PDA

View Full Version : Semizotu Yemekleri




bonsaisever
17-09-2006, 20:48
Sade yenildiğini düşündüğüm semiz otunun bir marifeti daha ortaya çıktı :)


Sunguroğlu lisesi öğrencisi, kimyasal çözücülere alternatif proje geliştirdi

Gaziantep Özel Sunguroğlu Fen Lisesi öğrencisi Burak Sönmez, bir çok gıda ve temizlik ürününde kullanılan kimyasal çözücülere alternatif “Doğal kireç çözücü olarak semiz otu bitkisinin kullanılması” adında bir proje geliştirdi. Projenin en önemli özelliği doğal kireç çözücü olması.

Gaziantep Özel Sunguroğlu Fen Lisesi öğrencisi Burak Sönmez, “Doğal kireç çözücü olarak semiz otu (portulaca oleracea) bitkisinin kullanılması” adında bir proje geliştirdi. Bir çok gıda ve temizlik ürününde kullanılan kimyasal maddelere alternatif olarak geliştirilen projenin en önemli özelliği doğal kireç çözücü olması.

Türkiye’de büyük ilgi uyandırması beklenen proje hakkında bilgi veren 9–A sınıfı öğrencisi Burak Sönmez, ticari olarak kullanılan kireç çözücülerin kimyasal maddeler içerdiğini söyledi. Bu çözücüler içerisinde hidroklorik asit (HCI) çözeltisi bulunduğunu belirten Sönmez, bu asitin insan sağlığı için her an tehlike olabilecek yapıda olduğunu kaydetti. Sönmez, “Projemde ticari kireç çözücüler ile doğal kireç çözücü maddeleri karşılaştırdım. Doğal kireç çözücü özelliği olan semiz otunun daha faydalı olduğunu ortaya koydum.” dedi.

İnsan sağlığı (özellikle çocukların içerek zehirlenmesi), maliyet, elde etme yöntemi, kullanılan kapta verdiği fiziksel aşınma ile çevre kirliliği açısından projenin sayısız yararlar getirdiğini vurgulayan Sönmez, şunları söyledi: “Son zamanlarda yazılı ve görsel madde zehirlenmelerine maruz kalan veya hayatını kaybeden çocuklarla ilgili çok haberlere rastlıyoruz. Bu konuda Opr. Dr. Didem Baskın’ın ‘Çocukların yanlışlıkla çamaşır suyu içme vakalarına, son dönemlerde ‘kireç çözücü ve lavabo açıcı’ gibi kimyasal maddelerin içilmesinin de eklendiğine’ dair ifadeleri bu projede bana ilham kaynağı oldu.”

Gaziantep’te suların anormal derece kireçli olduğunu dile getiren Burak Sönmez, kireç çözücü maddelerin ister istemez hayatın içinde yer aldığına dikkat çekti. Kullanılan kireç çözücülerin kimyasal madde olduğu için, –iyi durulanmadığı takdirde– mutfak eşyalarında etkisinin kaldığına işaret eden Sönmez, eşyaların da zaman içeresinde yıprandığını bildirdi. Sönmez, “Halbuki semiz otu, kimyasal kireç çözücülerin sahip olduğu asitleri doğal olarak içerdiği için bahsedilen yan etkilerinden hiç birisi söz konusu değildir.” diye konuştu.

Semiz otu kireç çözücü olarak

nasıl kullanılabilir?

Bir miktar semiz otu bitkisinin çaydanlığa konularak su ile birlikte kaynatılıp, daha sonra soğutmaya bırakılması ile kullanıllanılabileceğini ifade eden Sönmez, şu bilgileri verdi: “Sonuçta aile fertlerimizi ticari kireç çözücülerin zararlı etkilerinden koruruz. Ticari kireç çözücülerin parekende fiyatı 2–3 miyon lira iken; semiz otunun fiyatı 150–300 bin lira arasında değişmektedir. Ticari kireç çözücüler sadece fabrikalarda üretilirken, doğal kireç çözücü için gerekli olan portulaca oleracea bitkisi her türlü toprakta yetişmektedir. Kimyasal çözücüler yüzeylerde fiziksel bozuklular meydana getirmekte ama semiz otunda bu durum söz konusu değildir. Ticari olarak elde edilen kireç çözücüler çevreye zarar verirken, semiz otunun hiç bir zararlı etkisi yoktur.”

Proje Danışmanı Metin Summak da, okulda öğrencilere normal eğitimin yanında ülkeye yararlı olabilecek projeler için de çalışmalar yaptıklarına değindi. Summak, “Çocukların kireç çözücüler içerek ölmesi, bizi böyle bir proje yapmaya sevk etti.” şeklinde konuştu.

Alıntı : http://arsiv.zaman.com.tr/2003/05/01/guneydogu/h13.htm




Mehmet Ali Aşık
28-09-2006, 05:12
semiz otunu cok severim.salatasi cok guzel olur.Gaziantepte" pi(r) pirim" derler ve kurutulup corbasida yapilir(pir pirim aşı). Ben yabani olanin tadini tercih ediyorum kucuk yaprakli ve koyu yesil .Pazarlarda satilan ticari çesidi ,genis yaprakli buyuk ve daha acik yesil renkli oluyor.
yetistirmeside cok kolay.

lahika
18-07-2007, 20:10
Çok ilginç bir bilgi çok teşekkürler.. ;)

Geç de olsa okuduğum için mutluyum = )

Demek ki; bitkilerimizi, içerisinde semizotu kaynatılmış ve sonradan havalandırılmış bekletilmiş su ile suladığımız zaman, daha sağlıklı bir sulama sağlamış oluyoruz.. Değil mi? ;)

seleste
18-05-2008, 17:19
Semizotu

1 demet ayıklanmış yıkanmış semizotunu, doğranmış bir baş soğan, 2-3 diş sarmısak, 1 kaşık biber salçası, 1 kaşık pirinç , 2 olgun domates rendesi, zeytinyağı, tuz yemeği pişireceğimiz sahanda karıştırıyoruz. Ortasına 1 adet kesme şeker koyarak orta ateşte 10 dakika kadar pişiriyoruz. Yaprakların rengi değişmiştir. Pirinç hafif diri kalmalı. Kapağı açmadan soğumaya bırakıyoruz.

Ertesi gün, sarmısaklı süzme yoğurt eşliğinde sofraya getiriyoruz.

Salatasını sevdiğimiz semizotunu bir de zeytinyağlı yemek olarak deneyin. Afiyet olsun.

YorkerJenny
18-05-2008, 22:21
oldukca ilginc, burada zararli bitki sinifinda kabul edilip nasil bahceden kurutulabilecgei hakkinda bilgiler var. Ama diger yanda da omega 3 icerdigi kesfedilip kolesterole karsi ilac diye kulalnimi da tesfik ediliyor. ben de denyecgiem evde kirece karsi, oldukca ilginc. cok mersi bu bilgi icin.

limon
04-06-2008, 13:57
Bahçelerin her yanından semizotları fışkırmaya başladı. Ben yabani ot sayamıyorum çünkü çok seviyorum. Hemen her gün salatasını yapmaya çalışıyorum. Yemeğini de pişiriyorum. Dün yeni bir şey duydum, patates yemeğinin içine de katılıyormuş. Semizotunu bildiğimiz yemeği, sarımsaklı yoğurtlu veya zeytinyağlı salatası, dışında değişik tarifle hazırlayan var mı? Bu arada balıkla eşdeğer olduğunu ve kalbe çok faydalı olduğunu da ekleyeyim. (Mehmet Öz'ün yalancısıyım ;) )

berduray
04-06-2008, 15:50
Sevgili Limon demiş ki: Semizotunu bildiğimiz yemeği, sarımsaklı yoğurtlu veya zeytinyağlı salatası, dışında değişik tarifle hazırlayan var mı?



Ben denemedim ama burada kara kabak olarak bilinen koyu yeşil renkli kabağı da küp küp doğrayıp semizotuyla beraber haşlıyorlar.

Üzerine de zeytinyağı ve limon sıkıyorlar, dileyen birkaç diş ezilmiş sarmısak ilave edebilir.

Ayrıca ıspanak gibi gözlemesi de yapılıyor.

İnce doğranmış taze soğan+semizotu+baharat+bir-iki domates açılan yufkaya doldurulur, saçda **** tavada pişirilir.

Benim damak tadıma pek uymasa da hamileyken bu gözlemeye aşeren arkadaşım oldu...

M.Sema
04-06-2008, 15:52
Sevgili Limon, senin için semizotu (bizde yani Elazığ'da ona pirpirim derler) tarifi. Çok detay vermeyeceğim fazla detaylı olursa yapması zor gelebilir. Ben ıspanak ve semizotunu pişirirken içine önceden haşlayıp dondurucuda beklettiğim kuru fasülye, nohut ve kırmızı mercimek veya pirinçten bir avuç ekliyorum. Hem daha besleyici hem de sebze ve bakliyat bir arada alınmış oluyor bence.

limon
04-06-2008, 20:20
Sağolun Sema Hanım.

limon
04-06-2008, 20:23
Sağol Berduray. Gözlemede ben de ıspanağı tercih ederim sanıyorum ama kabaklı tarifini denemek gerek.

borulce
03-07-2008, 14:59
Çok ilginç gerçekten..

Semizotu çok sevdiğim bir bitki.. Yemeği ve salatası çok lezzetli oluyor..

Bu bilgiyi de şimdi öğrenmiş oldum..

Paylaştığın için teşekkürler..