agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Bionem Mikrobiyal Gübre Hakkında (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/11975.htm)

idris şenol 10-07-2010 11:56

roa ve bionem ile bigi almak isyetenler
http://www.ibreliler.com/V2/gubrelem...yal-gubre.html
...
http://www.roa-turkiye.com

acemi_caylak 12-07-2010 07:56

Sn. İdris Şenol,

Oğuz Bey yazmamasına rağmen ısrarla ROA ve Bionem'i siz öneriyorsunuz. Siz diğer gübrelerle birlikte denediniz mi? Diğer sıvı gübrelerden farkı nedir?
Yani reklam yapmak yerine bize biraz bilgi verseniz.

maki01 15-07-2010 12:44

Sn. acemi caylak,

Ben de ROA kullanıyorum, Sn. İdris Şenol da. Reklam olarak algılanabilecek bir mesaj yok, sadece bilgi almak isteyen arkadaşlarımıza adres verilmiş.

Neden rahatsız olduğunuzu anlayabilmiş değilim.

acemi_caylak 15-07-2010 13:41

Sn. Maki1,

Rahatsız olmaktan ziyade, bilimsel açıklama istiyorum. İster ROA olsun, ister EM, ister MOG, ister BA5 ve diğer bütün mikrobiyal veya mikrobiyal olduğunu iddia eden gübreler, tek başına toprak yapısını iyileştirmekte yeterli değildir.

Hatta Enzim (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=) ve Toprak ve Mikrobiyoloji (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20171) konularını okursanız bu gübrelerin bir kısmını kendiniz evde çok kolaylıkla yapabilirsiniz.

Bu yüzden bilimsel açıklamaya hakkım var diye düşünüyorum. Ki bu forumun eski müdavimleri Biyonem konusunda çok ağır suçlamalar olduğunu hatırlayacaktır.

Bugüne kadar forumda bu konuda en açık ve dürüst yaklaşımı sergileyen üreticinin Simbiyotek (http://www.agaclar.net/forum/showpos...9&postcount=22) olduğunu düşünüyorum.

Aşağıdaki mesaj Simbiyotek'ten alıntıdır. Diğerleri gibi "uçar, kaçar, bizim ürün bütün sorunları çözer, tanrı lütfu" falan demeden bilimsel verilerle konuşuyor.

"Bana sorarsanız, kök kanseri görülen bölgelerde ve şüpheli fidanlarda Nogall kullanılmasını tavsiye ederim. Nogall yanında Sim Derma kök gelişimini teşvik etmek ve diğer mantar hastalıklarından korunmak için uygulanabilir."

maki01 15-07-2010 14:02

Sayın acemi caylak,

Sizin de bildiğiniz gibi, ROA konusu sitede tartışıldı ve sonuçları ortada. ROA lisans almasına rağmen artık burada değil Sn.İdris Şenol'un verdiği linklerde tartışılıyor. Bionem başlığı o dönemde de lisanslı üretildiği için hala aktif.

Ziraatle ilgili herhangi bir eğitim almadım, ne öğrendiysem sitemizde paylaşımda bulunan arkadaşlarımızdan öğrendim ve sizinle tartışacak kadar konuya hakim değilim. Ayrıca ROA konusu kapandığı için tartışmak da istemem. Eksik ya da yanlış bilgi verebilirim. Beni aşar.

Ben mikrobiyal gübre yani ROA uygulayıp, aldığım başarılı sonuçları paylaşabilirim, paylaşıyorum da. Hoyalarda yakaladığım başarıyı kendime mal etmek ve ROA'nın katkısını yadsımanın diğer hoya yetiştiricisi arkadaşlarıma haksızlık olacağını düşündüğüm için paylaşırım.

Diğer mikrobiyal gübreleri de satın almama ya da deneme boyutlarında temin etmeme rağmen, sıradan bir kullanıcı olarak yapabileceğim hataların sonucunda yaşadığım kayıpları, emin olmadığım sürece onlara da yükleyemem.

Tartışalım diyorsanız ilgili kişileri bulabileceğiniz adresler verilmiş. Reklam değil bilgi içerikli bir mesaja neden takıldığınız merak etmiştim sadece.

Bu konuda söyleyebileceklerimin hepsi budur:)

acemi_caylak 15-07-2010 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 672732)
Reklam değil bilgi içerikli bir mesaja neden takıldığınız merak etmiştim sadece.

Sn. Maki1,

Aşağıda linklerini de verdiğim arka arkaya aynı içerikte 3 mesaj gönderilmişse bunun adı reklamdır bence. Gözden kaçmış olabilir. İsterseniz sizde bir kontrol edin. Yani reklam kokan 3 tane mesaj yerine, adı geçen arkadaş deneme sonuçlarını yayınlasa (Çünkü diğer forumdan bildiğim kadarıyla bu üründen beleş alarak deneme amaçlı kullandı.) bence daha iyi olurdu.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1611

http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1613

http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1622

verdoque 15-07-2010 14:46

Sn acemi caylak, diğer forumda denemelerimizi de yayınlıyoruz.

Ben zararlılar ve mantari hastalıklar için kullanmaya başladım. Henüz kesin birşey söylemek için erken ama faydasını görmeye başladığımı söyleyebilirim. Üşenmeden düzenli uygulamaya çalışıyorum ki ne ürüne haksızlık edeyim ne de şüpheye mahal versin. Ayrıca özellikle hastalıklı, sorunlu bitkilerde uyguluyorum ki değişim ölçülebilir olsun. (Böcekli sardunyalar, küllemeli hanımeli, mantari lekeleri olan salatalık yaprakları gibi)

Verdiğiniz mesajları yazan arkadaşın da kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum, çünkü kontrol gruplarıyla hazırladığı denemelerini fotoğraflarıyla detaylı yayınlıyor. Kendisinin ürünün faydasına inandığını görüyorum.

Ürünün iyi-kötü sonuçları zaman içinde görülecektir. Sabırla bekleyip gönüllülerin denemeleriyle göreceğiz.

MeyveliTepe 15-07-2010 15:54

Sn.Acemi_caylak'ın vermiş olduğu linklerde İdris bey birden fazla kez ilgili ürünün tescillendiğini duyurmuş. Ancak o linkte herhangi bir tescil belgesi göremedim. Başka bir forumun adresi verilerek bir bakıma üyeler oraya davet edilmiş. Oraya da gidip baktım.

Hatırlanacağı üzere, daha önceden bu forumda yürüyen ve tescilsiz bir ürünün hemen her problemi nasıl da çözdüğüne dair yazışmalar yanıltıcı olabileceği sebebiyle durdurulmuştu. Adı geçen forumda da genellikle bu minvalde yazışmalar gördüm. Bu o forumun bileceği bir şey.

Bu ürün ağaçlar.net'de duyurulup, üyeler deneme yapmaya davet edildiğinde, içeriğinde var olduğu söylenen bakteri başka bir şeydi. Şimdi galiba daha başka bir şey olduğu anlaşılmış. Bu da işin ciddiyetindeki azlığı göstermesi bakımından özellikle kayda değer bir çelişki olsa gerek.

Elbette, isteyen istediğini düşünmekte, istediğini denemekte sorumluluğu kendine ait olmak üzere özgürdür. Ancak forumun bu bakımdan politikasında bir değişiklik olmamıştır. Bu sebeple azami hassasiyetin gösterilmesi, olabildiğince de etik davranılması yerinde olur.

MeyveliTepe 15-07-2010 16:06

Üstteki mesajı yazarken baktığımda "natura" çeşiti ürünün web sitesinde ilgili "tescil aşamasında" ibaresi vardı. Takriben yarım saat sonra tekrar baktığımda "plus" çeşiti olana ait (içinde npk olan sanırım) bir tescil belgesinin yüklenmiş olduğunu gördüm. Belge, mikrobiyal gübre değil de sıvı gübre tescili ile ilgili. Yani belgede herhangi bir bakteri adı ve miktarı geçmiyor. %1 azot, %2 K2O için tescillenmiş.

maki01 15-07-2010 23:06

Sayın Meyveli Tepe,

Her zaman mesajlarınızı ilgi ile takip etmekteyim. Bahçenizde gerçekleştirdiğiniz başarılı çalışmalarınızı sessizce takip eden üyelerden biriyim. Her konuda büyük katkılarınızın olacağına inanıyorum. Natura'nın tescil aşamasında olduğu söyleniyor. Daha önce de söylediğim gibi öğrenme ve deneme ve yeniden araştırıp öğrenme sürecini yaşıyorum.

Bu linki kısıtlı bilgimle benden çok sizin yorumlayabileceğinize inanıyorum. Umarım ülkemizde bu tür çalışmalar gelişerek çoğalır ve zehirsiz sebze ve meyveleri daha kitlesel tüketir hale gelebiliriz.

acemi_caylak 16-07-2010 10:37

Roa'nın içindeki bakteri türünün Arthrobacter olduğu söyleniyor.

Aşağıdaki tablo Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri: A, Sayı: 1, Yıl: 2008, ISSN: 1302-708, Sayfa: 179-189 da yayınlanmış ve H. Barıs TECİMEN ve Orhan SEVGİ tarafından yazılmış, ORMAN TOPRAKLARINDA MİKROORGANİZMALAR TARAFINDAN GERÇEKLESTİRİLEN AZOT DÖNÜSÜMLERİ isimli makaleden alınmıştır. Hangi bakterinin ne kadar Nitrit ve Nitrat ürettiği görülüyor.

Arthrobacter çokta verimli değilmiş:) Üstelik henüz tescilli değil.

Çizelge 1. Bazı kendibeslek ve dışbeslenen canlılar tarafından gerçekleştirilen nitrifikasyon miktarları (Atlas ve Bartha 1993).

Canlılar Oksitlenen maddeÜrün Olusturma Mikt (μg N/gün/g kuru hücre)*
Arthrobacter (Dısbeslenen) Amonyum Nitrit 375- 9000
Arthrobacter (Dısbeslenen) Amonyum Nitrat 250-650
Aspergillus (Dısbeslenen) Amonyum Nitrat 1350
Nitrosomonas (Kendibeslek) Amonyum Nitrit 1-30 Milyon
Nitrobacter (Kendibeslek) Amonyum Nitrat 5-70 milyon

*1 g kuru hücrenin (örn. Arthrobacter cinsine ait 1 g kuru hücre miktarındaki canlı) 1 günde 375-9000 Ug N ürettiği anlamına gelmektedir.

Arkadaşlara önerim ürün seçerken biraz dikkat etmeleri. Açıkçası ben olsam, Nitrosomanas veya Nitrobacter içeren bir ürünü tercih ederim. Bunuda bir miktar orman örtü altı toprağından veya bahçenize biraz baklagil ekerek rahatlıkla elde edersiniz.

verdoque 16-07-2010 11:12

Amacımız toprakta azot miktarını arttırmak olsaydı dediğinizde haklısınız. Ben ürün mantari hastalıklar ve zararlılardan kurtulmayı vaadettiği için bir şans verdim. Bu açıdan araştırmakta fayda var. Teknik konularda bilgi sahibi değilim, araştıracak çok vaktim de olmuyor, o yüzden bilen arkadaşların yorumları önemli.

http://www.roa-turkiye.com/ROA%20Lab...0Testleri.html

Tescil konusu da önemli, umarım en kısa zamanda mikrobiyal ürün olarak tescil belgesini görürüz.

(Bu arada konuyla ilgili önceki tartışmaları görmemiştim, bir kısmını yeni okudum. Ürünü de ilk defa diğer forumda görmüştüm.)

acemi_caylak 16-07-2010 12:02

Sn. Verdoque,

Amacınız o değil ama ürünün bu tür hastalık ve zararlılara etkin olduğunu da sanmıyorum. Tescilli bir kaç bakteri türü (Agrobacterium radiobacter K1026, Bacillus Thuringiensis vb.) dışındaki bakterilerin henüz hastalık ve zararlılara karşı ne kadar etkin oldukları tespit edilebilmiş değil. Bu tür bakteriler bitkiye besin sağladıkları için ancak bitkinin direncini artırabilir. Ki Roa'yı keşfeden öğretim üyesinin de böyle bir iddiası olduğunu sanmıyorum.

Açıkçası kendim denekte olmak istemem. Bu konuda kanıtlanmış bilimsel araştırmalara ihtiyaç var diye düşünüyorum.

maki01 16-07-2010 13:57

Sayın acemi caylak,

Sn Verdoque'nin verdiği linkteki Fitopatalog Meral Alkan'ın düzenlediği rapor, geçersiz ve anlamsız bir belge midir?

MeyveliTepe 16-07-2010 16:53

Verilen linklerde yapıldığı bildirilen laboratuar testi "redoil konsantre" isimli bir madde için yapılmış gibi görünüyor. Test raporunda bu maddenin içeriği ile ilgili herhangi bir bildirim mevcut değil. Adı geçen madde ile ilgili herhangi başka bir bilgiye de rastlamadım.

Söz konusu üründe, ilk duyurulduğu zaman PF bakterisinin bir izolasyonu olduğu ve hemen her derde deva olduğu bildiriliyordu. Şimdi anlaşılıyor ki, PF değil de Arthrobacter grubundan birinin, bir izolasyonu imiş. Bu grupta epey bir çeşit var. Çoğunlukla patojen olmamakla beraber patojen türleri de var. Tam olarak hangi çeşit olduğu belli değil.

İlgili sitede, bildirilen önceki yarayışlarında değişen bir şey yok. Yine, her türlü hastalığı iyi ediyor, her böceği öldürüyor, fazladan zaten mükemmel bir gübre, besleyici, aktivatör vb.

Literatürde arthrobacter'in bazı türlerinin çöp alanlarında kalıntı azaltıcı etkilerinin olduğundan söz ediliyor. Ancak bir biopestisit olarak kullanımı konusunda ne başka bir ürün, ne de bir makale ya da üniversite araştırmasına rastlamadım.

EPA'nın, tüm biopestisit içeriklerini listelediği çok kapsamlı bir dökümanda arthrobacter'in hiç bir türünün adının geçmediği görünüyor. Elbette bu olmayacak bir şey değil. Fakat, bunun olabilmesi için, bu bakterinin ve özel olarak da belirtilen izolasyonun bilim kurullarında, üç yıllık saha kontrollerinde, iyi geldiği bildirilen her bir alan için ayrı ayrı denemelerinin yapılıp raporlarının bağımsız kuruluşlarca yayınlanmış olması gerekir.

Bu gibi ürünlerin, "zehirsiz, kimyasalsız" bitki yetiştirme, çevreye fayda vb. bir şemsiye altında çıkıyor olması, bu konularda hassasiyeti olan kişilerin tereddütde kalmasına neden oluyor. Oysa biyolojik ürünler çok daha riskli olabilir ve %100 emin olunmalıdır.

Kendi adıma, pek çok biyolojik ürün kullanıyorum. Söz gelimi BT kurstaki, T.Harzanium, EM ürünleri, B.Subtillis gibi içerikteki ürünleri yerine ve amacına göre kullanıyorum. Ne olduğu bilinmeyen, bu anlamda yeterince güvenilir olmayan, başka tescil ile piyasaya sürülmüşleri, arkasında somut ve net literatür olmayanlardan ise tavizsiz uzak duruyorum. Bu aşamada çok kısa olarak görüşlerim bunlardır.

Forum adına bu konularda fikir beyan edebilecek kişi Mine hanımdır. Benimkisi sadece kişisel beyan.

verdoque 16-07-2010 17:01

Bilgilendirme için teşekkürler Sn Meyvelitepe.

milyonstar 16-07-2010 19:30

merhaba oguz alper bey ürün konusunda gerekli katolokları va labarutuvar sonuclarını banada yollaya bilirmisiniz mail adresim aynı ismdedir

sındırgılı 16-07-2010 20:47

Sevgili Acemi Ustam, soze karismak istemiyordum. Fakat " belesci" lafini yadirgayinca
yazma ihtiyacini hissettim.
Bildigin gibi sebze adalarimdaki domateslerdeki kurttan bahsetmistim. Biberlerdeki yaprak bitleri icin kullandigim Neemazali onlarda da kullandim.
Bu arada diger forumda Roa uygulamalarini gorunce senin tabirince "belesce" benim tabirimle ise saha uygulamasi olarak gorup ben de uygulamaya katildim.Amatorce sebze yetistirdigimi daha once de belirtmistim. Gel gor ki Kurttan eser kalmadi.(hatta sebze bahce hazirlamada da yazdim: reklama girmesin diye de belirttim)
Bu "belesce" uygulama sonucunda, yorumlari bu konuda profesyonel olan ureticilere birakalim.
sevgiyle kal
"belesci arkadasin"

YeniOva 16-07-2010 23:44

5 Eklenti(ler)
Sayın sındırgılı,
Bende yorum yapmak istemiyordum ama bir üretici olarak, ürünün bitki üzerindeki olumlu etkilerini yaşayınca ve yapılan bu yorumları görünce dayanamıyorsun.Ama yinede yorum yapmıyacağım.Yorumu aşağıdaki görüntülere bırakıyorum.(fidelikte ve bugün itibarıyla 60 günlük yetiştirme süresinde bahsi geçen ürün haricinde,kesinlikle başka bir ilaçlama yapılmamıştır.)

malina 18-07-2010 19:18

Gübre olarak tescilli ürünlerin, bitki koruma ürünü olarak tavsiyesi

sındırgılı 18-07-2010 21:41

Ben, bu konunun uzamasini istemiyorum. Fakat, cok sevdigim bir arkadasimin, benim gibi olan arkadaslara "belesci" yaftasini vurmasina icerledigimi belirtirim.

maki01 18-07-2010 22:53

Sayın sındırgılı,

Sayın Acemi caylak'ın bu mesaja bakınca "beleşci"likle neyi kastettiğini anlamamız mümkün :) Deneme yerine kullanıyor olmalı, kendisinin de denediği gibi....

acemi_caylak 19-07-2010 00:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 673929)
Ben, bu konunun uzamasini istemiyorum. Fakat, cok sevdigim bir arkadasimin, benim gibi olan arkadaslara "belesci" yaftasini vurmasina icerledigimi belirtirim.

Sevgili Sındırgılı,

Ne yazıkki sözlerim yanlış anlaşılmış. Yazının muhatabı sen olmamana rağmen, bu yüzden kırılmana üzüldüm. Senin beleş aldığını bile bilmiyordum. Sözlerim deneme yapan arkadaşlardan ziyade, hiç bir bilgi verilmeden sadece ürünün reklamının yapılması ve sürekli diğer foruma atıfta bulunulmasıydı. Ayrıca Sn. İdris Şenol beleş ürün (Kendisi bunun adına hediye diyor.) kullanmayı seviyor. Ekteki mesajında sende görebilirsin.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...7&postcount=35

Diğer konuya gelince ürünün kullanılmasına karşı değilim. Ancak bitki koruma ve hastalık ve zararlılara karşı mücadelede tek başına her sorunu çözdüğü iddiası, ne yazık ki beni ikna edemiyor. Hiç bir ürünün tek başına bu kadar etkili olduğunu düşünmüyorum. Ki bunun en güzel örneği YaniOva'dan geldi. Sn. YeniOva elinizde toprak tahlili var mı? Belki hiç ROA kullanmasanız bile biberleriniz bu kadar sağlıklı olacaktı. Şimdi ben sadece hayvan gübresi kullanılmış ve biberleri en az sizin kadar sağlıklı bir bahçe resimleri eklesem kim daha inandırıcı olur.

Son olarak, benim mesajım üzerinden yapılan tartışmalar ürünün daha fazla reklamına yol açtı ki (malum reklamın iyisi kötüsü olmaz) buda hiç istediğim bir durum değildi. Neden hiç kimse çıkıpta ürünün tam içeriğini açıklamıyor? İçindeki bakterinin ne menem bir şey olduğu konusunda bizi aydınlatmıyor? Ya da Meyvelitepe haricinde hiç kimse işin bilimsel doğruluğunu sorgulamaya yanaşmıyor bile.

acemi_caylak 19-07-2010 07:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 673960)
Sayın sındırgılı,

Sayın Acemi caylak'ın bu mesaja bakınca "beleşci"likle neyi kastettiğini anlamamız mümkün :) Deneme yerine kullanıyor olmalı, kendisinin de denediği gibi....

Sayın Maki1,

Birde aşağıdaki mesajıma baksaydınız keşke.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=767

Ayrıca bu ürünün fiyatını hiç sorguladınız mı? 15-20 dönüm bahçesi olana maliyetini hiç hesap ettiniz mi?

Dogasever 19-07-2010 11:02

Sn Arkadaşlar,

Bence tartışmak yersiz. Mesaj yazmamak için epeydir kendimi tutuyorum. Ben Nasreddin Hoca gibi konuşacağım şimdi. Hepiniz haklısınız!

Ama ortada bir gerçek var ki bunu da Sn Acemi Çaylak yukardaki mesajında belirtmiş. Hiçbir mikroorganizma tek başına tüm sorunları çözmez. Doğaya bakın anlarsınız. Doğada büyük bir işbirliği var. Sürekli iyi veya bozguncu yönde cepheleşmeleri, kutuplaşmaları, gruplaşmaları göreceksiniz. Hiçbir doğal bozunma ya da yeniden yapılanma (buna geri kazanım da diyoruz) olayında sadece tek bir tür rol almıyor. Sürekli birden fazla tür var. Ve o türlerin de kendi içinde diğer grupları var. Zaten bilimadamlarının da doğada biodiversity (ya da biyoçeşitlilikten) yana tavır koymalarının nedenlerinden biri de budur.

Örneğin, yoğurt yapımına bakalım. En az 10 değişik türde laktik asit bakterisi rol alıyor. Sadece bir çeşit laktik asit bakterisi değil. Gelelim söz konusu ürüne: Bu ürün de belirli hastalıklara karşı iyi geliyor. Bu bir gerçek. Ancak, bizler dedelerimizin yaptığı tarımı unuttuğumuzdan bu olayın nedenini kolay kolay çözemiyoruz.

Ürünün üreticileri daha önce içinde P. Fluorescens bakterisi olduğunu açıklamışlardı. Bu açıklamadan yola çıkarak aşağıdaki açıklamayı yapıyorum:

Bu bakteri toprakta bol miktarda vardır. Özellikle de sağlıklı pamuk tarlalarında. Hem toprak hem de filosfer (bitkinin üzeri ve kökleri) bu mikroorganizma ile kaplıdır. O yüzden, dedelerimiz pamuk tarlalarında bu hastalık ortaya çıktığında sağlıklı pamuk tarlasından kovalarla toprak alıp hastalıklı tarlaya aşılarlardı. Bence söz konusu ürünün de yaptığı iş budur. Aynı bakteri antibiyotik üreterek başka bazı mantari hastalıklara da iyi gelmektedir. (Ama karıkoca ilacı gibi herşeye iyi gelir demek doğru olmaz.). Yukardaki açıklamadan anlayan arkadaşlar anladılar.

Ancak şimdi bir şeyi söylemeden geçemeyeceğim. Her ne nedense, ürünü mikrobiyal olan çoğu firma, ürününün içindeki mikroorganizmaları sır gibi saklamaya çalışıyor. Hemen ona başka isimler başka sıfatlar yakıştırarak patent almaya uğraşıyorlar. Bu tür patentleşme doğru değildir.

Ürününüz bir işi yapıyorsa,bunu ve ürününüzün içeriğini söylemekten kaçınmayınız. Her ne kadar bu yasal bir zorunluluk da olsa, bence ahlaki yükümlülüğü de vardır. Bırakın insanlar içeriği ve nasıl bir mekanizma ile çalıştığını anlasınlar. Sizlere daha çok güveneceklerdir.

Evet, benim görüşüm, bu P. Fluorescens bakterisidir ve işleyiş mekanizması da pyrrolnitrin (3-chloro-4-[2'-nitro-3'-chlorophenyl]- pyrrole) adlı antibiyotiği üretmesindendir. Bu antibiotik bazı hastalıklara iyi gelmektedir. Bana inanmayanlar aşağıda 1978 yılında Disease Control and Pest Management dergisinde yayınlanmış makaleye bakabilirler:

Control of Rhizoctonia solani on Cotton Seedlings with Pseudomonas
fluorescens and With an Antibiotic Produced by the Bacterium
C. R. Howell and R. D. Stipanovic

acemi_caylak 26-07-2010 15:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 673238)
Verilen linklerde yapıldığı bildirilen laboratuar testi "redoil konsantre" isimli bir madde için yapılmış gibi görünüyor. Test raporunda bu maddenin içeriği ile ilgili herhangi bir bildirim mevcut değil. Adı geçen madde ile ilgili herhangi başka bir bilgiye de rastlamadım.

Uygulamacılardan birinin en azından bu maddeyi (REDOIL - diğer adıyla kırmızı biber yağı veya acı biber yağı) merak etmesini beklerdim. Bir kaç gündür birisi merak eder mi diye bekledim. Ne yazık ki ses seda çıkmadı. Ürünün web sitesinde de bu analiz raporunu bugün baktığımda bulamadım. (Belkide duruyordur ama ben göremedim.) Ürünün neden bazı zararlılara etkili olduğunu aşağıdaki dökümanı okuyunca daha rahat görebilir ve doğal insektisitlerle ilgili ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...7&postcount=34

O linkten bir alıntıyı buraya da ekliyorum.

Capsaicin
Capsaicin, Capsicum (Solanaceae) cinsine bağlı bitkilerde acı tattan sorumlu olan bileşiktir. Biber meyvelerinin ekstraksiyonu sonucu elde edilmektedir ve genelde sarımsak, hardal veya çeşitli yabancı otların ekstraksiyonlarıyla birlikte kullanılır.

Capsaicin, genel böcek ve akar zaralıları için repellent (uzaklaştırıcı) olarak kullanılır. Bunun yanında öldürücü etkisi olduğu da bilinmektedir. Öldürücü etkisi hardal ekstraktı ile kullanıldığı zaman görülür. Capsaicin hücre membranında delikler açarak bir sinir toksini olan hardal ekstraktının bu delikler vasıtasıyla hücreye penetrasyonunu ve daha sonrada böceğin sinir hücrelerinde zehir etkisi yaparak ölümüne neden olmaktadır. Bu yüzden diğer repellent etkili maddelerin dışında düşük zararlı populasyonlarını baskı almak için yeterli olmaktadır. Bunun yanında bazı preparatları nematisit ve fungisit etki göstermektedir.

Değişik formulasyonlarda Hot Pepper Wax (Hot Pepper Wax); Amorex, Nemastroy ve Valoram (Soil Technologies) ticari adları altında satılmaktadır. Yararlı böceklere ve bal arılarına karşı yüksek toksisitesinden dolaylı kullanırken dikkatli olunmalıdır.

maki01 26-07-2010 19:05

Sayın acemi caylak,

Keşke konunun muhatabının mesaj yazmadığı bir forumda eleştirmek ve benim gibi söz edilen ürünü kullanan ve memnun kalan agaclar.net üyelerini de eksik bilgi ile savunmak zorunda bırakmasanız. Sizin de üye olduğunuz sitede soru ya da eleştirlerinizi yazsanız da bizler de "reklam" yapmak zorunda kalmasak...

"Roa ürünü henüz araştırma aşamasında iken yaptırmış olduğumuz Laboratuvar testlerinde ürünün adı red oil konsantre koymayı planlamıştım ve testleride bu isim altında yaptırdım.Sonrasında marka çalışması yapıldığında bu ismin hoş olmadığı ve Red in R si Oil in O su ve Alper in Asını alarak ürünümüzün ismi ROA olarak değişti. Roa natura yağlı bir preparat olduğu siz kullanıcılarım tarafından bilinmekte bu yağın ismini red oil olarak koymuştum. ( Kırmızı yağ ) O.A.Yeğen"

Yazının devamı bir başka ürünle ilgili söylem içerdiği için buraya kopyalamadım.

Yani her kırmızı yağ, kırmızı biber yağı olmayabilir. Ayrıca kırmızı biberin yağı var mı bilmiyorum ?

acemi_caylak 26-07-2010 19:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 676915)
Yani her kırmızı yağ, kırmızı biber yağı olmayabilir. Ayrıca kırmızı biberin yağı var mı bilmiyorum :)

Sn. Maki01,

Bu sözlerinizden sonra daha ne denirki. Aynı mantıkla güldende yağ üretilemez size göre. Oysa her bitkinin özünden yağ elde edilebilir.

maki01 26-07-2010 20:43

Sayın acemi caylak,

Ben gerçekten biber yağını duymadım ama gül yağını duymayan yoktur herhalde ya da bayanım ve parfüm kullanıyorum:)

Biber yağı benim için önemli bir malzeme şöyle ki çok yakınımın ayakları kemoterapinin yan etkisi olarak hissizleşti (Nöropati) aradan geçen 3 seneye rağmen tedavilerden sonuç alınamadı. Tanınmış bir profesör arnavut biberini ezerek elde edilen macunu ayağına sarmasını önermiş. Bu sene tohumunu buldum, balkonumda büyüyor. Biber yağı varsa onun peşine düşsem mi acaba diye de düşündüm.

Amacım saçma sapan şekilde suçlamalarla devam etmek değil, konunun muhatabının ve sizin de yer aldığınız forumda tartışmanın devam etmesini sağlamak.

MeyveliTepe 27-07-2010 00:45

Konuyu başka bir forumda tartışmak istiyorsanız lütfen orada tartışın. Fakat bu forumun öyle ya da böyle ne başka foruma atıfta bulunmak ne de herhangi bir bağlantı sağlamak için kullanılmaması gerekir.

Konu ile ilgili özetin özeti, redoil ismi ile beş patojen için bir lab. testi yapılıyor. Raporda patojenlerin öldüğü yazılı. Ben de bir konsantre hazırlayayım, bu beş patojeni, daha pek çoğunu daha da kısa sürede öldürür. Moil adını da vererek bu raporun tıpkısının aynını düzenletirim. Nasılsa bu konsantrenin içinde ne olduğu raporda yazılı değil. Rapor bu anlamda bir içerik testi de yapmıyor. Rapordaki isim de zaten mucitinin o sıra aklından geçen isimmiş. Herhangi bir şekilde resmiyeti mevcut değil.

Ülkemizde bu gibi ürünlerin doğru dürüst geliştirilmesi hepimizin çok arzu ettiği bir şey. Ancak bu alaturkalıkla olsa olsa toplum olarak bu arzumuzun daha da bir alaturkalıkla kullanılmasına çanak tutmuş oluyoruz. Bu şekilde lanse edilen tek ürün bu değil. Daha bir çoğu var. Her gün de yenileri geliyor. Ne yazık ki hemen hepsi aynı durumda. Bu da son derece üzücü.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025