agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Sarıcan 26-03-2010 11:02

BioEthanol kullanımı ve Avrupadaki geleceği hakkında

http://www.biomatnet.org/publications/1993br.pdf
http://www.best-europe.org/

Dogasever 26-03-2010 13:03

Peyniraltı Sularından biyoetanol üretimi

İlk defa burada açıklıyorum: Dereleri ve gölleri kirleten Peyniraltı Sularından Biyoetanol ve hayvan yemi üretiyorum. Bu teknolojiyi ülkemize kazandıracak kompakt cihazları üretebiliyorum. Buradan Türkiye'deki peynir üreticilerine ve Çevre Bakanlığı ve İl Çevre Müdürlükleri'ne seslenmek istiyorum: Biyolojik arıtma tesisi yaptırmayın ve bunu önermeyin. Hem paranızı boşa harcamış olursunuz hem de biyolojik arıtma tesisine sürekli masraf etmeniz gerekir. Evet, peyniraltı sularından biyoetanol üretiyorum. biyoetanolü satarak her gün 600 ABD Doları kazanabilirsiniz! (Türkiye'deki biyoetanol fiyatı: ~1 ABD Doları/litre) Örneğin günde 22 metreküp peyniraltı suyu çıkan bir peynir üretimhanesinde günde 600 litre biyoetanol üretebiliriz. (Bunu cihazı 16 saat çalıştırarak ve ek ekipman ilavesiyle 1200 litreye çıkartabilir!) İşletme maliyeti: ~0,10 ABD Doları/litre. İlk Yatırım maliyeti: 250.000 ABD Doları (Yaklaşık bir buçuk yıl içinde geri ödeniyor!). İster arabanıza koyun, ister rakınıza! Bu tesisi kurdurmak isteyen peynir üreticileri ya da yatırımcılar doğrudan benimle temasa geçebilirler. kayalci@hotmail.com

hbayraktar 26-03-2010 13:46

Tekrar Merhaba,

Bugün ilk denememe başlıyorum, akıl karışıklığım uyumama rağmen devam etmekte, değişik oranlar, metodlar arasından Sn. Sarıcan'ın ilk yazılarında geçen formülasyonu uygulamaya karar verdim: 5 litrelik bir kapaklı kaba, 3 litre su, 300 gr harnup pekmezi ve 900 gr meyve ve sebze atığı ekleyeceğim. Sn. Sarıcan nazik karşılamanız için ayrıca teşekkür ederim.

Sn. acemi caylak, önerinize uyarak eski posaları attım bugün sıktıklarımla başlayıp, hergün ayrı şişelerde üretmeyi deneyeceğim. Katı peyve sıkacağından geçtikleri için neredeyse zar kıvamındalar sanırım enzimleşme süreci daha kısa olacak.

Bu arada bir şey daha danışmak isterim, alkali beslenmeye çalıştığım için elma sirkesi'nin ph düşürücü ve alkali özelliklerini biliyorum, bende bir ph metre yok, acaba bu karışıma elma sirkesi eklersek ph düşürücü etkisi olur mu, nitekim kimyasal atıkların bir kısmından korunabilmek adına yıkama sularımıza ekliyoruz elma sirkesini. Koyulmalıysa hangi aşamada koyulmalı, tüm işlemler bitip tüketileceği zaman mı? yoksa en başta mı? yorumu olanları okumak isterim.

Sevgiler.

acemi_caylak 26-03-2010 14:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hbayraktar (Mesaj 604324)
Bu arada bir şey daha danışmak isterim, alkali beslenmeye çalıştığım için elma sirkesi'nin ph düşürücü ve alkali özelliklerini biliyorum, bende bir ph metre yok, acaba bu karışıma elma sirkesi eklersek ph düşürücü etkisi olur mu, nitekim kimyasal atıkların bir kısmından korunabilmek adına yıkama sularımıza ekliyoruz elma sirkesini. Koyulmalıysa hangi aşamada koyulmalı, tüm işlemler bitip tüketileceği zaman mı? yoksa en başta mı? yorumu olanları okumak isterim.

Sevgiler.

Sn. Hbayraktar, bir yanlış anlama olmasın, elma sirkesinin alkalik olması mümkün değildir. Evet ph seviyesini düşürür. Zaten ph seviyesini düşürdüğü için alkali değildir. Asidiktir.

Ayrıca enzimin kendisinin ph seviyesi ortamdaki laktik asitten dolayı zaten oldukça düşüktür. Benim evde yaptığım enzimlerde ph seviyesi hiç 3,5 üzerine çıkmadı. Bu yüzden dışarıdan asit eklemenize gerek yok.

hbayraktar 26-03-2010 17:06

Vücudun alkali seviyesini düzenlediği için alkali olduğunu sanırdım, teşekkürler uyardığınız için, formülasyon konusunda başka bir öneriniz var mı?
Hazırlıklarımı yaptım, şimdi mutfağa gireceğim, buralarda akvaryuma rağbet yok sanırım, o yüzden akvaryum malzemeleri satan yer yok, infüzyon setiyle devam ediyorum :)

acemi_caylak 26-03-2010 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hbayraktar (Mesaj 604412)
Vücudun alkali seviyesini düzenlediği için alkali olduğunu sanırdım, teşekkürler uyardığınız için, formülasyon konusunda başka bir öneriniz var mı?
Hazırlıklarımı yaptım, şimdi mutfağa gireceğim, buralarda akvaryuma rağbet yok sanırım, o yüzden akvaryum malzemeleri satan yer yok, infüzyon setiyle devam ediyorum :)

Sn. Bayraktar, Sarıcan'ın bu konunun ilk başlarında yazdığı formülü uygulamak en iyisi. Ayrıca akvaryum malzemesi ile uğraşmaktansa Sarıcan'ın sonradan eklediği balon metodu çok daha pratik.

nariçi 26-03-2010 20:59

Hava kontrolü için eczaneden alacağınız serum hortumu kullanışlı olacaktır. İğnesini enzim bidonu kapağına batırıp gösterge tüpünüde bidon çevresine su emdirerek bantladığınızda sorun çözülür. Fiyatıda çok ucuz olmalı ki bana ücretsiz verdiler.

hbayraktar 27-03-2010 20:20

Dün 1,5 lt lik pet şişeye harnup pekmezi ile birlikte, posa (sanırım bu fazla geldi) ve su ekledim ölçmeden, delikleri açmayı beceremediğim için balon yöntemine döndüm, bugün kalktığımda merakla başına gittim fakat balonda bir şişme görünmüyordu.

Bunun üzerine bugün ölçmeye çalışarak yine 1,5 lt lik pet şişeye = 300 gr posa + 100 gr e.şeker + 1 lt su ile 2 şişe hazırlayarak şişe ağızlarına balon taktım. Şişeleri çalkalıyorum ara sıra, ev ortam sıcaklığı ort.22 C, henüz bir gelişme yok.

Sebze ve meyveler neredeyse püre kıvamında olduğu için fermantasyon anında bitmiş olabilir mi? :) şaka bir yana merakla bekliyorum.

acemi_caylak 27-03-2010 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hbayraktar (Mesaj 605035)
Sebze ve meyveler neredeyse püre kıvamında olduğu için fermantasyon anında bitmiş olabilir mi? :) şaka bir yana merakla bekliyorum.

Sn. hbayraktar, bu mümkün degil. Mikroorganizmaların oluşması ve gelişmesi biraz zaman alıyor. Bu başlıkta bir kaç gün önce verdiğimiz enzim grafiğini inceleyeniz. Şu anda Lag Faz amasındasınız. Log faz aşamasında gaz çıkışı başlayacaktır.
Mikroorganizmalarınızın gelişmesini bekleyiniz:)

Sarıcan 27-03-2010 23:15

Başlamış olması gerekirdi. Meyvelerin püre şeklinde olmasının faydası bile var. Esmer şeker mi kullandınız. Çalkaladığınız zaman şeker hemen tepkime veriyor olması lazım. Ben çilek enzimini yaptığımda balon kısa sürede şişmişti. Acaba balon üzerindeki delikleri büyük mü deldiniz veya pet şişenin ağzına sıkı sıkıya geçmedi mi?

hbayraktar 28-03-2010 12:35

Bu sabah durum:
26.03 şişesi: Balon şişmiş ve dışarı sıvı akıtmıştı, şişedeki posa ve sıvının bir miktarını başka bir yere aktararak üzerine esmer şeker ilavesi yapıp tekrar balonla kapattım, fakat bu sefer balonu 3 yerden iğneyle deldim, 1 saat sonra tekrar şişmeye başladı (demek ki şişeleri ağzına kadar doldurmamak gerekiyor)

27.03 şişeleri: Aynı anda hazırlandıkları halde farklı şişme oranları var, hassas tartım olmadığı için oranları göz kararı yapmıştım belki bu nedenle, belkide birine kesme şekerleri suda eriterek, diğerine ise bütün halinde koyduğumdan.

Sn. Sarıcan, gaz oluşumunu somut olarak görmek için balonları delmemiştim, 1,5 lt pet şişe ağzına standart balonlardan geçirdim, sıkı olduğunu tahmin ediyorum, fakat 26.03 şişesinin sıvıyı balondan dışarı akıtmış olması (balon kısmi doluydu) onu da düşündürdü.

2 si Cuma gününe kadar hergün 1 veya 2 şişe yapmayı düşünüyorum, denenmesini istediğiniz fikirler varsa seve seve uygulamaya çalışırım.

acemi_caylak 28-03-2010 16:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hbayraktar (Mesaj 605283)
Bu sabah durum:
26.03 şişesi: Balon şişmiş ve dışarı sıvı akıtmıştı, şişedeki posa ve sıvının bir miktarını başka bir yere aktararak üzerine esmer şeker ilavesi yapıp tekrar balonla kapattım, fakat bu sefer balonu 3 yerden iğneyle deldim, 1 saat sonra tekrar şişmeye başladı (demek ki şişeleri ağzına kadar doldurmamak gerekiyor)

27.03 şişeleri: Aynı anda hazırlandıkları halde farklı şişme oranları var, hassas tartım olmadığı için oranları göz kararı yapmıştım belki bu nedenle, belkide birine kesme şekerleri suda eriterek, diğerine ise bütün halinde koyduğumdan.

Sn. Sarıcan, gaz oluşumunu somut olarak görmek için balonları delmemiştim, 1,5 lt pet şişe ağzına standart balonlardan geçirdim, sıkı olduğunu tahmin ediyorum, fakat 26.03 şişesinin sıvıyı balondan dışarı akıtmış olması (balon kısmi doluydu) onu da düşündürdü.

2 si Cuma gününe kadar hergün 1 veya 2 şişe yapmayı düşünüyorum, denenmesini istediğiniz fikirler varsa seve seve uygulamaya çalışırım.

Sn. Hbayraktar,
Enzim olayına gerçekten sıkı başladınız. Sizin gibi ilgili kişiler oldukça biz enzimden sonra, evde şarap (Sn. sarıcan şarabını içiyor bile), rakı, etanol vb. yeni şeyleri rahatlıkla deneyebiliriz.
Balondaki sıvı taşması gaz basıcının çok yüksek olmasından dolayı olabilir. Ayrıca sizin kendi kendinize keşfettiğiniz gibi şişede mutlaka bir miktar boş yer olmalı. Çünkü gaz basıncı küçümsüenecek bir olay değil. Cam şişeler daha sağlıklı olmasına rağmen cam şişelerde yapılmamasının nedeni şişeler patlayabileceği için. Çünkü cam plastik kadar esnek değil.
Aynı anda yapılan şişelerde süreç bazen birinde daha erken veya daha geç başlayabiliyor. Ayrıca gaz çıkışının başlangıcını etkileyen etmenlerden biriside meyvelerin cinsi. Şekerli meyveler daha erken başlıyor. Şeker oranı düştükçe gaz çıkış süreci uzuyor. Benim yonca yaprakları ile yaptığım iki şişeden birisinde 2. gün, diğerinde 4. gün ciddi anlamda gaz çıkışı başlamıştı.
Kolay gelsin.

acemi_caylak 04-04-2010 21:44

2 Eklenti(ler)
Biyoetanol falan derken burayı unutmuşuz. Benim daha önce tomurcuklanmış halini eklediğim limon çiçeğe döndü. Balkona çıktığımda bir hahar havası ve iliklerime işleyen bir limon çiçeği kokusu karşılıyor beni.
Limonun verdiği mesaj şu. Bitkilerinize ve ağaçlarınıza kesinlikle kimyasal gübre kullanmayınız. Kendi sıvı gübrenizi kendiniz yapınız. Eğer kendi gübremi yapma olanağım yok, kim uğraşacak enzimle diyorsanız, buyrun aşağıdaki linke.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3903

Eklenti 133924

Eklenti 133925

egetropical 04-04-2010 22:44

Enzim tankını dayanamadım 10 gün önce açarak fidelerim, köpeğim ve kendimde denemeye başladım. fidelere haftada bir yapraktan veriyorum. köpeğimin içme suyuna ve ilaç makinası ile tüm tüylerini ıslatacak kadar sıkıyorum. kendim bir kaç kez yarım fincan içtim. içimi fena değil.

pepinolarda yaprak biti başlamıştı 4 gün arayla enzim ile ilaç uygulaması yaptım. enzim uygulamasında bir hafta önce neemzal uygulaması yapmıştım onunda etkisi olacak şu an hiç zararlı yok. yeni yaprak çıkarmaya başladılar.

Sarıcan 04-04-2010 22:53

1 Eklenti(ler)
Bir taraftan yeni sürgün, her sürgünde bir top çiçek. Eğer bütün bunları enzim yapıyorsa hiç bir gübreye ihtiyaç kalmayacak.

Halil Önen 04-04-2010 23:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 610331)

Sn.acemi,
lideri kesmişsiniz. Belki bilerek yaptınız, fazla büyümesin diye. Ama bu sert budama fidanı durdurmuş. Artık yanlara daha çok büyüyecek.

İyi çiçek tutmuş iyi meyve bağlayacak gibi duruyor. Geçen yıl nasıldı? (Şimdi bide göze geliyo mu?, tüüü tüüü nazar deymez inşallah)

Saygılar

acemi_caylak 05-04-2010 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 610442)
Sn.acemi,
lideri kesmişsiniz. Belki bilerek yaptınız, fazla büyümesin diye. Ama bu sert budama fidanı durdurmuş. Artık yanlara daha çok büyüyecek.

İyi çiçek tutmuş iyi meyve bağlayacak gibi duruyor. Geçen yıl nasıldı? (Şimdi bide göze geliyo mu?, tüüü tüüü nazar deymez inşallah)

Saygılar

Halil Bey,

Evet lideri kestim. Hatta ileride, yan dallar fazla büyürse onlarıda almak gerekecek. Aslında dışarıda yetiştirmek gerekir ama Ne yazkki İstanbul iklimi buna uygun değil. İçeri alıncada ağaç büyüdükçe yer kalmıyor. Sürekli budayacağız galiba. Veya bu gidişle bonsaici olacağız:)

Enzim etkisine gelince limon ne geçen yıl, nede önceki yıl bu kadar çiçek vermemişti. Enzimin biraz etkisi olmuştur diye düşünüyorum.

Enzimle ilgili bu yıl net sonuçlar alabiliriz. Ben şimdiden 6 şişeye çıkardım ve zeytinlerde deneyeceğim bu yıl. Sulama suyuna karıştırarak vereceğim. Zeytinlerde kayıt altına alarak deneme yaparız. Önce geçen yılki meyveli hallerini eklerim. Sonra bu yılkini beraber görürüz.
Ayrıca Ensar Bey ile 6. yıl toplantısında konuştuk, kendisi işyerinin bahçesinde deneme yapacak. Hatta Ensar Bey'in bizim gibi şişe ile uğraşmak yerine tank içerisinde üretme gibi yaratıcı çalışmaları var.

himmetvermez 05-04-2010 09:12

Herkese iyi günler.Enzim olayını bende uygulamaya çalıştım.Mutfak atıkları(yeşilsoğan,portakal kabuğu,patates kabuğu vs.) .ekşi yoğurt.hamur mayası ve 3 lt.suyu 5 lt.lik pet şişede karıştırdım.Mutfak dolabının alt kısmında 10-15 gün süreyle her gün karıştırdım.Her gün gaz çıkışı oldu.Bazen az bazen çok.Daha sonra aldığım EMA dan 15-20 ml. katarak bir hafta daha gaz çıkışını gözlemledim.Son günlerde gaz çıkışı azaldı ve mutfak atıkları eriyerek suyun dibine battı.Buradan enzimin tamamlandığı sonucunu çıkardım ve süzdüm.Katı kısmını saksı toprağının içine karıştırdım.Kokusu ekşili turşulu soğanlı durumdaydı.
Şimdi sizlerden öğrenmek istediğim:enzimim uygun oldu mu? Bunu kullanırken 1/100 -1/200 su ile karıştırmalımıyım? Kullandığım EMA yeterli mi? Bu enzimi ne kadar zaman saklaya bilirim? Hemen kullanmam gerekiyormu? Tavuk gübresi ve mutfak atıklarından EMA da kullanarak gübre yapmak istiyorum.200 lt lik bidonda 1/2 kova mutfak atığı, 1 kova tavuk gübresi , 15-20 kova kuyu suyuna 1 lt.EMA uygulasam yeterli mi? 15 dekar ceviz bahçesi (aralık 2009 dikimi ) kurdum.Bu gübreyi orada kullanacağım.
Herkese kolay gelsin.

acemi_caylak 05-04-2010 11:39

Sn. Hizmetvermez,

Gaz çıkışı durduysa yeterlidir diye düşünüyorum. Yalnız bir uyarıda bulunmak istiyorum. Hazır alınan ekmek mayası bu işler için uygun değil. Kendi mayanızı kendiniz yapınız. Bununla ilgili bu konunun 396 nolu mesajında Dogasever kısaca anlattı. Ayrıca aşağıdaki linkte ayrıntılı tarifi var.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...37&postcount=8

Topraktan uygulamalarda 1/500 ve 1/1000 oranında su ile karıştırılması daha iyi olacaktır, çünkü önerilen dozlar bu şekilde.

Ben EMA ile hiç denemedim. EMA yı seyrelterek direk bitkilere uyguluyorum.

Ancak EMA zaten aktif edilmiş bir ürün. Enzim yaparken EM1 kullanmak gerekir. Yinede en net ve kesin cevabı Dogasever verecektir. Çünkü ürünün sahibi o.
Bu linkte sorunuzu sorabilirsiniz.

ttp://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3903

Gübre ile deneme yapma fikri bence ilginç. Siz başlayın sonucu beraber değerlendiririz. Ben olsaydım, gübre ve mutfak atığını aynı oranda kullanırdım. Ayrıca Pekmez ve EM1'i aynı oranda karıştırırdım. EM1 oranı konusunda Sn. Dogasever yardımcı olacaktır.

Kiraz 05-04-2010 18:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 603021)
Bence döküp çevreyi kirletmektense, içine ilk başta eklediğiniz oranda pekmez, birazda yoğurt suyu ekleyip ağzını hava almayacak şekilde kapatın gaz çıkışı yeniden başlayacaktır.

Tarif edildiği gibi yaptım. Şişeyi sıkıca kapayıp arada kontrol ettim, gaz çıkışı olmadı. Artık bakmaya korkar olmuştum ki bugün kontrol ettiğimde, yine gaz çıkışı olmadı, üstte beyaz bir küf tabakası var, kokusu eskisinden daha güzel. Dökmeye yine kıyamıyorum, az bir miktarını bir bitkide (Ağaç değil de mevsimlik fidede) denesem mi?

Sarıcan 05-04-2010 20:49

Sn. Kiraz,

Eğer küfler yeşil veya siyah değilse ve sıvıda kötü kokmuyorsa kullanabilirsiniz. Kokladığınızda şarap veya likör kokusu gibi alkollü bir koku olması lazım. Eğer kokuşmuş çöp kokusu gibi değilse bu kokuyu ayırt edebilirsiniz zaten. Eldivenden içeri oksijen almış herhalde. Yeni yapacağınızda ağzını balonla kapatacağınız bir şişede yaparsanız rahat edersiniz. Atıkları parçalayarak doldurmak kolaylığın yanında enzim oluşumu sırasında faydalıda oluyor. Bu yaptığınızı bitkiye verirken enaz 1:100 oranında sulandırarak vermeye dikkat edin. Yani 5 lilterik (5000 cc) suya en fazla 50 cc enzim (Takriben 1 Yemek kaşığı 10 cc) koyacak şekilde bir şırınga veya ölçekli bir kapla koyarsanız iyi olur.

acemi_caylak 05-04-2010 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 610913)
Tarif edildiği gibi yaptım. Şişeyi sıkıca kapayıp arada kontrol ettim, gaz çıkışı olmadı. Artık bakmaya korkar olmuştum ki bugün kontrol ettiğimde, yine gaz çıkışı olmadı, üstte beyaz bir küf tabakası var, kokusu eskisinden daha güzel. Dökmeye yine kıyamıyorum, az bir miktarını bir bitkide (Ağaç değil de mevsimlik fidede) denesem mi?

Kiraz Hanım, küf dediğiniz hani şu sirke veya turşu üzerinde oluşan küflerden mi? Eğer onlardansa zararlı değildir. Bunlar çiçek mayaları dediğimiz mayalardır. Turşu veya sirke gibi içeceklerin yüzeyinde, yer yer beyaz adacıklar yaparak çoğalırlar. Bunlar sirke asitini su ve karbondioksite ayıran organizmalardır. Bu yüzden böyle bir sirkeden hayır gelmez. Sirke özelliği kaybolur. Ancak enzimde etkisi nasıl olur tam olarak bilmiyorum. Bence fazla çoğalmadan sizi bu enzimi bir güzelce süzün ve yeterince seyrelterek (1/500 oranında) bitkilere verin. Ne olduğunu birlikte görmüş oluruz.

Kiraz 05-04-2010 21:27

Teşekkürler Sn. Acemi Çaylak, Sn. Sarıcan. Tarif ettiğiniz gibi beyaz adacıklar. En kısa zamanda bitkide deneyip sonucu paylaşacağım.

Sn. Sarıcan, kokusu güzel, küf de bayaz. Eldivenden hava almış, sanırım çıkan gazlar da eldivenin kolay delinmesine neden olmuş. Kapağın üzerine geçirdiğim eldiven gayet sağlam ama kapak yokken üç eldiven delinmişti.

sındırgılı 05-04-2010 21:55

Keşke, toplantıdan önce konuşsaydık 1/2 litre kivi enziminden size verirdim.Sonuçları iki koldan görmüş olurduk..Ben biraz abartmışım..5 litreye yakın enzim oldu..

nariçi 05-04-2010 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 611067)
Teşekkürler Sn. Acemi Çaylak, Sn. Sarıcan. Tarif ettiğiniz gibi beyaz adacıklar. En kısa zamanda bitkide deneyip sonucu paylaşacağım.

Sn. Sarıcan, kokusu güzel, küf de bayaz. Eldivenden hava almış, sanırım çıkan gazlar da eldivenin kolay delinmesine neden olmuş. Kapağın üzerine geçirdiğim eldiven gayet sağlam ama kapak yokken üç eldiven delinmişti.

Enzim fermantasyon sürecinde serum hurtum setini kullanın. İğnesini kapağa batırın. Enjektör hazinesine de (damlama sifonu) su çekin enzim bidonu yüzeyine bandla tutturun.

Ben hergün su bardağında 2cm miktarı yemeklerden sonra içiyorum.

acemi_caylak 09-04-2010 08:53

6. Yıl Toplantısına gittiğimiz gün evde kaloriferi açık bırakmışım. O gün havada çok sıcaktı. Akşamda eve biraz geç döndüm.

Suyu sıkılmış nar posasından oluşan enzimde normalde gaz çıkışı yaklaşık 20 gün önce durmuştu. Ancak o gün şişede patlayacak kadar gaz sıkışması vardı. Şişenin gazını alırken biraz taşma bile oldu tıpkı soda gibi.

Ne oluyor diye araştırırken, farkettimki bunun tek nedeni sıcaklık yükselmesi sonucu mayaların hızlı bir şekilde üremeye başlaması.

Mayalar en güzel 35-45 °C arasında ürüyorlar. Bizim enzimlerde gerçek anlamda maya oluşumu aslında yeni başlamıştı. Çünkü biz enzim olayına Aralık ve Ocak aylarında başladık ve evlerdeki sıcaklık seviyesi genelde 25 °C yi asmayan seviyeler. Bu yüzden mayalar üremedi. Bununla ilgili birde anekdot. Amarikaya ilk gidenler mayaları bozulmasın diye gece yatarken mayalarını kendi yataklarına alırlarmış.

Benim enzimin yüzeyi tıpkı ekşi hamurdaki gibi kabarcıklı ve vıcık vıcıktı.
Galiba bu işi başarıyoruz. Görüntüsü biraz çirkin olsada tadı ve kokusu çok hoştu. Şimdi dört gözle havaların ısınmasını bekliyorum.

Kiraz 09-04-2010 09:55

Sn. Sındırgılı ben de çok yapmışım. Bütün bahçedeki bitkilere dağıtırsam bile zor bitecek, bir bitkide denemeden de diğerlerini riske atmak istemiyorum. Denediğim bitki şimdilik sağlam.

Kapağı kapalı, süzülmüş olarak bahçeye koydum. Şimdilik hava serin (12 dereceyi geçmiyor) kaç gün dayanır?

Sn. Nariçi, eldiven pratik gelmişti ama bundan sonra balon ya da hortumu deneyeceğim.

Sn. Acemi Çaylak, mesajınız üzerine bir kısım sıvıyı içeri alıp, biraz maya ilavesi ile sıcak ortamda bekleteceğim; daha önce beklettiğim ortamın ısısı, ev ısısından biraz daha düşüktü ve seramik zemine koymuştum.

acemi_caylak 09-04-2010 11:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 613734)
Kapağı kapalı, süzülmüş olarak bahçeye koydum. Şimdilik hava serin (12 dereceyi geçmiyor) kaç gün dayanır?

Kiraz Hanım, bence güneş almadığı ve ağzı kapalı olduğu sürece 2-3 ay dayanır diye düşünüyorum. Sarıcan'ın ilk alıntı yaptığı linklerde adamlar raflara dizip saklıyorlardı.

sındırgılı 09-04-2010 19:42

Daha Büyükadadaki sebze adacıklarını bitiremedim.Malum, hem iş, hem bahçe işleri birarada yürümüyor.Yarın, Atelyeye gidip geldikten sonra Hanımdan izin alabilirsem :) Adadaki işleri bitirmeye çalışacağım.Tabii bu arada enzimde gidecek.Toprak hazırlığı esnasında 1/500 oranında sulandırıp boş adacıkları sulayacağım.Evde, tatbik ettiğim kumkuat bariz bir şekilde gelişti.Fakat, iz elementlerde verdiğim için sağlıklı bir şey söyleyemiyorum..Bence faydası oldu diyebilirim..Sebze adalarındaki denemelerde daha iyi neticeler alabiliriz..Fakat onlardada yok yok..İz elementler,kemik tozu,yanmış keçi gübresi,leonardit... Beni bile toprağa soksalar, herhalde 20 yaş gençleşirim..:) Zaten bu kadar ilgiden sonra 3-5 domates ve biber alırsam,ben bu işi ebediyen bırakıyorum..

acemi_caylak 09-04-2010 20:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 614164)
Daha Büyükadadaki sebze adacıklarını bitiremedim.Malum, hem iş, hem bahçe işleri birarada yürümüyor.Yarın, Atelyeye gidip geldikten sonra Hanımdan izin alabilirsem :) Adadaki işleri bitirmeye çalışacağım.Tabii bu arada enzimde gidecek.Toprak hazırlığı esnasında 1/500 oranında sulandırıp boş adacıkları sulayacağım.Evde, tatbik ettiğim kumkuat bariz bir şekilde gelişti.Fakat, iz elementlerde verdiğim için sağlıklı bir şey söyleyemiyorum..Bence faydası oldu diyebilirim..Sebze adalarındaki denemelerde daha iyi neticeler alabiliriz..Fakat onlardada yok yok..İz elementler,kemik tozu,yanmış keçi gübresi,leonardit... Beni bile toprağa soksalar, herhalde 20 yaş gençleşirim..:) Zaten bu kadar ilgiden sonra 3-5 domates ve biber alırsam,ben bu işi ebediyen bırakıyorum..

Sevgili Sındırgılı,

Gerçekten sende Meyvelitepe gibi bitki ne istiyorsa karıştırmışsın. Bence 3-5 değil çuvalla götüreceksin domates ve biberi. Hanımda o zaman daha fazla izin verir:)
Bu arada henüz bir şey ekmediysen, adacıklara 1/100 oranında bile verebilirsin.
Ayrıca madem bu kadar karıştırdın ve ciddiye alıyorsun işi, Mikrobiyoloji konusunda değindiğim gibi mavi-yeşil alg içeren yosunlardan da kullan derim.
Toprağının bereketi bol olsun.

Sevgiler.

sındırgılı 09-04-2010 21:16

3 Eklenti(ler)
enzim kullandığım aynı sefalar (daha 10 ve 15 günlük),kumkuat,çelikten yetiştirdiğim güvey feneri ve kasasını parayla aldığım kadifeler. Hepsinde enzimimi uyguladım.Hiç bir sorunla karşılaşmadım.Hatta tohumdan çıkan acı biber,cherry domates ve jalepano fidelerinde yarın .1/600 oranında uygulama yapmak istiyorum.Sonuçları paylaşırım.

hbayraktar 20-04-2010 13:37

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Uzun bir seyehat sonrası eve döndüm ve ilk iş enzim şişelerini kontrol ettim, çalkalama görevini ben yokken evdekilere yüklemiştim, ilk yapılanlar soldan sağa doğru daha yeni yapılanlar.

İlk iki şişede gaz çıkışı durmuş, bu akşam açıp durumlarını kontrol edeceğim. Resim web-cam ile çekildiği için belli olmuyor sanırım ama benim sebze-meyve püreleri neredeyse su ile bütünleşmiş, bakalım onları ince tülbentle süzebilecek miyim?

Sıvı alta inip gaz çıkışı nedeniyle olsa gerek tüm posalar yukarı çıkıp taşıyordu bu nedenle bu şişeleri devamlı alt üst etmek gerekti, bunun sonucunda balonların şişeyle birleşen yerleri epeyce erimiş ve aşınmış, umarım buradan hava aldığı için durmamıştır ilk iki şişedeki gaz çıkışı, akşam anlaşılacak.

acemi_caylak 20-04-2010 15:00

Sn. Hbayraktar, bence şişeler iyi durumdaymış gibi gözüküyor. Balonlar söndüğüne göre işlem bitmiş gibi duruyor. Sanırım sıcak giden havalarında etkisiyle kısa zamanda gaz çıkışı tamamlanmış.
Rahatsız edici bir kokusu yoksa problem yok demektir.

hbayraktar 25-04-2010 14:33

Sn. Acemi Çaylak her ne kadar bizim evin içişleri bakanı çöp kokuyor dese de, ben kokuyu turşu kokusuna benzettim, kuzguna yavrusu anka görünür misali olmasın da:)

Benim püreler tabii ki suyla epey kaynaşmış o nedenle 4 kat tülbentle 2 kez süzmeme ve artık tülbentte bir şey kalmamasına rağmen kalan sıvının rengi berrak değil, bu yüzden bir kaba alıp çökeltilerin dibe oturmasını bekledim bir kaç gündür, bu zaman zarfında üzerinde köpükler oluştu. Bu arada kavanozda ki enzim ilk 2 şişenin süzülmüş hali, açıkçası ben bu kadar çok enzim çıkacağını düşünmemiştim.

Sıvıyı fidelerde test etmeyi planlıyordum, ama hayatımda ilk defa sebzeyi tohumdan fide yaptığım için onlara kıyamadım ipek çiçeği tohumlarımı aynı şartları sağlamaya çalışarak 2 ayrı yere diktim, birinin can suyunu enzimden aldığım 1 çay kaşığına 300 cc su ekleyerek diğerini ise normal suyla yaptım, sulamalarına yanı şekilde devam edeceğim çıkan sonucu burada resimlerim yine.

Bu arada bu enzimi deneme sebebim olan bahçeciğimi yastıklara böldüm yürüyüş yollarını taşla dolduracağım, fideleri ekmeden önce bu testi başarıyla tamamlayıp toprağı enzim ve humik asitle zenginleştirmek istiyorum, yoksa geçen sene ektiğimiz hazır fideler gibi bunlarında sadece budamalarını yapıp domates çıkar diye bekleriz herhalde.

hbayraktar 25-04-2010 14:42

1 Eklenti(ler)
Resmini de ekleyeyim

Sarıcan 25-04-2010 19:04

Sn. hbayraktar,

Bitkilerinizde seyrelterek gönül rahatlığı içinde kullanabilirsiniz. Faydasını gözle görülür şekilde farkedeceksiniz. Yalnız koku olayı çok önemli, eğer gerçekten çöp gibi kokuyorsa hava aldığı için bozulmuş olabilir. Normal kokusu alkollü içki gibi, genellikle likör vari kokuyor. Turşu kokusundan biraz daha farklı.

Gelişmeleri merakla bekliyoruz. Bu arada içilebilir enzimi kendi üzerimde deniyorum. Kobay olarak bilime adadım. Kolay gelsin.

sındırgılı 25-04-2010 20:23

Sevgili Sarıcan.. Yanımıza organik ürünlerin satışını yapan bir dükkan açıldı.Bakalım saf üzüm suyu alabiirsem [bağ bozumu zamanı] şarapçılığa başlıyacağım..Bağları Bozcaada daymış..Bir bu eksik kalmıştı..Beğenmez isek sirkeye para vermemiş oluruz...

Sarıcan 25-04-2010 20:56

Beğenirsen de bir şişe şaraba tonlarca para bayılmamış olursun. Belki bizde sebepleniriz gelip geçtikçe. Ama Bozcaada da bağı olan insanın şarapevi de vardır herhalde. Üzüm suyu alıp sirke yapana kadar şarapta alabilirsin ama insanın kendi yaptığı şarap gibisi yok. İçerken bunu ben yaptım diyorsun.

sındırgılı 25-04-2010 21:10

Aslında Bozcaada da yıllar öncesinden tanıdığım imalatçı vardı..Tatil dönüşü koli ile alıp yatırırdım.Hatta bir zamanlar 3 senelik kavım olmuştu.Herkes hayran kalmıştı..Daha sonra adreslerini kaybettim. Haklısın Kaliteli bir şarap artık çok pahalı olmaya başladı..

Kiraz 25-04-2010 22:06

Yaptığım enzimden emin olmadığım için hâlâ her şeyde kullanamıyorum. Kokusu likör-alkol gibi değil, turşu gibi. Menekşelerde denedim, yaklaşık üç haftadır ölmediler:) Çiçek ya da yaprak gelişimleri benzer saksıyla (benzer saksıyı normal su ile suluyorum) aynı ama çiçek sapları biraz daha uzun oldu. Sıvının üzerindeki beyaz küf renk değiştirmedi, kokusu kafamı karıştırıyor ama menekşelerin gelişimi gerilemediğine göre diğer bitkilerde de deneyeceğim galiba.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025