![]() |
Binlerce teşekkür
Sn Sarıcan ve konuya hakim diğer arkadaşlar;Ne yazıkki geçen hafta sonu farkettim enzim konusundaki bilgilendirme ve denemeleri.Meyveli tepenin sebze adalarını incelerken ''em'' konusundan hareketle sizleri okuma olanağını buldum.Gerek Meyveli tepe ve gerekse sizlere çok şeyler borçluyuz.Hepiniz sağolun varolun.Bende evimin çok mütevazi bahçesinde (30m2) yıllardır debelenip duruyorum.Sağdan soldan,eşten dostan edindiğimve doğal olduğunu umduğum sebze tohumları ile hiçbir kimyasal kullanmadan her geçen yıl eniyiyi kovalamaya çalışıyorum.Enzim konusunu konuyla ilgili-ilgisiz tüm arkadaşlarım ile paylaşıyorum.Birşekilde çoğunu etkiledim.İlk denemelerimi dün akşam yaptım.Deney tüplerim serum şişeleri ve 5 litrelik içme suyu petleri.Bu sabah gaz çıkışını görünce nasıl mutlu oldum bilemezsiniz.Bu hafta sonunda ise bahçede bulunan ısırgan,roka,tere,kuş otu ve turp yaprakları ile deneme yapacağım.Zeytinyağı fabrikası olan bir dostumlada fabrika bahçesindeki ''karasu deposu''nu enzimleyeceğiz 3-4 ay sonra.Göreceğimiz amatör sonuçları konuyu bilenlerin yönlendirmesi ile bölgemize faydalı hale getireceğimize inancım tam...En kısa zamanda görüntüleri aktaracağım...
|
Sn. ssengoren,
Aramıza hoş geldiniz. Özellikle sizin gibi uygulamaya yakın arkadaşların konuya dahil olması çok güzel. Enzim ve mutfaktaki organik atıkların oksijensiz ortamda kompostlaştırılması gerçekten ilginç bir konu. Hiç bir işe yaramasa bu organik atıkların belediye çöplüklerine gidip metan gazına dönüşmesini engellemiş oluyoruz. Şunu hemen söyliyeyim ki balkondaki saksılarda yaptığım denemelerde ilk çiçeği, saksı toprağını yoğurt kabında fermente ettiğim organik atıklardan yaptığım kompostla terbiye ettiğim domatesler açtı. Kompost sıvısını sulandırarak uyguladığım menekşeler ve mayer limon çiçeklere boğuldu. Basit bir kompost kovası ile bahçenizdeki toprağı organik maddece zenginleştirip toprağınızı daha verimli hale getirmeniz mümkün. Enzim konusunda henüz deney yapmadım, şu an enzimler hala oluşmaya devam etmekte. İlk deneyleri kompost kovasından aldığım çöp enzimle yaptım. Ama benim asıl merak ettiğim enzimin kirli suları arıtmadaki etkisi. Burada uygulama imkanım yok, bu yüzden sizin karasu deposu arıtma deneyiminizi merakla bekleyeceğim. Deneylerinizi paylaşırsanız çok sevineceğim. |
Sevgili Hemşerim, Bende çöp enzimde oluşan materyalı ne yapacağımı düşünüyordum.İstersen sana gönderebilirim..Neredeyse 3 ay olacak..Belki, bu sayede olumlu neticelerini deneyimleyebiliriz..İçecek enzimde isede hala gaz çıkışı var..
|
Alıntı:
Patatesler henüz ölmedi ama hala uğraşıyorum. Olayın bir çok boyutu var, hepsini bir araya getirmeye çalışıyorum ama ilk aklıma gelen sıvının jelleşmesini yarattığı etki idi. Saksıyı bolca su dökerek içindeki katı materyali ve kökleri yıkamaya çalıştım. Bu arada farkettiğim başka bir şey daha oldu. Saksı 19 litrelik pet şişeden keserek yaptığım bir denemeydi. Şeffaf olduğu için güneş ışığı ile temas eden yüzeylerde yosun oluşumu da artmış vaziyette. Saksının dibinde drenaj için 4 mm bir delik vardı. O da jelleşen sıvı ile perlit tanesinin birleşmesi ile hortumu tıkayıp drenajın durmasına sebep olmuş ve jelleşen sıvı inanılmaz bir kötü koku oluşturmuş. Sonra saksıyı yıkarken drene ettiğim sıvıyı klozete döktüğümde iki gün banyoya giremedik neredeyse. O kadar yıkamaya rağmen hala saksıda bir miktar koku var. Fide patates fidesi olmasa saksıyı komple boşaltıp kökleri yıkayıp tekrar dolduracağım ama patateste karşıma nasıl bir tablo çıkacak bilemediğim için hala üzten bolca su dökerek yıkamaya çalışıyorum. Umarım kurtulur. Sadece çilek' ten yaptığım enzim şişesini dayanamayıp sonlandırdım ve hergün bir fincan olmak kaydıyla bir hafta on gün içtim. Fazla içsem kafa yaparmıydı bilmiyorum ama likör gibi olmuştu. Bu arada rakı zahmetli olduğu için ona başlamadım ama hazır üzüm sularından 3 şişe şarap yaptım. Bir şişesini abartmamak için kontrollü olarak tükettim. Kobay olarak kendimi kullanıyorum. Ben ölmezsem sizde yapıp içebilesiniz diye. |
Enzim fermantasyonu 30 derece civarında olurken atık suların açık havadaki sıcaklık düzeyinde etkinliği devam ediyor mu?
|
Bugün, çöp enzimini bitirdim. Süzgeçten geçirerek 1/500 oranında bir miktarını suyla karıştırarak bahçedeki bitkilere verdim. Şunu söyleyebilirim, dükkanın deposunda açınca çok güzel bir meyva buketi kokusu dükkana yayıldı..Hafif alkollu.. Aslında içinde pırasa,lahana,muz kabuğu,armut,elma kabukları vardı..Süzülen enzimi yarın Edremite göndereceğim.İçilecek enzimi de 15 gün sonra sonlandıracağım. Fakat çöp enzimi bu kadar güzel oluyorsa? Likör niyetine rahat rahat tüketilebilir..
|
Alıntı:
|
Yakında, İmbikleri hazırlarız :)
|
Sn Sındırgılı ilginize teşekkürederim.Dörtgözle emaneti bekliyorum.Öyle imrendirdinizki; içimden ''acaba bir yudumcuk içsem ne olur ''diye geçirmekteyim.Bende bu akşam eve gelir gelmez tatlı bir telaş ve heyecanla ikinci sebze enzimini yaptım.İçine roka-tere-ısırgan-turp yaprakları ve 100 gr kadar portakal kabuğu koydum.300 gr pekmez ve 10 gr ekmek mayası ekledim.2 saat geçti geçmedi gaz çıkışları süper...
|
İlk enzim denemesine 13 Ocak günü başlamıştım. En kısa zamanda Sayın Sarıcan'ın yaptığı gaz çıkışını düzenleyen sistemlerden berini yapacağım dediğim halde tembellik edip hala yapmadım.
Enzim işlemini evin içinde yapma izni alamadığımdan (emekli olduktan sonra bu hallere düştüm), bahçede içinde artezyen motorunun bulunduğu, odun ve bahçe malzemelerini koyduğumuz bir oda büyüklüğündeki yerde bu işlemi yapmağa çalışıyorum. Bir ay müddetle 8 litrelik pet şişesinin kapağını hafifçe gevşetmem gaz çıkışını sağlamağa yetiyordu. 15 gün kadar önce gaz çıkışının azlığından süphelenerek şişenin içine 6-7 adet kahverengi şeker ile yarım su bardağı, kendi yapmış olduğumuz, turşunun suyundan koydum. 10 gün müddetle değişen bir şey olmadı. Havaların ısınmış olmasının etkisiyle mi nedir, 10. günün sabahında şişenin patlayacakmışçasına şiştiğini, tabanının yuvarlaklaştığını, hatta kapağının bile bombe yaparak yukarıya doğru kabardığını gördüm. Kapağı hafifçe gevşettiğimde adeta şampanya köpüğüne benzer köpük oluşuyor ve yukarıya doğru yükseliyordu. Enzimi taşırmadan gazını boşaltmam bir saatten fazla zamanımı aldı. Bütün gün boyunca ve gece yatıncaya kadar 1-2 saat ara ile gaz çıkışını sağladım. Her seferinde de şişe patlayacakmış gibi geriliyor ve hemen oluşan beyaz köpükler şişenin ağzına doğru yükseliyordu. Bu durum üç gün devam etti. Şimdi duruldu ve normale döndü. Gün be gün gaz çıkışı azalıyor. Şişenin kapağını gevşettiğimde mis gibi bir koku etrafa yayılıyor. Limon çiçeğinin kokusuna benziyor. Rengi de güzel mi güzel. Açık kayısı suyuna benziyor. Hemen sulandırıp içesim geliyor, ama içindekilerin pazar yerinden topladığım meyve ve sebze atıkları olduğunu bildiğim için kendimi frenliyorum. İlk fırsatta taze ve temiz meyvelerden içecek enzimi yapmam gerekiyor. |
Sn. ssengoren,
Deneyler iyi gidiyor galiba ama biraz güldürdünüz beni. Ben enzim yaparken ekmek mayası kullanmamıştım. Çünki okuduğum tariflerde yoktu. Daha sonra şarap konusu ile karışınca işin içine ekmek mayası da girdi ve şarap yapımını da anlatırken yazmıştım. Ama neden olmasın roka-tere-ısırgan-turp şarabı niyetine içebilirsiniz ya da suladığınız bitkiler kafayı bulur biraz. Şaka bir tarafa iyi bir deneme olmuş, belki de maya da katmak lazım enzime. Deney sonuçlarını merakla bekliyorum. Yaz tatili için Altınoluk' a geçerken bakarsın uğrarız yanınıza. |
Bence de enzime maya katarak deneme yapılması iyi olur. Bu denemelerin sonucunda bitkiler için, en iyi sıvı gübreye yakın bir gübre elde edeceğimize ben inanıyorum. (içilebilir enzimle ilgili denemeleri Sarıcan başarıyla yapıyor zaten)
Melas, laktik asit, ekmek mayası, bira mayası, mikoriza mantarı (ormanda bulunabilir, adamlar 1 gr için acaip fiyat istiyorlar), pirinç suyu, buğday kepeği, kefir vb. bütün yararlı bakteri içeren katkılar enzime katılabilir. Ayrıca sadece deniz yosunlarından (tuzu iyice yıkanmış) oluşan bir enzim yapılabilir alın size yeşil algli sıvı gübre. |
Bu mayalandırıcıların hepsi bir işlemde kullanılmaz herhalde.
|
Alıntı:
|
Ben sadece pekmez ve yoğurt suyu kullanıyorum. Bazan yoğurt suyu olmayınca yoğurt koyuyorum. benim enzimlerin gaz çıkışı durdu. Üçünü süzdüm, bir tanesi duruyor.
|
Alıntı:
Süzdüğünüz enzimleri bitkilerde kullandınız mı hiç? |
Orantısız olarak suyla karıştırıp meyve fidanları toprağına döktüm, ama henüz yapraklanma olmadığından etkisini göremedim. Parfüm çiçeği saksısına da dökmüştüm ona biraz ağır gelmiş olmalı.
|
Bence en azından 1/100 oranında su ile karıştırmak gerekiyor. Çünkü emzimlerin asit seviyesi oldukça yüksek. Hele yoğurt suyunu fazla eklediyseniz, asit seviyesi daha da yüksek olur. Bu yüzden dikkat etmek gerekir. Ben bir şişe kapağını (1,5 litrelik su şişesi kapağı) 1 litre su ile karıştırıp veriyorum.
|
Sebze meyve artıkları yerine sadece çimlendirilmiş buğday kullansak farklı bir netice elde edermiyiz acaba?
|
Alıntı:
|
Ben bugün kivi ile yaptığım enzimi sonlandırdım. Önce ben içtim..Ne olur, ne olmaz diye :)
Tadı güzel gelince eşime verdim..O da beğendi..Artık sırada kaliteli üzümden şarap yapmak var..Sevgili Sarıcan, teşekkürler..Çöp enzimden çıkan enzimin bir kısmını 1/500 oranında sulandırıp,bahçede kapıcının hışmından kurtulan kadife çiçeklerine verdim.Onlar bana, sebze bahçelerinde lazım..Şu ana kadar bir olumsuzluk gözlemedim. Fakat diğer bitkilerime vermeyi göze alamadım..Posayıda, toprakla karıştırıp çürümesini bekleyeceğim.. |
Sn. Sındırgılı,
Afiyet olsun. Gerçekten ilginç ve güzel bir deney oldu benim içinde. Ama sağlık açısından bir yararı var mıdır? Onu da herbalistlere sormak lazım. Ben de çilekten yaptığım enzimi severek içtim. İlk yaptığım şarabı da içtim. Yalnız bu son yaptığım şarap biraz bulanık gibi, henüz durulmadı. İlk yaptığım Rose şaraptan biraz daha koyu renkli ama çok berrak ve güzel bir şarap olmuştu. Bu biraz daha koyu ve kıvamlı. Sanki fermentasyon erken sonuçlanmış gibi. Tadı fena değil ama berrak değil. Kuru mayayı ilk sefere oranla biraz daha az koymuştum belki ondan olabilir. Yeni bir deneyde maya miktarını biraz daha artıracağım. Bu işi deney yaparak öğreneceğiz. Çöp enzim, topraklı saksılarda olumlu sonuç verdi. Kompost posası ile karıştırdığım saksıda bulunan redrobin domatesler çoştu. Diğer saksılardakine fark atarak ilk çiçeği o saksıdakiler açtı ve çok sayıda çiçeği var. |
Enzim içilirken belli oran da suya katılacak mı, yoksa sek içilebilir mi?
|
Ben, sek :) içtim...hafif alkollü ve güzeldi..
|
Bitkilere ağır (etken) olunca belki bize de dokunur diye düşündüm. Ben sadece tadına baktım.
|
Okuduğum siteyi şimdi tam hatırlayamıyorum ama zaten enzim öyle bardak bardak içilesi bir şey değil. İlaç niyetine yarım çay bardağı içseniz yeter.
http://kampungboycitygal.com/2008/06...fruits-enzyme/ Nerede okuduğumu araştırırken burada iki yemek kaşığı kadar içilmesi gerektiğini hatırladım. Fazla içmeye vücudu test ederek geçmek lazım ama sulandırmaya gerek yok. Bende çilek enzimini her sabah bir kahve fincanı kadar içerek bitirdim. |
Böyle bir yer de var. Fakat net bir şey öğrenemedim.
http://www.hammaddeler.com/index.php...238&Itemid=362 Enzim fermantasyonu durunca kapalı olarak ne kadar saklanabiliyor (bekleyebilir) acaba? |
Sn.Ssengoren, gönderdiğim enzimleri uygulama imkanı bulduysanız,sonuçları paylaşırsanız seviniriz..
|
Sn Sındırgılı
Mesleğimden ötürü ''mart ayı dert ayı'' mazeretine sığınıp sizden özür diliyorum.Emanetinizi aldım.İlginize çok teşekkürediyorum.13 Mart 2010 cumartesi günü fabrika bahçesinde 4 adet temiz 5 lt su pet şişesine zeytin karasularını koyduk.10-20-30-40 gram olmak üzere enzimleri ekledik.Uygulamayı haftadabir aynı oranlarda enzim katmak sureti ile 3-4 kez tekrarlayacağız.Koku ve görsel değişimleri takip edeceğiz.Bende sizler gibi merakla bekliyorum. |
Bu akşam, enzimden tekrar 1 likör kadehi içmek istedim.Fermentesi bitmiş gözüküyordu.Fakat, daha ekşi ve alkolü biraz daha keskin geldi..3 ayın dolmasına günler kaldı,ama durdukça içimi kötü hal alıyor..Ya biraz sulandırmak,ya da likör kadehinden daha küçük bir bardakta şifa niyetine içmeli..Öyle olursada bu şişe bitmez?? Ne yapmalı Sn.Sarıcan? Yine bitkileremi vereceğiz ?? 1 kg kivi 'den yapmıştım.. :)
|
Ya, ne desem bilmiyorum ki. Çilek enzimini biraz erken sonlandırmıştım onu günde bir kahve fincanı kadar içerek bitirmiştim. Şimdi diğer büyük damacananın bitmesini bekliyorum ama inan ben de senin gibi tereddüt içindeyim. Biraz önce evde üzüm suyundan yaptığım şaraptan bir fincan kadar içtim. Psikolojik midir? yoksa gerçekten çarpıyor mu bilemiyorum? Fincan biter bitmez içimde bir ısının yayıldığını hissediyorum. Bu yüzden fazla içmeye de korkuyorum. Marketten aldığım şarabı veya rakıyı içerken bu kadar tedirgin olmadım. Bence temkinli gitmek lazım. Gerçi vatan sağolsun diyoruz ama yine de pisi pisine gitmeyelim öyle değil mi? Bence günde bir fincan yeter.
|
Ben narenciye kabuklarından yaptığım enzimden iki akşam birer yemek kaşığı şalgam içine koyarak içtim. Sanki vücut ısısı yükseldi gibi buna hararet mi diyorsunuz. Çok berrak gözüküyorlar.
|
3 Eklenti(ler)
Ben sizler gibi içmeye cesaret edemedim daha. Ancak bu enzimin bitkilere çok faydalı olduğunu net olarak gözlemleyebiliyorum. Eskiden çok az veya hiç çiçek açmayan limonun her yerinden çiçek fışkırıyor. Ayrıca sürekli yeni filizler veriyor.
Yaprak bitinden kurtulana kadar hemen hemen bütün yapraklarını kaybettiğim (bazılarını da ben koparmıştım) mandalina ise bir sürü yeni yaprak ve çiçek tomurcuğu vermeye başladı. Fazla söze gerek yok. Fotograflar burada. Limonun yanında gözüken menekşeleri güzel fotoğraflayamadım. Hafta sonu da onları fotoğraflarım. Eklenti 130711 Eklenti 130712 Eklenti 130714 |
1 Eklenti(ler)
Bende diyorum bu çiçeklerin sebebi ne?
|
Alıntı:
Sizinkide çok güzel çiçek açmış. Bizim enzimler boşa gitmiyor anlaşılan. Bu arada enzimle ilgili okuduklarıma göre içilebilir enzimlerde süreyi daha kısa tutmak gerekiyor. Bir ay sonrasında tüketilebilir hale geliyormuş. Bu yüzden 3 ay beklemeye gerek yok. (Gerçi bazıları da 6 aydan bile sözediyor ama bana inandırıcı gelmedi. Adam ayrıntılı bilgi vermiyor ve workshop düzenliyormuş. Bunun reklamını yapıyor.) Ayrıca bir kerede 30 ml' den fazla içilmemesi, yemeklerden önce ve su ile karıştırılmadan içilmesi gerektiği söyleniyor. (Su ile karıştırırsak etkisi azalıyormuş. Sadece mide problemi olanlar yemeklerden sonra su ile karıştırarak içebilirmiş.) İçmeninde bir kuralı varmış, ağzımıza aldıktan sonra bir süre dilimizin altında tutup yavaş yavaş içmeliymişiz. Alıntı:
|
Ooo, biz yani ben, sek likör içer gibi içtim.karaciğeri fazla zorladikki kaşıntı ve hararet yaptı.Diğer mango enziminide süre fazla uzamadan bitirmeli! Şayet içemezsem,size gönderebilirim.Neden olmasın? Dahala hafif te olsa kaşıntı devam ediyor. Biz, farkında olmadan atom yapmışız :)
|
Pirinç ıslama suyuda öyle bekliyor. Anlaşılan, yazın Büyükadada perşembe günleri pazar kurulduğunda bisiklete atlayıp tüm döküntüleri toplayıp, evde kompost yapma işlemlerine başlamak gerekecek..Sayın doğasever'in kovalarıda yetmeyecek..Özel bir yer yapmalı..Sabahları, kahvaltıda kendimin yetiştirdiğim domates ve biberi dalından kopartıp yemek bize yeterli olmayacak..Ne olacak bu halimiz!!!..Zaten Sn.Meyvelitepe aklımıza Adacıkları soktu.Onları kestirdik,şimdi yavaş yavaş adaya götürmeye devam ediyoruz.Motor kaptanları bile bıyık altından bize gülüyor..''.Eskiden böyle şeylerle uğraşmazdı..Kafayımı yedi ne?'' diye mutlaka soruyordur..Gerçekten, kışın sadece kediler, yemeksiz kalmasın diye giderdim..Şimdi bitkilerim ne yapıyor diye gidiyorum. Sonumuzu pek hayırlı görmüyorum..Aslında, sorum askıda kaldı..Pirinç suyunu ne yapmalı? Kepekle veya eski gazetelerle mix yapıp kullanma olanağı varmı?
|
Alıntı:
Pirinç suyunda fermentasyon bitti mi? |
3 ayı geçti, bitmiştir diye tahmin ediyorum..
|
Buldum!
Buldum arkadaşlar enzimin bir faydasını!
Barsak mide gazlarını gideriyor. Kendim kobay olarak kullandım ve gördüm. En çok gaz yapıcı yemek kuru fasulye onda da tam etkili. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:22. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025