agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni35Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-03-2019, 11:39   #1
Ağaçsever

semvayt's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2013
Galeri: 1
Evet doğru ben lav taşına ayrıca pomza da deniyor sanıyordum, bendekiler kırmızı olan lav taşı, peki lav taşlarının besin açısından bir süresi var mı varsa ne kadar süre sonra etkisini kaybediyor acaba, aynı şekilde çuvalda duran saksı topraklarına karıştırmadığım lav taşları da durduğu yerde besin değerini kaybeder mi

semvayt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2019, 12:21   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-05-2019
Saksılara lav taşını eklemeden önce üzerinde ki kendi toz boyutundaki partiküllerinden arınması için yıkamalımıyım ?

mustafa.kaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2020, 11:26   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-04-2020
Merhaba,

Elimde cocopeat, vermikulit, ponza, solucan gübresi, perlit, ve az miktarda torf+perlit karışımı var. Kaktüslerim ve çiçekli bitkilerim için ev içi ve balkonda kullanmak için doğru bir karışım yapmam için yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler.

Omer ILHAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2020, 09:20   #4
Ağaç Dostu

Portakal Rengi's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Omer ILHAN Mesajı Göster
Merhaba,

Elimde cocopeat, vermikulit, ponza, solucan gübresi, perlit, ve az miktarda torf+perlit karışımı var. Kaktüslerim ve çiçekli bitkilerim için ev içi ve balkonda kullanmak için doğru bir karışım yapmam için yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler.
Forumdaki toprak bölümünde farklı yerlerde öneriler var. Onları incelerseniz daha çok seçenek olur. Örneğin,
http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ulama/2146.htm

Bu sayfada öneriler var. Başlık altında özel durumlar için de konular var.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2020, 12:58   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-05-2020
Merhabalar. Tarlada perlit kullanımı için belirli bir miktar tavsiyesi var mı? Beni Toprak yapısında iyileştirme sağlayan ve su tutma kapasitesini arttıran bir ürün olduğu için az su isteyen bitkilerde kök çürümesine neden olma ihtimali düşündürüyor. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgi verirse sevinirm.
iyi günler.

gökhan b. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2020, 13:59   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-07-2015
Pomza'nın hafif olması ve topraktaki nemi tutma olarak bulunduğumuz bölgede fazlası ile görmekteyiz Nevşehir civarında bitki yetiştiriciliğinde toprak yapısında fazla olması bunu desteklemektedir.

ARFF51 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2020, 12:30   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-07-2012
Perlit Hakkında.

Merhaba Arkadaşlar,

Saksıdaki su tutabilme kabiliyetini arttırmak amacıyla bir peyzajcı arkadaşımdan perlit istedim, Oda bana büyük çuvalda aşağıdaki granül perlit yerine,

Yine aşağıdaki mikronize perlit göndermiş,

Yukarıdaki mikronize (toz) perliti kaktüslerimde, succulentlerimde, veya diğer yapraklı bitkilerde nasıl kullanabilirim.

Elimde o kadar çok toz perlit var ki, bunu nasıl değerlendirebileceğimi bilmiyorum.
Perlit hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlarım var ise çok sevinirim.

Teşekkür ederim.

talebeyim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2020, 15:41   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-07-2012
Pomza Taşı

Saksılarda kullanılan Pomza taşı denilen şey nedir?

Tam olarak ne işe yarar, nerelerde ve nasıl kullanılır?

Kullanılsa bitkiye ne avantaj sağlar, muadil olarak yerine kullanılabilecek başka madde var mıdır?

Birde akvaryumlarda kullanılan lav kırığı denilen madde ile aynı mıdır? aşağıdaki linkte bir örneği mevcut.

Katılımız için teşekkür ederim.

https://www.trendyol.com/europet/lav...umu-p-40546877

talebeyim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2021, 13:37   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-04-2021
En mantıklısı toprak analizinden sonra bir karara varmak olacaktır.

Kokanat beğendi.
HAWAii MiAMi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2022, 22:36   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-09-2021
Blueberry-toprak harcı isteği.

Merhabalar, blueberry(maviyemiş) bitkisi için 4,5-5,5 ph ve düşük tuzluluk gerekliliklerini yerine getiricek substrat olarak ne kullanabilirim?

Düşük ph beyaz torf ilk seçenek, genelde %50-80 bunu kullanıyorlar. Yanına sadece perlit ekleyerek topraksız tarım yöntemi ile sürekli besleme ile sulama yapılıyor.

Ancak benim amacım yarı topraksız bir ortam oluşturmak.

Yine bu düşük ph torf ana ürün olacak ancak miktarını azaltmak maliyetleri düşürmek için de elzem. %30-40 civarı kullanmayı düşünüyorum.

Tabana bulabilirsem asidik beyaz pomza büyük parçacık olanlardan ya da çam ağacı kabuğu.

Torf ile karıştıracağım materyaller ise ilk tercih perlit yerine yine asidik pomza veya perlit pomza eşit miktarlarda toplam kütle %20-30 olacak şekilde.

Kalan %30 civarını ise kendi yaptığım %50-60 odunsu (buğday sapı samanı, kuru ağaç yaprakları, çam kabuğunu da kompostlayacağım içerisinde bir miktar olacak. %30 yeşil taze bitkiler %10 tavuk gübresi. Şuan yaptığım. Bunun içerisine düşük ph ve organik madde miktarı sebebi ile mümkün olan en yüksek oranda leonardit de karıştırmak istiyorum. Böylece kompostun phını da düşürebiliriz diye düşünüyorum.

En üstte yine ıslandıkça phı düşürmeye de yardımcı olabilecek çam kabuklarından malç yapmak.

Kısacası
Asidik torf %30-40
Asidik pomza-perlit %20-30
El yapımı düşük ph yüksek karbon/azot oranlı bol faydalı mantar kütlesi olan kompost %30-40

Böyle bir oranda bir toprak harcı ile ec-ph düşük olabilir mi? Topraksız tarımdaki gibi değil de sulama ve besleme hatalarını kompost sayesinde bol mikro organizma faydası ile tolare etme şansımız olur mu ?

Bu işin ticaretini yapanlar genelde ezberlerle ilerliyor ve danışmanlıklar da bizsiz yapamazsınız topraksız yapın bize muhtaç olun niyetindeler. Onların dediği gibi yaparsak saksının maliyeti de besleme maliyeti de çok artıyor. Daha doğal çözümler mümkün gibi geliyor bana ancak sizlere de danışmak istedim.

aenema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2007, 22:25   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
perlit böyle...ben çok küçük değil de büyük taneli olanı tercih ediyorum

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2007, 00:03   #12
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Perlit ideal bir harç katkısı olmakla beraber fazla yoğrulması ellenmesi sonucu harçta çamurlaşmaya başlaması en önemli kötü yanlarından biridir. bitki çok methameli bir şey değil ise vermiculite daha tercih edilir olabilir. fiyatı daha pahallı haliyle

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2007, 22:18   #13
Huzur Yuvası

Giriş Tarihi: 03-03-2007
Peki perlitin fiyatı nedir ve nreden temin edilir bu konuda yardımcı olurmusunuz

mcalgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2007, 09:50   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-03-2007
Perlit inşaatçılarda filan bulunuyor.Fakat satılan en küçük paket kocaman bir çuvaldı toplu alınıp bölünebilir.Perlitin küçük tozlarını inhale etmeyin sağlığa zararlı mümkünse maskeyle yaklaşın.
Vermiculate nerden bulunuyor ?

psycat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2007, 16:08   #15
Ağaçsever

bottistar's Avatar

Giriş Tarihi: 19-10-2006
Bildiğim kadarıyla perlitin iri olanlarını kullanmak bitkiler açısından önemlidir. İnşaat perlitiyle bitkilerde kullanılan perlit ayrılır, "şişirilmiş tarım perliti" denir. Yine yanlış hatırlamıyorsam şişirilmesi için çok yüksek ısıya maruz bırakılıyor. Böylece su veya hava tutma kapasitesi artıyor. Bir ara araştırmıştım ve şişirilmiş tarım perliti elazığdan getirtilebiliyordu. Fakat kamyonla Aslında arayıp da konuşmak lazım burda nereye geliyor, küçük çuvallarla alabilir miyiz?
Pomza taşı, perlit, vermikülit gibi malzemeleri rahatlıkla bulabileceğimiz bir yer var mıdır bildiğiniz ?

bottistar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2007, 16:51   #16
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
İstanbul'da nerede bulunur bilmiyorum ama Yalova'da ben torf ve vermikulit ihtiyacımı Seltop firmasından karşılıyorum. 1 çuval vermikulit 20 YTL. Torflar marka ve cinsine göre değişiyor. Tabii bu verdiğim fiyat toptan fiyatı. Parakende için değişecektir.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2007, 01:58   #17
Ağaç Dostu

derin's Avatar

Giriş Tarihi: 29-03-2007
Perlit gri renkli bir kayaç 800 C derecede fırınlandığında içindeki su uzaklaşıyor (su çıktıktan sonra beyaz renkli mısır patlağına benziyor) ve uzaklaşırken küçük gözenekler oluşturuyor. Kullanım alanı oldukça geniş plastik sanayisinden tutunda diş macunun içine kadar inşaat sektöründe ise yalıtım malzemesi olarak kullanılıyor.

Nem tutma özelliği yanında nem oranını dengelemek açısından çok iyi sonuçlar veriyor gözenekleri arasındaki hava yalıtım için aynı gözenekler tarımda su tutma ve toprağı havalandırmak için kullanılıyor.

Oldukça hafiftir zaten hafif olmasa toprağı sıkar kökleri zedelerdi. Hafifliği sayesinde köklerin daha rahat hareket etmesini sağlıyor perlit toz haline getirilirse yani mikronize edilirse çok uçucu olan bir toz elde edilir mikronlarına göre paketlenir. Mikronize perlitin tarımda kullanılacağını hiç zannetmiyorum hem çok pahalı olur hemde özelliğini yerine getiremez, tarımda kullanılması için fındık büyüklüğünde olması gerekir.

En önemli kalsit yatakları Isparta, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Elazığ' dadır.

Düzenleyen Mine Pakkaner : 01-04-2007 saat 09:38 Neden: Noktalama işaretleri, yazım kuralları, paragraf
derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2007, 16:51   #18
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-03-2007
İnşaatçılarda 30 litrelik çuvalla satılan perlit üstünde iri perlit yazan büyüklükleri heterojen en büyüğü leblebi kadar olan küçük tozlar da içeren bir perlit.Benim tek bulabildiğim o olduğu için almıştım amaç nem tutmasını sağlamak ve yavaş salmasını sağlamak idi.Bu görev için oldukça başarılı ama dediğim gibi küçük tozlarıyla uğraşmak hayli zor ve sağlığa zararlı ben kullanmadan önce maske takılyordum ve bir kova suyun içinde bekletiyordum.
Tarımda kullanılan perlit daha iri tanecikli olabilir fakat bulmak pek mümkün değil idi.
Vermiculate de volkanik bir kaya.Türkiye çok var fakat üretilmeden avrupaya ihraç ediliyor diye okumuştum Türkiyede ise suyu bol olduğu için gerek kalmıyor ve bulmak çok zor.Ben hala arıyorum istanbulda,izmirde de bulamamıştım.

psycat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2007, 00:11   #19
Ağaç Dostu

derin's Avatar

Giriş Tarihi: 29-03-2007
Aksarayda bidiğim kadarıyla 3 adet büyük çapta perlit üretimi yapan tesis var Isparta,da var ve Nevşehir,de var sizin için araştırırım tabi bu tesisler daha çok mikronize perlit üzerine üretim yapıyorlar eğer tarımda kullanmaya elverişli üretim yapanlar varsa sizin için telefonlarını edinirim bayilerinden temin yoluna gidebilirsiniz

derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2007, 23:43   #20
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-01-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi derin Mesajı Göster
Aksarayda bidiğim kadarıyla 3 adet büyük çapta perlit üretimi yapan tesis var Isparta,da var ve Nevşehir,de var sizin için araştırırım tabi bu tesisler daha çok mikronize perlit üzerine üretim yapıyorlar eğer tarımda kullanmaya elverişli üretim yapanlar varsa sizin için telefonlarını edinirim bayilerinden temin yoluna gidebilirsiniz
ıspartadaki perlit tesisinin adını ve varsa telefonunu alabilirmiyim?

karaman76 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2007, 23:44   #21
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-01-2007
arkadaşlar ben asma köklendirmek istiyorum. bunun için perliti kullanmak istiyorum. perliti ne ile harmanlayıp kullanmam uygun olur. kum ile yarı yarıya harmanlamam yeterli olurmu acaba?

karaman76 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2010, 20:19   #22
Ağaç Dostu

bhdr34's Avatar

Giriş Tarihi: 07-10-2009
perlit arayıpta bulamayan arkadaşlara,
beylikdüzü, b.çekmece,avcılar ve çevresinde oturan ya da beylikdüzü bauhaustan malzeme almaya gelen arkadaşlar 4-5 km daha gidebilirlerse KIRAÇ KÖYÜ'nün yol üstündeki fabrikadan istedikleri ebattaki (ben 14 numara denilen perliti kullanıyorum oldukça iri) perliti alabilirler koca bir çuval 5Tl..
Bu sezon başı bauhausta orta irilikteki perlit 2 litrelik 4 Tl. civarındaydı. Pazar günleride gidip alabilirsiniz, bekçi yardımcı oluyor.
o tarafı iyi bilmeyenlere yardımcı olabilirim(detaylı tarif yapılır)

bhdr34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2011, 14:00   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-06-2008
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feriha Mesajı Göster
Pomza Ankara da üretiliyor diye okuyorum ama satışına ulaşamıyorum.Acaba nerede satılıyor arkadaşlar?
Pomza bizim burada var. Sönmüş volkanik bir yanardağ olan Hasandağın dan çıkartılıyor. Yollara falan seriliyor. Yalıtım malzemesi olarak çatılara seriliyor. İnşaatlarda yalıtım malzemesi olarak temel ile toprak arasında kullanılıyor. Bilenler kahverengi olanı bahçelerinde toprağa karıştırıp kullanlyorlar. Bende çok. Size nasıl ulaştırabilirim. Ne kadar isterseniz size verebilirim.

tohumsever beğendi.
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025