agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Deniz Yosunları (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1462.htm)

canercp 31-03-2010 08:11

Bir de merak ettiğim konu şu;
biz tabi amatör olduğumuz için bilmememiz normal, acaba bu yosunların diğer gübre çeşitleri ile birlikte kullanımı problem yaratır mı merak ediyorum (inek gübresi, koyun gübresi, meyve-sebze kompostu gibi)

Kedi Tırnağı 19-05-2010 16:09

Yıllar önce okuduğum bir kitapta, İzlanda' da deniz yosunlarının( ve balıkların) gübre olarak toprağa karıştırıldığını okuduğumda şaşırmıştım. Kuzey adalarının verimsizliği ve tarım süresinin kısalığı malum. Sitede yeniden görünce bu konuyu bir an heyecanlandım; '' ucuz organik gübre buldum '' diye:) Ama tuz nedeniyle kullanılamıyormuş. Ben de ilk önce bu tuz durumu ne olacak diye düşünmüştüm. Peki, bizim denizlerimizdeki yosunu iyice yıkayıp saksıya koysak olur mu? Bir zararı ya da faydası olur mu?

Adana' lı bir arkadaşın sorduğu soruyu ben de merak ediyorum. Tatlı sularda( gölet, kanal, göl, akarsu vs.) yetişen yosunları doğrudan, bir işlemden geçirmeden saksıda gübre olarak kullanabilir miyiz? Ya da basitçe ne tür bir işlem yapmalıyız?

Bu soruların cevabı eminim çok kişiye faydalı olacaktır.

Güler 19-05-2010 22:31

Mine Hanım, İzmir Eğitim Toplantısında Maxi Crop deniz yosunundan bahsetmişti. Guruptan bir kaç arkadaş da " burada biz de denizden toplayalım" dediklerinde onların okyanusların derinliklerinden elde edildiklerini söylediğini hatırlıyorum.

Ben çim alanın alt yapısında kullandım. 1 dönüm için 400 gr.lık üç kutu tükettim.
Tohumu atmadan evvel, granürleri suda eritip sıvı olarak toprağa pompaladım. Ondan sonra da tohum atarak kapak toprağını attım.

Granürler simsiyah ve suda erimeleri zaman alıyor, sık sık karıştırmanız gerekiyor.

Neticesi için şimdilik bir şey söyleyemeyeceğim henüz çıkmaya başladı çimler.

Kedi Tırnağı 20-05-2010 01:52

Güler Hanım teşekkür ederim cevabınız için.
Tatlı su yosunlarını da merak ediyorum hala.

seyyah53 30-05-2010 15:14

Sanırım bu başlıkta en önemli soru şu defalarca sorulmuş fakat kimse cevaplayamamış ülkemizde denize kıyısı olan çok fazla şehirimiz olduğundan ve şehirlerde ki arkadaşlarımızdan yetiştiriciliğe meraklı olanlarımız olduğu ap açık ortada ve bu arkadaşlar deniz kıyısından kilolarca yosun toplayabilirler soru şu bu yosunları tuz içerdileri nedeni ile kullanamıyoruz peki bu tuzu yosunlardan ayıklamak için ne kadar süre ile yıkamalıyız ...

Değerli arkadaşlar ben bu sorunun cevabını bulmak için marmara denizinden bir poşet yosun topladım şuanda bir bidonun içinde balkonda bekletiyorum ve 2 günde bir sularını değiştiriyorum bunu bir ay boyunca takriben 15 defa yapacağım sonra onları güneşte kurutup blendır da toz haline getirip aynı boy aynı cins domates ve biber fidelerine uygulayacğım sonucu hep beraber görceğiz ...başka bir arkadaşım denizden topladığı yosunları kışın olukların altına bırakıp kış boyunca yıkanmaları tekniğini de kullanıyor ..saygılarımla

artemisia10 30-05-2010 15:26

Sanırım Mine hanım bu yosun türlerinin Türkiye'deki denizlerde yetişmediğinden bahsetmiş ve konuyu açıklamış ama gerçekten iyi bir konuya değinmişsiniz belki Türkiyedeki yosun türleriyle ilgili bilimsel araştırmalar yapan bilim adamları vardır.Eminim yosunlarımız bu şekilde değerlense çok faydalı olurdu.

epsody 31-05-2010 07:39

Deniz yosunları hakkında.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi artemisia10 (Mesaj 648934)
Sanırım Mine hanım bu yosun türlerinin Türkiye'deki denizlerde yetişmediğinden bahsetmiş ve konuyu açıklamış ama gerçekten iyi bir konuya değinmişsiniz belki Türkiyedeki yosun türleriyle ilgili bilimsel araştırmalar yapan bilim adamları vardır.Eminim yosunlarımız bu şekilde değerlense çok faydalı olurdu.

Deniz yosunlarını ilk kulananlar arasında kuzey denizi ve baltık denizi ülkelerinin güneş ışınlarından yeterli yararlamadıkları için, denizin altında güneş ışınlarının zor olaştığı derinliklerde güneş enerjisini toplıyarak maksimum fotosentez yapabilen bitkilerin bu özelliklerini normal şartlar altında daha fazla fotosentez yapabilecek özellikler sağlanacağı düşünülerek algların ve deniz yosunlarının bu özellklerinden yararlanmak için tuzundan arındırılarak kurutulup ekstratlar edilerek bitkilerin gelişmelerini sağlayan enzimlerin varlığı insanları bu bitkilerden yararlanarak bitki besin maddeleri ile daha ileri tarımsal üretimler gerçekleştirebilirler.

Benim bu konuda özel çalışmalar içine girerek, derin ormanların içlerinden yaprakla toprak arasındaki çürüntüler içinde güçlü fotosentez bakterilerinin olabileceği inanci ile bu mataryeleri oluşturacağım kompost içine uyguluyarak, deniz yosunlarının özeliklerine benzeyen bir preparat hazırlama ve orman ekosisteminin güçlü özelliklerini bahçe bitkilerinde oluşturmak için iyi bir toprak şartlandırıcıya ulaşacağım inancını taşımaktayım.

idris şenol 23-06-2010 18:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 649379)
Deniz yosunlarını ilk kulananlar arasında kuzey denizi ve baltık denizi ülkelerinin güneş ışınlarından yeterli yararlamadıkları için, denizin altında güneş ışınlarının zor olaştığı derinliklerde güneş enerjisini toplıyarak maksimum fotosentez yapabilen bitkilerin bu özelliklerini normal şartlar altında daha fazla fotosentez yapabilecek özellikler sağlanacağı düşünülerek algların ve deniz yosunlarının bu özellklerinden yararlanmak için tuzundan arındırılarak kurutulup ekstratlar edilerek bitkilerin gelişmelerini sağlayan enzimlerin varlığı insanları bu bitkilerden yararlanarak bitki besin maddeleri ile daha ileri tarımsal üretimler gerçekleştirebilirler.

Benim bu konuda özel çalışmalar içine girerek, derin ormanların içlerinden yaprakla toprak arasındaki çürüntüler içinde güçlü fotosentez bakterilerinin olabileceği inanci ile bu mataryeleri oluşturacağım kompost içine uyguluyarak, deniz yosunlarının özeliklerine benzeyen bir preparat hazırlama ve orman ekosisteminin güçlü özelliklerini bahçe bitkilerinde oluşturmak için iyi bir toprak şartlandırıcıya ulaşacağım inancını taşımaktayım.

sayın epsody bu çalışmayı sizden bekliyorum

mtopay 06-03-2012 22:47

Deniz yosunu kullanan arkadaşlar kullandıkları marka ve gözlemlerini paylaşabilirler mi acaba?Bu sene badem bahçesinde kullanmayı düşünüyorum fakat marka konusunda açıkçası kararsızım.Sizlerden birinin referansıyla daha iyiye ulaşacağımı düşünüyorum.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

pria 05-05-2012 22:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mtopay (Mesaj 921632)
Deniz yosunu kullanan arkadaşlar kullandıkları marka ve gözlemlerini paylaşabilirler mi acaba?Bu sene badem bahçesinde kullanmayı düşünüyorum fakat marka konusunda açıkçası kararsızım.Sizlerden birinin referansıyla daha iyiye ulaşacağımı düşünüyorum.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Ben Doktor Tarsa'nın PROTON'unu kullanmaya başladım bu yıl zeytinlerime..çiçek öncesi yapraktan organik yapıştırıcı ile kullandım..400 gram granül, 14 lira, erimesi çok kolay :

Organik Gübreler | DRT TARIM

Ascophyllum nodosum (Proton) Faydalı Bilgiler

Tuzluluk ve kuraklık Stresine karşı Ascophyllum nodosum özütü.

DRT TARIM | Aylk E-Blten: Ascophyllum nodosum (Proton) Faydal Bilgiler I

Spirulina 28-05-2012 19:19

Besin destegi olarak tablet seklinde spirulina kullaniyorum. Bitkilerede iyi gelecegini dusunerek topragin 5 cm altina bitki basina 5 adet tablet koyuyorum. Zamanla cozulup topraga karisiyor ve bitkilere besin oluyor.

MeyveliTepe 01-06-2012 00:03

1 Eklenti(ler)
Eklenti 303029

Yuvarlak olanlar chlorella, mekik şeklinde olanlar scenedesmus türü mavi yeşil alg'ler. Muhtelif denemeler sonrası üretmesi gitgide kolaylaşıyor. Yoğunluk orijinal kültürü geçiyor.

Not: Yukarıdaki resim yaptığım son denemeden dün akşam aldığım bir damladan mikroskop altında çektiğim resim. Son 4-5 haftadır bir çok deneme yaptım. Mavi yeşil ALG üretmenin incelikleri bir bir ortaya çıkıyor.

Mete Tiren 01-06-2012 07:24

Üniversitelerden rica ettiğim canlı kültürler sonunda chlorella spp yi evde çok basit bir şekilde üretmeye başladım mineral ağırlıklı bir beslenmeleri var. Saf elementlerle çok rahat beslenebiliyorlar en iyi form bitkilerin aldığı form sanırım kesin bir şey söyleyemiyorum en nihayetinde evde bir deneme yaptım kalkıp bu en iyi bununla beslenir der isem bunca yapılmış araştırmaları, bilimsel bilgileri hiçe saymış olurum bu da akıl karı bir iş olmaz. Analiz yaptırmadım çalışmalarım biraz daha çoğalınca analiz yaptırmaya çalışacağım sonucu yayınlarım.

Yaptığım çalışmalar bahçe sayfamda yakın zamanda kuru alg elde etme için yaptığım çalışmaları da ekleyeceğim.

http://www.agaclar.net/forum/973100-post161.htm
http://www.agaclar.net/forum/969839-post138.htm
http://www.agaclar.net/forum/974078-post170.htm

agozce 01-06-2012 20:10

Mete bey merakla çalışmalarınızı açıklamanızı bekliyorum..:)

cebrail- 03-07-2012 13:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 216548)
Deniz bitkilerini doğrudan gübre haline getiremezsiniz. Burada bahsedilen deniz yosunları soğuk ve nispeten tatlı okyanus suyunda yetişmekte olan makro algler.

Yani tuz çok önemli. Okyanustaki yosun ormanlarından hasat edilen yosunlar çok bol su ile yıkanmakta, sonra kurutulup asitle muamele edilerek sodyum veya potasyum alginatlara elde edilmekte.

İrlandalı çiftçiler ise eski çağlarda okyanustan topladıkları yosunları çok bol suyla yıkayıp parçalayıp temizledikten sonra tarlalarına karıştırmaktalarmış, bizim yeşil gübreleme gibi. Kompostlaştırılması da söz konusu olabilir belki.

Bu yosunların bizim denizlerimizde doğal olarak yetişmemekte olduğunu öğrendik.

sn mine pakkaner dağda çıkan soğuksu kaynakları var benim bölgemde bu yosnların minarel deyerleri yüksek mi bilmiyorum yalnız yosunun kendi olduğu bölgenin suyu ila reeksiyona giriyor diye biliyorum önce ufaltılıp sonra soğuk bir depodan dondurulup trekrar kendi suyunda potasyum dikromatla reeksiyona giriyordiye bilgi aldım deniz yosunu kadar eşdeğermi acaba tatlısu yosunu ince yeşil yosun var yaprak gimi benzer olan yosunvar su içerisinde hanhisi dahaiyi bir gübre olur acaba

Mete Tiren 10-07-2012 08:29

Alg gübresi üretimi
 
Yosun (alg) Gübresi Üretimi

Algler bir çok ortamda yaşayan su canlılarıdır. Ayrıntılı bilgi elde etmek isterseniz yardımcı olabilecek iki site linki veriyorum ; DENİZ YOSUNLARININ ORGANİK TARIMDA KULLANIM OLANAKLARI - organikgubre - Blogcu.com ve Egebiyoteknoloji | Algergy .

Benim ilgilendiğim konu alglerin çoğalması hakkındadır. Diğer bilgilerim tamamen okumaya ve teorik bilgiye dayalıdır. Bu canlıları mikroskop altında incelemedim.

Alg gübresinin üretimi;

Kendi edindiğim pratik yöntemler ve çalışmalar sonucu gözlemlediğim sonuçları sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle yetiştireceğimiz ortam bol ışık alıyor olmalı ya da bu mevsimlerde sabah güneşinden fazla güneş görmez ise iyi olur suyun sıcaklığı çok artabilir bu da içindeki canlı alg sayısına ve üremeye direk olarak olumsuz etki yapacaktır. Ortalama sıcaklık 20-30 arasında olsa iyi olur.

Evde basit bir üretim yapacağımızdan dolayı oksijen ve karbondioksit oranını dengeli tutabilmek için çoğaltma yapacağımız kabın ağzının açık kalması iyi olur. Tabi bu sırada havadaki bakteriler suya geçmesi çok normal. Ağzı kapalı olarak ta günde bir defa havasını almak kaydıyla güzel sonuçlar alınabiliyor.

Ortamdaki ışık miktarı gece gündüz ile aynı olmalıdır. Gece de florasan ya da başka bir kaynak ile ortama ışık verilirse oksijen zehirlenmesi olayını suda yaşar ve alglerimizi öldürürüz. Yani çatı, teras, tarla, bahçe gibi gece lambanın yanmadığı ortamlar bizim işimiz için çok ideal.

Üretim sırasında ortama başka algler girmesin diye dinlenmiş çeşme suyu kullanılması tercih sebebebimdir. Artezyen suyu kaynatılıp soğutulunca aynı işi çok iyi bir şekilde görür.

Ben besin olarak NPK 15 15 15 + İz Element sıvı gübreyi kullanıyorum. Ayda bir 30-40 cc gazı alınmış doğal maden suyu da eklenebilir.

Kabın büyüklüğü yeni başlayacaklar için önemli bir unsur. Çok besin verilmesinden dolayı bazı elementler zehirleyici etki gösterebiliyor. Bunun için kullanacağımız gübre kadar bir üretim kabı tercih etmek en iyisidir. Fazla besin ekleyip ortamı zehirleme gibi bir şansınız en aza inmiş olur.

Besinler ilk üretim ortamı oluşturulduğunda ve her su değişimi yapıldığında ve akabindeki her haftada 5 litrelik bir tank için bir çay kaşığı NPK 15 15 15+ İz E. gübre eklemeniz yeterli gelecektir.

Hasat süresi aldığı ışık ortam sıcaklığı ortamdaki ilk üremeye başlayan alg ve besin oranına göre değişkenlik gösterecektir. Nasıl olduğunu anlarız diyorsanız birkaç resim ekleyip hemen hemen o renge gelmesini beklemenizi önereceğim.

Hasat işlemini bir dahaki üretim sürenizi göz önünde bulundurarak yapınız. Tankın dibinde kalacak 5 – 10 damla sudan da bu alg ürer şişenin 1/5 kısmını bıraksanız da. Kullanılan tankın 1/10 kadar kısmının bir daha ki üretime maya olarak kalması taraftarıyım.

Hasat işlemi de gerçekleştikten sonra kullanım aşamasına geldik. Oran sorularını cevapsız bırakacağım. Bence bu oran kullandığınız topraktaki organik madde miktarına, besin değerlerine, bitkiye göre değişkenlik gösterecektir.

Ben bazı tek yıllık çiçek fidelerimi direk elde ettiğim saf algle suladım sorun olmadı. Ama adeniumlarda uygulama yaptığımda ½ oranında sulandırmama rağmen ağır geldi. Elde ettiğiniz gübreyi direk en değerli bitkinizde kullanın demiyorum. Üretim esnasında verilen besin gördüğü güneş içinde çoğalan bakteriler gibi her ihtimal birleşip sizin gübrenizin gücünü ortaya koyuyor. Bunu üretiminizi gerçekleştirdikçe tek yıllık sebze ya da gübreyi seven bitkilerinizde deneyerek ne kadar kullanacağınızı saptayabilirsiniz.

Olayın en basit ve kısa hali beş litrelik su şişesini alırsınız içini çeşme suyu ile doldurur bir gün dinlendirirsiniz ardından içine bir çay kaşığı NPK gübre ekler ve alg mayanızı ilk seferinde ortama eklersiniz. Şişe tamamen kuru kalmadığı sürece her hasattan sonra yeniden eklediğiniz su ve besinlerden üreyecektir.

Alg gübreniz oldu çalkaladınız dibinde bir ya da yarım santim su bıraktınız üzerine dinlenmiş su eklediniz ve gübreyi de eklediniz üretime devam edersiniz.

Dibinde tortulaşma olması iyiye işarettir korkmanıza gerek yok.

Peki ilk alg mayasını nereden alacağız derseniz ben üniversiteden çok zor olarak aldım derim en iyisi bunun üretimini yapan birisinden almak. Yok ben üniversiteden alırım derseniz hidrobiyoloji bilim dalından bulabilirsiniz bu ürünleri su ürünlerinde bulabilirmisiniz bilmiyorum.


Yazdığım yazı bilimsel bir çalışma olmadığını unutmayın ama onlarca deneme sonucu benim sizlere aktarabileceğim bilgiler bunlar. Belki atladığım söylemeyi unuttuğum noktalar olmuştur ve ya yazımda anlaşılmayanlar olmuştur gerek başlıktan gerek özel mesaj olarak hangisini uygun görürseniz sorabilirsiniz. Saygılar

Safranlı 10-07-2012 08:58

metecim çok teşekkur ederiz
5 litrelik kapa maya yı ne kadar ekelmeliyim..
benim elimde yarasa gübresi var bir tutam onu eklesem diye düşünüorum...
yoksa senın formulundeki 15 15 15 ten mi yapalım...

Mete Tiren 10-07-2012 09:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 996434)
metecim çok teşekkur ederiz
5 litrelik kapa maya yı ne kadar ekelmeliyim..
benim elimde yarasa gübresi var bir tutam onu eklesem diye düşünüorum...
yoksa senın formulundeki 15 15 15 ten mi yapalım...

Benim ilk üretimlerim 3-5 cc eklenerek oldu yani bir kapak da yeter bir damla da ne kadar hızlı üremesini isterseniz o kadar çok atabilirsiniz. Ama ben ilk başlangıçta yarım litrelik pet şişelerin kapağı kadar ekleme yaptım.

Yarasa gübresinin içindeki bazı bakteriler sanırım algleri parçalayarak besin olarak kullanacaklardır. Ama doğal diyorsanız gazı alınmış maden suyu kullanın yarasa gübresini tavsiye etmiyorum.

Sn MeyveliTepe azotu az fosforu yüksek gübre de daha iyi sonuç verdiğini yazmıştı ama kendi bilgimmiş gibi gözükeceğinden diğer bilgilerin içinde yayınlamadım yani anlayacağınız doğal derseniz maden suyu ama ben şunu söylüyorum bu algler verdiğimiz besinleri parçalayarak yiyorlar ve çoğalıyorlar. Yani bunlarda organikleşiyor diye bir düşünce var aklımda bilmem doğrumudur?

Safranlı 10-07-2012 10:00

metecim ben anladığımı müsadenle tekrar etmek istiyorum...
5 kiloluk bidonlara suyu doldurdum..
mümkünse kaynatıp soguttum....
içine 3*15 kimyasal gübreyi bir çay kaşıgı koydum..
arada 30-40 cc maden suyu ekledim.
elimdeki alg mayasından bir pet şişe kapagı ekledim...
asıl bidonun kapagını günde bir kez havalandırdım....
sabah güneşi alan aksam karanlık olan bir yere koydum...
çayımı kahvemi demledim ve organik dönüşüm adına ümidimi artırdım ve keyfime baktim...
bu süreç doğrumudur...

Mete Tiren 10-07-2012 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 996452)
metecim ben anladığımı müsadenle tekrar etmek istiyorum...
5 kiloluk bidonlara suyu doldurdum..
mümkünse kaynatıp soguttum....
içine 3*15 kimyasal gübreyi bir çay kaşıgı koydum..
arada 30-40 cc maden suyu ekledim.
elimdeki gübreden bir pet şişe kapagı ekledim...
asıl bidonun kapagını günde bir kez havalandırdım....
sabah güneşi alan aksam karanlık olan bir yere koydum...
çayımı kahvemi demledim ve organik dönüşüm adına ümidimi artırdım ve keyfime baktim...
bu süreç doğrumudur...

Aynen öyle hocam hayırlı olsun ama bahsettiğiniz ürünün algleri bilmiyorum benim çalışmalarım chlorella spp üzerine oldu siz o gübrenin içerisindeki alglerin bilimsel adlarını verin ben eğer ulaşabilirsem onlar üzerinede bir çalışma yaparım.

Ama genel olarak üreme şekilleri ve besin istekleri aynı hemen hemen çok bariz bir farklılık olacağını sanmıyorum. Ne diyelim çayınızda yeni üretim tesisinizde hayırlı olsun :)

Safranlı 10-07-2012 12:02

Metecim bu konuda hocamız sensin....
Bizim toprak aşkımız çok,ama bilimsel literatürden konuşamayız...
Sen yazınca baktım ambalajda chlorella spp yazıyor....
Benim anladığım kadarıyla doğru yoldayız...
Bunun üzerine çay demlemenin yanında güzel dünyamızın dönüştüğünü güzelleştiğini düşünüp uzak noktalarda iyi dostlarımızın olduğunu bilip müthiş keyif yapmam lazım....
şöyle.....
Hertürlü organik nevale....
Her türlü faydalı içeçek....
Ve dostlarla hamak keyfi yapmayı hak etmiş oluyoruz...
Insanın hiç tanımadıgı ve sevdiği dostalarının olması ne kadar güzelmiş...
Bu arada em,kompost,enzim,menzim derken nerelere geldik....
Sonumuz hayır olsun....
Delimiyiz veli mi zaman gösterecek....

MeyveliTepe 11-07-2012 13:33

İlgilenenler için bu yazının son bölümünde ilk bir kaç çalışmanın özet notları var. Açtığı yeni bir boyut sebebiyle üzerinde daha çok çalışma yapılacak.

İzmirİzmir 04-08-2012 14:20

Teşekkürler

pria 16-09-2012 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mtopay (Mesaj 921632)
Deniz yosunu kullanan arkadaşlar kullandıkları marka ve gözlemlerini paylaşabilirler mi acaba?Bu sene badem bahçesinde kullanmayı düşünüyorum fakat marka konusunda açıkçası kararsızım.Sizlerden birinin referansıyla daha iyiye ulaşacağımı düşünüyorum.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Bu yıl 5 kez yapraktan uyguladım, sonuç çok çok güzel; zeytin hasadından ve yağ sıkımından sonrada izlenim ve tesbitlerimi yazacağım buraya:

http://www.agaclar.net/forum/1016983-post1772.htm

Ürün ve firma bilgileri:

DRT TARIM | Aylk E-Blten
Organik Gübreler | DRT TARIM

Tescil belgesi:
http://www.drt.com.tr/tescil/IZ_ELEMENT/Proton.pdf

400 gramlık PROTON toz denizyosununu 14 liradan alıyorum..
DoktorTarsa'nın birçok ürününü yıllardan beri güvenle kullanıyorum; tavsiye ediyorum..

savagegarden 04-11-2012 17:30

deniz yosununu yanlızmı atıyorsunuz?bor veya baska bişey eklenip atılabilirmi?etidot67 mesela

çiftçi5234 04-11-2012 18:06

Eskiden Karadeniz'de hamsiler kamyonla taşınırdı.O kamyonlardan dökülen hamsileri çocuklar kovayla toplayıp tarlalara dökerdiler.

mavisakal 02-12-2012 18:30

Arkadaşlar elimde internetten siparişini verdiğim yediveren ve tayvan biberleri ve çalı tipi cherry domates tohumları bulunmakta. Bunları çimlendirmek için akvaryumumu sera şekline getirip daha iyi sonuç alabilirmiyim. Eğer yapmamın yararı olursa nasıl bir yol izlemeliyim havalandırması olmalı mı ne kadar havalandırma bırakmalıyım bide balıklarıma kullandığım floresanım var kullanmalımıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim şimdikten teşekkür ederim.

cebrail- 22-04-2013 18:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 216548)
Deniz bitkilerini doğrudan gübre haline getiremezsiniz. Burada bahsedilen deniz yosunları soğuk ve nispeten tatlı okyanus suyunda yetişmekte olan makro algler.

Yani tuz çok önemli. Okyanustaki yosun ormanlarından hasat edilen yosunlar çok bol su ile yıkanmakta, sonra kurutulup asitle muamele edilerek sodyum veya potasyum alginatlara elde edilmekte.

İrlandalı çiftçiler ise eski çağlarda okyanustan topladıkları yosunları çok bol suyla yıkayıp parçalayıp temizledikten sonra tarlalarına karıştırmaktalarmış, bizim yeşil gübreleme gibi. Kompostlaştırılması da söz konusu olabilir belki.

Bu yosunların bizim denizlerimizde doğal olarak yetişmemekte olduğunu öğrendik.

deniz yosunu asit ila muamele hcı hitroklorikasit ila muameleediliyor sodyum alginat sodyum karbonat kullanılıyor peki potasyum alginat için potasyum hitroksitmi potasyum dikromatmı kullanılıyor bu konuda bilginiz varmıdır

pria 24-04-2013 18:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi savagegarden (Mesaj 1042092)
deniz yosununu yanlızmı atıyorsunuz?bor veya baska bişey eklenip atılabilirmi?etidot67 mesela

Denizyosununda bitki gelişimi için gerekli herşey var..başka takviyelerle karıştırmıyorum..gerek te duymuyorum..

yağmur 27-03-2014 07:59

Sayın pria'nın kullandığı hariç kimse marka önermemiş. Algovital ismi geçiyor ama onun satışını internette bulamadım. Organik tarım yapanların kullanabileceği hangi deniz yosunu markaları var? Kaliteleri nedir? Şimdiden teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025