![]() |
ben normalde istanbulda terasta saksilarda kendi konvansiyonel+deneysel yaklasimlarimla domates biber vs. yetistirirdim.
4-5 sene once bir yerlerden 2 çuval guvercin gübresi elime geçmisti. bunlarla gubre cayi yapip sebzeleri beslemistim ayrica internetten edindigim cesitli enterasan deneylerde de bulunmustum. bunlardan bazilari; balik yemini suda bekletip vermek, karideslerin kaynama suyunu bitkilere vermek, paslı çiviler, yumurta kabuklarini ezip vermeler, domateslerin diplerini kirmizi agirlikli naylonlarla kaplamalar, vs.... o yaz teras ormana donmustu. yaz sonu yiyemedigimiz domateslerden kışlık konserve yapmistik.tabi bu kadar cok seyi deneyince hangisi etkiliydi onu anlamak mumkun degildi. bana sorarsaniz guvercin gubresi çayıydi ama kim bilir. O yildan sonra cesitli sebeplerle hic ekmedim. Bu sene ektim ama 2 hafta once tatile çiktim. Kendi gelistirdigim ! (ipin ucunu kacirdigim desem daha dogru olur) otomatik sulama http://www.agaclar.net/forum/998928-post162.htm + kapiciya emanetler. Şimdi tatil amacli antalya kaş'ta kayinpederlerdeyim. kayinpeder bahcenin bir kismini sebze bahcesi yapmis. agirlikli biber, az domates, salatalik. ama biraz zavalli gorunuyorlardi. ben de bunlarin bir kismini bana birakin ugrasayim oyalanayim dedim, bu aşamada burada gubre şerbeti konusuna daldim.cunku arkada kumes var ellerinde birikmis tavuk gubresi( daha dogrusu kurumuslar toplanmis). neyse cok uzatmıyiim.. başladim eski deneyim! ve sizlerin destegiyle tarıma ! 15 litrelik bi pet sise buldum icine gubre.. sordum pekmez var mi. yok dediler eski recel var .. olur herhalde dedim onu koydum karistirdim. siz olmaz dediniz ikincisine pekmez aldim migrostan onu koydum. sürgün dediniz, başladım bahcedeki cicek vs leri yolmaya, yumurta kabuklarini attiklarinda çöpten topluyorum. bana bakislari degisti. eminim damat sıyırdı diyorlar. yarın havuç suyu isteyince noolcak bilmiyorum ! |
Alıntı:
anlat anlat bitmez... merak etmeyiniz aynı taraftayız.. iki şık var ya deliyiz vada veli.... |
büyüme hormonu amaçlı gubre şerbetinin içine şu yılışık arsız semizotlarinin uçlarından koparıp koysam yılışık arsız domates biberlerim olur mu ne dersiniz ?
|
Bence fazlasıyla olur....
|
Merhabalar. Gübre şerbetini çiçeklere veya sebzelere hergün versek bir zararı olur mu? kullanma sıklığı ne olmalı?
|
Hergün vermenize gerek yok. Haftada bir verin yeterlidir.
Hergün verdiğinizde şerbetin yoğunluğuna göre fazla gelebileceği gibi her gün sulama yapmış olursunuz. |
yanmış gübreden şerbet
uzaman tvde herhalde bir yerde duymuştum. yanmış gübreyi bir poşetin içine koyun üstüne su ekleyip 1 gün boyunca gübreden alta birken suyu süzülmesini bekleyip şerbet elde etmeyi duymuştum. aceba böyle şerbet elde etmek mümkün mü birde elde edilse bile ustune su eklenerek mi çiceklere veya sebzelere verilmeli?
|
1 Eklenti(ler)
Merhaba, ben de geçen sene gübre şerbeti yapmıştım. Bu sene içerisine makinada sıktığım sebze suyunun posalarını buğday çimi, havuç, ıspanak, ısırganotu, pancar yaprak ve sapı, brokoli, dereotu, maydanoz ve kereviz yaprağı ilave ettim. Ayrıca bir çay bardağı pekmez koydum.
Sorum şu gübre şerbetim 1 sene gibi beklettiğim için özelliğini kaybetmişmidir ve ilave ettiğim karışımların bir faydası olurmu ? |
Gönül rahatlığı ile kullanabilirmisiniz
|
Alıntı:
|
azar azar veriniz
sorun olmaz bir litre şerbeti yaklasık 20 litre kovaya ekleyin güzelce verin hiç beklemeyiniz |
Alıntı:
|
Alıntı:
Şerbeti yanmış gübreden mi yapacağız yoksa taze gübreden mi? Bir mesajda taze gübrenin çok patojenik olduğu söylenirken, bir diğerinde taze gübreden harika olur deniliyor. Taze gübre sulandırıldıktan sonra kapağı kapatılıp bekletilince mi hastalık yapıcı özelliği kayboluyor? Öyleyse ne kadar bekleteceğiz? Bilenlerin benim gibi bilmeyenler için bir daha açıklayabilmesi mümkün mü?:confused: |
Sorularıma cevap gelmemiş ancak nette yapabildiğim araştırmalar sonucunda doğru uygulama benim gibi merak edenler için gelsin:
Bir tank, plastik depo vb. bir kap içerisine su doldurulur ve içerisine geçirgen, küçük delikli veya pamuk,keten çuvallara konulan ve ağzı bağlanan yaş çiftlik gübresi çuvalları konulur ve ağzı açık 7 gün beklenir, işlem gölgede yapılır.Sonra gübre dolu çuvallar çıkarılıp sıkılır ve tank içerisindeki su tarlalarda gübre olarak kullanılır. Ortaya çıkan posa da kurutulduktan sonra, yine tarlalarda rahatça kullanılabilir. Hayvan (çiftlik) gübresinin yakılmasındaki genel amaç, yanmamış hayvan gübresindeki zararlı bakterilerin ölmesi, metan gazının çıkarılarak atmosfere verilmesi, toprakta tuzluluk oluşturabilecek unsurların ortadan kaldırılması ve toprak ile bitkiye zarar verebilecek ilaç, hormon, enzim atıklarının bertaraf edilmesidir. |
Sn Sahire selamlar
Bu yöntemi pek tavsiye etmem, kullanılacak olan gübrenin kompost edilmiş olması çok önemli, aksi taktirde zararlı olan mikro organizmaları da çogaltmış oluruz. Tarif ettiğiniz yöntemde zararlıların nasıl yok edildiğini anlayamadım. http://www.agaclar.net/forum/kompost-cayi/24074.htm Kompost çayı mükemmel bir yöntem |
Merhaba Güvercin gübresi dikkatimi çekti..
Hobi olarak beslediğim güvercinlerimin yuvalarında temizlik zamamanlarında bahçede biriktirdiğim gübreleri bir zaman sonra yağmur güneş derken hemen hamen yanmış vaziyete geliyor zamanla toprakla harmanlayıp bir elekte eleyorum..:) ufak bir alanda kum şeklinde zemine yaymış oluyorum. biber domates patlıcan ektiğim zaman ...sonrasında dikkatimi çeken şu oldu. normain dışında boyda uzama gövdede dallanma daha vazla yeşil örtüsü ama verim kalitesi o dallanmaya ve boya göre çok az olduğunu farkettim. |
arkadaşlar... bir arazime limon fidanı diktim... kışın fidanlara sadır dökmeyi düşünüyorum fakat bu durumda domuz korkusu sarıyor beni . malum domuzlar sadıra geliyor... sadır yerine sadır şerbetini damlamadan versen aynı besin oranına ulaşabilirmiyim.
|
bıldırcınların gübrelerini uzun süredir ışık ve hava almayan bir kova **** su tankında su ile karıştırıp bitkilere veriyorum. hiçbirşey olmuyor, Tabi ki uygun sıcaklıkta içine bir tatlı kaşığı kadar zeytin veya Ayçiçek yağı döküp en az 2 ay kadar bekletiyorum. Gübreye kattığınız bu az miktar da yağ gübre yanmaya başlamadan önce yararlı bakterilerin ölmemeleri için ilk besinleri oluyor. Zaten bu bakteriler hayvanların sindirim sistemlerinden gübreye geçiyor. Amaç bu bakterileri ilk etapta en az zaiyat la çalışmaya başlamalarını sağlamaktır. Neyin içinde bekletirseniz bekletin ama kesinlikle hava ve güneş ışığı girmemesi gerekiyor. Çünkü güneşteki UV ışınlar biogaz üreten bakterileri öldürüp hava ile birleşirse gübrenin küflenmesine neden olur ve işe yaramaz. Ayrıca ara ara kabı açarak karıştırmanız çok yararlı olacaktır. Aslında bu yöntemle gübrenin içindeki zararlı kimyasallar hava yoluyla gübreden uzaklaştırmaya yarıyor. Sizin yanma dediğiniz olayda bu işlemin daha uzun süreye yayılmış olanı. Hatta bu çıkan biogaz ı bir bölümde biriktirseniz yakıt olarak da kullanabilirsiniz, fakan dikkatli olmanız lazım çok miktarda biriktirmişseniz alev kapanı yoksa ve %90 oranda hava ile karışırsa oldukça patlayıcıdır.
|
10. yıl toplantısında -kimin dağıttığını bilmiyorum- dağıtılan leonarditten gübre şerbetine katsam olur mu? 15 litre kovada 1- 1,5 litre keçi gübresi EMA ve pekmez katıp yapıyorum. Katabiliyorsam miktarı ne olmalı? 2 yemek kaşığı kadar yeter mi acaba?
|
Bildiğim kadarıyla leonardit suda çözünmüyor. Uygulama şeklinin ise doğrudan hangi bitkide kullanılacaksa onun kök bölgesine serpilip toprakla karıştırılmalı diye biliyorum.
|
At veya essek gübresi kokmuyor... Tabi ki, kapak acik kalacak. Kapali olursa kokuyor malesef... Ben senelerdir 20 litrelik Plastik kabin icine 3 x 2 el cogunlugunda (At) gübreyi 6-7 gün tutup haftada bir defa suyun yarisini kullanip tekrar su ile doldurarak bekletip veriyorum.... Bu islem bir kova icin 5-6 hafta devam ediyor... Ta ki rengi tamamen acilincaya kadar... Ciceklerin boyu ve yesili oldukca cogalmis oluyor... At ve essek gübresi büyümede ciddi rol oynuyor...
|
Merhaba,
Böyle bir şey soruldu mu tartışıldı mı bilmiyorum; bütün mesajları okudum ama belki gözden kaçırmış olabilirim. İki tane kedim var. Yazlıkta, toprağı yumuşatılmış olduğu için tuvalet olarak limon ağacımızın dibini kullanıyorlardı. Şimdi gübre şerbetleri başlığını okurken "Acaba?!" dedim. Acaba, kedi dışkısı da gübre olarak kullanılabilir mi, gübre şerbeti işlemi bu durumda uygulanabilir mi? Çünkü artık yazlık mevsimi bizim için kapandı ve tuvalet olarak kedi kumuna geri dönmek zorunda kaldı beyefendiler. Yani her gün bir miktar kedi dışkısını alıp atıyorum. Değerlendirilecek bir şey midir bu? (Parazit meselesini de düşündüm ama düzenli olarak aşılanıyorlar. ) Teşekkür ediyorum, Sevgilerimle. |
Sn bizimbahcemiz, bu sayfada sorunuza yanıt bulabilirsiniz.
|
Of of of...
Çok teşekkür ederim Lonicera, çok yanlış şeyler düşünmüşüm meğer. :) |
Gübre şerbeti yapmak için taze koyun gübresi kullanırken kapağın açık mı yoksa kapalı mı olması gerekiyor? Yabancı kaynaklarda açık olması gerektiğinden bahsedilirken forumda kapalı olması gerektiğini yazanlar olmuş. Bir de içine hava pompası koymak gerekli mi?
|
Kapak kapalı olarak 5 gün beklettim. Su dolu bir kovaya iki bardak süzdüğüm sıvıdan ekledim. Ve bu suyu azar azar sebzelerime verdim. Sonra ardından bolca suladım.
Hava pompası kullanmadım. |
Her yıl kuş gübresi kullanıyoruz . 1/10 oranı suda bekletip sürekli karıştırarak homojen bir karışım olduğunda uygulama yapıyoruz. Sonuç tabi ki de mükemmel ;)
Bu yıl deniz yosunu+humik asit+kuş gübresi karışımını denemeyi planlıyorum. Mükemmel ötesi olacak mı sizce ? |
Tavuk gübresi güvercin gübresi ve koyun gübresi ile yapılan şerbet saksılara ağır gelir mi acaba...
|
geçen yıl çuval içerisine koyun-güvercin ve katı solucan gübresini doldurdum, sulama tankının içerisine salladım, her sulama da damlama ile sebzelere ve meyvelere verdim, sebze ve meyvelerde önceki yıllara göre hissedilecek şekilde aroma farkı oluştu.
|
Elimde 20 Ltlik turşu kovaları var. En azından 2 kova şerbet için ayırıp sezonda sulama arasında kullanarak deneyimlemek arzusundayım.
Keten bez içine yanmış koyun, inek ve güvercin gübresini harmanlayarak suya daldırıp ağzı kapalı 1 hafta bekleterek elde edeceğim şerbet patojenik olur mu? (anladığım kadarı ile yanmış gübre ağzı kapalı, yanmamış olan açık şekilde muhafaza edilmeli; ama yanlış anlamış olabilirim) Başlığı baştan sona okudum ancak yanmış ve yanmamış gübre kullanırken kova ağzının açık mı kapalı mı olması gerektiği konusunda zıtlıklara denk geldim. Netleştirmek adına bir üstad başlığa uğrasa ne güzel olur. @Resulgur @MeyveliTepe |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025