agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Gübre Şerbeti (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1436.htm)

selim_50 13-03-2019 13:24

sayın g.c konunun uzmanı değilim ama patojenik olup olmadığına bakmadan denemelisin derim, karpuzun kesilirken çıkardığı sesi, kokusunu metrelerce uzaktan alabilirsin,
bu yıl için koyun, güvercin gübresi ve pancar melası hazır sadece solucan gübrem gelecek aynı uygulamayı bu yıl tekrar yapacağım..

Resulgur 14-03-2019 10:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi g.c. (Mesaj 1562539)
Elimde 20 Ltlik turşu kovaları var. En azından 2 kova şerbet için ayırıp sezonda sulama arasında kullanarak deneyimlemek arzusundayım.

Keten bez içine yanmış koyun, inek ve güvercin gübresini harmanlayarak suya daldırıp ağzı kapalı 1 hafta bekleterek elde edeceğim şerbet patojenik olur mu? (anladığım kadarı ile yanmış gübre ağzı kapalı, yanmamış olan açık şekilde muhafaza edilmeli; ama yanlış anlamış olabilirim)

Başlığı baştan sona okudum ancak yanmış ve yanmamış gübre kullanırken kova ağzının açık mı kapalı mı olması gerektiği konusunda zıtlıklara denk geldim. Netleştirmek adına bir üstad başlığa uğrasa ne güzel olur.

@Resulgur @MeyveliTepe

Sn. g.c. merhaba , bizde burada öğrendiklerimizi uyguluyoruz aslında farklı bir şey yok ..

Şerbet içerisine ekleyecek olduğunuz gübrelerin sağlıklı bir şekilde yanmış olması gerekmektedir. Ben genel anlamda bir sorun yaşamadım . Açık söylemek gerekirse patojen olup olmadığına pek dikkat etmeden uygulama yapıyoruz.

Örneğin burada http://www.agaclar.net/forum/1552850-post539.htm yanmış tavuk gübresini gübre şerbeti yapmadan önce fotoğraflamıştım. Bu şekilde yaparsanız bir sorun olacağını düşünmüyorum. Tabi Sn. @Meyvelitepe eksiklerimiz varsa değinecektir .

Gübre şerbeti içerisine bir miktar sirke, melas, pekmez, solucan gübresi ve bokashi suyu gibi metaryeller de ekleyerek deneme yapmayı düşünüyorum.

Gübre şerbeti içerisinde hümik asit ve peyniraltı suyu gibi bir kaç deneme yaptım ileriki zamanlarda kısmet olursa deneyimlerimi sayfamda paylaşırım. Saygılar

g.c. 14-03-2019 11:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1562638)
Sn. g.c. merhaba , bizde burada öğrendiklerimizi uyguluyoruz aslında farklı bir şey yok ..

Şerbet içerisine ekleyecek olduğunuz gübrelerin sağlıklı bir şekilde yanmış olması gerekmektedir. Ben genel anlamda bir sorun yaşamadım . Açık söylemek gerekirse patojen olup olmadığına pek dikkat etmeden uygulama yapıyoruz.

Örneğin burada http://www.agaclar.net/forum/1552850-post539.htm yanmış tavuk gübresini gübre şerbeti yapmadan önce fotoğraflamıştım. Bu şekilde yaparsanız bir sorun olacağını düşünmüyorum. Tabi Sn. @Meyvelitepe eksiklerimiz varsa değinecektir .

Gübre şerbeti içerisine bir miktar sirke, melas, pekmez, solucan gübresi ve bokashi suyu gibi metaryeller de ekleyerek deneme yapmayı düşünüyorum.

Gübre şerbeti içerisinde hümik asit ve peyniraltı suyu gibi bir kaç deneme yaptım ileriki zamanlarda kısmet olursa deneyimlerimi sayfamda paylaşırım. Saygılar

Teşekkürler üstadım, takipte olacağım. Yanmış inek ve koyun gübresi ile solucan gübresi karışımı denemesini de ben yapacağım. Bahçemde umarım olumlu sonuçlarını paylaşmış olurum.

MeyveliTepe 14-03-2019 13:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi g.c. (Mesaj 1562539)
Elimde 20 Ltlik turşu kovaları var. En azından 2 kova şerbet için ayırıp sezonda sulama arasında kullanarak deneyimlemek arzusundayım.

Keten bez içine yanmış koyun, inek ve güvercin gübresini harmanlayarak suya daldırıp ağzı kapalı 1 hafta bekleterek elde edeceğim şerbet patojenik olur mu? (anladığım kadarı ile yanmış gübre ağzı kapalı, yanmamış olan açık şekilde muhafaza edilmeli; ama yanlış anlamış olabilirim)

Başlığı baştan sona okudum ancak yanmış ve yanmamış gübre kullanırken kova ağzının açık mı kapalı mı olması gerektiği konusunda zıtlıklara denk geldim. Netleştirmek adına bir üstad başlığa uğrasa ne güzel olur.

@Resulgur @MeyveliTepe


Sağlıklı ve patojen içermeyen bir şey yapmak istiyorsanız iki yol var. Birincisi lactobacillus ile fermente ederek kapalı havasız ortamda yapmak. Diğeri ise yoğun hava basarak yapmak. Aksi durumda yüksek oranda patojen (e-coli, salmonella vb.) içermesi kaçınılmaz.

mohawk 23-03-2023 20:39

Merhaba, naçizane balkonda domates, biber yetiştirmeye çalışıyorum. Bu konuyu baştan sona okudum. Ancak geçmiş senelerde Bauhaus'tan aldığım organik koyun gübresi ile nasıl şerbet hazırlayacağımı anlayamadım:) daha spesifik ne söyleyebilirsiniz? Mesela 2 lt şerbet hazırlamam için yarım çay bardağı koyun gübresini ezip karıştırmam yeter mi? Teşekkürler

çiçeksever 27-03-2023 14:34

Gübre şerbetini un eleği gibi çok ince bir elekten geçirin. Sonra elekten geçmiş koyu şerbeti aynı ölçüde su ile karıştırın. Bununla bahçenizdeki ya da saksılarınızdaki bitkileri sulayın. Sulama esnasında tortusu dibe çökmesin: Arada çalkalayarak karıştırarak sulama yapın.
İnternetten öğrendiğim bilgi bu.

çiçeksever 27-03-2023 14:37

https://azbitki.com/gubre-serbeti


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025