agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Gübre Şerbeti (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1436.htm)

Dogasever 08-09-2011 13:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 856799)
işte bu...
patojen konusu böylece sorun olmaz gıbı görünüyor
basta em eklerım
bırkaç gun bekler daha sonra fokurdatırım sonra tkrar em eklerım...
böylece çok güzel kıvama gelmiş olucak gıbı görünüyor
kafamdakı oran söyle
varılım 200 luk üzeri açık gerekırse kapatabılıyorum
önce yarım kg em
daha sonra bir yarık kg daha eklendımı
bitkiler için bomba olur diye düşünüyorum
varilin kapağını ilk önce kapalı mı tutsam acaba.....

Evet kapali tutun ama gaz kacmasina izin verin derim. Sonra patlama olayi yasamayalim. Koydugunuz EM kadar melas veya pekmez de koymayı unutmayın lutfen. Bunlar da mikroorganizmaların hazir yiyeceği (onların şerbeti!) Ekstra bilgi: Varile, akvaryumcularda satılan (pahalı değil) mercanlardan alıp bir iple bağlayıp sarkıtırsanız, bitkiler için değerli mineralleri de şerbetinize ilave etmiş olursunuz.

serpaco 08-09-2011 13:28

güvercin gübresi en kuvvetli ikinci gübredir.(yarasadan sonra)ağacın veya bitkinin uzak kenarlarına gömerek sulandıkça dibe gitmesini,köke zarar vermemesini sağlayabilirsiniz.

Safranlı 08-09-2011 15:34

Bu iş olgunlaştı artık
her halde tam bır bomba besin olur
hafta sonu işimiz belli oldu
denemelerden sonra durum netleşirse
galıba en kolay yol bu olucak
pekmez de koku problemı yapmaz dıye umuyorum
mercan uyarınızı akvaryuncuya mutlaka sorucam
ben elımdekı yumurta kabuklarınıda
eklemek nıyetındeyım
zararı olmaz netıcede....
Bakalım bıtkılerım daha neler görücek....
Bu işin son noktası yoktur
ileride yeni yöntemlerle karşılaşabılırız

islam_joker 30-05-2012 19:52

sulama ile ilgili
 
elimde 5 6 lt tekabül eden hayvan gübresi var vede ben bunu suyla karıştırıp suyunu biber domates fesliğenlerin sulmaasında kullanıyorum bu acaba normal suya göre vitamin değeri yüksek birşekilde işe yararmı acaba bunu öğrenmek istiyorum olmadı bu gübreyi nasıl kullanabilirim yer mevcut saklamak içinde sıkıntı yok

limon_sever 04-06-2012 11:37

2 tane 200 litrelik varillerin içinde yanmış inek gübresinden gübre şerbeti yapmayı düşünüyorum. Bu varillerin içi biraz küflü.

- Küfün bir zararı olur mu? (İçi demir olduğu için sanırım bir zararı olmaz gibi geliyor. Ama yine de bir sorayım dedim.)
- Bu varillerin içine ne kadar gübre koymalıyım?
- Gübreyi suyla dolu varillerin içinde arada karıştırarak 50 saat bekletmeyi düşünüyorum. Yeterli midir?

Safranlı 04-06-2012 12:21

Varılınde sıkıntı olmaz
varıle 20-25 kg yeter yabı kbaca bir cuval yeter
imkan varsa eskimiş gübre ile kompost çayı yapabilirsiniz

limon_sever 04-06-2012 12:31

Kompost çayı yapmayı düşünüyorum. Ama hava motorum küçük olduğu için daha küçük çapta yapacağım. Gübre şerbetini çok yapıp ağaçlara uygulamam gerekiyor.

Yanıtınız için teşekkür ederim.

06ugur06 17-07-2012 17:56

arkadaşlar...öyle bir anlatıyosunuz ki variller 20 kiloluk tenekeler şerbetler falan.ben balkon sebzeciliği yapıyorum.önceden torfla yetiştirirdim 60 fidem vardı belli aşamaya geldikten sonra 20si gitti 40ı kaldı.sonra toprak al dediler.milli toprak çam altı toprağıdır dediler.dağa çıktık çam toprağı aldık torfla karıştırıp tekrar ektik.40 fidenin 10 tanesi daha gitti kaldı 30 tane fide.baktık çam toprağı olmadı gittik fındık toprağı aldık dağdan.çam toprağında yaşayan bitkiler az büyüdü fındık toprağındakiler birazcık büyüdü.bu arada 5 tane domates fidem daha gitti kaldı 25.tek toprak olmaz dediler gübre kullanmalısın dediler.gittim köye inek gübresi aldım.köylü teyze dedi ki bunu aç önce sula çamur gibi bitkinin tepesine sür dedi.okey dedim.eve geldim gübreyi açtım birde ne göreyim?içi solucan kaynıyor her biri orta parmağım büyüklüğünde.delirdim...solucanları ayıkladım kuru gübreyi bitkilerin üstüne serptim.sonra üstünü suladım.sonra 5 fidem daha gitti 20 kaldı.az önce balkona gittim 1 tane domatesim olmuş.domates de cherryden birazcık byük.biz 5 kişilik aileyiz.1 domatesi 5e bölüp yicez:))şaka gibi yaa bunca eziyetin karşılığı bumu diyorum nerde yata yaptım bilmiyorum.çok çok zahmetli

TaşevliBahçe 17-07-2012 18:51

Sn. 06ugur06 ,

Fideleri yetiştirme uğruna verdiğiniz emeği ve çabayı gönülden kutluyorum..

Sonuna kadar mücadeleyi elden bırakmamışsınız. Fidelerinize çok üzüldüm.

Fakat Masum anlatımınız o kadar hoşuma gittiki ; okurken gülmekten karnıma ağrılar girdi , okudukça bir daha okudum , okudukça kahkaha attım , bir olay bu kadar mı güzel anlatılır..

Elinize , yüreğinize sağlık , Azmin zaferini mutluluğa çevireceğinizden şüphem yok.

Görüşmek dileğiyle , saygılar..

gtatas 17-07-2012 20:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 06ugur06 (Mesaj 999282)
arkadaşlar...öyle bir anlatıyosunuz ki variller 20 kiloluk tenekeler şerbetler falan.ben balkon sebzeciliği yapıyorum.önceden torfla yetiştirirdim 60 fidem vardı belli aşamaya geldikten sonra 20si gitti 40ı kaldı.sonra toprak al dediler.milli toprak çam altı toprağıdır dediler.dağa çıktık çam toprağı aldık torfla karıştırıp tekrar ektik.40 fidenin 10 tanesi daha gitti kaldı 30 tane fide.baktık çam toprağı olmadı gittik fındık toprağı aldık dağdan.çam toprağında yaşayan bitkiler az büyüdü fındık toprağındakiler birazcık büyüdü.bu arada 5 tane domates fidem daha gitti kaldı 25.tek toprak olmaz dediler gübre kullanmalısın dediler.gittim köye inek gübresi aldım.köylü teyze dedi ki bunu aç önce sula çamur gibi bitkinin tepesine sür dedi.okey dedim.eve geldim gübreyi açtım birde ne göreyim?içi solucan kaynıyor her biri orta parmağım büyüklüğünde.delirdim...solucanları ayıkladım kuru gübreyi bitkilerin üstüne serptim.sonra üstünü suladım.sonra 5 fidem daha gitti 20 kaldı.az önce balkona gittim 1 tane domatesim olmuş.domates de cherryden birazcık byük.biz 5 kişilik aileyiz.1 domatesi 5e bölüp yicez:))şaka gibi yaa bunca eziyetin karşılığı bumu diyorum nerde yata yaptım bilmiyorum.çok çok zahmetli

Üretip ürün elde etmek hele ziraatte gerçekten zor. Tabii sizinde şansınız yaver gitmemiş. Biraz araştırsaydınız daha iyi bir başlangıc yapardınız. Neyse seneye inşallah güzel ürünleriniz olduğunda fotolarla paylaşırsınız. Ha bu arada beni de çok güldürdünüz allah sizi de güldürsün inşallah.:p:p:p:p

antihistaminik 30-07-2012 16:31

arkadaslar
ben 15 litrelik pet siseye 3-4 parmak tavuk gubresi (kumeste birikmis, kurumus, beklemis)
koyup uzerini suyla doldurup ve burada okuduklarima dayanarak pekmez yerine elimde keyfi kacmis recellerden 4-5 kaşık atip 2-3 gün bekletip arada karistiriyorum. kapak olarak toprak saksi altligi kullaniyorum. 2-3 günün sonunda bire bir sulandirarak azar azar sebzelere veriyorum.

doğru şeyler yapiyor muyum ??

2-3 gün yeterli süre mi?

Halil Önen 31-07-2012 20:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1004054)
arkadaslar
ben 15 litrelik pet siseye 3-4 parmak tavuk gubresi (kumeste birikmis, kurumus, beklemis)
koyup uzerini suyla doldurup ve burada okuduklarima dayanarak pekmez yerine elimde keyfi kacmis recellerden 4-5 kaşık atip 2-3 gün bekletip arada karistiriyorum. kapak olarak toprak saksi altligi kullaniyorum. 2-3 günün sonunda bire bir sulandirarak azar azar sebzelere veriyorum.

doğru şeyler yapiyor muyum ??

2-3 gün yeterli süre mi?

Burada yani bu sayfada yazılanlara baktım melas/pekmez yerine recel kim kullanmış bulamadım ama 15 lt lik kaba 3-4 kaşık reçelin bir zararı olmaz sanırım.

3-4 gün gübrenin suya gecmesi için yeterli olmayabilir... Siz kullanıyorsunuz iki sulamadan sonra gübreli su _ gübre şerbeti_verirseniz daha iyi olur...

Pekmez ve melas, reçel gibi hazır şekerden yapılmıyor, meyvenin kendi şekeri. Enzim yaparken hazır şekerin kullanılması da tavsiye edilmiyor...

Siz gübre çayı yapıyorsunuz. Burada bazı arkadaşlar da yapıyor ve sadece su ile... 10 15 gün gibi bekletiyor, arasıra karıştırıp kullanıyor.

Gübre şerbeti ya da gübre çayı _ içine oksijen ( hava) verilerek mikro organizmaların daha fazla çoğalması sağlanır_ bitkiye verilme şekli;

bir boş bir dolu şeklindedir. Yani her gübreli su verdikten sonra su vermektir.

antihistaminik 01-08-2012 14:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 1004620)
Burada yani bu sayfada yazılanlara baktım melas/pekmez yerine recel kim kullanmış bulamadım ama 15 lt lik kaba 3-4 kaşık reçelin bir zararı olmaz sanırım.

halil bey;

reçel fikri tamamen bana aitti :( ama mantiktaki hatayi anlamis bulunmaktayim. ama "15 lt lik kaba 3-4 kaşık reçelin bir zararı olmaz" sözünüzden kastınızı tam anlamis degilim. yani hic koymamak daha mi iyi, yoksa az da olsa yarari mi olur ya da yarari olmaz, zarari olur ama bu miktarda birsey etki etmez mi anlayamadim?

Safranlı 01-08-2012 14:56

siz pekmez kullanın tüm soru işaretleri ortadan kalksın....

antihistaminik 01-08-2012 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1004888)
siz pekmez kullanın tüm soru işaretleri ortadan kalksın....

maksat eldeki çöpe gidecek reçeli işe yarar hale getirmekti. yüklenmeyin bu kadar, ayıp oluyo :)

Safranlı 01-08-2012 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1004897)
maksat eldeki çöpe gidecek reçeli işe yarar hale getirmekti. yüklenmeyin bu kadar, ayıp oluyo :)

estagfirullah canım....
mikorganizmalar pekmezi seviyorlar
recek ve düz şeker olmuyor mesele bundan ibaret

Halil Önen 01-08-2012 16:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1004878)
halil bey;

reçel fikri tamamen bana aitti :( ama mantiktaki hatayi anlamis bulunmaktayim. ama "15 lt lik kaba 3-4 kaşık reçelin bir zararı olmaz" sözünüzden kastınızı tam anlamis degilim. yani hic koymamak daha mi iyi, yoksa az da olsa yarari mi olur ya da yarari olmaz, zarari olur ama bu miktarda birsey etki etmez mi anlayamadim?

Sevgili antihistaminik,

15 lt.lik gübreli suya 3-4 kaşık atılan reçelin bitkiye zararı olmaz; bir gübreli su iki defa su verirsiniz...

Sn. Safranlı'nın dediği gibi gübre içindeki mikroorganizmalar en çok melas/ pekmez seviyor. Daha çok çoğalmalarını sağlıyor. Yoksa sadece su ile bile gübre şerbeti yapılabiliyor...

Gübre şerbetini içine bitkilerin taze sürgünlerini de katabilirsiniz biraz... Bu taze sürgünlerde büyüme hormonları vardır, gübreye oradan sulama suyu ile bitkiye geçer, bitkileriniz daha hızlı ve güçlü gelişir...

İster gübre çayı yapın ister gübreli su içine _olmazsa olmaz _ mutlaka havuç suyu ilave edilir.

Havuç suyu _15 lt ye bir çay bardağı gibi_ kokuşmayı önler. Yani zararlı mikroorganizmaları baskılar...

Kolay gelsin...

Safranlı 01-08-2012 16:36

hocam yakalamışken soriyim...
hazırdaki bolca şerbeti bizim sevimli alg lerimize nasıl yedirsekte çifte kavrulmuş olsa....

Halil Önen 01-08-2012 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1004916)
hocam yakalamışken soriyim...
hazırdaki bolca şerbeti bizim sevimli alg lerimize nasıl yedirsekte çifte kavrulmuş olsa....

Mete' ye bi koşu sorup geleyim...;)

Sanırım önce alg leri çoğaltıp _ başta_ gübre şerbetine karıştırmak daha iyi duruyor...

antihistaminik 01-08-2012 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 1004910)

Gübre şerbetini içine bitkilerin taze sürgünlerini de katabilirsiniz biraz... Bu taze sürgünlerde büyüme hormonları vardır, gübreye oradan sulama suyu ile bitkiye geçer, bitkileriniz daha hızlı ve güçlü gelişir...

sürgün fikri çok enteresanmiş. forum ve siz sagolun hergun birsey ögreniyoruz.
sürgünden kasıt nedir; kök sürgünü mü koltuk altı mı, yoksa ikisi de olurmu. saçma soruysa kusuruma bakmayin. bir de; herhangi bir bitkininki olur mu, misal ciceklerin , ağaçlarin ?

aydın 01-08-2012 18:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1004933)
sürgün fikri çok enteresanmiş. forum ve siz sagolun hergun birsey ögreniyoruz.
sürgünden kasıt nedir; kök sürgünü mü koltuk altı mı, yoksa ikisi de olurmu. saçma soruysa kusuruma bakmayin. bir de; herhangi bir bitkininki olur mu, misal ciceklerin , ağaçlarin ?

bitkilerin tepe noktaları uç sürgünleridir..

antihistaminik 01-08-2012 19:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydın (Mesaj 1004950)
bitkilerin tepe noktaları uç sürgünleridir..

aydin bey
yani halil beyin dedigi gibi gubre çayına sadece bu uç sürgülerinden mi eklenirse işe yarar? kök ya da koltuk altı sürgünleri işe yaramaz mı? ya da ben sürgün konusunda toptan yanlis bilgiye mi sahibim ? öyle ise cehaletimi mazur gorun lutfen .

Mete Tiren 01-08-2012 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1004916)
hocam yakalamışken soriyim...
hazırdaki bolca şerbeti bizim sevimli alg lerimize nasıl yedirsekte çifte kavrulmuş olsa....

Hocam çifte kavuracağız elbet :)

Yurt dışı kaynaklarında yanlış hatırlamıyorsam kuru algi çay ve şerbet yaparken kullanıyorlardı. Sanırım kurutulmasının sebebei tüm yaşamsal faaliyetler bitsin ve direk besin olarak işlem yapsın diye. Algleri bizim yetiştirme sebebimiz ne ? sorusu akla geliyor burda organik madde elde etmek peki bakteriler ne ile besleniyor organik madde yani bakteri faaliyetli gübreler kullanıldıktan sonra alg gübresi toprağa verildiğinde algler toprakta yaşayamacağı için bakterilere besi ortamı oluşturacaklar.

Bunun için bol miktarda alg üretmek lazım mesela bir tonluk yapılacak bir alg tankı tüm bahçeye mikrobiyal gübrelerden önce ve ya sonra besi ortamı gibi işlem yapacağından toprakta kullanılması harika olacaktır diye düşünüyorum. Ama bu gübre şerbetlerinde kullanılması biraz tehlikeli değil mi? Yanmamış ya da yanmış gübrelerde kompostlaşma tam gerçekleşmemişse ve ya sorunlar çıkmışsa zararlı bakterilerde olabilir bu da zararlı bakterilerin üremesine sebebp olmaz mı ?

Bundan dolayı kompost çaylarında ve enzim em gibi ürünlerde kullanılmasının daha çok taraftarıyım...

Halil Önen 02-08-2012 00:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1004957)
... gubre çayına sadece bu uç sürgülerinden mi eklenirse işe yarar? kök ya da koltuk altı sürgünleri işe yaramaz mı?..

Doğru düşünüyorsunuz...

Hızlı büyüyen uc sürgüleri _ koltuk sürgünleri dahil_ kullanabilirsiniz. Köklerini de kullanabilirsiniz..

Bunlar doğal yollardan Büyüme ve Geliştirme Düzenleyecilerdir...

Hızlı büyüyen bitkilerin ve geniş yapraklarını kullanırsanız; bitkiniz boya gider...Genç meyvelerini ve köklerini de kullanabilirsiniz...

Dikkat ederseniz bunlar düzenleyicidir. İsteseniz yavaş gelişen sürgüleri, genç meyveleri, kökleri olan bitkileri secersiniz ve bitkinizin büyümesini ve gelişmesini yavaşlatırsınız yani engellersiniz...:)

aydın 02-08-2012 14:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1004957)
aydin bey
yani halil beyin dedigi gibi gubre çayına sadece bu uç sürgülerinden mi eklenirse işe yarar? kök ya da koltuk altı sürgünleri işe yaramaz mı? ya da ben sürgün konusunda toptan yanlis bilgiye mi sahibim ? öyle ise cehaletimi mazur gorun lutfen .

Bitki buralardanda büyüme kaydediyor olduğuna göre, yan dallar ve kök sürgünleri de bitkilerin bir nevi uç sürgünleridir.

Muallim 02-08-2012 16:09

200 litrelik bidonun içine bir el arabası taze sığır gübresi koydum,üstünü su ile doldurdum.
Bidonun ağzını kapattım,bir hafta bekledim.
Sonra 3 lt şerbete 15 lt su ilave ederek gül ve meyve fidanlarına verdim.
2-3 hafta sonunda şerbet verdiğim gül ve fidanlarda olumlu değişiklikler gördüm.
Tavsiye ederim.
Kokmadı mı ? Rahatsız olacak kadar kokmadı.
Gülü seven o kokuyu katlanacak.

Safranlı 02-08-2012 16:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muallim (Mesaj 1005321)
200 litrelik bidonun içine bir el arabası taze sığır gübresi koydum,üstünü su ile doldurdum.
Bidonun ağzını kapattım,bir hafta bekledim.
Sonra 3 lt şerbete 15 lt su ilave ederek gül ve meyve fidanlarına verdim.
2-3 hafta sonunda şerbet verdiğim gül ve fidanlarda olumlu değişiklikler gördüm.
Tavsiye ederim.
Kokmadı mı ? Rahatsız olacak kadar kokmadı.
Gülü seven o kokuyu katlanacak.

yaptıklarınız çok doğru
içine halil hocanın tavsıyesi havuç suyu veya pekmez ilave edebilseydiniz çok güzel olurdu
birde em ekleyin süper sıvı gübre olsun...

antihistaminik 03-08-2012 15:06

tesekkurler halil bey, aydin bey bir sonrakinde deneyecegim.
bu hormonlarin gubre suyuna-serbetine karismasi icin kabaca ne kadar beklemesi gerekir?
güneşli mi golge ortam mi tercih etmek gerekir?

Muallim 03-08-2012 15:30

Süzme bal bulaşığı olan kaplar yıkandığında ortaya çıkan bal

şerbeti melas veya pekmez yerine gübre şerbetine katılır mı ?

Başka bir deyişle bu bal şerbeti nasıl değerlendirirlir ?

Bilgi verirseniz sevinirim.

Safranlı 03-08-2012 15:53

Bal olmaz
antibakteriyeldir
bakteriler balı üketemez
pekmez lazım


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025