agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Toprak analizi yaptırdım, toprak ıslahı için ne yapmalıyım? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21190)

buster 16-04-2007 14:47

Toprak analizi yaptırdım, toprak ıslahı için ne yapmalıyım?
 
1 Eklenti(ler)
Toprak analizi yaptırdım, gubrelemeyi nasıl ve ne zaman yapmalıyım.

Todor 16-04-2007 18:30

Ne ekecek veya dikeceksiniz?

buster 17-04-2007 10:06

Yaklasik 150 adet ve 30 cesit olmak uzere asagidaki bitkileri diktim. Meyve agaclari 60-90 cm civarlarında tuplu aldigim kucuk agaclar. Gubre ve kirec vermem gerekiyormus bunları karistirip verebilirmiyim. Ve meyve agaclarinin dibine elimle sepistirsem olurmu. Koklerini yakarmıyım. 15-15-15 lik gubre mi kullanmalıyım.

Leylandii
Çınar
At Kestanesi
Ladin
Batı Ladini
Limoni Servi
Yatık Ardıç
Mimoza
Kestane
Pitos
Alev Çalısı
Süpürge Çalısı
Elma
Armut
Kiraz
Erik
Beyaz Dut
Ceviz
Vişne
Şeftali
Nar
İncir
Hurma
Malta Eriği
Kayısı
Hünnap
Feioja (Kaymak Ağacı)
Üzüm
Nashi (Elma Armut karışımı)

Selahattin Yılmaz 17-04-2007 10:25

Gübrelerinizi karıştırmasanzı bvence daha iyi olur, 15 er gün arayla toprağa serprek karıştırın derim. Madem ciddi bir iş yaptınız damla sulama sistemi kursanıza bitkilerin diplerine üstelik damla sulama gübreleri de ucuz ve ekonomik. Filtrasyon sistemi ve gübreleme tankıyla istediğiniz etkiyti bitkilerinizde rahatlıkla yaparsınız.

sukranayalp 17-04-2007 10:33

Sn Buster, mevkinizi belirtmemişsiniz ama sanırım Kilyos veya Şile çevresinde oturuyorsunuz veya oturacaksınız.
Elinizdeki fidanlar küçük fidanlar. Açtığınız her dikim çukuruna çıkan üst toprak ile karıştırılmış 3 avuç doğal -organik gübreyi (koyun- keçi gübresi olabilir)kök dibine sererek dikim yapın. Alt toprağı da üste serin. Topuğunuzla iyice bastırın. Yanlarına da bir adet 2 m. boyda birer adet kazık dikerek fidanları -8- olarak kazığa bağlayın. Bolca can suyunu da verin.Aradan Bir hafta geçtikten sonra tarım kireci uygulamasını toprak yüzeyinden yapın.
Siz ne amaçla bu analizi yaptırdığınızı baştan ilgili idareye söyleseydiniz onlar da size farklı bir tarif vereceklerdi.
Ladin, batı ladini, kestane bitkileri için tarım kireci uygulamasını yapmayın. Onun yerine vejetasyon dönemi dediğimiz İlkbahar ve yaz aylarında her ay bir defa olmak üzere kimyasal gübre takviyesi yapın. Piyasalarda satılanlar arasında - sizin de belirttiğiniz üzere eşit oranlı NPK'ları kullanabilirsiniz.

buster 19-04-2007 12:56

dikim islemi bitti maalesef. tek başıma olduğum icin dikim sırasinda gubre goyamadim. mevkii izmit yuvacik. ziraatten yardim alamadim. o yuzden sizlere danisiyorum. her agacin dibine bir avuc kirec uzerine bir avuc gubre uzerine toprak atsam olucak anlıyorum. Selahattin bey damala sulama sistemini bu hafta nasipse kuracagim. diger turlu 150 tane bitkiyi sulamak yarım gun alıyo zaten. bitkileri yakmaktan korktum.

sukranayalp 19-04-2007 15:47

Sn Buster
Tarım kirecini Benal bey : 0532 275 70 05'ten arayarak isteyebilirsiniz.
Tarım kirecini her yerde bulamazsınız. Sadece köy bayilerinde bulabilirsiniz. Tarım kireci uygulamasında m2'ye 100 gr. gelecek şekilde ayarlayın ve dikimden yaklaşık bir hafta sonra yapın. Kolay gelsin.

buster 20-04-2007 15:23

Tarım kirecinin farklılıkları nelerdir. Sonmus normul kirec ile tarim kireci farklimidir. VE sonmus normal kirecin bir zarari varmidir.

sukranayalp 26-04-2007 19:33

Sn Buster
İki çeşit kireç vardır.
1- Sönmüş kireç
2- Sönmemiş kireç.
Tarımda uygulanan kireç sönmüş kireçtir. Ticari adı Dolomit olarak geçer.Normalde bahçenizde sönmemiş kireci de tarım kireci olarak uygulayabilirsiniz ancak sönmemiş kireç, sönmüş kirece oranla yaklaşık %10 daha etkin özelliklere sahiptir. Suda erime oranı sönmemiş kirece oranla çok daha yüksek olduğu için toprak sönmüş kireçten daha optimal düzeyde yararlanır.Ayrıca Tarım Kireci (DOLOMİT) yaklaşık% 5-10 arasında yapısında magnezyum bulundurur.

sukranayalp 26-04-2007 19:38

Konu başlığındaki gönderdiğiniz tabloya baktığımda toprağın tane yapısının kumlu olduğunu görüyorum.(%57)
Kireç niçin tarımda kullanılır:
ph değerini arttırmak için. Demek ki bu durumda asit karaktr gösteren Karadeniz topraklarında tarım uygulaması yapmak için yüksek oranda kirece ihtiyaç vardır.
Peki ph değerini düşürmek için ne yapmak gerekir? Bunun için de toz kükürt uygulamak gerekir.

sukranayalp 26-04-2007 19:43

Kireç uygulaması topraktaki 2 özelliğe bağlıdır.
1- Toprağın ph değeri,
2- Kil minerallerine bağlı olarak tutunan hidrojen iyonlarının (potansiyel asitlik) kapasitesi
Bu nedenle sizin gönderdiğiniz tablodaki alt notta yazılı olan orta asit karakter hemen hemen ph değerinin 5 civarında olduğunu göstermektedir.Peki, kil minerallerinin içinde barındırdığı hidrojen iyonları açısından toprak ne durumdadır?: % 57 Kumlu toprak sınıfına girdiğine göre hidrojen iyonları da killi topraklara nazaran daha az yer edinirler sizin toprakta.

sukranayalp 26-04-2007 19:47

Anladığım kadarı ile siz tarla olarak değil meyve ağacı dikimi yapmak istiyorsunuz. Kısaca biz buna bant dikimi dersek , kullanılacak DOLOMİT miktarını da buna göre hesaplamamız gerekir.
Ph değeri 5 olan bir toprakta arzu ettiğiniz 6.5 ph değerine yükseltme yapmanız için , bant dikiminde (meyve ağacı dikimi ) ve sizin belirtiğiniz kumlu topraklarda dekar başına 100 kilogram DOLOMİT kullanmanız gerekecektir.

turkiss 16-06-2007 00:01

Normal toprak analizi değerlerini nereden bulabilirim?

Gelibolu 18-06-2007 08:40

1 Eklenti(ler)
İlk defa resim aktarıyorum foruma. Umarım başarmışımdır. Yukarıda ceviz ağaçlarımın taç seviyesinden alınmış üst ve alt toprakların analiz değerleri var. 100'er gram TSP uygulamasını ve yanmış ahır gübresini 2 ay kadar önce yaptık. Bu ay başında yapraktan mikro besin takviyesi de yaptık. Ceviz ağaçlarımın yapraklarında renk kaybı var. Bazı yaprakların yarısı doğal yeşilliğini korurken diğer yarısında açık yeşile dönüyor. Yapraklarda biraz da kuruma var. Tarım kireci kullanmamı söylediler. Toprak analizine göre tarım kireci kullanmama gerek var mıdır? Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Harun Parlak 04-12-2008 00:23

Selamlar arkadaşlar DRT Tarımdan bana bir mail gelmiş sizinle paylaşayım istedim belki sizlerede gelmiştir.

Toprak Analizine Göre Gübreleme
Bitkisel üretimde esas amaç, kültür arazilerinden mümkün olan en yüksek verimi ve kaliteli ürünü elde etmektir. Bunun için çiftçilerin yapması gereken işler şunlardır.

1. Kaliteli tohum kullanmak
2. Etkili toprak işleme
3. Etkili Sulama
4. Etkili ve Doğru Gübreleme
5. Doğru Zirai Mücadele uygulamaktır.

Bu faktörlerin en önemlisi Toprak Analize göre yapılan Etkili ve Doğru gübrelemedir.
Toprak analiz parasını verene kadar fazladan bir çuval daha atayım istediğim ürünü elde ederim mantığı artık rafta kalmıştır. Çünkü bu mantık her şeyden önce cebe zarardır. Değerli Çiftçiler Analiz parasından kaçmanıza gerek yoktur. Çünkü Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Analiz yaptıran çiftçiye dekar başına 1 YTL destekleme veriyor. Bakanlığın açıklamasına göre bu miktar daha da artacak. Tarla bitkileri için bir numune 60 dekara kadar geçerlidir. Böylece analiz parası bedavaya getirilebilir. En önemlisi çiftçi toprak analizine göre gübreleme yaptığında elde edeceği kardır. Toprak analiz ücretiyle kar kıyaslaması çok yanlış olur. Bu fark kendi yetiştiricilik yaptığım ürünlerde ki karım en az % 50 olmuştur.

Numune alınışı
Tek yıllık bitkiler için bitkinin etkili kök bölgesi olan 0-30 cm, Meyve ağaçları için de 0-30cm, 30-60cm den numune alınır.

Ekim dikimden 1-2 ay önce tarlanın bütünü temsil edecek şekilde Zik-zak'lı yürünerek 30-70 adımda bir toprak örneği alınır. En az 10 yerden toprak örneği alıp plastik bir kova içinde iyice karıştırıp içinden 1 kg kadar alıp kese veya naylon poşete konur.
Numunenin etiket bilgileri rutubetten yazıların silinmemesi için kurşun kalemle,

1. Ürün cinsi
2. Ürün Sezonu
3. Meyve ise yaşı
4. Sulama şekli
5. Adres bilgileri yazılır.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca onaylı bir laboratuara kargo ile gönderilir veya elden götürülür.
Analiz sonuçlarına göre gübrelemede dikkat edilecek önemli hususlar;
Önce Gübreyi tarif edelim, İçerisinde bir veya birkaç bitki besin maddesini bulunduran bileşiklere gübre denir.

Gübreleme
Bitkilerin ihtiyacı olan gübrelerin çevreye zarar vermeden topraktan veya yapraktan bitkilere verilme işlemine denir.

Bitkiler her yıl hasattan sonra elde edilen ürünle birlikte topraktan bitki besin maddeleri kaldırırlar, bunun yanında yağmur ve sulama suları topraktan bitki besin maddeleri erozyona uğratarak kayıplar meydana getirir. İşte bitki besin maddelerince gittikçe fakirleşen topraklara dengeli bir gübreleme yapılmadığında toprakların verimlilikleri yıldan yıla azalış gösterir. En sonunda bu topraklar tamamen verim güçlerini yitirebilirler.

Bitkilerde insan ve hayvanlar gibi büyüyüp gelişmeleri için beslenmek zorundadırlar.
Onun için toprağı besleyelim ki toprakta bizi beslesin.

Şu ana kadar yapılan araştırmalara göre 16 tane mutlak besin elementleri tespit edilmiştir.

1. Makro bitki besin elementleri: Bitkiler tarafında fazla tüketildikleri için makro elemenler denmektedir. Bunlar 9 tanedir. Karbon C,Hidrojen H,Oksijen O,Azot N,Fosfor P,Potasyum K,Kükürt S,Kalsiyum Ca ve Magnezyum Mg dur.
2. Mikro bitki besin elementleri: Bitkiler tarafından az tüketildikleri için mikro elementler denmektedir. Bunlar 7 tanedir. Demir Fe, Mangan Mn, Bakır Cu, Çinko Zn, Molibden Mo, Bor B ve Klor Cl dur.
3. Diğer elementler: Bitki büyümesine ve insan sağlığına faydalı olup mutlak bitki besin elementleri sınıfına dahil değildirler. Bunlar da 7 tanedir. Silisyum Si, Kobalt Co, Selenyum Se,Aluminyum Al,Vanadyum V,Nikel Ni ve Kadmiyum Cd'dır.

Karbon, karbondioksit halinden havadan, Hidrojen ve Oksijen su ile temin edildiğinden C;H;O için gübreleme programı yapılmaz Makro ve mikro elementlere göre gübreleme programları ayarlanır.

Ancak gübreleme programı çok uzmanlık isteyen bir konudur.

Minimum yasası: Almanya bilim adamı Liebig'e göre bir bitkinin gelişebilmesi en az (minimum)durumda olan bitkiye göre gelişir.

Yani bir bitki besin elementi az ise diğer bitki besin elementleri ne kadar artırılsa da istenilen maksimum verim elde edilemez.

Örnek olarak bir Toprak Analiz Raporu şöyledir.

Toprak Analiz Sonucuna Gübreleme Programı yapılırken şunlara dikkat etmek gerekir.
Bunlara ilaveten Su ve Bitki analizleri yapılarak en doğru sonuca varılır.
Örneğin damla sulamada suyun bikarbonatına fosforik asit veya Nitrik asit verilir.
Yine sulama sularında fazla nitrat varsa verilen azotlu gübre miktarından düşülür.

Meyve ağaçları yaşlandıkça bitki besin elementleri kök bölgesine tam ulaşmağından topraktaki tutunmadan dolayı element noksanlığı ortaya çıkar. Böyle durumlarda yapraktan gübre uygulaması yapılabilir.

1. Toprağın bünyesine göre gübre zamanları ve miktarları hesaplanır. Kumlu topraklarda yıkanma olunca sık aralıklarla ve daha fazla gübre verilir. Killi toprakta kayıp azdır. Tınlı bünye tüm bitkiler için idealdir. Toprak yapısını düzeltmek için en ideali Hayvan gübresi'dir.
Bunun yanında hayvan gübresi toprağın fiziğini, kimyasını ve biyolojisini düzeltir.
2. Toprağın kireç miktarına bakılarak Uygun olan gübreler verilir. Kireçli topraklar Demir çinko gibi bazı elementleri fiske (tutarak) ederek kloroz (sararma) meydana getirir. Kireç miktarına bakılarak yetiştirilecek ürün tercihi yapılabilir.
3. Toprağın PH'ına bakılarak, Bitkilerin PH istekleri dikkate alarak analizi yapılan toprağa ekilmek veya dikilmek istenen ürün uygunluğuna bakılır. Gübrelerin PH'ı dikkate alarak gübreleme önerisi yapılır. Örneğin PH'ı K. Alkali olan bir toprağa fosforlu gübrelerden Tabana DAP gübresi damla sulama yapılıyorsa üst gübre olarak PH'ı 2 civarında olan Üre Fosfat gibi düşük PH'lı Gübreler önerilir. Yine Demir eksiğinde de topraktan % 6 Fe EDDHA şelatlı (Pençe) gübre verilir. Asitli Topraklara TSP önerilir.
4. Toprağın tuzluluk durumuna bakılarak bitkilerin yetişebilecekleri Optimum EC değerlerine ve meydana gelecek ürün kaybına göre yetiştirilecek ürün ve gübre seçimi yapılır. Gübrelerin EC miktarı önemlidir. Yüksek klorlu gübrelerden kaçınmak gerekir. Yoksa zamanla toprakları çoraklaştırılarak kullanılmaz hale getirilir.
5. Organik Maddeye bakılarak gübre verilir. Organik Madde yetersiz ise iyice yanmış hayvan gübresi ekim veya dikimden önce dekara 4-8 ton verilir. Yanmış hayvan gübresinin bitki besin maddeleri oranı azdır.(Ortalama element içeriği N=2,P=1,K=2).Burada ki en büyük faydası toprağın biyolojik ve mikro biyolojisini düzeltir. Verilen gübrelerin faydalanma oranı önemli ölçüde artırır. Genellikle Türkiye toprakları organik madde yönünden fakirdir. İstenen organik Madde( OM).% 3-5 olmasıdır. Bunun için toprağın PH, Kirecine iklim ve zamana göre Azotlu gübre ayarlanır.
6. Analiz raporundaki Makro ve mikro elementlerin alınabilir miktarlarına bakılarak eksik olan bitki besin elementi tamamlanır. Şöyle formüle edilir.

Hedeflenen bitki besin elementi ihtiyacı-Alınabilir element arasındaki fark hesaplanır eksik olan tamamlanır.

Bunun yanında gübreleme programları topraktan kaldırılan ürün miktarı, bitkilerin gelişme dönemleri, meyve ise yaşı, iklim özellikleri, sulama şekli, elementlerin alınabilirlikleri, toprak yapısı, gübre kayıpları, toprak ve bitkideki hareketlilik durumları dikkate alınarak gübreleme programları yapılır.

Örneğin Toprakta Fosfor immobil (hareketsiz)'dır. 1 yıl için de toprakta 3-5 cm aşağıya inebiliyor, Potasyum hareketsiz 5-8 cm Azot ise toprakta mobil (hareketli ) olup 50 cm aşağıya ve yanlara hareket eder. Bu durumlar göz önüne alınarak gübreleme programları yapılır.

Örneğin Fosfor ne kadar verilirse verilsin fiksasyon(tutunma) gibi sebeplerden dolayı bitki % 70'ini alamıyor. Bu kayıplar, hareketsizlik ve toprak yapısı dikkate alarak fosforlu gübrenin miktarı hesaplanır.

Yalnız Toprak Analiz Raporları toprağın tam künyesini ortaya çıkartınca her zaman öyle kolay olmuyor. Bitki besin elementleri arasındaki teşvik(Sinerjik) ve engelleme (Antogonistik) bilinmelidir.

Bir besin fazlalılığı diğer bir besinin alımını engellediği gibi, bir besin diğerinin alımını kolaylaştırır.

Örneğin Analiz sonucunda alınabilir Potasyum yeterli olmasına rağmen halen Potasyum içerikli gübre veriliyor sorusu soruluyor.

Cevap olarak misal verirsek 200 kg/da dane buğday ürün kaldırılıyorsa potasyumlu gübreye gerek yoktur. Ancak 20 ton/da domates kaldırılıyorsa verilir. Ülkemiz topraklarının çoğunun PH ve kireç oranı yüksektir. Şöyle ki Kalsiyum/Potasyum (Ca/K) oranı = 12/1'den çoksa potasyum noksanlığı ortaya çıkar ve yine Ortalama Olarak Azot/Potasyum oranı = 2/1'den çoksa potasyum noksanlığı ortaya çıkar. İşte bu dengeleri sağlamak için gerekli olan miktarda potasyum element içerikli gübre verilir.

Önemli olan bazı elementlerin uygun değer oranları şöyledir.
Ca/K =12,
Mg/K=2
Ca/M=6
P/Zn=300
Fe/Mn=2

Elementlerin bitki tarafından alınabilir formları:
Mo -Molibden MoO4
Cu -Bakır Cu+ ve Cu++ ( Daha kolay)
Zn -Çinko Zn+2
Mn -Mangan Mn+2
B - Bor (Bo3)-3 , (B407)-2
Cl -Klor Net değil
Fe - Demir Fe+3 , Fe+2 ( Makro mikro sınırı)
S - Kükürt (So4)-2
P - Fosfor (H2po4)- ,(Hpo4)-2
Mg-Magnezyum Mg+2
Ca-Calsiyum Ca+2
K -Potasyum K+
N -Azot (No3)- , (NH4)+
O2-Oksijen O2, H2O
C -Karbon Co2
H -Hidrojen H2O

Emin EMRE
eemre@doktolab.com
Laboratuar Sorumlusu
DOKTOLAB

Etiketler: analiz, gübreleme, laboratuvar, minumum yasası, numune, toprak
Yazan Doktor Tarsa Tarım.

Lonicera 25-02-2009 17:36

Toprağın Dokusu

Toprağın yapısındaki kum, alüvyon ( Lığ) ve kil oranı besinleri ve rutubeti tutma kabiliyetini tayin eder. Bu oranları öğrenmenin bir yolu Vali'lik lere bağlı İl Tarım Müdürlükleri'ne numune yollayarak test yaptırtmaktır. Benim kullandığım teknik ise çok bilimsel ve hassas olmasa da pek çok bahçecinin işini görecektir.

Bütün gerekenler kenarları düz olan, kahve ya da reçel kavanozu gibi kullanılmış bir kavanoz, biraz toz bulaşık makinası deterjanı, cetvel, su, hesap makinesi ve bahçenizin toprak örneğidir.

Toprak örneği, bahçecilik yapacağınız alanı iyi temsil etmelidir. Yani sadece bir çiçek tarhı için test yapacaksanız ortalardan bir yerden alacağınız örnek yeterlidir. Ama çim alanlar gibi geniş alanlar için değişik köşelerden küçük örnekler alarak birleştirme daha akılcıdır.

İyi bir örnek için benim yaptığım bitki köklerinin geliştiği derinlikten örnek almaktır. Toprağın üstünden 3-5 cm lik bölümü kenara sıyırıp yaklaşık 15 cm derilikte bir çukur açıp, plastik bir torbaya el küreği ile bir kürek toprak alıyorum. Hemen burada büyük taşları ve diğer yabancı malzemeyi elimle ayırıyorum.

Test yapmadan önce toprağın kuruması gerekiyor. Benim garajdaki mutfak artığı eski bir tepsi bu işi görüyor. Bu tepsiye yaydığım toprak 1-2 gün içinde kuruyup kolay ufalanır hale geliyor.

Yeterince kuruduğunda, yine paslandığı için mutfaktan ihraç edilmiş olan bir elek ile toprak örneğimi eliyorum. Topak halindeki parçaları elimle ufalıyor, küçük taş ve bitki kökü parçalarını ayırıyorum.

Şimdi yapılacak iş toprağı kavanoza almak ve bir kaşık toz bulaşık makinesi deterjanı eklemek. Deterjan iyi bir ayrıştırıcı. Nasıl bulaşıklardaki yağ vs. ayrıştırıyor ise toprak parçacıklarını ayrıştırmasını bekliyoruz ki daha hassas bir netice alalım.

Şimdi sıra kavanozumuzu suyla doldurmak, kapağını sıkıca kapatmak ve 3 dakika hızlıca sallamak. Su, sabun ve toprağın iyice karıştığından ve kavanozun dibinde **** yanlarında toprak birikmediğinden emin olmalıyız. iyice karışmalılar. Artık kavanozu düz zemine koyup parçacıkların çökelmesini bekleyebiliriz.

Çökme işi sırasında kendimi tutamayıp sık sık bakıyor, merakla kontrol ediyorum. Üçünün arasında en ağır olanlar kum parçacıklarıdır ve hemen 1 dakika sonra karışımdan ayrılarak kavanozun dibine çökerler. Kum tabakası, alüvyon ve kilden daha iri ve kaba bir yapıdadır. Alüvyon parçacıkları ikinci ağır olan parçacıklardır ve yaklaşık 1 saat sonra ikinci tabaka olarak çökerler.Alüvyon tabakası kumdan daha koyu renktedir. Karışımdaki en hafif malzeme olan kil parçacıklarının karışımdan ayrışması 1 ya da 2 gün alabilir.En üste çöken kil tabakası ince tanecikli ve daha açık renktedir. Bu üç tabakanın üstünde bir miktar kirli su ve en üsttede köpük halinde diğer organik malzemeleri göreceksiniz.

Örneğimizdeki kum, alüvyon ve kil oranlarını hesap etmek için çökme süreci bitip tabakalar oluşur oluşmaz, her üç tabakanın toplam boyunu kavanozun yanına tuttuğum bir cetvel ile ölçüyorum. Bu rakam örneğimizin yüzde 100 ünü temsil ediyor. Orantıları bulmak için her bir katmanı ayrı ayrı ölçüp bu toplam ölçüye bölüyorum.

Örneğin; diyelimki, toplam çökeltilerimiz 11cm geldi. En alttaki kum tabakasını ölçtük 2.5cm geldi. Hesap makinesi ile bölüyoruz 2.5/11=0.227 çıkıyor. Yani toprağımızdaki kum oranı %23 imiş. İkinci tabaka olan alüvyon tabakasını ölçüyoruz, diyelim 3 cm çıktı. Yine bölüyoruz: 3/11= 0.272 çıkıyor. Demek örnekteki alüvyon oranı %27 imiş diyoruz. En üstteki kil tabakasını ölçüp bölüyoruz. 5.5cm/11cm= 0.5 çıkıyor. Demekki, toprağımız %50 kil den oluşuyor.

Sonuç:
İdeal bahçe toprağı her üç malzemeninde %33 oranında eşit olması. Eğer toprakta kil veya alüvyon fazla ise, verimlilik problem olmayacak ancak drenaj için biraz organik malzeme eklemek gerekecektir. Eğer örnek kumlu çıkarsa verimlilik ve rutubet kaybı problem olacaktır. Kil ve kum oranı yüksek topraklara organik malzeme eklenerek bahçeciliğe daha uygun hale getirilebilirler. İyi yanmış hayvan gübresi veya çürümüş yapraklar kumlu toprakların su tutma kapasitesini arttıracaktır.Bu malzemeler killi topraklarda ise verimliliği arttıracakve kilin ıslanınca, kaygan, kök gelişimini engelleyen yapısını yumuşatacaktır.

Bahçeye başlamadan önce mutlaka ve sonra zaman zaman bu testi yapmanız bütün başarınızı etkileyecektir. Bizim bahçe fazla killi çıkınca, önce bütün bahçeyi bellettik. Sonra bir kamyon kum ile iki kamyon gübreyi iş makinesi ile karıştırttık. Aynı makine bu karışımı tellerin üstünden bahçeye attı. El arabaları ile bu karışım bahçeye yayıldı. Tekrar belleterek alttaki toprakla karışmasını sağladık. Artık parmağımızı soksak yeşerecek hale geldi.

Yaptığımız en akıllı işlerden biri imiş.

ALINTI: http://www.bizimevinbahcesi.com/bolum/ipuclari

pala mehmet 23-04-2009 14:55

Toprakta PH

Bahçemin toprağının PH değeri 8.32. Yüksek çıktı. Bir kaynakta Kükürt karıştırılırsa PH değerinin düşeceğini okumuştum. Doğru ve etkili bir yöntem midir?

komkarbey 31-05-2010 08:54

toprak analizi yaptırdım hangi gübreyi kullanmalıyım
 
merhaba doğa dostları tuncelide 1400 rakımlı köyde 6 dönüm karışık meyve bahçem var
fakat ağaçlardaki gelişim yavaş ve yaprakları sararmış gibi bende toprak tahlili yaptırdım
sonuç:

ph 7.9
kireç 30.8 çok kireçli
tuz 0.008 tuzsuz
organik madde 2.77 orta
potasyum 53.5 yeterli
fosfor 1.8 yetersiz
çinko 0.84 az
demir 6.018 yeterli
mangan 1.14 yeterli
bakır 4.69 yeterli

bu arada kirecin derine gittikçe artığınıda söyleyebilirim
evet dostlar toprağımı nasıl düzeltebilirim

Dogasever 31-05-2010 10:19

Sn Komkarbay

Sadece küçük bir not düşmek istiyorum: Toprağınız alkali. Toprakta yeterli miktarlarda olmasına rağmen, bitkilerinizin demir, mangan ve bakır gibi elementleri alması oldukça zor. Toprağınızın pH değeri 6-7 arasına düşürülürse daha iyi olur. Bu amaçla bol miktarda, Kompost kullanmanızı öneririm. EM Kompost kullanırsanız çok daha iyi olacaktır. Ayrıca, EM kompostunuzu kendınız hazırlarken içinde fermante etmeden önce bol miktarda deniz ürünü (deniz ürünü işleyen bir fabrikanın atığı veya balık unu olabilir) ilave edebilirseniz, fosfor gereksinimini de doğal yoldan karşılamış olursunuz. Kolay gelsin.

Halil Önen 31-05-2010 17:08

Sn. Komkarbey

böyle bir sayfa açtığınız için teşekkürler. Gübreleme tahlil sonuçları ile veriliyor olsada burada değişik, alternetif öneriler verilmesi ufkumuzu genişletebilir.

30/04/2010 tarihinde Menemen Araştırma Enstitüsinü Müdürlüğümde yaptırdığım toprak analizi raporu sonuçları şöyledir.

0 ile 30 cm. den alınan numunede;
doymuşluk; % 58,
30 ile 60 cmden alınan numunde
doymuşluk; % 60 ( bu oranların anlamını bilmiyorum, sormayı unuttum.)



0 ile 30 cm.de;
toprak tuzu; 0,063 (normal)
30 ile 60 cm de; 0,074

Yani tuzluluk sorunu yok.

0 ile 30 cm de;
ph ; 7.19
30 ile 60 cm de;
ph ;7.35
(6.5 ile 8.0 arası normalmiş zeytin için !!!!)


0 ile 30 cm. de
Kireç ; % 0.4 (az kireçli)
(bir meyve fidanı kurumuştu, kurt kesmişti kök kabuğunu. Kireç atmıştım. O fidan diğerlerine göre çok hızlı gelişti. Demek bundanmış) )
30 ile 60 cm de;
Kireç; 1.2 ( bu bölgede ise kireçli çıktı.)

Potasyum;

0 ile 30 cm de; 115,9 kg/da,
30 ile 60 cm de; 102,3 kg.da,

Yani potasyum pik yapmış durumda. Oldukca yüksek.

Halbuki zeytin yapraklarının ucunda yanmış gibi yarıya kadar kavrulma şeklinde kızarmalar olmuş bunu da potasyum eksikliğine bağlamıştım.

Bunun içinde de ısırgan otu+ ema+pekmez karışımı kullanmaya
başlamıştım.

Ancak burada da ilginç bir durum daha ortaya çıkıyordu;

Eğer zeytin dikeceksen, her zeytin çukuruna 850 gr. TPS ( %42_44 P2 05) ve 150 gr. Potasyum Sülfat öneriliyordu.

Nasıl oluyorda potasyum olarak zengin bir toprağa, potasyumlu gübreler önerilir dedim;

ismini bilmediğim bir bayan mühendis ve Zıraat Yüksek Mühendisi Nejat Özden,

''eğer yeni fidan dikeçekseniz toprağınız potasyum dan zengin olsa bile, potasyum gübresi kullanılır, çünkü büyüme sırasında zeytin fidanı çok hızlı potasyum tüketir'' dediler.

Organik Madde;

0 ile 30 cm de; 1,2
30 ile 60 cm de;1,4

Organik madde 4 ile 5 dolayında olması gerekirmiş. Ne kadar düşük. Halbuki bu tarlada yıllardır kuru tarım yapılmış ve arpa, buğday dikilmişti.

Toprağın organik maddesi nasıl arttılır, dostların yardımı gerekiyor.

Fosfor;

0 ile 30 cm de; 2,1
30 ile 60 cm de; 0,3

Al işte, + 40 dolaylarında olması gerekirmiş topraktaki fosfor. Yoksa ben mi yanlış öğrendim.

Komkarbey' in açtığı konuya bunları yazmamın sebebi de bu. Onunda toprağı fosfor yönünden fakir.

Ve Sn. Doğasever' in deniz ürünleri önermesi _balık unu ile sınırlı kalmış_ ve kemik tozu (unu) topraktaki fosforu zenginleştiriyor, deniyor;

ancak bitkinin fosforu bünyesine nasıl aldığı ve zamanlaması, uygulama biçimleride önemli olmalı. Bu konu da da bilgi ve teçrübeye ihtiyaç var.

Kısacası;

0 ile 30cm. arası alınan toprak için,

'' killi tın bünyeli (biraz ağır), tuzluluk sorunu olmayan, nötür karakterli, az kireçli, ve organil madde içeriği düşük düzeydedir. Toprağın bitkiye yarayişlı fosfor içeriği çok düşük, bitkiye yarayışlı potasyum içeriği ise yüksek seviyededir''.

30 ile 60cm. arası alınan toprak için ise;

'' killi tın bünyeli, tuzluluk problemi olmaya, nötür karakterli, kireçli ve organik madde içeriği düşük düzeydedir. Toprağın bitkiye yarayışlı fosfor içeriği düşük, yarayışlı potasyum içeriği ise yüksek seviyededir'' deniyor.


Gübre önerisi ise,

her dikim cukuruna _80 carpı 80 boyutları olmalı_ 15_20 kg. yanmış çiftlik gübresi, TPS (%42_44 P2 05) ve 150 gr. Potasyum sülfak (%48_52 K2O) belirtildiği şekilde fidan çukuruna uygulanmalıdır. deniyor.

(kekikli bahçenin toprak tahlili bu...)

Saygılar

acemi_caylak 31-05-2010 19:33

Bizde 15 Şubat'ta yaptırmıştık. Sonuçlar aşağıda. Kireç oranı çok yüksek. Referans alınan aralıklar zeytin içindi. Ağaç başına 750 gr 20-20-20 kompoze ve 20 kg ahır gübresi önermişlerdi. Biz 1.800 kg ile Çamlı Biyofarm organik gübre ve 2.5 ton leonardit ile takviye yaptık.

AnalizSonuçReferans AralığıDeğerlendirme
Derinlik0-30 cm  
Ph7.106.6-7.3Nötr
Kireç (%)91,595-10Çok Yüksek
Tuz (%)0.030.0-0.15Önemsiz
Organik Madde (%)0.342.0-3.0Çok Düşük
Fosfor (ppm)7.727-20Yeterli
Potasyum (ppm)255200-250Yüksek
Bünye (%)4030-50Tınlı

Şimdilerde kieci düşürmek için toprak takviyesi ile uğraşıyoruz. Sonuçlardan anlaşılıyor ki daha bizim toprakları adam etmemiz yıllar alacak.
Halil Bey, hiç kaçarı yok. Aşağıdaki linkteki değerleri yakalamamız gerekiyor.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...2&postcount=13

acemi_caylak 31-05-2010 19:44

Sn. Komkarbey,

Ağaçların ve bahçenin durumunu görmek çaısından bir resim eklemeniz mümkün mü? Böylelikle daha ne önerilerde bulunabiliriz. Ayrıca Dogasever'in söylediklerini zaman geçirmeden uygulamanızı öneririm.

MeyveliTepe 31-05-2010 22:51

PH nötre yakınken kirecin yüksek çıkması ilginç. Genelde kireç çoksa PH'da yüksek çıkar. Dengelemek için kükürt takviyesi yapılır. PH'ın normal olduğu durumda kireç ile uğraşmaya gerek yok. Organik malzeme takviyesine hız vermeli. Birkaç yıl üst üste sonbaharda baklagil ekimi ve baharda yatırılıp toprağa karıştırılması hem yıllık azot ihtiyacını karşılar hem de organik madde miktarını arttırır. Fosfor için balık kalıntıları yayılıp üstüne toprak atılması gibi hızlı bir çözüm var. Kışın kemik tozu atılması, yavaş çözünmeden dolayı en az 3-5 yıl için kafi gelecektir. Fakat hepsinden önemlisi mikroorganizmalar tabii ki. Onlar yoksa her şey tamam olsa bile faydası yok.

komkarbey 01-06-2010 08:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 649458)
Sn Komkarbay

Sadece küçük bir not düşmek istiyorum: Toprağınız alkali. Toprakta yeterli miktarlarda olmasına rağmen, bitkilerinizin demir, mangan ve bakır gibi elementleri alması oldukça zor. Toprağınızın pH değeri 6-7 arasına düşürülürse daha iyi olur. Bu amaçla bol miktarda, Kompost kullanmanızı öneririm. EM Kompost kullanırsanız çok daha iyi olacaktır. Ayrıca, EM kompostunuzu kendınız hazırlarken içinde fermante etmeden önce bol miktarda deniz ürünü (deniz ürünü işleyen bir fabrikanın atığı veya balık unu olabilir) ilave edebilirseniz, fosfor gereksinimini de doğal yoldan karşılamış olursunuz. Kolay gelsin.

sayın doğasever ilginize teşekür ederim
ben bahar ayında humıc a ve 2 kere ema uyguladım yüksek kireç ve toprağın alkali olması ema canlıları üzerinde bir sıkıntı yaratır mı ?
bende mümkün oldukça tarlamı ıslah ederken doğal yoldan olmasına dikkat ettiğim için başlık açtım(yoksa analizle beraber gübre önerdiler fosforlu gübre iyi yanmış hayvan gübresi 25 kg/ağaç ve yapraktan demir ve çinko) fosfor için önerdiğiniz çözümü araştıracam tuncelide yok ama elazığda bir ihtimal(keban barajında alabalık çiftlikleri var ama işleyen tesis var mı bilmiyorum) ayrıca bizim aşağı köye koyun sürüsü gelmiş ordan iki romork gübre getireceğim evde de 4 çuval güvercin gübresi var bakalım arkadaşlarında önerisiyle nasıl bunları iyi gübreye cevireceğim

komkarbey 01-06-2010 08:50

sayın halil bey rica ederim
sizinde dediğiniz gibi hem alternatif çözüm yolları ile(ilk sayın doğaseverden geldi) hep beraber toprağımızı düzelteceğiz hemde toprak tahlili yaptırmayan arkadaşlarda burayı görerek tahlil yaptırmasınını sağlayabiiriz
bendeki tahlilde de %66 çıktı doymuşluk bende sizin gibi ne anlam ifade ettiğini bilmiyorum
sizde de düşük olan organik madde miktarınıda yükseltmek için organik madde miktarı yüsek olan leonarditi ve iyi yanmış koyun gübresini sonbaharda toprağı sürmeden vermeyi düşünüyorum(bu arada internette araştırma yaparken biogoldun fosforlu toprak düzenleyicisini gördüm ama içeriğini tam bilmiyorum)

komkarbey 01-06-2010 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 649833)
Sn. Komkarbey,

Ağaçların ve bahçenin durumunu görmek çaısından bir resim eklemeniz mümkün mü? Böylelikle daha ne önerilerde bulunabiliriz. Ayrıca Dogasever'in söylediklerini zaman geçirmeden uygulamanızı öneririm.

sayın acemi_caylak
cep telefonuyla internete bağlandığım için fotoğraf yükleme olanağım zayıf ama yinede deneyeceğim sizin fotoğraftaki toprak benim toprağa benziyor ama sizin ağacın yaprakları daha koyu benim ağaçların yaprakları sarıya çalıyor ayrıca ağaçların etrafını sürüp kavun ekdiğim için sonbahardan önce uygulama yapmam zor malesef

komkarbey 01-06-2010 09:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 649974)
PH nötre yakınken kirecin yüksek çıkması ilginç. Genelde kireç çoksa PH'da yüksek çıkar. Dengelemek için kükürt takviyesi yapılır. PH'ın normal olduğu durumda kireç ile uğraşmaya gerek yok. Organik malzeme takviyesine hız vermeli. Birkaç yıl üst üste sonbaharda baklagil ekimi ve baharda yatırılıp toprağa karıştırılması hem yıllık azot ihtiyacını karşılar hem de organik madde miktarını arttırır. Fosfor için balık kalıntıları yayılıp üstüne toprak atılması gibi hızlı bir çözüm var. Kışın kemik tozu atılması, yavaş çözünmeden dolayı en az 3-5 yıl için kafi gelecektir. Fakat hepsinden önemlisi mikroorganizmalar tabii ki. Onlar yoksa her şey tamam olsa bile faydası yok.

sayın acemi_caylak sayın Meyveli Tepe'nin de dediği gibi bu kadar yüksek kirece rağmen ph nötür olması çok garip acaba tahlilde bir hata varmı sorusuda aklıma gelmiyor değil

sayın Meyveli Tepe ph dengelemek için için bende kükürt uygulamasını öğrendim ama onda da bazı soru işaretleri var 1 derece ph düşürmek için kimi yerde 1 dönüme 50 kg kükürt öneriliyor kimisinde 80 kimi 100 hatta 150 öneren bile var bunun doğrusu hangisi ?
Ayrıca bazı yerlerde de jips turba vb. öneriliyor bakalım daha neler yapılıyor ph ve kireç sorunları için

acemi_caylak 01-06-2010 09:44

Sn. Komkarbey,

Aynı soruyu bende daha tahlili elime alır almaz erak ettim ve sordum. Normal olduğunu söylediler. Tahlili Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsünde yaptırdık.
Ayrıca kirecin bu kadar yüksek çıkmasına da anlam veremedim. Çünkü birbirine uzak 3 noktadan örnek aldık. Örneklerden birinin alındığı yerde kireç yüksek, zaten toprağın rengi beyaz. Ancak diğer yerlerde daha düşük. Yani karşımın bu kadar yüksek çıkması da ilginç.
Ben onların önerilerini fazla dinlemeyip, ağaç başına 100 gr kükürt verdim.
Ayrıca geçen günlerde 63 traktör dışarıdan kahve renkli humuslu toprak ile takviye yaptık. Elimize toprak geçtikçe bu takviye devam edecek.
Sizin durumunuza gelince bence ağaçlardaki sararma sadece kireç yüksekliğinden olmayabilir. Azot eksikliği, demir eksikliği ve çinko eksikliği de yapraklarda sararmaya neden olabilir. Bence birde yaprak analizi yaptırın derim.
Ayrıca arazide su durumu nasıl? Susuzluk veya taban suyunun çok yüksekte oluşu da sararma da etkendir.

epsody 01-06-2010 12:28

Toprağın organik maddesini göstermede solucanlardan faydalanmak.
 
Arkadaşların toprak analiz sonuçlarından çıkarılan sonuca göre, türkiye topraklarının genelinde organik madde yüzdesinin normalin altında olması benim temel çalışmalarıma ışk tutacak nitelik sağlaması gerçeğini, ben seneler önce kavramış olarak bitki yetiştirmeye başlamadan önce toprakların bozuk olan özelliğinin düzeltilmeden tarım yapmanın beyhude olacağı için çalışmalarımda toprakların organık yapısının düzeltilmesinde önemli etkenler üzerinde her türlü birleşik organik atıkların toprağa geri kazandırlmasının önemine vurgu yaparak bu atıkların işlenmelerinin bütün yöntemleri üzerine başlıklar açarak , örnekle kompost çalışmalarımda, solucanlarla kompost, malç olayının vurgulanması gibi çalışmalar gösterilebilir.

Lakin bu çalışmalara arkadaşlarımın ekseriyetle katılmadığını müşehede etmem sonucun, kabul görmeyen ısrarlarımın bir dayatmacı uslübu yakıştımalarınada muhatap olduğumdan, topraklar adına yaptığım paylaşımlarımın başlıklarımda kendi kendime paylaşımlar sunmanın yarattığı içe kapanıklığı, arkadaşlara sunulan toprak tahlil sonuçlarının topraklarındaki organik madde eksikliğine vurgulama yapılmasıyla, bir nebze iç huzurumun sağlanmasına vesile olmaktadır.

Buradan arkadaşlarıma seslenerek ellerindeki toprakları öncelikle ve ivedlikle, ellerindeki mevcut organik atıkları değerlendirmek için malç çalışmalarının yanında kompost çalışmalarıyla topraklarındaki organik yapıyı düzeltmek için bu tür çalışmalara hız vermelerini arzulamaktayım, topraklarının iyleştiğini anlamak için topraklarındaki solucan populasyonlarını tespiti yapmak için topraklarının içlerinde açacakları çukurlardan çıkardıkları solucan sayıları onlara topraklarının organik yapısının iyileştiği fikrini ortaya koyacaklardır.

acemi_caylak 01-06-2010 12:34

Sn. Epsody,

Yazılanlara dikkat ederseniz, şu ana kadar bu konuya yazan arkadasların hepside en az sizin kadar topraklara organik madde kazandırılması gerektiğini bilen ve bunu hangi yöntemle yapacaklarına karar verebilecek kadar bilinçli arkadaşlar. Bu yüzden kendinize dert etmeyiniz.

MeyveliTepe 01-06-2010 12:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi komkarbey (Mesaj 650116)
sayın acemi_caylak sayın Meyveli Tepe'nin de dediği gibi bu kadar yüksek kirece rağmen ph nötür olması çok garip acaba tahlilde bir hata varmı sorusuda aklıma gelmiyor değil

sayın Meyveli Tepe ph dengelemek için için bende kükürt uygulamasını öğrendim ama onda da bazı soru işaretleri var 1 derece ph düşürmek için kimi yerde 1 dönüme 50 kg kükürt öneriliyor kimisinde 80 kimi 100 hatta 150 öneren bile var bunun doğrusu hangisi ?
Ayrıca bazı yerlerde de jips turba vb. öneriliyor bakalım daha neler yapılıyor ph ve kireç sorunları için

Toprak PH'ının 1 derece düşürülmesi için ne miktarda kükürt uygulanacağının benim bildiğim sabit bir miktarı yok. Bu, toprağın yapısına göre değişiyor. Killi ağır topraklarda daha çok kükürt gerekirken, az killi gevşek topraklarda bu oran düşüyor. Hangi başlıktı hatırlamıyorum, Mine hanımın bir kaç açıklayıcı yazısı vardı.

mtugrul33 01-06-2010 13:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi komkarbey (Mesaj 649398)
merhaba doğa dostları tuncelide 1400 rakımlı köyde 6 dönüm karışık meyve bahçem var
fakat ağaçlardaki gelişim yavaş ve yaprakları sararmış gibi bende toprak tahlili yaptırdım
sonuç:

ph 7.9
kireç 30.8 çok kireçli
tuz 0.008 tuzsuz
organik madde 2.77 orta
potasyum 53.5 yeterli
fosfor 1.8 yetersiz
çinko 0.84 az
demir 6.018 yeterli
mangan 1.14 yeterli
bakır 4.69 yeterli

bu arada kirecin derine gittikçe artığınıda söyleyebilirim
evet dostlar toprağımı nasıl düzeltebilirim

sn komkarbey
Toprak verimliliğini artırma ve kondisyonlama işlemleri için ;
1.Toprak PH değerini artırmak için kireç,kireçtaşı,dolomit
2.Toprak PH değerini düşürmek için turba, humat, leonardit, jips ve kükürt
3.Toprakta süzülmeyi artırmak için jips ve perlit
4.Toprakta organik madde miktarını artırmak için turba,humat ve leonardit
5.Toprak işlenebilirliğini iyileştirmek için kireç, jips, turba, humat, leonardit, vermikülit perlit, pomza ve diatomit
6.Toprağı nemli tutmak için turba, humat, leonardit, perlit, vermikülit, diatomit ve zeolit
Toprağa besin elementleri takviyesi yapma ve iyileştirme işlemleri için ;
1.Demir ve potas takviyesi için glakonit (yeşil kum)
2.Kalsiyum, demir ve fosfat takviyesi için kolloidal fosfat kayası ve apatit
3.Çinko, demir, manganez ve fosfat takviyesi için fosfofillit
4.Potas ve kükürt takviyesi için alunit
5.Potas takviyesi için silvinit
6.Potas, magnezyum ve kükürt takviyesi için karnalit ve langbeinit
7.Magnezyum takviyesi için atapuljit
8.Kalsiyum takviyesi için kalsit,mermer,kireçtaşı
9.Kalsiyum ve kükürt takviyesi için jips
10.Potas ve silikat takviyesi için klinoptilolit,granit ve pomza
kullanılmaktadır.

Dogasever 01-06-2010 13:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi komkarbey (Mesaj 650062)
sayın doğasever ilginize teşekür ederim
ben bahar ayında humıc a ve 2 kere ema uyguladım yüksek kireç ve toprağın alkali olması ema canlıları üzerinde bir sıkıntı yaratır mı ?
bende mümkün oldukça tarlamı ıslah ederken doğal yoldan olmasına dikkat ettiğim için başlık açtım(yoksa analizle beraber gübre önerdiler fosforlu gübre iyi yanmış hayvan gübresi 25 kg/ağaç ve yapraktan demir ve çinko) fosfor için önerdiğiniz çözümü araştıracam tuncelide yok ama elazığda bir ihtimal(keban barajında alabalık çiftlikleri var ama işleyen tesis var mı bilmiyorum) ayrıca bizim aşağı köye koyun sürüsü gelmiş ordan iki romork gübre getireceğim evde de 4 çuval güvercin gübresi var bakalım arkadaşlarında önerisiyle nasıl bunları iyi gübreye cevireceğim

Sn Komkarbey
pH'ın 7,9 veya 8 olması EM mikroorganizmaları açısından bir sorun yaratmaz. Etkisini mutlaka görürsünüz. Ancak, sadece bir tek mikroorganizma türü içeren bir ürün kullanırsanız, normalde pH: 8 - 8,5'un üzerinde tek mikroorganizma türünün canlı kalması güçleşir. Ancak EM, mikroorganizma kokteyli olduğundan bu konuda sorun yoktur, yüksek pH toleransı oldukça iyidir. Belirttiğiniz gibi organik madde takviyesi ve kükürt ile sorunlarınızın çözüleceğini düşünüyorum. Ayrıca, Sn Meyvelitepe'nin belirttiği bakla ekip tarlada bırakma da son derece önemli. Kolay gelsin.

mtugrul33 01-06-2010 13:08

sn komkarbey,
ben sizin yerinizde olsam ,özellikle jips kullanırdım.Jips ile ilgili bazı teknik bilgileri yolluyorum.Umarım yararlı olur.
JİPS
Çok kurak bölgelerde buharlaşma sonucu oluşan kimyasal çökellerin yataklanması ile oluşmuştur. Kimyasal kompozisyonu CaSO4*2H2O olup minimum %20 Ca ve %16 S elementleri içermelidir.Killi ve sıkı geçirimsiz toprakları gevşetir. Toprağın işlenebilirliğini artırır. Toprakta hava ve su penetrasyonunu iyileştirir. Toprakta sodyum seviyesini düşürerek tuzun zararlı etkilerini önler. Toprak tuzluluğunu düşürür. Toprağa kalsiyum ve kükürt takviyesi yapar. Kullanılan gübrelerin topraktaki etkilerini artırır.
Not:Toprağınızın PH'sini düşürmek için hümik asitten yararlanabilirsiniz.

yalıçapkını 01-06-2010 14:08

Sn Komkarbey,
Toros Gübrenin Sayfasında Gübreleme önerilerinde(zeytin) ph'ı düşürmek ve yükseltmekle ilgili oldukça tatminkar bilgiler mevcut,çok uğraşmama rağmen tabloları buraya ekleyemedim.Orada kullanacağınız kükürt miktarını öğrenebilirsiniz.TOPRAĞIN BÜNYESİ kullanımda belirleyici rol oynuyor.Bilgiler akademik.Özellikle kükürtün toz olması gerektiği özellikle vurgulanıyor.

yalıçapkını 01-06-2010 14:19

Benim tahlil sonuçlarımda da ph yüksek çıktığı için geçen sonbahar 50 kg toz kükürtü 1 dekara uyguladım.
Ayrıca 1 metrekareToprakta ph ı 1 derece düşürmek için;
6 KG yanmış ahır gübresi ekleyebilirsiniz.
Daha çok madde var ama notlarıma bakmam gerekiyor.

komkarbey 01-06-2010 14:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 650126)
Sn. Komkarbey,

Aynı soruyu bende daha tahlili elime alır almaz erak ettim ve sordum. Normal olduğunu söylediler. Tahlili Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsünde yaptırdık.
Ayrıca kirecin bu kadar yüksek çıkmasına da anlam veremedim. Çünkü birbirine uzak 3 noktadan örnek aldık. Örneklerden birinin alındığı yerde kireç yüksek, zaten toprağın rengi beyaz. Ancak diğer yerlerde daha düşük. Yani karşımın bu kadar yüksek çıkması da ilginç.
Ben onların önerilerini fazla dinlemeyip, ağaç başına 100 gr kükürt verdim.
Ayrıca geçen günlerde 63 traktör dışarıdan kahve renkli humuslu toprak ile takviye yaptık. Elimize toprak geçtikçe bu takviye devam edecek.
Sizin durumunuza gelince bence ağaçlardaki sararma sadece kireç yüksekliğinden olmayabilir. Azot eksikliği, demir eksikliği ve çinko eksikliği de yapraklarda sararmaya neden olabilir. Bence birde yaprak analizi yaptırın derim.
Ayrıca arazide su durumu nasıl? Susuzluk veya taban suyunun çok yüksekte oluşu da sararma da etkendir.

sayın acemi_caylak sizin yine dışardan toprak getirme imkanınız var bende o imkanda yok çünkü cevremdeki topraklarda verimsiz cevremde tek bulabileceğim hayvan gübresi (gerçi o da sıkıntılı köylerde artık hayvancılıkta bitmiş coğu kişi yazları geliyor dolayısıyla hayvan beslemiyor kışın kalanlarda ancak 1 inek besliyor gerçi bu sene aşağı köye şansıma sürü gelmiş fırsatını bulmuşken 2 3 romork getirecem)
yaprakların sararmasına gelince anladığım kadarıyla tahlil sonucunda demir yeterli olsada çinko yetersiz ama kireç yüzünden toprakta bağlı kalmış bunun için toprak analiz sonucunda bana yapraktan demir ve çinko uygulamamı önerdiler ama ben mümkün oldukça kimyasal gübre uygulamak istemiyorum başka çare yoksada yapraktan demir ve çinkoda uygulayacağım tabi ikisini içeren gübre bulursam ya komple iz element içeren gübre var **** sade demir **** çinko var tabi bir diğer yetersiz olan da fosfor
su durumuna gelince sulama konusunda sorun yok bu mevsimde hergün de sulayabilirim havuz doluyor ağustos ve eylül aylarında da hafta da 1 kez sulama imkanım var( o da fazlasıyla yeter sanırsam zaten serin rakım 1400 m.) taban suyuna gelince bahçenin alt kısmında küçük bir alanda taban suyu yüksek(üst kısmıda çok kireçli ne tarlaymış sakal bıyık meselesi :)) hala tam kurumadı traktör süremedi hatta 2 badem ağacım sanırsam kök boğulmasından kurudu baharda yeşermedi(ama yanında bulunan cevizde böyle sorun yok) o yüzden oraya bu sefer taban suyuna dayanıklı anaç üzerine fidan dikeceğim

komkarbey 01-06-2010 14:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 650235)
Toprak PH'ının 1 derece düşürülmesi için ne miktarda kükürt uygulanacağının benim bildiğim sabit bir miktarı yok. Bu, toprağın yapısına göre değişiyor. Killi ağır topraklarda daha çok kükürt gerekirken, az killi gevşek topraklarda bu oran düşüyor. Hangi başlıktı hatırlamıyorum, Mine hanımın bir kaç açıklayıcı yazısı vardı.

sayın Meyveli Tepe teşekür ederim toprak sonucuna bakarken toprağın sınıfına dikkat etmemiştim
şimdi baktım killi tınlı sanırsam ağaçları suladıktan 1 gün sonra sanki 1 senedir sulanmamış gibi toprağın parmağımın gireceği kadar çatlaması kilden

komkarbey 01-06-2010 14:57

sayın epsody çalışmalarınızı okuyoruz ve elimizden geldiğincede uygulamaya çalışıyoruz neden böyle bir düşünceye kapıldınız ki
bu sene samanla ve yaprakla malçlama yaptım ama ilk sulamada samanlar suyla gitti o kadar sıkıştırmama rağmen (havuzdan salma sulama yapıyorum su bir ağaçtan diğerine akıyor arazida eğimli olduğu için su şiddetli akıyor)
solucan olayına gelince bahçemde nerdeyse yok denecek kadar solcan var bakalım bundan yapacaklarımızdan sonra solucan popülasyonu gözle görülür şekilde artacak mı

komkarbey 01-06-2010 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mtugrul33 (Mesaj 650244)
sn komkarbey
Toprak verimliliğini artırma ve kondisyonlama işlemleri için ;
1.Toprak PH değerini artırmak için kireç,kireçtaşı,dolomit
2.Toprak PH değerini düşürmek için turba, humat, leonardit, jips ve kükürt
3.Toprakta süzülmeyi artırmak için jips ve perlit
4.Toprakta organik madde miktarını artırmak için turba,humat ve leonardit
5.Toprak işlenebilirliğini iyileştirmek için kireç, jips, turba, humat, leonardit, vermikülit perlit, pomza ve diatomit
6.Toprağı nemli tutmak için turba, humat, leonardit, perlit, vermikülit, diatomit ve zeolit
Toprağa besin elementleri takviyesi yapma ve iyileştirme işlemleri için ;
1.Demir ve potas takviyesi için glakonit (yeşil kum)
2.Kalsiyum, demir ve fosfat takviyesi için kolloidal fosfat kayası ve apatit
3.Çinko, demir, manganez ve fosfat takviyesi için fosfofillit
4.Potas ve kükürt takviyesi için alunit
5.Potas takviyesi için silvinit
6.Potas, magnezyum ve kükürt takviyesi için karnalit ve langbeinit
7.Magnezyum takviyesi için atapuljit
8.Kalsiyum takviyesi için kalsit,mermer,kireçtaşı
9.Kalsiyum ve kükürt takviyesi için jips
10.Potas ve silikat takviyesi için klinoptilolit,granit ve pomza
kullanılmaktadır.

sayın Mtugrul33 verdiğiniz bilgi için çok teşekür ederim
burdan yola çıkarak araştırmayı derinleştireceğim bakalın burdan neler öğreneceğim
bu arada bir çok maddeyide yeni duydum bakalım bunları bulabilecekmiyiz


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024