agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Musluk suyunun kireçi nasıl alınır? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1448)

Destan 28-06-2006 13:57

Musluk suyunun kireçi nasıl alınır?
 
Merhaba.
Evdeki süs bitkilerinin sulanmasında kireçsiz suyun önemini biliyorum.Bir kaç yerde, musluk suyuna 1-2 damla sirke veya limon suyunun damlatılmasının kireci yok edeceğini okudum.Bu ne ölçüde doğru veya bu konuda evde ne yapabiliriz.Teşekkürler.

praecox 04-07-2006 16:20

sudaki kireç bazı reklamların aksine içine bir başka kimyasal ekliyerek yok edilemez ancak bir tür komplex bileşimi oluşması sonucu maskelenmiş olur. limon sirke yüksek oranda kireçden oluşan yumurta kabuğunu eritirkende suya ion olarak eklenmesi demek. sudaki kireç fazla ise kaynatmak sureti ile çökmesi sağlanır ise sudan ayrılmış olur veya bir dizi başka kimyasal reaksyon ile çöktürmek mümkün iken bu da ek bazı diğer kationları suya eklemek demek. kaynatılmış suya damıtık su eklemek sureti ile de kalsyum miktarı azaltılmak sureti ile tasaruf edilebilir.
evlerde sudaki kireci (en iyi çevreye ek bir yük getirmeden) kaynatıp soğutmak sonucu "CaO" olarak çökmesini sağlamak ile olur yolu ile tavsiye ederim.

malina 04-07-2006 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kagan
Musluk sularımız genel olarak saksı bitkileri için uygun değil; kireç ve klor bakımından oldukça zenginler (!). Evdeki bitkilerimizi sulamak için en uygun su, yağmur suyu; fakat yağmur suyunu her zaman için elde etmek kolay değil (benim stoğum tükenmek üzere). Büyük plastik şişelerde satılan sular ise pahalıya gelmekte (hem onlar da uygun mu bilemiyorum). Bu durumda, musluk sularımızı

a) Kireçten
b) Klordan
c) Hem kireçten, hem de klordan

arındırabileceğimiz pratik yöntemler yok mudur?

Kaynaklar, musluk ve kuyu sularının kireçten arındırılması için - 1lt'ye 2 gr olmak üzere- FeSO4, KHCO3 veya K2CO3 katılıp oda sıcaklığında bir süre bekletilmesi gerektiğini yazıyor. Bunun -evde bulunan materyalleri kullanarak uygulayabileceğimiz- daha pratik yöntemleri yok mudur (ve tabi klor için de bir yöntem)?

Yelken Çiçeğim (Spathiphyllum wallisii) uçlarından kuruyup yaprak kaybetmekte. Ben başta sigara dumanına bağlamıştım. Ama hala yaprakları -ucundan- kuruyor. Şimdilik bunu, bir süre önce sulamada kullandığım klorlu musluk suyuna bağlıyorum (gerçi yaklaşık bir aydır yağmur suyu vermekteyim).


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Klor için en uygun yöntem suyu havalandırmak ve bekletmek.Böylece klor uçuyor. Havalandırma için kaptan kaba birkaç kez aktarmak gerekir. Bu sayede su aynı zamanda oksijenlenir de. Kaynamış suyu kullanırken de oksijenlendirmek için havalandırmak gerekir.

FeSO4 yani demir sülfat kolayca bulup uygulayacağınız bir madde. Aktarlardan, zirai ilaç satıcılarından karaboya ismiyle de alırsınız. Tarımda Fe eksikliğini gidermekte de kullanırız. Sudaki veya topraktaki kireç bitkinin demir alımını engeller. Bu yüzden kullanılır. 1 lt suya bir silme çay kaşığı koyunuz. Yalnız bu suyu dikkat edin yerlere dökmeyin, pas lekesi gibi leke yapar.

Yelken çiçeğiniz klordan başka tuza da hassatır.Dolayısıyla fazla gübrelemeye de tepki verir. Besinini azaltın, hatta kesin.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=905&page=10

Konuyla ilgili yazıları buraya da ekliyorum...

Destan 05-07-2006 08:01

Cevap için çok teşekkürler.

TigerX 28-09-2006 15:39

En prtatik olarak sudaki kireci temizlemede, reçineli su arıtma cihazları kullanılabilir. Şimdilerde bu cihazların fiatı çok ucuzladı. Rahatlıkla alıp evde kullanılabilir.

Hem kendi sağlığımız ve hem de çiçeklerimizin sağlığı için bu kadar fedakarlığı yapmamız lazım.

Ben evdeki cihazımdan aldığım suyu test kitleri ile ölçtürdüm.

Sonuçlar:

Toplam sertlik : 0
PH : 7 -7.5 arası

Test eden kişi, suyun çok temiz olduğunu ve rahatlıkla kullanabileceğimi söyledi.

Mine Pakkaner 28-09-2006 15:42

Bu değerler çok güzel.

malina 28-09-2006 17:47

Bugün okuduğum gazetelerden birinde semizotunun kireç çözücü olduğundan söz ediliyordu. Aradım ama bulamadım.

Suyun kirecinin azaltılmasında da işe yarama ihtimali var mıdır?

lerdemir 01-10-2006 13:12

Reçineli Su Arıtma Cihazı Hk
 
Merhaba TigerX,

Kullandığın cihazın tam ismi nedir? Ya da benzerlerini nereden alabiliriz? Yaklaşık fiyatı nedir?

Teşekkürler...

Levent

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TigerX
En prtatik olarak sudaki kireci temizlemede, reçineli su arıtma cihazları kullanılabilir. Şimdilerde bu cihazların fiatı çok ucuzladı. Rahatlıkla alıp evde kullanılabilir.

Hem kendi sağlığımız ve hem de çiçeklerimizin sağlığı için bu kadar fedakarlığı yapmamız lazım.

Ben evdeki cihazımdan aldığım suyu test kitleri ile ölçtürdüm.

Sonuçlar:

Toplam sertlik : 0
PH : 7 -7.5 arası

Test eden kişi, suyun çok temiz olduğunu ve rahatlıkla kullanabileceğimi söyledi.


praecox 01-10-2006 17:05

Revers Osmos filtrasyon aletleri de bu sıralar oldukça makul fiyatlara ulaşdı (technologie ved membranları açısından düşünür isek) 400-500 YTL eye ev kullanımına uygun içme suyu olarak da rahatlıkla kullanılır. RO'un reçine yataklarına olan avantajlarını sayar isek.

regenerasyon sorunu yok. şöyle ki reçine mix bet (yani karışık yataklı ion değiştiricileri) sofa tuzu ile regenerasyonu yapıldığından esasen sudaki kireç miktarı equivalent olarak sodyum chlorür ile değiştirilmiş olur bu da bazı bitkilerde sorun olabilir.

gerçi sertlik "0" olur ancak EC de de bir düşüş olmaz. kation anion değiştiricileri ayrı çalışanların ise ev ortamında regenerasyonu oldukça sorun yaratacağından (kezap gibi keskin asitler "tuz ruhu" vede sudkostik gibi yakıcı sıvılarla) yatakları ayrı ayrı katyon, anion değiştirme yapılır ise safsuya yakın bir su elde edilebilir. yani deionize su.

Ancak hem fiyatı iki katı na yakın hemde külfetli bir bakımı var.
bende olan 475 YTL'eya aldığım RO sistemimde kısmen yumuşak olan şebeke suyumuz ki sertli 10dH altı pH 7.0 cıvarı EC 270 milliSiemens iken çıkan su 9milliS sertlik "0" membranı ise alınan suya göre bir **** iki yıl kadar dayanabilir.

çiçekler için en ideali sanırım RO filtrasyonlu su olsa gerek en azından etoburların vede orchidelerin ihityacı rahatlıkla karşılıyabiliyorum sertliğin tuzun sorun olduğu durumlarda en uygunu gibi gelyior bana. kloru da aldığından akvaryumlar için de ideal.

TigerX 02-10-2006 10:33

praecox durumu çok güzel açıklamış. Hergün yeni birşey öğreniyoruz. Bu forum çok faydalı bilgilerin paylaşıldığı bir yer...

Benim kullandığım cihaz mutfaklarda kullanılan eski olduğu için adını hatırlayamadığımbir marka, paslanmaz çelik gövdeli ve 2 tüplü basit bir cihaz. Tüplerin birinde reçine var. Diğerinde ise karbon var. Cihazı birikmiş kireçten temizlemek için, tuzla geri yıkama yapıyorum. Adını bulursam ayrıca yazarım...

EC hakkında pek bir bilgim yok. Ölçme imkanım da yok. Bana kirecini alması yeterli gibi gelmişti ama öyle görüyorum ki sadece kireçi temizlemek yetmiyor.

Yaklaşık 2 haftadır çiçeklerimi bu su ile suluyorum. Bariz gözle görülür bir iyileşme var. Çiçekler sanki kendilerine geldiler. Eskisinden daha hızlı büyüyüp daha canlı duruyorlar.

Kireç yüzünden alamadıkları besini sanırım almaya başladılar. Toprağımın yüzeyi de zaten önceleri hep beyaz beyaz olurdu. Bakalım şimdi nasıl olacak.

Toprak konusunda da forumda öğrediğim yeni bilgiler ışığında iyileştirme yapıyorum. Sadece su ile iyi bir bitki gelişimi olmuyormuş...

lerdemir 07-11-2006 22:48

Praceox ve Tigerx, bilgi için çok teşekkürler ikinize de...

TigerX, evet haklısın, bu foruma katıldığım günden beri "sadece su devri" bitti...

Hele bugün okuduklarımdan sonra eşime "bundan sonra pirinç ıslattığındaki ilk suyu saklar mısın?" diye sorduğumda bir "niye?"si vardı ki sormayınnn :)

mirsat 08-11-2006 13:47

Piyasada bir sürü marka var. Bunlardan filitre malzemesi olarak reçine barındıran bir model almanız yeterli fiyatlar 70 ytl den başlar.

lerdemir 11-11-2006 02:12

Bilgi için teşekkürlerimle...

Levent

Sergüzen 30-01-2007 22:25

Merhaba
Musluk suyunuzun kirecini (sertliğini) limon,sirke vs. dökerek gideremezsiniz.

Suyun kirecinin giderilmesi kimyasal bir işlemdir.Suyun içindeki sertliği yapan Ca ve Mg iyonları reçinenin içinde bulunan Na iyonları ile yer değiştirerek suyun sertliğini giderirler. Veya revers osmos yöntemi ile suyun içinde bulunan Ca ve Mg iyonları membranlar vasıtası ile tutularak suyun sertliği giderilir.

Her iki yöntemde çok ucuz değildir.Hele revers osmos yöntemi oldukça pahalıdır.Bu sistem ile sıfır sertlikte su elde edersiniz,fakat maliyet pahalıdır. Suyunuzun sertliğine bağlı olarak membranlar belirli süreler ile yenilenmek zorundadır. Fiatları da ucuz değildir.

Bu yöntemin ikinci dezavantajı su tüketimi çok fazladır. Kullandığınız suyun % 25 ni kanala vermek zorundasınız.Bu su hiç bir şekilde kullanılmaz.Çünkü membranlar yıkandığı için,içinde bol miktarda Ca ve Mg iyonları ve diğer sertlik yapan maddeler vardır.

Çiçekleriniz için sıfır sertlikte bir suya gereksiniminiz yoktur. Demineralize su kullanabilirsiniz. Bu su daha ucuzdur.

ferruh 06-02-2007 15:41

Çam çıralarının suyun kirecini yok ettiğini biliyorum.. Ama yalanda olabilir :D

ŞahMat 06-02-2007 16:08

benim bobrekler tas yapiyor zaman zaman, (babam sagolsun) ..
tam benlik bu tur bir makine.. buralarda arastirip bulup alayim..
ne zamandir su gun bugun diye kendimi oyaladim durdum..
dikkat cektiginiz icin tesekkur ederim..

Selahattin Yılmaz 06-02-2007 19:59

Sevgili ŞahMat başlığı bir inceleyin...

ŞahMat 06-02-2007 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Klimanjaro (Mesaj 73290)
Sevgili ŞahMat başlığı bir inceleyin...

ustad, hizir gibi, lokman hekim gibi yetisiyorsunuz, sagolun varolun..

Sergüzen 07-02-2007 12:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ferruh (Mesaj 73174)
Çam çıralarının suyun kirecini yok ettiğini biliyorum.. Ama yalanda olabilir :D

Yalan demiyelim de yanlış diyelim.Kireç alma olayı kimyasal bir işlem.

lerdemir 07-02-2007 16:27

Sanırım Malina'nın sözünü ettiği konu şu bağlantıda haber yapılmış.

Ayrıca o habere ilişkin olarak bizim forum arşivimizde de yorum mevcut.

Malina'nın okuduğu gazete tarihi ile bu alıntıların tarihleri çok farklı ama yanılmıyorsam konu aynı.

Özetle:

"Lise öğrencisi bir kardeşimiz 'Doğal kireç çözücü olarak semiz otu (portulaca oleracea) bitkisinin kullanılması' adında bir proje geliştirmiş. 'Kimyasal çözücüler yüzeylerde fiziksel bozuklular meydana getirmekte ama semiz otunda bu durum söz konusu değildir. Ticari olarak elde edilen kireç çözücüler çevreye zarar verirken, semiz otunun hiç bir zararlı etkisi yoktur. Bir miktar semiz otu bitkisinin çaydanlığa konularak su ile birlikte kaynatılıp, daha sonra soğutmaya bırakılması ile kullanıllanılabilir' demiş."



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 42229)
Bugün okuduğum gazetelerden birinde semizotunun kireç çözücü olduğundan söz ediliyordu. Aradım ama bulamadım.

Suyun kirecinin azaltılmasında da işe yarama ihtimali var mıdır?


Sergüzen 10-02-2007 21:04

Bu tür maddelerin suyun kirecini azalttığını veya tamamen giderdiğini düşünen arkadaşlarıma bir önerim var:Mesela semiz otunu ele alalım.Piyasada suyun sertliğini ölçen şerit(strip) şeklinde kağıtlar var.Bunları kimyasal madde satan yerlerden temin edebilirsiniz.Fiatları da 15-25YTL arasındadır.(kutu fiatı 50 ad.)
Önce suyunuzun sertliğine bu şeritler ile bakabilirsiniz.Bir bardağa bir miktar su koyun ve şeridi suya batırın,10 saniye sonra şeridinizin rengi değişecektir.Rengi skala ile karşılaştırın ve suyun sertliğini direk olarak okuyacaksınız.Sonra suyunuzu semiz otu ile kaynatın ve soğumaya bırakın.(mutlaka soğutun) Soğuyan suyunuzun sertliğini yukarıda anlatıldığı gibi tekrar test edin.Ve iki değeri karşılaştırın.Sertlik 1 den 22 doğru artar.Alman sertliği olarak düşündüm.Kalan şeritleri de daha sonra evdeki suyunuzun sertliğini ölçmede kullanırsınız.
Kolay gelsin

Kagan 11-02-2007 16:33

pH Düşürücü Ürün
 
1 Eklenti(ler)
İnternette gezinirken GedikGross.com'da pH düşürücü bir ürüne rastladım. Canlı yardım hattından görevliyle görüşüp bu ürünün "çeşme sularının sertliğinin ve çeşme sularındaki kireç, klor gibi maddelerin giderilmesinde kullanılıp kullanılamayacağını" sordum... Hayır yanıtını aldım.

Görevliyle aramda şu konuşma geçti:

Şu anda GEDİK GROSS MARKET yetkilisi 'Selim Kaya' ile görüşmektesiniz.
Selim Kaya: İyi günler. Gedik Gross Market "Online Destek Hattı" na hoşgeldiniz.
Selim Kaya: Size nasıl yardımcı olabilirim?
siz: ph düşürücü (stok no:2068243) adlı ürün hakkında soracaktım
siz: bu ürün çeşme slularının
siz: sertliğini gidermek ve içindki kireç, klor gibi maddlerin giderilmesinde kullanılbilir mi
Selim Kaya: hayır .
siz: ev bitkilerimi sulamada problem yaşadığım için soruyorum
Selim Kaya: bu üğrün süs havuzlarında bitkilerin uzun ömürlü olması içindir.
siz: benim problemim için ürününüz var mı
Selim Kaya: asidik bazik ayarı için kullanılmaktadır.
Selim Kaya: Şu an aradığınız ürünle ilgili detaylı bilgiye ulaşmaya çalışıyorum.Kısa bir süre bekletebilirmiyim.
siz: elbette
Selim Kaya: site üzerinde bu tarz bir ürün bulamadım.sadece bitki besinleri var.
siz: tamam... teşekkür ederim...
Selim Kaya: rica ederim.
Selim Kaya: biz teşekkür ederiz.


Bir de sitedeki arkadaşların bilgilerine danışayım dedim... Bu ürün kireç, klor gibi maddeleri gidermese bile bir pH düşürücü. Çeşme sularının sertliğinden yakınanlar için bir çözüm olamaz mı?

Ürünün ilgili sitedeki sayfa adresi: http://www.gedikgross.com/Product.as...43&_catId=3785

Ürünün resmi de aşağıda:

Sergüzen 12-02-2007 21:15

suyun sertliği ve giderilmesi
 
Suyun kireci,yani sertliği konusunda biraz bilgi aktarmak istiyorum:
Suyun sertliği dendiğinde,suyun içinde erimiş olarak bulunan toprak alkali metallerinin tuzları anlaşılır.Genellikle bu tuzlar da calcium ve magnesium tuzlarıdır.
Suyun içinde calcium ve magnesium tuzları bikarbonat formunda bulunursa bu sertliğe,geçici sertlik denir ve bu sertlik asetikasit(sirke de asetik asittir) ile muamele edilirse veya ısıtılırsa kısmen giderilir.
Calcium ve magnesium tuzları karbonat,sülfat ve nitrat ,klorür formunda bulunursa bu da kalıcı sertliktir.Suyun sertliği dendiğinde bu sertlik anlaşılır. Bu sertlik sadece kimyasal işlemler sonucu giderilebilir.Su bunlardan başka ağır metal iyonlarının tuzlarını da bünyesinde bulundurabilir
Diğer taraftan suyun sertlik tanımı ;
a-Toplam sertlik (sertlik dendiğinde anlaşılan kavram)
b-Karbonat sertliği
c-Kalker sertliği
d-Magnesium sertliği
e-Stronsium sertliği
f-Baryum sertliği
gibi sınıflandırmalar da yapılır.
Fakat pratikte toplam sertlik kullanılır ve bütün veriler bunun üzerine kurulur.
Birim olarak da sertlik derecesi tanımı kullanılır.Sertlik dereceleri de, Alman sertliği-Fransız sertliği-İngiliz sertliği ve amerikan sertliği olarak Avrupa da kabul görmüştür.
Ülkemizde en çok kullanılan Alman sertlik birimi ve Fransız sertlik birimleridir.Bu birimler kısaca aşağıdaki gibidir.

1°dH=1 Alman sertlik derecesi=10 mg CaO/litre Su
1°fH=1 Fransız sertlik derecesi=10 mg CaCO3/litre Su
1°eH=1 İngiliz sertlik derecesi= 10 mg CaCO3/=0,7 litre Su
1° USAH=1 amerikan sertliği= 1 mg CaCO3/ litre Su

Şebeke sularında bütün sertlik yapıcı maddelere ilave olarak bol miktarda da klor bulunur.Klor suyun içinde bulunan mikropları öldürmek için kullanılır.Klor da şebeke suyuna çamaşır suyu(Sodyumhipoklorit) formunda ilave edilir.Suyu dezenfekte etmek için ozon da kullanılır.Pahalı olduğu için tercih edilmez.

Suyun devridaimi (Buharlaşma-Bulutlar-Yağışlar-Yer altı ve yüzey suları-Nehirler-Denizler)sonucunda birço madde çözünmüş veya çözünmemiş olarak suya karışır.Yağmur atmosferdeki gazları(azot-oksijen-karbondioksit-vs) ve katı maddelerin bir kısmını bünyesine alarak yeryüzüne iner ve suyun yolculuğu başlar.

Su derinlere indikçe geçtiği katmanlardaki eritebildiği maddeleri de bünyesine katar veya bünyesinde bulunan maddelerin bir kısmını bu katmanlarda bırakır.Sanayi suları ve tarım arazilerinden artık sularda bu yolculuğa belirli yerlerde katılarak suyun içeriğini zenginleştirirler.(Madde bakımından)İşte bu su bize tekrar ulaştığında yaptığı yolculuğa göre, içerisinde değişik maddeler bulundurur.Suyun kullanılacağı alana göre arıtılması gerekir.Bu yolculuk sırasında suya en çok sertlik oluşturan calcium ve magnesium tuzları karışmıştır.Bu tuzlar kimyasal yöntemlerle suyun bünyesinden uzaklaştırılabilir.

Yeryüzüne çıkan sular içindeki sertlik yapan maddelerin miktarına göre
1-Çok yumuşak su 0-4° dH (toplam sertlik)
2-Yumuşak su 4-8° dH
3-Orta sert su 8-12°dH
4-Oldukça sert su 12-18°dH
5-Sert su 18-30°dH
6-Çok sert su 30 dan büyük
olarak sınıflandırılır.

Bu iş için arıtma tesislerine ihtiyaç vardır.Su arıtma tesisleri ard arda gelen tanklar zinciridir.En basiti iki tanktan oluşur.Tankın birinde reçine,diğerinde de tuz vardır.Ham su reçineli tanktan geçirilerek suyun içinde bulunan Ca ve Mg iyonları,reçinenin bünyesinde bulunan Na(sodyum) iyonları ile yer değiştirirler.

Na +CaCO3→Na2CO3+ Ca şekline dönüşür

.Bu işlem reçinedeki bütün sodyum iyonları bitene kadar devam eder.Reçinede ki sodyum iyonları bittiğinde,yani reçine calcium iyonları ile doyurulduğunda artık sizin suyunuz yumuşatılmaz.Reçineniz bu duruma gelince,rejenere edilir.Yani diğer tankta eritilmiş olan tuzlu su(NaCl çözeltisi) reçine üzerinden geçirilir.Böylece sizin reçineniz tekrar eski haline döner.Sistemin çalışması;

Ham Su arıtılır→Reçine rejenere edilir→Tuzun fazlası yıkanır→Ham su arıtılır

Bu sistemler genelde 18 saat arıtma,6 saat rejenere yaparak çalışırlar.(Suyun sertliğine bağlı olarak) Bu sistemle sıfır sertlikte su üretilemez.Rantabl değildir.Sıfır sertlikte su isteniyorsa,bu sistemin devamına revers osmos sistemi ilave edilmesi gerekmektedir.

Piyasada her kapasitede su arıtma sistemi yaptırılabilir.İçme suyu için aktif karbon ve ultraviolet üniteleri ilave ettirilirse daha temiz ve sağlıklı su içilir.Çok yumuşak su evlerde daha fazla su tüketimine neden olur.
Mutlaka yumuşak su istiyorsanız,semizotundan,çam reçinesinden veya diğer yöntemlerden vazgeçin.En az kahvelerde kullanılan arıtma sistemlerini sorun.Bu sizlerin işlerini görecektir.
Firma ismi vermiyorum.Çünkü bu işi yapan yüzlerce firma var.

Sergüzen 13-02-2007 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kagan (Mesaj 75021)
Bunlar çok teknik terimler ve bilgiler... Hobi amaçlı üretim ve yetiştirme yapan bir bitkisever için aşırı ayrıntılarla dolu...

Sanırım musluk suyunun ev bitkilerimize verdiği zararı engellemek için tek çözüm var: Klimadan çıkan suyu kullanmak... Acaba bu suyun da içinde bitkilere zarar verecek maddeler var mıdır? Yok yok; kesinlikle vardır... Çünkü hangi çözümü düşünsek, ortaya olumsuz bir durum çıkıyor.

Keşke klima suyu bitkilere zarar vermeseydi de pratik, kolay ve basit bir çözümümüz olsaydı...

Ayrıntıyı, daha fazla zaman ve para harcamamanız açısından yazdım.Hiçbir tarlada,tarlayı sulayan su için arıtma tesisi yoktur.Ben ziraatçi değilim.Hangi su,hangi bitkilere zarar verir bilemem.
Kolay gelsin.

calcium 19-02-2007 00:15

eğer bahçeniz müsait ise yağmur oluklarının dibine büyük bir varil koyarak **** su deposu ayarlayabilirseniz bitkileriniz için güzel bir su elde etmiş olursunuz bence
hem ekonomik hemde zararsız

mrkay 21-02-2007 01:18

su arıtma hangisi
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 29929)
sudaki kireç bazı reklamların aksine içine bir başka kimyasal ekliyerek yok edilemez ancak bir tür komplex bileşimi oluşması sonucu maskelenmiş olur. limon sirke yüksek oranda kireçden oluşan yumurta kabuğunu eritirkende suya ion olarak eklenmesi demek. sudaki kireç fazla ise kaynatmak sureti ile çökmesi sağlanır ise sudan ayrılmış olur veya bir dizi başka kimyasal reaksyon ile çöktürmek mümkün iken bu da ek bazı diğer kationları suya eklemek demek. kaynatılmış suya damıtık su eklemek sureti ile de kalsyum miktarı azaltılmak sureti ile tasaruf edilebilir.
evlerde sudaki kireci (en iyi çevreye ek bir yük getirmeden) kaynatıp soğutmak sonucu "CaO" olarak çökmesini sağlamak ile olur yolu ile tavsiye ederim.

merhaba kireçsiz su için en ideal sisrem ro dur.ancak bunu hem evde hemde bitkilerde kullanırsanız maliyetini 6ay-12 ay da amorti eder.arıtma veya kireçsiz su için herkes başka birşey söyler doğaldır ancak reçineli sistem kullanım suyu için idealdir yani içme suyu ve gıda için ideal değildir.nedeni kirece maskeleme yapar ama yok etmez.ve sürekli tuza yatırmanız gereklidir.hangi model alayım derseniz yardımcı olurum bence ro nuntartışmasız üstünlüğü var mrkay30@gmail.com

Todor 21-02-2007 05:15

Hoş geldiniz mrkay. Yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.Katılımlarınızın devamını diliyoruz.:)

imo 12-03-2007 11:54

sulama
 
Mine hanım bazı bitkileden bahsederken kesinlikle kireçli su kullanmayın diyor fakat İzmirin çeşme suyu o kadar kireçliki...Şişe su kullanmaya kalksamda çoook masraflı olur onca çiçeğe bu suyu almak.Kaynatıp kullansan kireç gider belki ama o zaman minerallaerde gidiyor sanırım.Ne yapmak lazım???

Gelibolu 12-03-2007 15:43

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1448

Yukarıdaki linkten aradığınız cevabı bulabilirsiniz sanırım

imo 13-03-2007 10:50

Evet buldum teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024