agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Toprak analizi yaptırdım, toprak ıslahı için ne yapmalıyım? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21190)

MeyveliTepe 01-06-2010 13:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi komkarbey (Mesaj 650116)
sayın acemi_caylak sayın Meyveli Tepe'nin de dediği gibi bu kadar yüksek kirece rağmen ph nötür olması çok garip acaba tahlilde bir hata varmı sorusuda aklıma gelmiyor değil

sayın Meyveli Tepe ph dengelemek için için bende kükürt uygulamasını öğrendim ama onda da bazı soru işaretleri var 1 derece ph düşürmek için kimi yerde 1 dönüme 50 kg kükürt öneriliyor kimisinde 80 kimi 100 hatta 150 öneren bile var bunun doğrusu hangisi ?
Ayrıca bazı yerlerde de jips turba vb. öneriliyor bakalım daha neler yapılıyor ph ve kireç sorunları için

Toprak PH'ının 1 derece düşürülmesi için ne miktarda kükürt uygulanacağının benim bildiğim sabit bir miktarı yok. Bu, toprağın yapısına göre değişiyor. Killi ağır topraklarda daha çok kükürt gerekirken, az killi gevşek topraklarda bu oran düşüyor. Hangi başlıktı hatırlamıyorum, Mine hanımın bir kaç açıklayıcı yazısı vardı.

mtugrul33 01-06-2010 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi komkarbey (Mesaj 649398)
merhaba doğa dostları tuncelide 1400 rakımlı köyde 6 dönüm karışık meyve bahçem var
fakat ağaçlardaki gelişim yavaş ve yaprakları sararmış gibi bende toprak tahlili yaptırdım
sonuç:

ph 7.9
kireç 30.8 çok kireçli
tuz 0.008 tuzsuz
organik madde 2.77 orta
potasyum 53.5 yeterli
fosfor 1.8 yetersiz
çinko 0.84 az
demir 6.018 yeterli
mangan 1.14 yeterli
bakır 4.69 yeterli

bu arada kirecin derine gittikçe artığınıda söyleyebilirim
evet dostlar toprağımı nasıl düzeltebilirim

sn komkarbey
Toprak verimliliğini artırma ve kondisyonlama işlemleri için ;
1.Toprak PH değerini artırmak için kireç,kireçtaşı,dolomit
2.Toprak PH değerini düşürmek için turba, humat, leonardit, jips ve kükürt
3.Toprakta süzülmeyi artırmak için jips ve perlit
4.Toprakta organik madde miktarını artırmak için turba,humat ve leonardit
5.Toprak işlenebilirliğini iyileştirmek için kireç, jips, turba, humat, leonardit, vermikülit perlit, pomza ve diatomit
6.Toprağı nemli tutmak için turba, humat, leonardit, perlit, vermikülit, diatomit ve zeolit
Toprağa besin elementleri takviyesi yapma ve iyileştirme işlemleri için ;
1.Demir ve potas takviyesi için glakonit (yeşil kum)
2.Kalsiyum, demir ve fosfat takviyesi için kolloidal fosfat kayası ve apatit
3.Çinko, demir, manganez ve fosfat takviyesi için fosfofillit
4.Potas ve kükürt takviyesi için alunit
5.Potas takviyesi için silvinit
6.Potas, magnezyum ve kükürt takviyesi için karnalit ve langbeinit
7.Magnezyum takviyesi için atapuljit
8.Kalsiyum takviyesi için kalsit,mermer,kireçtaşı
9.Kalsiyum ve kükürt takviyesi için jips
10.Potas ve silikat takviyesi için klinoptilolit,granit ve pomza
kullanılmaktadır.

Dogasever 01-06-2010 14:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi komkarbey (Mesaj 650062)
sayın doğasever ilginize teşekür ederim
ben bahar ayında humıc a ve 2 kere ema uyguladım yüksek kireç ve toprağın alkali olması ema canlıları üzerinde bir sıkıntı yaratır mı ?
bende mümkün oldukça tarlamı ıslah ederken doğal yoldan olmasına dikkat ettiğim için başlık açtım(yoksa analizle beraber gübre önerdiler fosforlu gübre iyi yanmış hayvan gübresi 25 kg/ağaç ve yapraktan demir ve çinko) fosfor için önerdiğiniz çözümü araştıracam tuncelide yok ama elazığda bir ihtimal(keban barajında alabalık çiftlikleri var ama işleyen tesis var mı bilmiyorum) ayrıca bizim aşağı köye koyun sürüsü gelmiş ordan iki romork gübre getireceğim evde de 4 çuval güvercin gübresi var bakalım arkadaşlarında önerisiyle nasıl bunları iyi gübreye cevireceğim

Sn Komkarbey
pH'ın 7,9 veya 8 olması EM mikroorganizmaları açısından bir sorun yaratmaz. Etkisini mutlaka görürsünüz. Ancak, sadece bir tek mikroorganizma türü içeren bir ürün kullanırsanız, normalde pH: 8 - 8,5'un üzerinde tek mikroorganizma türünün canlı kalması güçleşir. Ancak EM, mikroorganizma kokteyli olduğundan bu konuda sorun yoktur, yüksek pH toleransı oldukça iyidir. Belirttiğiniz gibi organik madde takviyesi ve kükürt ile sorunlarınızın çözüleceğini düşünüyorum. Ayrıca, Sn Meyvelitepe'nin belirttiği bakla ekip tarlada bırakma da son derece önemli. Kolay gelsin.

mtugrul33 01-06-2010 14:08

sn komkarbey,
ben sizin yerinizde olsam ,özellikle jips kullanırdım.Jips ile ilgili bazı teknik bilgileri yolluyorum.Umarım yararlı olur.
JİPS
Çok kurak bölgelerde buharlaşma sonucu oluşan kimyasal çökellerin yataklanması ile oluşmuştur. Kimyasal kompozisyonu CaSO4*2H2O olup minimum %20 Ca ve %16 S elementleri içermelidir.Killi ve sıkı geçirimsiz toprakları gevşetir. Toprağın işlenebilirliğini artırır. Toprakta hava ve su penetrasyonunu iyileştirir. Toprakta sodyum seviyesini düşürerek tuzun zararlı etkilerini önler. Toprak tuzluluğunu düşürür. Toprağa kalsiyum ve kükürt takviyesi yapar. Kullanılan gübrelerin topraktaki etkilerini artırır.
Not:Toprağınızın PH'sini düşürmek için hümik asitten yararlanabilirsiniz.

yalıçapkını 01-06-2010 15:08

Sn Komkarbey,
Toros Gübrenin Sayfasında Gübreleme önerilerinde(zeytin) ph'ı düşürmek ve yükseltmekle ilgili oldukça tatminkar bilgiler mevcut,çok uğraşmama rağmen tabloları buraya ekleyemedim.Orada kullanacağınız kükürt miktarını öğrenebilirsiniz.TOPRAĞIN BÜNYESİ kullanımda belirleyici rol oynuyor.Bilgiler akademik.Özellikle kükürtün toz olması gerektiği özellikle vurgulanıyor.

yalıçapkını 01-06-2010 15:19

Benim tahlil sonuçlarımda da ph yüksek çıktığı için geçen sonbahar 50 kg toz kükürtü 1 dekara uyguladım.
Ayrıca 1 metrekareToprakta ph ı 1 derece düşürmek için;
6 KG yanmış ahır gübresi ekleyebilirsiniz.
Daha çok madde var ama notlarıma bakmam gerekiyor.

komkarbey 01-06-2010 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 650126)
Sn. Komkarbey,

Aynı soruyu bende daha tahlili elime alır almaz erak ettim ve sordum. Normal olduğunu söylediler. Tahlili Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsünde yaptırdık.
Ayrıca kirecin bu kadar yüksek çıkmasına da anlam veremedim. Çünkü birbirine uzak 3 noktadan örnek aldık. Örneklerden birinin alındığı yerde kireç yüksek, zaten toprağın rengi beyaz. Ancak diğer yerlerde daha düşük. Yani karşımın bu kadar yüksek çıkması da ilginç.
Ben onların önerilerini fazla dinlemeyip, ağaç başına 100 gr kükürt verdim.
Ayrıca geçen günlerde 63 traktör dışarıdan kahve renkli humuslu toprak ile takviye yaptık. Elimize toprak geçtikçe bu takviye devam edecek.
Sizin durumunuza gelince bence ağaçlardaki sararma sadece kireç yüksekliğinden olmayabilir. Azot eksikliği, demir eksikliği ve çinko eksikliği de yapraklarda sararmaya neden olabilir. Bence birde yaprak analizi yaptırın derim.
Ayrıca arazide su durumu nasıl? Susuzluk veya taban suyunun çok yüksekte oluşu da sararma da etkendir.

sayın acemi_caylak sizin yine dışardan toprak getirme imkanınız var bende o imkanda yok çünkü cevremdeki topraklarda verimsiz cevremde tek bulabileceğim hayvan gübresi (gerçi o da sıkıntılı köylerde artık hayvancılıkta bitmiş coğu kişi yazları geliyor dolayısıyla hayvan beslemiyor kışın kalanlarda ancak 1 inek besliyor gerçi bu sene aşağı köye şansıma sürü gelmiş fırsatını bulmuşken 2 3 romork getirecem)
yaprakların sararmasına gelince anladığım kadarıyla tahlil sonucunda demir yeterli olsada çinko yetersiz ama kireç yüzünden toprakta bağlı kalmış bunun için toprak analiz sonucunda bana yapraktan demir ve çinko uygulamamı önerdiler ama ben mümkün oldukça kimyasal gübre uygulamak istemiyorum başka çare yoksada yapraktan demir ve çinkoda uygulayacağım tabi ikisini içeren gübre bulursam ya komple iz element içeren gübre var **** sade demir **** çinko var tabi bir diğer yetersiz olan da fosfor
su durumuna gelince sulama konusunda sorun yok bu mevsimde hergün de sulayabilirim havuz doluyor ağustos ve eylül aylarında da hafta da 1 kez sulama imkanım var( o da fazlasıyla yeter sanırsam zaten serin rakım 1400 m.) taban suyuna gelince bahçenin alt kısmında küçük bir alanda taban suyu yüksek(üst kısmıda çok kireçli ne tarlaymış sakal bıyık meselesi :)) hala tam kurumadı traktör süremedi hatta 2 badem ağacım sanırsam kök boğulmasından kurudu baharda yeşermedi(ama yanında bulunan cevizde böyle sorun yok) o yüzden oraya bu sefer taban suyuna dayanıklı anaç üzerine fidan dikeceğim

komkarbey 01-06-2010 15:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 650235)
Toprak PH'ının 1 derece düşürülmesi için ne miktarda kükürt uygulanacağının benim bildiğim sabit bir miktarı yok. Bu, toprağın yapısına göre değişiyor. Killi ağır topraklarda daha çok kükürt gerekirken, az killi gevşek topraklarda bu oran düşüyor. Hangi başlıktı hatırlamıyorum, Mine hanımın bir kaç açıklayıcı yazısı vardı.

sayın Meyveli Tepe teşekür ederim toprak sonucuna bakarken toprağın sınıfına dikkat etmemiştim
şimdi baktım killi tınlı sanırsam ağaçları suladıktan 1 gün sonra sanki 1 senedir sulanmamış gibi toprağın parmağımın gireceği kadar çatlaması kilden

komkarbey 01-06-2010 15:57

sayın epsody çalışmalarınızı okuyoruz ve elimizden geldiğincede uygulamaya çalışıyoruz neden böyle bir düşünceye kapıldınız ki
bu sene samanla ve yaprakla malçlama yaptım ama ilk sulamada samanlar suyla gitti o kadar sıkıştırmama rağmen (havuzdan salma sulama yapıyorum su bir ağaçtan diğerine akıyor arazida eğimli olduğu için su şiddetli akıyor)
solucan olayına gelince bahçemde nerdeyse yok denecek kadar solcan var bakalım bundan yapacaklarımızdan sonra solucan popülasyonu gözle görülür şekilde artacak mı

komkarbey 01-06-2010 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mtugrul33 (Mesaj 650244)
sn komkarbey
Toprak verimliliğini artırma ve kondisyonlama işlemleri için ;
1.Toprak PH değerini artırmak için kireç,kireçtaşı,dolomit
2.Toprak PH değerini düşürmek için turba, humat, leonardit, jips ve kükürt
3.Toprakta süzülmeyi artırmak için jips ve perlit
4.Toprakta organik madde miktarını artırmak için turba,humat ve leonardit
5.Toprak işlenebilirliğini iyileştirmek için kireç, jips, turba, humat, leonardit, vermikülit perlit, pomza ve diatomit
6.Toprağı nemli tutmak için turba, humat, leonardit, perlit, vermikülit, diatomit ve zeolit
Toprağa besin elementleri takviyesi yapma ve iyileştirme işlemleri için ;
1.Demir ve potas takviyesi için glakonit (yeşil kum)
2.Kalsiyum, demir ve fosfat takviyesi için kolloidal fosfat kayası ve apatit
3.Çinko, demir, manganez ve fosfat takviyesi için fosfofillit
4.Potas ve kükürt takviyesi için alunit
5.Potas takviyesi için silvinit
6.Potas, magnezyum ve kükürt takviyesi için karnalit ve langbeinit
7.Magnezyum takviyesi için atapuljit
8.Kalsiyum takviyesi için kalsit,mermer,kireçtaşı
9.Kalsiyum ve kükürt takviyesi için jips
10.Potas ve silikat takviyesi için klinoptilolit,granit ve pomza
kullanılmaktadır.

sayın Mtugrul33 verdiğiniz bilgi için çok teşekür ederim
burdan yola çıkarak araştırmayı derinleştireceğim bakalın burdan neler öğreneceğim
bu arada bir çok maddeyide yeni duydum bakalım bunları bulabilecekmiyiz

komkarbey 01-06-2010 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mtugrul33 (Mesaj 650246)
sn komkarbey,
ben sizin yerinizde olsam ,özellikle jips kullanırdım.Jips ile ilgili bazı teknik bilgileri yolluyorum.Umarım yararlı olur.
JİPS
Çok kurak bölgelerde buharlaşma sonucu oluşan kimyasal çökellerin yataklanması ile oluşmuştur. Kimyasal kompozisyonu CaSO4*2H2O olup minimum %20 Ca ve %16 S elementleri içermelidir.Killi ve sıkı geçirimsiz toprakları gevşetir. Toprağın işlenebilirliğini artırır. Toprakta hava ve su penetrasyonunu iyileştirir. Toprakta sodyum seviyesini düşürerek tuzun zararlı etkilerini önler. Toprak tuzluluğunu düşürür. Toprağa kalsiyum ve kükürt takviyesi yapar. Kullanılan gübrelerin topraktaki etkilerini artırır.
Not:Toprağınızın PH'sini düşürmek için hümik asitten yararlanabilirsiniz.

sayın Mtugrul33
peki jipsin kullanım miktarı ile bilgi varmı yani ph 1 derece düşürmek için dönüme ne kadar jips uygulanır
bu arada sonbaharda toprağa hem hümik asit oranı yüksek hemde organik madde oranı yüksek leonardit uygulayacağım

acemi_caylak 01-06-2010 16:19

Sn. Komkarbey,

Toprak konusunda benim şansım, yol çalışmasına denk gelmem oldu. Çıkan toprak çok iyiydi, bizde bir kısmını hemen bizim bahçeye taşıdık.
Bence en önceliklisi EMA, hayvan gübresi ve yeşil malzemelerle karıştırarak yapacağınız kompost olmalı. Ancak bu en az 10-15 gün gerektiren bir işlem. Hem kökten sulama suyu ile ve hemde yapraktan çabucak seyreltilmiş EMA vermekte fayda var.

komkarbey 01-06-2010 16:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalıçapkını (Mesaj 650299)
Benim tahlil sonuçlarımda da ph yüksek çıktığı için geçen sonbahar 50 kg toz kükürtü 1 dekara uyguladım.
Ayrıca 1 metrekareToprakta ph ı 1 derece düşürmek için;
6 KG yanmış ahır gübresi ekleyebilirsiniz.
Daha çok madde var ama notlarıma bakmam gerekiyor.

sayın yalıçapkını
bilgiler için teşekür ederim
yani 1 dönüm alan için 6 ton ahır gübresi ihtiyaç var
ben en iyisi koyun gübresini 2 den 4 romorka çıkarim ama buda yetmez sanırsam

hakkaten sayın epsody'nin de dediği gibi ne bozukmuş topraklarımız
ıslah için daha çok uğraşmamız gerekiyor

bu arada dostlar dikkatimi çekti topraktaki yüksek tuz sorunken düşük olması **** tuzsuz olması bir sorun yaratmıyor mu?

yalıçapkını 01-06-2010 16:38

http://toros tarımToprakta mevcut kükürt bakterilerinin faaliyeti sonucu toprakta oluşan sülfat (SO4) bitkinin kükürdü topraktan aldığı formdur. Kükürdün bir kısmı bitkiler tarafından sülfat halinde alınırken çok az bir kısmı (-) elektrik yüküne sahip kil ve organik madde tarafından tutulur, geriye kalan kısmı ise topraktan yıkanarak bitkinin kök bölgesinden uzaklaşır. Kükürdün oksidasyonu sunucu toprakta oluşan hidrojen iyonu ise toprağın kil minerallerine bağlanarak toprağın pH değerinin azalmasına ve toprak suyunda serbest hidrojen iyonu (H)+halinde kalarak toprağın pH değerinin azalmasına neden olur.
Toprağa uygulanacak kükürt miktarı toprağın bünyesine ve uygulama şekline göre değişmektedir. Ortalama olarak bir dekarlık bir alanın 20 cm kadar kalınlığındaki pH değerinin azaltılması için uygulanacak miktarlar toprak bünyesine ve uygulama şekline (bant) göre Tablo 3’te verilmiştir. Toprağın pH değerinin bir birimden daha fazla azaltılması ve toprak kalınlığının değişmesi veya artması durumda kullanılacak kükürt miktarında da değişiklik yapılmalıdır.

Tablo 3 (bir türlü ekleyemiyorum!)


Toprağın pH değerinin azaltılmasında katiyetle granül hale getirilmiş kükürt kullanılmamalıdır. Kullanılması durumunda toprakta beklenen pH değeri azalması meydana gelmez. Bu durum Tablo 4’te verilmiştir. Tablo 4 incelendiğinde çok ince öğütülerek ıslanabilir (suda erir) hale getirilmiş olan kükürt uygulamasında toprağın pH değerinde azalma meydana gelirken, toprağın pH değerinin azalmasına paralel olarak toprağın elektriki geçirgenlik (EC) değerinde bir artış görülmektedir. Bunun anlamı, toprak reaksiyonu azaldıkça, daha önce toprağın kil minerallerine bağlanmış veya alınamaz forma geçmiş olan besin elementleri alınabilir hale geçmek sureti ile toprağın elektriki geçirgenlik değerini arttırmıştır. Bu istenilen bir durumdur.

Tablo 4. Granül ve Toz Kükürdün Toprak PH Değerine Etkisi
Gün Kontrol Granül Kükürt Suda Erir Mikronize Toz Kükürt
50 kg/da 100 kg/da 50 kg/da 100 kg/da
PH EC PH EC* PH EC PH EC PH EC
0 8.3 211 8.3 211 8.3 211 8.3 211 8.3 211
10 8.3 211 8.3 205 8.2 222 7.5 651 7.0 900
20 8.3 216 8.4 202 8.3 214 7.6 738 6.7 762
35 8.2 292 8.2 200 8.2 298 7.5 788 6.5 795
60 8.1 308 8.2 331 8.1 305 7.6 735 6.6 789
(*) : mikro ohms/cm

epsody 03-06-2010 01:09

Topraklarda organik maddeyi arttırma.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi komkarbey (Mesaj 650359)
sayın yalıçapkını
bilgiler için teşekür ederim
yani 1 dönüm alan için 6 ton ahır gübresi ihtiyaç var
ben en iyisi koyun gübresini 2 den 4 romorka çıkarim ama buda yetmez sanırsam

hakkaten sayın epsody'nin de dediği gibi ne bozukmuş topraklarımız
ıslah için daha çok uğraşmamız gerekiyor

Arkadaşım komkarbey.topraklarına ilave edeceğin bulduğun ahır gübrelerine çevreden bulduğun mutfak atıklarını, pazarlardan temin edeceğin sebze atıklarını hatta kahve hanelerin çay atıklarını toplayarak ilave edersen, toprağına atacağın organik maddeyi arttırmiş olursun, sebze ve meyve atıklarını doğarayarak küçültürsen ahır gübreleri içinde bu malzemelerin olgunlaşmalarını hızlandırmış olursun.

Buradan bütün arkadaşlarıma seslenerek buldukları ahır gübrelerine hertürlü organik malzemeleri küçülterek ilave aderek mevcut organik malzemelerini arttımış olacaklardır.

Bu işlemler sebze ekili alanlara malç uygular gibi serilelerek uygulamada sakınca yoktur

juglandales 05-11-2010 10:26

PARAMETRE ... 0 - 30 cm .. 30 - 60 cm ... 60 - 90 cm
pH......................... 7,91... ... 8,01 ... .. ... 8,05
Tuz........................ 0,09 %...... 0,07 % ...... 0,09 %
Kireç ..................... 15,94 % ...... 20,28 % . ..... 16,50 %
İşba....................... 94,00 ...... 103,00 ...... 99,00
Org Madde............ 1,63 % ...... 0,54 % ...... 1,03 %
Top Azot (N)........... 0,08 % ...... 0,03 % ...... 0,05 %
Fosfor (P)............... 2,86 ppm ...... 2,12 ppm ...... 2,28 ppm
Potasym (K)........... 309,78 ppm ....... 229,19 ppm ...... 268,56 ppm
Kalsym (Ca)............ 7.409,79 pm ... ...6.215,49 pm ...... 6.219,62 pm
Mgnezym (Mg)........ 1.000,97 pm ... ... 1.042,11 pm ... ... 1.496,00 pm
Demir (Fe) .............. 11,31 ppm ... ... 10,96 ppm ... ... 13,75 ppm
Bakır (Cu) ............... 3,27 ppm ... ... 3,09 ppm ... ... 3,39 ppm
Çinko (Zn) ............... 0,85 ppm ... ... 1,70 ppm ...... 1,67 ppm
Mangan (Mn) ............ 3,60 ppm ... ... 2,79 ppm ...... 4,95 ppm

Arkadaşlar 30 da kapama ceviz bahçemin toprak analizi yukardaki gibi. 10x10 m aralıklı cevizler 3 yaşında ve henüz bir sıkıntı gözükmüyor. Toprak çok killi ve kireçli , Bu tarih itibariyle ne yapmalıyım. ? Toz kükürt mü atmalı , hayvan gübresi mi ? , yoksa ikisini beraber mi? . Maliyet açısından ağaç izdüşümüne atmam yeterli olur mu , yoksa tüm tarlayımı gübrelemem gerekir? Her türlü önerilerinizi bekliyorum.Saygılar

epsody 05-11-2010 11:15

Toprak-su analizleri paralel yapılmalı.
 
Arkadaşım Juglandales, Analiz içinde ilk göze çarpan toprakların ağır kili ve alkali görünüyor, bu topraklara organik madde ilave etmeden önce kullandığın suyun ph'nın bilinmesinde yarar var, çam ibreleri ağarlıklı yapacağınız malç ve kompost uygulamaları ağaçların yaprak izdüşümlerinde toprak yapısında iyileştirmeler sağlıyacaktır, çalışmalarınızı paylaşımlara aktarırsanız daha detaylı sunumlar içinde paylaşımlar sağlanabilir, çalışmalarınızda başarılar hep sizinle olması dileklerimle hoşça kalın.

yalıçapkını 05-11-2010 13:08

Ceviz hatırladığım kadarıyla 5,5-6,5 düşük ph isteyen bir bitki, bu durumda yüksek ph ı indirmek için toz kükürt ve kaliteli bir leonarditi ağaçların taç izdüşümüne serperek toprağa karıştırırsanız toprağınızı ıslah etmiş olursunuz.Tabi yanmış olması kaydıyla hayvan gübresinide bu karışıma katabilirsiniz.

yalıçapkını 05-11-2010 13:11

Ağaçlar henüz fidan olduğundan taç izdüşümlerinde yapacağınız gübreleme ve ıslah işleri maliyetlerinizi düşürür.

juglandales 05-11-2010 13:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalıçapkını (Mesaj 712775)
Ceviz hatırladığım kadarıyla 5,5-6,5 düşük ph isteyen bir bitki, bu durumda yüksek ph ı indirmek için toz kükürt ve kaliteli bir leonarditi ağaçların taç izdüşümüne serperek toprağa karıştırırsanız toprağınızı ıslah etmiş olursunuz.Tabi yanmış olması kaydıyla hayvan gübresinide bu karışıma katabilirsiniz.

toz kükürt ile leonarditi karıştırıp , aynı zamanda vermemin bir sakıncası olurmu acaba ?
Bir de tarlayı dip patlatanla sürmeyi düşünüyorum , belki bu şekilde killi toprak yüzünden oluşucak durgun suyun vericeği zararı hafifletmiş olurum.

juglandales 05-11-2010 13:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 712726)
Arkadaşım Juglandales, Analiz içinde ilk göze çarpan toprakların ağır kili ve alkali görünüyor, bu topraklara organik madde ilave etmeden önce kullandığın suyun ph'nın bilinmesinde yarar var, çam ibreleri ağarlıklı yapacağınız malç ve kompost uygulamaları ağaçların yaprak izdüşümlerinde toprak yapısında iyileştirmeler sağlıyacaktır, çalışmalarınızı paylaşımlara aktarırsanız daha detaylı sunumlar içinde paylaşımlar sağlanabilir, çalışmalarınızda başarılar hep sizinle olması dileklerimle hoşça kalın.

Teşekkür ederim Epsody . Suyun ph'nı en kısa zamanda ölçtüreceğim.

epsody 06-11-2010 02:30

Ph Çözümünde Kükürt uygulamalarına alternatif organik malç.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 712790)
toz kükürt ile leonarditi karıştırıp , aynı zamanda vermemin bir sakıncası olurmu acaba ?
Bir de tarlayı dip patlatanla sürmeyi düşünüyorum , belki bu şekilde killi toprak yüzünden oluşucak durgun suyun vericeği zararı hafifletmiş olurum.

Arkadaşım Toprağının Ph'ını dengelemede organik asidik mataryeller uyguluyarak düşürülebilir, buna bir örnek çam ibreleri kurutulmuş narenciye kabuklarıyla yapılacak malç çözüm sağladığı gibi aynı zamanda toprağının organik yapısında düzenlemeler getirerek toprağına homojen bir yapı kazandıracaktır, uygulanan kükürtün yan etkilerinden toprağınız korunacaktır.

komkarbey 07-11-2010 18:26

dostlar topraktaki fosfor eksikliğini doğal olarak takviye için hangi baklagilleri(özellikle hangi baklagilde fosfor oranı yüksek bununla ilgili çalışma yapılmış mı) nezaman ekmeliyiz ve ne zaman toprağa karıştırmalıyız

acemi_caylak 07-11-2010 20:19

Sn. Komkarbey,

Baklagiller daha çok azot kaynağı olarak kullanılıyor. Bu yüzden fosfor eksikliği için başka materyaller (özellikle deniz kabukluları) kullanmalısınız. Aşağıdaki listeden kendinize uygun olanı seçebilirsiniz. İllede baklagil diyorsanız en uygunu bakla gözüküyor.

AdıAzot (N) Oranı (%)Fosfor (P) Oranı (%)Potasyum (K) Oranı (%)
Şark Yoncası-Eşek Yoncası 2.450.52.1
Elma Meyvesi 0.050.020.1
Elma Yaprağı1.00.150.4
Elma Püresi0.20.020.15
Muz Posası1.750.750.5
Arpa (tane)000.5
Arpa (sap)001.0
Bazalt (mermer)001.5
Yarasa Dışkısı5.0-8.04.0-5.01.0
Fasulye (Tohum)0.250.080.3
Şeker Pancarı artıkları0.40.40.7-4.1
Kan13.251.00.6
Kemik Külü (Orjinali Bone black, diye geçiyor bazıları hayvan kömürü diye çevirmiş)1.500
Kemiktozu (işlenmemiş kemikten)3.3-4.121.00.2
Kemiktozu(pişmiş kemikten)1.6-2.521.00.2
Bira yapımından arta kalan artıklar (ıslak) 1.00.50.05
Esmer Buğday sapı002.0
Kavun kabuğu (kül)09.7712.0
Hintyağı Otu Püresi4.0-6.61.0-2.01.0-2.0
Sukamışı sapı ve su zambağı sapı 2.00.83.4
Sukamışı Tohumu0.980.250.1
Büyükbaş Hayvan Gübresi (taze)0.290.250.1
Kiraz Yaprağı0.600.7
Tavuk Gübresi(Taze) 1.61.0-1.50.6-1.0
Yonca (üçgül) (Ayrıca kalisyum içerir)200
Kakao Yaprağı Tozu1.01.51.7
Kahve (Öğütülmüş)2.00.360.67
Mısır (tane)1.650.650.4
Mısır (yeşil sap) 0.40.130.33
Mısır Koçanı002.0
Mısır Silajı0.4200
Pamuk tohumu- Çivit (kül)08.723.9
Pamuk Küspesi7.02.0-3.01.8
İşlenmiş Pamuk Artıkları1.320.450.36
Börülce otu3.002.3
Börülce (yeşil sap)0.450.120.45
Börülce Tohumu3.11.01.2
Yabani Ot - ayrık otu (yeşil)0.660.190.71
Yengeç (kurutulmuş, öğütülmüş) 10.000
Yengeç (taze) 5.03.60.2
Salatalık Kabuğu (kül)011.2827.2
Kan (kurutulmuş)10.0-14.01.0-5.00
Ördek Gübresi (taze)1.121.440.6
Yumurta2.250.40.15
Yumurta Kabuğu (ayrıca kalsiyum içerir)2.250.40.15
Tüy-kıl15.300
Keçe Artığı14.001.0
Bakla (Tane) 4.01.21.3
Bakla (Kabuk) 1.70.31.3
Balık (kurutulmuş, öğütülmüş) 8.07.00
Fish Kırıntısı (Taze) 6.53.750
Nişasta 6.400
Granit Tozu003.0-5.5
Grayfurt Kabuğu (kül)03.630.6
Asma Yaprağı0.450.10.4
Üzüm Posası1.00.070.3
Çim (fazla büyümemiş)1.001.2
Yeşil Kum 01.57.0
Saç1400
Tırnak ve Boynuz12.52.00
At Gübresi (Taze)0.440.350.3
Fırın Külü (odun külü olabilir, orjinalinde, Incinerator Ash geçiyor)0.245.152.33
Denizanası (kurutulmuş)4.600
Mavi çim (taze)0.660.190.71
Mavi çim (saman)1.20.42.0
Deri tozu11.000
Limon Kabuğu (kül)06.331.0
Istakoz4.53.50
Süt0.50.30.18
Akdarı samanı1.203.2
Melas (pekmez) Tortusu0.705.32
Melas Artığı003.0-4.0
Çamur (taze su, orjinal fresh water diyor, tatlı su olabilir)1.370.260.22
Çamur (liman)0.990.770.05
Çamur (tuzlu)0.400
Midye1.00.120.13
Ceviz Kabuğu2.500
Meşe Yaprağı0.80.350.2
Yulaf (tane)2.00.80.6
Yulaf samanı0.4900
Yulaf Sapı001.5
Zeytin posası1.150.781.3
Portakal Kabuğu03.027.0
İstiridye Kabuğu0.3600
Şeftali Yaprağı0.90.150.6
Bezelye (yem)1.5-2.501.4
Yerfıstığı (tohumçekirdek)3.60.7
Yerfıstığı kabuğu3.60.150.5
Bezelye kozası (kül)03.09.0
Armut0.700.4
Güvercin Gübresi (taze)4.192.241.0
Kazayağı0.60.10
Ananas Yaprağı0.50.120.03
Patates kabuğu (kül)05.1827.5
Pataes Yumrusu0.350.152.5
Patates Sapları (kurutulmuş)0.60.161.6
Erik kurusu0.180.070.31
Balkabağı (taze)0.160.070.26
Tavşan çalısı (rabbit brush) (kül)0013.04
Tavşan Gübresi2.41.40.6
Ragweed (saman nezlesine neden olan otmuş)760.260
Kolza tohumu unu01.0-2.01.0-3.0
Ahududu yaprağı1.4500.6
Çayır üçgülü (kızıl yonca)2.10.62.1
Okyanus kaya ve midye kalıntıları0.220.091.78
Gül (çiçek)0.30.10.4
Çavdar Samanı001.0
Salt March Samanı (Türkçesini bilen varsa yazabilir)1.10.250.75
Sardalya kırıntıları8.07.10
Denizyosunu (kurutulmuş) 1.1-1.50.754.9
Denizyosunu (taze)0.2-0.400
Koyun ve keçi gübresi (taze)0.550.60.3
Tftik ve keçe8.000
Karides kafası (kurutulmuş)7.84.20
Karides artıkları2.910.00
Elenmiş istiridye kabuğu0.3610.380.09
İpek işleme artıkları8.01.141.0
İpekböceği kozası10.01.821.08
Sulu çamur2.01.90.3
Sulu çamur (aktifleştirilmiş atıksu çamuru)5.02.5-4.00.6
Et ve balığın tütsü ile kurutulduğu yerden çıkan kül004.96
Süpürgedarısı sapı001.0
Soyafasulyesi samanı1.5-3.001.2-2.3
Denizyıldızı1.80.20.25
Şeker artıkları (ham)2.08.00
Tatlı patates0.250.10.5
Domuz gübresi (taze)0.60.450.5
Meşe kabuğu külü00.343.8
Meşe kabuğu külü (kullanılmış)01.752.0
su tankı (vaya havuz) tortusu3.0-11.02.0-5.00
çay (Öğütülmüş)4.150.620.4
Çayırotu samanı1.20.551.4
Tütün yaprağı4.00.56.0
Tütün sapı2.5-3.70.6-0.94.5-7.0
Domates (sebze)0.20.070.35
Domates yaprağı0.350.10.4
Domates sapı0.350.10.5
Tung oil püresi6.100
Burçak (cılban) samanı2.802.3
Atık kum-kil9.500
Buğday kepeği2.42.91.6
Buğday (tane)2.00.850.5
Buğday sapı0.50.150.8
Beyaz yonca (yeşil)0.50.20.3
Kış çavdarı samanı001.0
Odun külü01.0-2.06.0-10.0
Yün artıkları3.5-6.02.0-4.01.0-3.5

yalıçapkını 08-11-2010 13:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 712790)
toz kükürt ile leonarditi karıştırıp , aynı zamanda vermemin bir sakıncası olurmu acaba ?
Bir de tarlayı dip patlatanla sürmeyi düşünüyorum , belki bu şekilde killi toprak yüzünden oluşucak durgun suyun vericeği zararı hafifletmiş olurum.

Hiç bir sakıncası olmaz.

unbrekable 08-11-2010 21:23

Toprak analizi yaptırdım ;sonuçlar bunlar topragın durumu nasıl ne önerirsiniz? neler yapmam gerekiyor ? bilgi verirseniz çok memnun olurum şimdi den teşekkürler




ANALİZ SONUÇLARI 0-20
%İŞBA:39.93
pH :8.09
EC(mmhos/cm):0.79
%TUZ:0.02
BÜNYE L
%ORGANİK MADDE :1.27
%AZOT: 0.25
%KİREÇ: 10.13
P205(kg/da) :11.45
K2O(kg/da) :72.93
Fe:1.4
Mn:0.87
Zn:0.14
Cu:0.6

ANALİZ SONUÇLARI 20-40

%İŞBA: 35.86
pH :8.06
EC(mmhos/cm):0.81
%TUZ:0.01
BÜNYE
%ORGANİK MADDE :0.76
%AZOT:0.15
%KİREÇ:16.05
P205(kg/da) :8.015
K2O(kg/da) :41.01
Fe:1.2
Mn:0.8
Zn:0.13
Cu:0.6

ANALİZ SONUÇLARI 40-60
%İŞBA: 44.22
pH :8.07
EC(mmhos/cm):0.69
%TUZ:0.01
BÜNYE
%ORGANİK MADDE :0.62
%AZOT:0.12
%KİREÇ:12.87
P205(kg/da) :11.45
K2O(kg/da) :21.9
Fe:0.98
Mn:0.76
Zn:0.12
Cu:0.58

komkarbey 08-11-2010 21:24

sayın acemi_çaylak

ilgine çok teşekür ederim

toprağa organik yoldan fosfor kazandırmak bayağı zormuş en etkilisi kemik tozu ama hem bulunması zor hemde zaten ph sorunu var kemik tozuda ph'ı yükseltiyormuş
buna karşın odun külü ve buğday kepeği ise bulunması daha kolay
artık meşeden arta kalan külleri bir yerlere toplamaya başlayalım tabi komşularında :) adımız kesin deliye çıkacak ama ne yapalım...

komkarbey 08-11-2010 21:25

sayın acemi_çaylak

ilgine çok teşekür ederim

toprağa organik yoldan fosfor kazandırmak bayağı zormuş en etkilisi kemik tozu ama hem bulunması zor hemde zaten ph sorunu var kemik tozuda ph'ı yükseltiyormuş
buna karşın odun külü ve buğday kepeği ise bulunması daha kolay
artık meşeden arta kalan külleri bir yerlere toplamaya başlayalım tabi komşularında :) adımız kesin deliye çıkacak ama ne yapalım...

acemi_caylak 09-11-2010 11:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi unbrekable (Mesaj 713901)
Toprak analizi yaptırdım ;sonuçlar bunlar topragın durumu nasıl ne önerirsiniz? neler yapmam gerekiyor ? bilgi verirseniz çok memnun olurum şimdi den teşekkürler




Sn. unbrekable,

Toprağınızda ne ekili bilmiyorum ama, pH seviyesi biraz yüksek. Toz kükürt uygulayabilirsiniz. Ayrıca organik madde oranını biraz yükseltmek gerekiyor. Dekara 2 ton yanmış hayvan gübresi iyi olur.

unbrekable 09-11-2010 11:37

Sn. acemi caylak önerileriniz için teşekkürler . evet pH yüksek bunun için amanyum sülfat veya kükürt önerdiler hangisini kullansam daha iyi olur sizce ? Ayrıca bahçem 5 dönümlük bir arazi ve meyve agacları var cogunlukla, ayrıca yol boyunca çam agacları ve yazın belli bir bolumde sebze yetiştiriyorum yani tekbirşey yok karışık ... organik madde oranını nasıl yükseltebilirim, bunun için ne yapmam gerekiyor ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024