View Single Post
Eski 27-05-2012, 14:13   #170
Mete Tiren
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-09-2010
Hocam öncelikle ilgi ve alakanızdan güzel dileklerinizden dolayı teşekkür ederim. Algler ile ilgili yazıyı paylaşıyorum.

Alg

Alg fotosentez yapabilen bir su canlısıdır. Tuzlu su ve tatlı su olmak üzere bizim genelleme yapabileceğimiz iki ana başlığı vardır. Gübremiz mavi yeşil agler grubuna giriyor. Bu algler dünyanın farklı yerlerinde derelerde göllerde suni ya da doğal havuzlarda bol miktarlarda bulunabiliyor. Bazı türlerin aşırısı besin maddesi taşımasından dolayı insan besini olarakta kullanılabiliyor. Spriluna gerek ticari değeri gerek insan sağlığı ve besini olarak tanıdığımız en önemli alglerden brisidir.

Gelelim bizim işimize yarayacak kısmına algler gübre ve toprak düzenleyici olarak da kullanılıyor. Piyasada bir çok ürün varmış. Varmış diyorum çünkü hiçbirini kalkıp araştırmadım çünkü çok uç noktalardaki örnekleri verip insanları aldatmatan korktum. Ben bilgilerin çoğunu yabancı kaynaklardan aldım üniversitedeki aldığım yardımları da atlamamk lazım elbet. Aldığım alg kültürleride işin renkli tarafı

Alg toprakta ne gibi etki yapacak bunu tam olarak kestirmek zor bazı kaynaklar düzenleyici derken bazı kaynaklar harika gübreler olduğunu belirtiyor ama sonuçta her ikisinde de bizim işimize yarayacaklar. Üretim kısmına geldiğmizde dinlenmiş çeşme suyu (İzmir için konuşuyorum) bu iş için en ideal su. Başta başka besin verilmesi ciddi kayıplara sebep olabiliyor. 5 litrelik su damacanalarında üretim çok rahat oluyor eğer ağzı daha geniş bir kabınız varsa bu daha iyi olur yosun birikintilerini de toplar esas önemli olan kısmı kullanmış olursunuz.

Alg üretirken 5 litrelik bir kaba sadece 5 cc daha önceki üretimlerimizden alg atmamız yeterli oluyor. 20 günlük bir süreç boyunca gündüzleri tam güneş alan (yazın çok sıcaklarda bu zararlı olabilir) geceleri ışık almayan bir ortam bu iş için en ideal yerdir. Çatı katınız varsa bu iş için harika haftaya bir bakmanız yeterli ya da unutabilirsiniz bile

20 günün sonunda şişenin yeşillendiğini bariz bir farkla göreceksiniz.(Eğer bir yanlış yapılmamışsa) Bu elde ettiğimiz sıvı algı direkt toprağa vermeniz kuvvetli gelebilir bazı kaynaklara göre 1/100 bazı kaynaklara göre 1/40 bazı kaynaklara göre 1/400 gibi seyretlme yapılması öneriliyor. Bunu zamanla deneme yanılma yöntemiyle uygun miktarı kendiiz bulacağına inanıyorum.

Peki önemli olan bu 20 günün sonunda hasat ve sistemin devamlılığının nasıl olacağı konusundadır. 20 günün sonunda suyun 4/3 gibi bir kısmını hasat edebiliriz ihtiyacımıza göre bunu uygulamalıyız. Dinlenmiş su ilave ederken 5 litre için bir çay kaşığı NPK 15 15 15 + iz element gübremizden ekliyoruz. Bu ortalama olarak biraz fazla biraz az olması sanırım çok etkilemez.

Derelerdeki sular mineral açısıdnan zengin olacağı için bu iş için ideal ama oradaki farklı alglerin üreyebileceği için tehlikelidir. Biz saf olarak tek tür algin üretimini istiyoruz. Benim elimde gübre olarak en çok verim sağlanan ve piyasada en çok kullanılan alg türüymüş.(Üniversitedeki verilere dayanarak söylüyorum) Latince uzun bir ismi var evde yazılı evde olmadığım için yazamıyorum şahsen aklımda tutmak içinde hiç uğraşmadım.

Elimde bulunan alg türü az miktarda mineraller ile çoğalabilen bir türdür Farklı denemeler ile de üretebilirsiniz. Ama ben denemelerim sonucunda en iyi NPK olarak değerlendiriyorum. Keşfedilmiş bir yeri tekrar keşfetmeye gerel yok sanırsam

Mete ben katı alg elde edeceğim az miktarda olsun ama öz olsun diyorsanız her hasatta önce algi süzerseniz bir bez ile arta kalan suyu mutlaka kullanın onun içinde de bir sürü alg var siz tamamen tortulaşmış olanını kurutup kullanacaksınız.Diğer kalan kısmınıda çiçeklerinizde gönül rahatlığıyla kullanın. Tortu kısmını kurutup un gibi ufalayıp uzun zaman kokmadan saklayıp kullanabilirsiniz. Alg kültürünün dağıtımını yapacağım balık yeminden ya da başka neyüdüğü belirsiz matayellerden yetiştirmek akıl karı değil bence.

Akla takılan sorular var ise yanıtlamaya hazırım Saygılar

Mete Tiren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön