agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

denizakvaryumu 05-01-2010 20:03

İçilebilir veya çöp enzimde kesinlikle beyaz şeker kullanılmaması gerekiyor.

Bizdeki marketlerde satılan kahverengi şeker, aslında beyaz şekerdir.Bu beyaz şeker melasla boyanıyor, oluyor kahverengi şeker.

Enzim yapımında kullanılan kahverengi şeker ise bizim marketlerde satılan kahverengi şekerden değil.

Bu nedenle melas bulunamazsa, pekmez kullanılması gerekir diye düşünüyorum.

denizakvaryumu 05-01-2010 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 558625)
Mevsimi geldiğinde vişne ile yaparsanız, çok lezzetli ve içimi çok güzel bir şurup oluyor. (Çok hafif alkollü). Sağlık açısından da çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Rahmetli halam vişne zamanı yapardı ve yılbaşında ailece içerdik. Burada tarif edilen ile aynı yöntem. Dün gece hatırladım. Aslında bildiğim kadarıyla Anadolu'da bu yöntemle şurup yapımı biliniyor. Ancak mutaassıp aileler alkol içeriyor diye yapmayabilirler. İçerdiği alkol çok az.

Aslında mevsimindeki tüm meyvelerle olur gibime geliyor.

Vişne-elma-üzüm-kızılcık....

Melas yerine de pekmez kullanılırsa tam bir bomba olur.

Bu içeceğe; likör,şurup,serinletici,ferahlatıcı vs. gibi isimler yerine enzimi çağrıştıran bir isim verme zamanı geldi :)

Dogasever 05-01-2010 20:18

Bu şurubu yapacak arkadaşlara benim naçizane tavsiyem hiç pestisit kullanılmamış doğal meyveleri kullanmalarıdır. Kurtlu olması önemli değil. Bir diğer nokta da meyveyi ağaçtan kopardığınız gibi hiç yıkamadan ve çok fazla elleçlemeden sadece kesip kaba yerleştirmeleridir. Çok ham veya çok aşırı olgunlaşmış meyve yerine tam kıvamında yenebilir olgunlukta meyve daha yararlı olacaktır (Çok hafif ham olabilir!).

nariçi 05-01-2010 20:51

Adı benden "ensuma" enzim+su+mayalanma ben böyle kullanacağım, beğenirmisiniz?

MeyveliTepe 05-01-2010 21:16

Rahmetli babaannem bahçedeki armutlardan küpte yapardı. Canı sıkıldığında da doldurur doldurur içerdi, neşesi yerine gelirdi. Çok da mutaassıptı ama, armuttan yapılı enzim(miş) nihayetinde :)

Sarıcan 05-01-2010 21:57

Enzim Yapımı
 
4 Eklenti(ler)
Bugün nihayet enzim yapmaya fırsat bulabildim. Kahverengi şeker bir haftadır bekliyordu. İçilebilir enzimle başlamaya karar vermiştim fakat yapacağım ürün biraz çeşit içersin istediğim için evdeki meyvelerle yetinmedim.

Bugün marketten çilek, erik, kivi, mandalina, portakal aldım, evde bulunan elma ve limonuda ilave ederek tam bir kokteyl hazırladım. Bu arada muz koymayı unuttuğumu hatırladım.

Üretim Reçetesi:

1- On litrelik Erikli pet şişenin suyunun yarısını boşattım. Kalan 5 litre Su
2- 500 gr' lık kahverengi toz şekeri içine boşalltım ve erimesi için çalkaladım.
3- Bütün aldığım meyveleri temizce yıkayarak tarife göre 1,5 kg meyve koyacağım hesabı ile her meyveden eşit olabilecek gibi 200-250 gr lık partilere ayırdım.

Sonra portakal, mandalina, kivi, elma ve limonun kabuklarını soyarak daha sonra yapacağım çöp enzim için havasız saklama kabına (Yinemi yoğurt kovası seslerini duyar gibiyim:D:D:D) kaldırdım. Erik ve çileği ise normal hali ile dilimleyerek bütün meyveleri pet şişeye doldurdum.

Meyveler herhangi bir kirlenmeye uğramasın diye doğradığım meyve parçalarını hiç bir yere koymadan direkt şişeye bıraktım. Böylece yeteri kadar steril olmasını sağladığımı zannediyorum.

Şimdi bekleyip göreceğiz bakalım. Biriken meyve kabuklarından da çöp enzim yapmayı düşünüyorum. Onu daha sonra resimlerim. İşte resimler.

Nargile sisteminden bahsetmeyi unuttum. Yarım litrelik yavru pet şişesinide daha önce tarif ettiğim şekilde sisteme ilave ettim.

sındırgılı 05-01-2010 23:32

Arkadaslar, Esmer seker yerine pekmezle deneyerek icilebilir enzim deneylerine benide imrendirdiniz.Bakalim sonumuz ne olacak ? Sevgili Narici nin dedigi gibi ismide "ENSUMA" olur...

sındırgılı 05-01-2010 23:40

Yalniz meyvalar oyle dalindan toplanamayacak maalesef !!! (Deveci Armudu bile katilmayacak, cunki ilac kalintisi var!!!)

epsody 06-01-2010 01:37

Arkadaşlar kolay gelsin diyelim de, bu işe baştan kahve rengi şekeri katmanıza mana veremedim, halbuki ben mehmet sarıcan arkadaşımızla görüşmelerimizde ben (ŞIRA) diye anlatırken şekeri sonradan katılması gerektiğini açıklamıştım.

Kendisinin de aklında kalmamış her halde, bu işe enzim düşüncesiyle devam ediyor, şu anda malzemeleriniz fermantasyon işleminde çok aktif olarak oluşacak içerek tüketimine yetişemiyeceksiniz.

Arkadaşlar açıklamalar getirmek isterdim ama, konu başlığına uygun yeri değil, konunun uzmanı olarak gelin bu konuyu üzüm şırası başlığında tartışalım, daha ilerleriye götürerek şırayı, bozayı da vede içilebilir turşu suyunun fermantasyonunu paylaşımlara açarak ata yadigari içilebilr tatlarımızı günümüze taşımış oluruz.

epsody 06-01-2010 01:52

Ata yadigari gazlı içecekler.Adı (turşu suyu)
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 558670)
Adı benden "ensuma" enzim+su+mayalanma ben böyle kullanacağım, beğenirmisiniz?

Arkadaşım kusuruma bakma ama bu içkinin adını çok eskiden koymuşlardı, turşu suyu, halen balkanlarda bu adet sürmekte ve kullanılmaktadır.

Sarıcan 06-01-2010 08:21

Evet, malesef yerleşim sırasını yanlış yapmışım. Bir sıra meyve biraz kahverengi şeker, bir sıra meyve bir sıra kahverengi şeker olarak yapmam gerekmiş. En üst sırada yine şeker olması gerekmiş.

Fakat aslında bulunabilse de aşağıdaki linkte verdiğim gibi büyük küp şekerler olsa, belki meyvaların su altında kalmasınıda sağlar.

http://enzymo.wordpress.com/2008/04/...-enzyme-juice/

Bir daha ki sefere daha iyisini yaparız. Tecrübe denilen şey bu işte.

nariçi 06-01-2010 09:15

Turşu evde her zaman yapılan bir şey halende iki üç bidon var. Biz o zaman ne için uğraşıyoruz ki?

Turşu içine tuz koyuluyor oysa burada tuz adı hiç geçmedi!

Diğer taraftan bu enzimler gübre oluyor.

Bir dikkatimi çeken taraf oldu: içmek için karışık meyve değilde bir tür kullanılsa daha leziz bir içecek elde edilmez mi?

Aslında bu işe yazın başlansa daha iyiydi, buda geçen yıl ki çilekçilik gibi kışa denk geldi.

Sarıcan 06-01-2010 09:36

Sn. Nariçi,

Elbette olabilir, zaten son gönderdiğim linkte sadece mango meyvesinden yapmışlar.

Ayrıca bu aşağıdaki linkte de sadece sarımsak ve portakal için yapılmış enzim denemeleri var.

http://www.my-island-penang.com/Fruit-Enzyme.html

Ben biliyorum ki bugün çoğu evde mevsimine göre vişne ve ahududu likörü hala yapılmakta ve sevilerek içilmektedir. Tek farkı belki yapılan enzim içindeki alkol oranının çok az olmasından üzerine biraz da etil alkol ilave edilmesidir.

Meyve kokteylinin tek amacı zannederim her meyvenin özünden farklı bir lezzet ve vitaminin enzime katılmasını sağlamaktır. Yani bir nevi atom bombası yapıyoruz. Gençlik iksiri, yeni adına antiaging diyorlar, yabancı dille söyleyince daha havalı oluyor diye.

Tek başına çileğin harika olacağını düşünüyorum. Bence deneyin, belki yeniden çilek yapmama neden olursunuz.

denizakvaryumu 06-01-2010 09:59

1 Eklenti(ler)
Eklenti 120876
http://www.my-island-penang.com/Fruit-Enzyme.html

Sn.Sarıcan'ın verdiği linkteki gibi şişe şişe enzimleri yapacağız gibime geliyor :)

Şeker yerine bal da kullanılıyor.

Bu şekilde enzim yapmayı bu zamana kadar öğrenememiş olmam büyük kayıp.

Daha öğreneceğimiz ne kadar çok şey var kimbilir ?

Teşekkürler Sarıcan.

nariçi 06-01-2010 10:00

İleriye doğru bir nişan atılıyor ona doğru koşuyoruz birşey bulabilirmiz onu çalışmalarımız gösterecek.

Aklıma gelen bir şey var; plastik bidonlar bu kimyasal tepkimelerden etkilenmez mi acaba! Gerek tat gerekse kimyasal karışıma birşeyler katarlar mı diye aklıma geliyor.

denizakvaryumu 06-01-2010 10:12

Plastik bidonlar etkilenir, netteki resimlere de göz atarsanız hep cam kullanılmış.

Sarıcan 06-01-2010 10:16

Sn. denizakvaryumu,

Ben teşekkür ederim. Ben hiç bir şey yapmadım, hazırdaki bilgileri sizinle paylaşıyorum. Benim için de ilginç deneyimler oluyor. İlk deneyimim de hata bile yaptım acemilikten ama umarım iyi olur. Sonuçta şekeri o veya bu şekilde de koysak fermentasyon oluşacak herhalde. Bundan sonra evde kavanoz kalmayıp enzim olacak herhalde:D:D:D

Sn. Nariçi,

Başta bende tereddüt ettim pet şişe kullanmakta. zannederim en ideali cam kavanoz kullanmak ama pet şişede içinde klorsuz temiz suyu bile hazır olarak insanın önüne gelince biraz kolaycılığa kaçıyor. Beni cesaretlendiren başka bir şey de uygulama yapanların çoğunun cam şişeyi şart koşmaması ve plastik şişede olabilir demesi.

Fakat yinede bence pet şişenin dışındaki diğer plastikleri kullanmamak lazım. Çünki özellikle renklendirilmiş plastik bidonlarda genellikle hurda plastiklerin kullanım oranı çok artıyor. Pet şişede hiç değilse böyle bir risk yok ve biz bunlarda gelen suyu içiyoruz.

denizakvaryumu 06-01-2010 10:23

Beyaz pet şişeler bir kolaylık ama bunların tek kullanım için üretildiğini düşünüyorum.

Üstelik sadece su için üretiliyor.

Oysa biz 4 aya varan bir biolojik tepkime yapacağız ve yine defalarca kullanma gereği duyulabilecek.Plastik mutlaka etkilenecektir.

Camdan şaşmamak en iyisi, gerçi nargile düzeneği kurulmazsa ve ihmalkar davranılırsa cam şişe de bomba gibi patlar o da başka konu :)

sındırgılı 06-01-2010 14:06

Cam şişe konusunda haklısınız.Ne de olsa içeceğiz.Geçen sene Adada şarap yapmaya çalışmıştım.O sistemi kurup, denemeye orda başlamalı. Pekmezi yine aynı oranlardamı kullanmalı? Ya da esmer şekerlemi devam etmeli karar veremedim? Ne dersiniz ? Not: şarap yapımını soracak olursanız sonunda sirkeye dôndü :)

denizakvaryumu 06-01-2010 16:24

Bal da kullanılıyor.
http://www.my-island-penang.com/Fruit-Enzyme.html

Oran konusunda formulü uygulayacağız. 1-3-10

300 gr pekmez-bal-şeker
900 gr meyve
3000 gr su

Kiraz 06-01-2010 21:00

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1262724837 Sn. Sarıcan'ın uygulaması

Turşu yaparken, sebzelerin su yüzeyinde kalmaması için en üste ağırlık konur, böylece doğrudan hava ile temas kesilir, şıra yaparken de gerekmez mi?

Halil Önen 06-01-2010 21:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 559331)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1262724837

Turşu yaparken, sebzelerin su yüzeyinde kalmaması için en üste ağırlık konur, böylece doğrudan hava ile temas kesilir,

şıra yaparken de gerekmez mi?

Şıra!!! yaparken gerekmez.

Bir müddet sonra büyük kap'ta aşırı bir sıkışma olacaktır.
Hortumun diğer ucundaki kabın ağzı açık olmalı. Hortumun ucu devamlı suyun içinde olmalı ve büyük kaba hava kaçmamalı. Kaçarsa sirke olur.

Bu yöntemi, üzüm suyunda, yani üzümü sıkıyor ve suyu ile beraber, aynen sizin yaptığınız gibi yapıyoruz zaten de, 'şıra'ya giden şaibeli yolu bende merak ediyorum.

Halil Önen 06-01-2010 22:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 559064)
Cam şişe konusunda haklısınız.Ne de olsa içeceğiz.Geçen sene Adada şarap yapmaya çalışmıştım.O sistemi kurup, denemeye orda başlamalı. Pekmezi yine aynı oranlardamı kullanmalı? Ya da esmer şekerlemi devam etmeli karar veremedim? Ne dersiniz ? Not: şarap yapımını soracak olursanız sonunda sirkeye dôndü :)

Kesin hava almıştır.

Şarap yaparken pekmez kullanılmaz. Şeker de...

Sevgili Kiraz'ın büyük kap, küçük kap örneği şarap yapımı için çok uygun.

Sarıcan 06-01-2010 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 559368)
Hortumun diğer ucundaki kabın ağzı açık olmalı. Hortumun ucu devamlı suyun içinde olmalı ve büyük kaba hava kaçmamalı. Kaçarsa sirke olur.

Sn. Halil Önen,

http://www.agaclar.net/forum/showpos...68&postcount=2 nolu mesajda nargile sisteminin nasıl yapıldığını anlattım.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...69&postcount=3 nolu mesajdaki resimde de göreceğiniz üzere küçük pet şişenin kapağında iki adet delik vardır. Deliğin biri hortumun devemlı su içinde kalmasını sağlayan sabitleme deliği, diğeri ise su içinden çıkan gaz kabarcıklarının şişeyi terk etmesi için düşünüldü.

Sevgili Sındırgılı şarap yaptığı fermentasyon kabına da böyle bir sistem ilave ederse büyük bir ihtimalle sirke yapmaktan kurtulur.

Bu söylediğim sistem Sn. Kirazın kuşkularını da gidermeye yeter ama ben üste bu kadar boşluk kalacağını bilseydim bu işlemi Erikli suyun yeni çıkan 8 lt' lik pet şişesinde yapardım. Üst kısımda daha az hava boşluğu kalırdı ama birinci gün geçtikten sonra zaten şişenin içinde karbondioksit gazından başka bir şey kalmıyordur. Arada bir şişeyi çalkalamak için gittiğimde fokur fokur gaz çıkışını görüyorum zaten.

Halil Önen 06-01-2010 23:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 559405)
http://www.agaclar.net/forum/showpos...69&postcount=3 nolu mesajdaki resimde de göreceğiniz üzere küçük pet şişenin kapağında iki adet delik vardır.

Deliğin biri hortumun devemlı su içinde kalmasını sağlayan sabitleme deliği, diğeri ise su içinden çıkan gaz kabarcıklarının şişeyi terk etmesi için düşünüldü..

Eğer şarap yapacaksanız açtığınız deliklerden hortumu geçirdikten sonra mutlaka mumyalayın ya da macunlayın.

Basınçtan atabilir.

sındırgılı 06-01-2010 23:14

Ben şarap yaparken, nargilenin ucu sudan çıkmıştı .Şeker veya pekmezin katılmayacağını, sizin kadar olmasada biliyorum.Burada yapılacak olan farklı, 27 aralıkta çöp enzime başladık.Ben şimdi 3 ay sonra içilecek enzim yapmak istiyorum. Mango enzimi yapacağım. Esmer şeker veya pekmez yerine bal kullanacağım. Gelişmeleri ayda bir aktarırım :(

Sarıcan 06-01-2010 23:15

Halil Bey,

Bir ucu atmosfere açık bidonda basınç oluşmaz ki, bidonun içindeki basınç atmosfer basıncına eşit. Bu arada yine resimde tariflemek için koymuştum, akvaryum hortumunu kendinden 1 mm küçük bir deliğe geçirip sızdırmazlığı sağlıyoruz ve hortumun üstünde sıkılıktan boğum oluşuyor. Gönlünüzü ferah tutun, zorla çekip çıkarmazsanız hortum yerinden çıkmaz. Bence taşır veya yer değiştirirken dikkat edilsin yeter.

Halil Önen 06-01-2010 23:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 559417)
Halil Bey,

Bir ucu atmosfere açık bidonda basınç oluşmaz ki, bidonun içindeki basınç atmosfer basıncına eşit.
Bu arada yine resimde tariflemek için koymuştum, akvaryum hortumunu kendinden 1 mm küçük bir deliğe geçirip sızdırmazlığı sağlıyoruz ve hortumun üstünde sıkılıktan boğum oluşuyor. Gönlünüzü ferah tutun, zorla çekip çıkarmazsanız hortum yerinden çıkmaz. Bence taşır veya yer değiştirirken dikkat edilsin yeter.

Üzümden şarap yapıyorsanır, gaz tahliye hortumunun ucu mutlaka ağzı açık bir kapta ve su içinde olmak zorunda. Birleşim yerleri macunlu olmalı. Yoksa şarap değil sirke içersiniz. Biz bazen içiyoruz da.:)

Ama sizin enzim denemenizi merakla takip ediyorum. Sonuçlarını paylaşın lütfen.

Sarıcan 07-01-2010 00:07

Halil bey,

http://www.agaclar.net/forum/showpos...68&postcount=2 nolu mesajda hortumun suyun içinde ve şişenin üzerindeki ikinci deliklede atmosfere açık olduğunu anlatmıştım ama dikkatinizden kaçtı herhalde.

Çok basit bir sistem, kesin işinize yarar ve şarap yaparken sizi bir çok sıkıntıdan kurtarır. Bir tek üzümü doldurduğunuz kabın kapağını bilmediğim için ona bir şey diyemiyorum, tabi bir de kullandığınız hortum çapını. Gaz tahliye ettiğiniz için büyük çaplı hortuma ihtiyacınız yok. Akvaryum hortumu bu iş için yeterli.

Gerekirse akvaryum hortumunun şarap deponuza girdiği yeri macunlayın ama nargile için büyük kaba ihtiyacınız yok, bir bardak su bile yeter, yeterki hortumun ucu suyun içinden çıkmasın.

Bu da en güzel böyle 1/2 litrelik bir pet şişenin kağağına iki adet delik delmekle çok rahat oluyor. Şişenin kapağını açmadıktan sonra hortumun sudan kurtulması mümkün değil. İkinci delikte gaz çıkışı için yeterli zaten.

Dogasever 07-01-2010 00:40

Sn Sarican'in nargile sisteminin bilimsel adi "hava kilididir" Ingilizcesi "Air Lock" Aslinda bu cihazlari burada evde bira ve sarap yapanlara malzeme satan yerlerde kesin hatirlamiyorum ama tanesi yaklasik 2 TL'ye satiyorlar. Yarin resmini ceker buradan yollarim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025