agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Bionem Mikrobiyal Gübre Hakkında (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/11975.htm)

idris şenol 12-07-2009 17:30

ne konuşuyorsunuz aranızda fısr fısır hele banada biraz yer açın:))
bionem ilaçmıdır gübremidir sn oğuz alper bey
benim biber fidelerim kök bölgenin yaklaşık 2 cm üstünden yanma meydana gelip ölüyür ve köklerde iyi gelişmiyor
birde NPK gübreleri ni bionem kullanırsak gerek kalmazmı öneriniz nedir

Oğuz Alper 12-07-2009 17:38

İdris Bey Hoşgeldiniz ;

Bionem Mikrobiyal gübredir. Biber fidelerinizin kök boğazından 200lt suya 1lt Bionemi ( Bionem konu başlığının ilk sayfasında ki gibi karıştırılacak ) blender ile karıştırıp her fidenizin 2cm üstündeki yerinden kök bölgesine bir su bardağı bu karışımdan döktüğünüzde probleminiz hallolmuş ve de çok iyi bir saçaklara kavuşmuş olacaksınız.

Bionem toprağınızdaki mevcut olan gübreleri işleyip bitkilerinizin almasını sağlar. Toprağınızda yeteri kadar besin yok ise ya NPK ya da Organik gübre lerle desteklemeniz gereklidir.

Bionemi kullandığınızda hiçbir kimyasal mücadele ilacı , bakırlı ve kükürtlü preparatlar , bitki gelişim düzenleyicileri , köklendiriciler kullanmanıza gerek kalmaz.

maki01 12-07-2009 17:43

1 Eklenti(ler)
Bioem uygulanmayı bekleyen domates, biber ve fesleğenlerimden bir bölüm. Beyaz saksılar 10 litrelik. Benjaminin saksısı devasa olduğu için diğer miniş gözükmekte :)

Eklenti 92318

Oğuz Alper 12-07-2009 17:47

Sevgili Maki01 ;

Resimleri yüklemeniz güzel oldu . Bakalım uygulama sonrası ne hale gelecekler !!!

maki01 12-07-2009 17:49

3 Eklenti(ler)
Bu da sevgili karanfilim ve mevcut fideleri. Ev ve saksı değişikliği yaşlı bedenini çok sarstı, yeni yeni toparlanıyor.

Eklenti 92319

Eklenti 92320

Eklenti 92321

Oğuz Bey,
Tarifinize uygun yeni tohumlar da ekeceğim. Gelişmelerini birlikte görürüz artık.

Teşekkürler, ilgi, sabır ve desteğiniz için...

Oğuz Alper 12-07-2009 17:53

İlginize ben teşekkür ederim. Mutlaka konunun sayfa başında ki uygulama dozajlarına ve karışımına özen gösterelim . Sevgiler

nevsune 12-07-2009 18:48

1 Eklenti(ler)
Geçenlerde gülümde unlu bit olduğunu çok geç farketmiştim. Daha doğrusu unlu bitle ilk tanışmam olduğu için çok geç anlayabildim. Bu arada gülüm bayağı bir kötü duruma geldi. İlk bir kaç gün organik bir insektisit verdim fakat hiç bir iyileşme görmeyince bir kaç gün bekleyip Oğuz beyin "unlar bir yana bitler bir yana" mesajı aklıma gelip bionem kullandım. Üç-dört ilaçlamadan sonra gülüm kurtuldu, sıkı bir budama yaptım ve şu anda yeni sürgünler çıkartıyor.
Eklenti 92323

Yalnız bitkiyi olumlu sonuca ulaştıran organik ilaç mı yoksa bionem mi oldu, ikisini ardarda kullandığım için açıkcası çok emin değilim.

Şimdi gojim unlu bit saldırısı altında. Bu kez ilk olarak bionemle işe başladım. Bundan sonraki gelişmeleri de buradan yazacağım.

Oğuz bey bionemi kaç günde bir yapmamı önerirsiniz?

Oğuz Alper 12-07-2009 19:13

Sn.Nevsune ;

Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Yoğun unlu bit saldırısı ile karşı karşıyaysanız ; Yaprak uygulamalarını 3 gün ara ile takrar edebilir ve "unlar bir yana bitler bir yana" görebilirsiniz.

Problem çözüldükten sonra uygulama periyodunu haftada 1 kez e dönebilirsiniz. Bu şekilde olan bitkileriniz de bir defa da kök uygulamasını da yapmanızı rica ediyorum. Sevgiler

idris şenol 12-07-2009 19:34

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oğuz alper (Mesaj 460388)
İdris Bey Hoşgeldiniz ;

Bionem Mikrobiyal gübredir. Biber fidelerinizin kök boğazından 200lt suya 1lt Bionemi ( Bionem konu başlığının ilk sayfasında ki gibi karıştırılacak ) blender ile karıştırıp her fidenizin 2cm üstündeki yerinden kök bölgesine bir su bardağı bu karışımdan döktüğünüzde probleminiz hallolmuş ve de çok iyi bir saçaklara kavuşmuş olacaksınız.

Bionem toprağınızdaki mevcut olan gübreleri işleyip bitkilerinizin almasını sağlar. Toprağınızda yeteri kadar besin yok ise ya NPK ya da Organik gübre lerle desteklemeniz gereklidir.

Bionemi kullandığınızda hiçbir kimyasal mücadele ilacı , bakırlı ve kükürtlü preparatlar , bitki gelişim düzenleyicileri , köklendiriciler kullanmanıza gerek kalmaz.

doğrusu bukadar hızlı cevap vereceğnizi sanmıyorum şaşırdım :))teşekkür ederim oğuz alper bey
sizinle daha önce tanışmak isterdim ama zararın neresinden dönülse kar diyelim
size telofonla ulaşabilirmiyim ;?
birde ürünü nasıl tedarik edebilirim
ürünün tamamını kullanmasak gelecek yılda kullanabilirmiyiz (açıldıktan sonra)
biber fidelerim çiçek aşamasında bile kuruyor

Oğuz Alper 12-07-2009 19:49

İlginize ben teşekkür ederim. Sorularınızı yanıtlayayım.

Telefonumu ve ürünü nasıl temin edeceğiniz hususunu özelden mesaj olarak yolluyorum.

Bionemi açıp kullandıktan sonra güneş görmeyen oda sıcaklığında herhangi bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Hatta hazırladığınız Bionemli su karışımı bitkilerinize uyguladıktan sonra arttığında bir sonraki uygulama ya kadar bekletip tekrar karıştırıp uygulayabilirsiniz.

Biberleriniz ile ilgili sorunun bir kaç sebebi olabilir. Bu konuda da sizi bilgilendirmeye çalışayım.

Fidelerinizi dikmeden önce toprak hazırlığı çok önem teşkil etmektedir. Toprağınızı yumuşacık hale getirip un gibi yaptıktan sonra nemlendirip dikim aşamasına geçebilirsiniz.

İlk can sulamaları çok önemlidir. Bu aşamalara dikkat ettiğinizde fidelerinizdeki erime sorunları minimuma inecektir.

Bionemli su (200lt suya 1LT bionem )karışımından biberlerinizin kök boğazından aşağıya 1 su bardağı ( 200cc ) kök uygulaması yaptıktan 3 gün sonra 2.kök uygulamamızı yine aynı şekilde tekrar edeceğiz.

Bu kök uygulamaları biberinizdeki kök hastalıklarını , kök çürüklüklerini varsa halledip yoksa koruma altına alarak iyi bir saçak oluşumunu sağlayacaktır.

Bu tekrarları yaparken de yaprak uygulamamıza başlayacağız bunu da yine 200lt suya 1 lt Bionemi ( Bionem ilk sayfasını mutlaka okuyun karışım ile ilgili ) karıştırıp biberlerinizin yapraklarının altına üstüne ve gövdesine püskürterek ve her hafta da 1 veya 10 günde bir defa tekrar edilmek suretiyle hasat sonuna kadar devam edip, sağlıklı biberler elde edebilirsiniz.

Yine sorularınız olduğunda yardımcı olurum. Saygılar

akcan67 12-07-2009 23:06

akcan67

3 Eklenti(ler)
Oğuz bey bu asmalara nasıl bir uygulama yaparsak düzeltebiliriz.Tabi biberler konusuna da değinirseniz sevinirim.Biberlerin yaprakların da içi doğru kıvrılmalar var.

Oğuz Alper 12-07-2009 23:14

Sn.Akçan67 ;

Bulunduğunuz yer de havalar müsade ediyorsa Biberleriniz , üzümleriniz ve serada bulunan tüm bitkileriniz için geçerli olmak üzere yağışsız bir havada sabah saatlerinde Bionem ile yapraktan uygulama yapmanız gerekli .

Bu uygulamayı yaparken yaprakların altı ve üstü , gövdesi görecek şekilde püskürterek uygulama yapmalıyız ; bu uygulamayı 3 gün ara ile tekrar ettiğimizde ve daha sonraki yaprak uygulamalarımızı da haftalık aksatmadan uyguladığımız da seramızı havalandırma konusuna titiz davrandığınız zaman ve yağmurların arkasından özellikle hava açar açmaz Bionem uygulamasını yapmamız gerekiyor.

Bu uygulama kurallarını aksatmadan sürdürdüğünüz de bu sıkıntıların hiç birisini yaşamassınız.

maki01 12-07-2009 23:51

Bionem, mutlaka sabah mı uygulanmalı?

Oğuz Alper 12-07-2009 23:56

Sn.Maki01 ;

Örtülü alan da yetiştiricilik yapan üreticilerimiz ; Yaprak uygulamalarını sabah yapmak zorundalar sebebi bitkilerini akşam yaprak uygulaması yaptıkları taktirde sabaha kadar ıslak kalacağından dolayı hastalıklara davetiye çıkarırlar.

Sabah saatlerinde yaprak uygulamasını yaptıkları zaman gün içerisinde uygulanan yaprakların kuruması sağlanacaktır.

Sizler de evlerinizde bu tür uygulamalar yaparken mutlaka gündüz hava açıkken yağış yokken uygulamanızı tavsiye ederim.

Oğuz Alper 13-07-2009 20:14

Sn. Feriha , Sn. Sevilay , Sn. Maki01 , Sn. Muyurdakul , Siparişleriniz yurt içi kargo ile yola çıktı .

Eski kullanıcılarımız haricinde yeni kullanıcılarımızın Bionemin kullanımı ile ilgili ilk sayfasını okumalarını rica ediyorum . Biyolojik Mücadeleye hoşgeldiniz. Sevgiler

akcan67 13-07-2009 23:28

Sayın oğuz bey

Üç günde bir yapacağim uygulamanın ilkini bugün yaptım.Bu uygulamayı kaç sefer tekrar etmem gerekir.
Sanırım dünkü hararetiniz bugün gitmiş.Neden sizde toprak tv de reklam yapmıyorsunuz.Ne zamandan beri sormak istemiştim şimdi aklıma geldi.Yoksa roa nın satışını mı bekliyorsunuz.

Oğuz Alper 13-07-2009 23:59

Sn.akcan67 ;

Bu uygulamayı 3 gün sonra tekrar ettikten sonra bitkileriniz deki gelişmelere göre devam edeceğiz . Mutlaka 2.uygulamadan sonra haberleşelim ve beraberce kontrollerimizi yapalım ondan sonraki uygulama periyoduna da sağlıklı olarak karar verebiliriz.

Hararet konusuna gelince benim hararetim hiç kesilmez ki ; doğru söyleyeni 9 köyden kovarlarmış . Ama beni kovamıyorlar :D

Mikrobiyal Gübrenin ne anlama geldiğini Tüm Türkiye , öğrenecek . İçeriğini ispatlamadığınız , bakteriyi izole edemediğiniz zaman , zararlı mikroorganizmaları engelleyemediğiniz de MİKROBİYAL GÜBRE TESCİLİNİ alamassınız. Organik gübreyi mikrobiyal gübre olarak insanlara lanse edemessiniz.Ederseniz hararet kesilmez:p

Alamama sebebiniz prosüdürler veya Tarım bakanlığında işlerin yoğunluğundan ötürü değildir. Alamama sebebiniz idda ettiklerinizi labaratuvar koşullarında analiz raporlarında kanıtlayamadığınız içindir. Organik gübre başka !mikrobiyal gübre ! başka .Umarım derdimi anlatabilmişimdir.

Organik gübre ye gelince tüm bunları yapmanıza gerek yoktur. Sadece içerisine giren maddelerin analizini yapar ve diğer gerekli belgeleri tamamladığınızda başvurunuzu yaptığınızda organik gübre ruhsatını alırsınız.

Toprak TV konusuna gelince ; Ben televizyon reklamından çok gücümü , emeğimi ve maddi olanaklarımı saha çalışmasında kullanıyorum.

Çifçilere kahve toplantıları düzenleyip pilot bölgeler oluşturup uygulamalarını yapıp çifçiye ürünlerimin ne yaptığını gösterdikten ve kanıtladıktan sonra adım adım saha da ilerliyoruz.

Bunun yanı sıra seminerlerimiz oluyor kendi üreticilerimize hem yetiştiricilik konusunda teknik destek sağlıyoruz hemde ZEHİRLERİ kullanmadan Tonajlı ürünler nasıl alınır bunları gösteriyoruz.

Yoksa Tv ye parayı ödediğiniz de istediğinizi istediğiniz gibi görüntüleyip kullanabilirsiniz. Bu işler bana pek inandırıcı gelmediği gibi reklam kokan hareketler olarak görüyorum . Belki bu düşüncem başkalarına uymayabilir sonucunda bu benim düşüncem.

akcan67 14-07-2009 00:25

Başta görüşlerinize saygı duyduğumu belirteyim.Fakat memleketin her noktasına ulaşmak ne kadar zaman alır bilinmez ama bu konudadan haberdar olamayı bekleyen binlerce çiftcimiz var.Hala atadan kalma yöntemlerle bu işi yürütmeye çalışanlar olduğunu düşünürsek ne kadar geç kaldığımızı sanırım anlayabiliriz.Sizden bir konuda ricam olacak
Bulunduğum bölge itibariyle fındık konusunda neler yapabiliriz.Bu konuda çalışmalarınız oldu ise sonuç olarak nasıl bir deneyim yaşadınız.Bunları bize aktarabilirseniz çok sevinirim.

Oğuz Alper 14-07-2009 00:45

Sn.Akcan67 ;

Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Çok güzel bir soru sorduğunuz için ayrıca teşekkür ederim.

Ne yazıkki ülkemiz de fındık üreticilerini zor durumda bıraktılar. Uygulanan fiyat politikaları vs . vs. umarım bundan sonra ki gelişmelerin daha iyi olacağını umut etmek istiyorum.

Fındık Üreticilerimiz ürünlerinin para etmeyeceğini masrafları çıkarmayacağından dolayı bir çoğu hem üretimi bıraktı bazıları da masraf etmeyi.

Bizim uygulamalarımıza gelince ; Hem fındık yetiştirirken hem de kurutma aşamasında ki uygulamalarımız fındık üreten çifçimizin hem zırai ilaçlara harcadığı paraları minimuma indirmesi hemde kalıntısız olarak hasat ettiği fındığı yine kalıntısız , aflatoksin bulaşmadan kurutmasını sağlıyor.

Şöyle özetleyeyim 15 ton fındığın bizim ürünlerimiz ile kurutulmasının maliyeti 35 TL dir. Yurt dışına da rahatlıkla ihracat yapabilirler .

Yetiştiriciliğe gelince 2 sefer kök uygulaması ve 15 günde 1 defa yaprak uygulama kurallarına uyduğu taktirde mükemmel ürün yetiştirirler. Ama işte tüm bunların dayanağı ne yazıkki fındık politikaları !!!

Sizin fındık ile ilgili bir pilot bölge oluşturulması talebiniz olursa seve seve yardımcı olurum. O bölgede herkese de tanıtmış oluruz birlikte.

akcan67 14-07-2009 00:54

Fındık üreticisi nasıl zarar etmesin ki?Herkesin politikası farklı.Fındık serbest piyasada 2.8 tl ile 3 tl arasında.İşçi yevmiyeleri 20 tl ile 25 tl arasında.Gelin buna birde gübre ve ilaç maliyetini ekleyin.Çık çıkabilirsen işin içinden.Kısacası çiftçi aşağı tükürse sakal yukarı tükürse bıyık.Ama ne anadan vaz geçiliyor ne de yardan...

akcan67 14-07-2009 00:56

Pilot bölge uygulaması ile kesinlikle ilgileneceğim.Ama bu sezonun geçti kesin. Yeni sezonda inşallah.

Oğuz Alper 14-07-2009 01:03

Kesinlikle gelecek sezon yapalım . İlginize tekrar teşekkürler.

Oğuz Alper 14-07-2009 07:11

Tüm kullanıcılarımın ve konuya ilgi gösteren herkesin bu konuyu takip etmesini rica ediyorum .
http://www.agaclar.net/forum/showpos...9&postcount=88

Halil Önen 14-07-2009 10:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 (Mesaj 460566)
Oğuz bey bu asmalara nasıl bir uygulama yaparsak düzeltebiliriz.Tabi biberler konusuna da değinirseniz sevinirim.Biberlerin yaprakların da içi doğru kıvrılmalar var.

Sevgili akcan67,

Geçmiş olsun canım.

O asmalarda ki hastalığı biliyormusun?
Bak belki sn. sevgili denizakvaryumu bilebilir.

İsterseniz sizi o aslalardaki düşmanla tanıştırabilirim. Ben kendilerini 40 yıldan fazla tanırım. Ama siz tanışmışsız bile...

Bundan sonra asmalarınıza ne olacak anlatayım. Belki ismini hatırlarsınız.

1) Artık o salkım tanelerinin üzerindeki kül gibi tabakayı, dünya üzerindeki hiç bir zehirli ve ya zehirsiz ilaçla (ROA' yı bilemem) silemiyeceksin.
2) Sn. Oğuz beyin dediği gibi ilaçlamaya devam edersen, hastalığı durduracak, baskılıyacaksın. Ama o kül gibi şey hep üstünde kalacak. Ama asman tek ise her salkımı ve tanelerini teker teker, eline bir mantar alıp camaşır suyu ile yığkayıp temizler ve sn. Oğuz beyin dediği gibi ilaçlarsan kurtulursun. Bu da sizin yarım gününüzü alır.
3) Artık taneleriniz irileşmiyecek ve salkımınız büyümeyeçek. (tabi durdurup baskılarsanır)
4) Salkımınıza ve tanelerine tatlı su çok daha az yürüyecek. Kül tabakası altıda üzümünüzün eridiğini göreceksiniz. Ama üzümünüz pek tatlı olmayacak.
5) Bu koşullarda üzümünüzü keser ve kurutursanız, tanelerinize yeterli tatlı su yürümediği için, kuruyan tanelerden su çekilecek, kara_kuru kavruk bi şey alacak. Tabii kilo basmıyacak.

Kural:
Bu hastalığa yakalanmıyacaksın.
Bu düşman bildiğin diğer hastalıklara benzemez. Örneğin, domateste, biberde, kavun ve karpuzda vb. çiçek tripsisine yakalandın. İlaçladın, önledin. Yeni sürgünlerinde oluşaçak çiçekleri kurtarır ve ürün alırsın. Ama yeni salkımın olmayacak.

Bu düşman çok sinsi ilerler. Gözünle göremezsin. Gözünle gördüğünde çok geç kalmışsın demektir.
Rahmetli Dayım bunu yeni sürgün uclarını koklayarak anlardı. Onun burnu çok hassastı. Hemen 10 gün arayla en az 3 ve ya 4 defa, her seferinde ayrı ayrı ilaçla saldırır ve durdururdu.

Bu düşman diğerlerine benzemez. Hani derler ya, bitkin iyi beslenmiş ve güçlüyse zaten hastalıklara karşı direçlidir, kolay kolay yakalanmaz. Doğrudur. Buna katılırım.

Ama bu düşman iyi bakılmış, iyi gübrelenmiş bitkileri çok seviyor. Hep onları seçiyor.
Çünkü o bitkilerde yeni ve genç sürgün ve yaprak var.
Bakımsız bitkiler de pek görülmüyor.

Bunları niye yazdım biliyormusunuz?

Şu anda bütün Menemen ovasına bu hastalık sardı. Daha düşman ortaya çıkmadan her türlü zehirli ve zehirsiz iaçlar kullanıldı.
Şu anda durdurmak ve baskılamak için uğraşılıyor.
5 yıldır yoktu. Bu yıl bütün gücünü toplayıp tekrar saldırdı. Ve yine kazandı.

Bu düşman hakkında destan bile yazabilirim.

Ama hep o kazandığı için elim varmıyor.

Sn. akcan67' nin asmalarının başına gelen ben de de var. İsteyen olursa resimleri gönderebilirim.

Yoksa HEYKEL dediğin nedir ki? Dikmekten şeref duyarım. Ve önünde saygıyla eğilirim.

Şimdi bu düşmanı tanıdınız mı?

(sadece bu hastalık konusunda sessiz kalamadığım için üzgünüm. Diğer tüm hastalıklar konusunda bionemin başarısını alkışlıyorum. Umudumuzu gelecek yıla ve ROA ya bağlıyoruz.)

Not: Bionem 3 gün arayla 10 defa sadece yapraktan uygulanmış ve başarılı olmuştur.
Ama 10 dönüm asma bahçesi için bir maliyet hesaplar mısınız?

Saygılar diliyorum.

denizakvaryumu 14-07-2009 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 461316)
...sadece bu hastalık konusunda sessiz kalamadığım için üzgünüm. Diğer tüm hastalıklar konusunda bionemin başarısını alkışlıyorum. Umudumuzu gelecek yıla ve ROA ya bağlıyoruz.

Umarım ROA bu işi bitirir.

denizakvaryumu 14-07-2009 12:17

Oğuz Bey,

http://www.alternatiftorostarim.com/bionem.html

linkte bionem uygulaması genelde 1/400 olarak verilirken, sonraları neden 1/200 oldu ?

maki01 14-07-2009 12:34

Merhaba Oguz Bey,
BIONEM DRYING İLE AFLATOKSİN'E SON
Ev kullanıcılarının da özellikle biber kuruturken ihtiyaç duyacağı bu ürünün ambalaj büyüklükleri hakkında bilgi verir misiniz lütfen?

Oğuz Alper 14-07-2009 12:42

Sn.Denizakvaryumu ;

İlk 2004 yılında ürünümüzü piyasaya çıkardığımız zaman ki dozajımız 1/400 idi. Halil Bey in de ifade ettiği gibi malesef çifçiler ilaçlama zamanını hep aksattıklarından dolayı dozajı 1/200 e düşürdük ve sonuçları daha etkili tesbit ettik.

Halil Bey in bahsetmiş olduğu hastalığı tekrar yineliyorum ; Bionemi 1 /200 dozajında uygulama kurallarına ( İlacın karışımı ve Taral ile kullanılması hususlarına ) Halil Bey in yine kendi ifadesinden (Not: Bionem 3 gün arayla 10 defa sadece yapraktan uygulanmış ve başarılı olmuştur. Ama 10 dönüm asma bahçesi için bir maliyet hesaplar mısınız? ) bu hastalığa yenilmektense bağlarınızı kurtarmak var iken maliyet çok önemli olmasa gerek diye düşünüyor ve soruyorum ;

1 dönüm üzüm bağını taral ile veya turbo makina ile yaprak uygulaması yaparken kaç lt su harcıyorlar ?

Bu sorumun yanıtını aldıktan sonra oturup beraberce maliyet hesabını yapalım. Kesinlikle hastalık geldikten sonra amaç baskılayıp zararı aşağıya çekmektir.

Yoksa kesinlikle o izi silmez . Akcan 67 ye soralım Bu üzüm neredeymiş ve ne tür uygulamalar yapılmış Bionem atılmış mı kaç sefer yapılmış ? Hep birklikte tartışalım.

Oğuz Alper 14-07-2009 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 461409)
Merhaba Oguz Bey,
BIONEM DRYING İLE AFLATOKSİN'E SON
Ev kullanıcılarının da özellikle biber kuruturken ihtiyaç duyacağı bu ürünün ambalaj büyüklükleri hakkında bilgi verir misiniz lütfen?

Sn.Maki01 ;

Bionem ( drying ) 1lt Ambalajdadır.

denizakvaryumu 14-07-2009 13:13

Oğuz Bey,

Halil Beyin belirttiği hastalığı "bionemle yok edebiliriz" mi diyorsunuz?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025