.%20 humus ve iz elementler vardır.Potasyum sıfırdır.
İncal OMG ve BİOCOMP toprağınızı ıslah edecektir.Killi toprak yapınızdan dolayı kilin absorbe ettiği,bağladığı elementleri serbest,kullanılabilir hale getirecektir.
Ben buğdayda kullandım;netice çok güzel..
http://www.unaldi.com.tr/urunler.html

Beymen 23-03-2011 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 713524)
Sn. Komkarbey,

Grayfurt Kabuğu (kül)|0|3.6|30.6
Patates kabuğu (kül)|0|5.18|27.5
Meşe kabuğu külü|0|0.34|3.8
Meşe kabuğu külü (kullanılmış)|0|1.75|2.0
[/table]


Sayın acemi_çaylak burdaki kül olayı nasıl oluyor kabukları yakıp küllerinimi kuyllanacaz..tşkürler..

acemi_caylak 27-03-2011 14:46

Sayın Beymen,

Buradaki kül olayı fırında yakmadan siyahlaşana kadar yüksek ısıda pişirme anlamına geliyor.

Beymen 27-03-2011 21:47

Sayın acemi_çaylak
verdiğiniz liste çok çeşitli bir bahçe oluşturmak isteyen benim gibiler için iyi oldu..farklı toprak çeşidi isteyen bitkilerin istediklerini kolay yoldan vermemizi sağlayacak bir bilgi..sağolasın..

Zeytin agaci 31-03-2011 14:31

Sayin Lonicera, ellerinize saglik. Bir de kavanozun büyüklügünü ve kavanoza kac gram toprak konulmasi gerektigini ekler misiniz. Muhakkak deneyecegim.
Sevgiyle kalin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024