![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
|
Koyun gübresinde kalın yuvarlak kurtlar
Merhaba; 3 gün önce 1 yıl bekletilmiş 5 ton koyun gübresi getirttim. Gübrede az da olsa altlık saman karışık, açıkta kaldığı için kimi yerleri kara çamur gibi, kimi yerleri daha ince kuru... Toprağa sermeye yeltendiğimde içerisinde beyaz çok tombul yuvarlak larvalar gördüm. Yoğun değil ama var, haliyle gübreyi sermekten vazgeçip olduğu yerde bıraktım. Bu arada en az 10 köylüyle konuştum, hepsi ''o gübre kurdu, her gübrede olur ciddi bir zararı yok ama bulduğunu ayıkla at tavuklara dediler''. Çok basite aldılar yani... Şimdi planım ve sorum şöyle; Gübreyi 3 ay sonra (mevcut mahsuller toplanınca) serdiricem, gözüme çarpan kurtları elle temizleyip üzerine 1 ay tavukları salıcam ve 1 ayın sonunda toprağı sürdürücem... Sizce bu yeterli mi? Yani 5 ton güübreyi karıştırarak veya üstünü örterek yakmam mümkün değil. En önemlisi yığının 5 mt ötesinde fidanlar var, bu kurtlar gübre beklerken gübreden çıkıp fidanların kökünü yer mi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
|
Alıntı:
Çok teşekkür ederim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Birçok farklı böceğin larvaları birbirlerine çok benziyorlar, oysa tamamen farklı türler ve davranışları da farklı. Aslında büyük kısmı bitkilere zararlı değil, az sayıda bazıları kök yiyicisi olarak zararlı. Bunların ergin halleri birbirinden kolay ayrılsa da larvalar arasındaki farklar için eğitimli gözler lazım. Gübre, kompost gibi ortamlarda bulunanlarla aylar süren deneyler yaptım. Özel saksılarda içinde gübrede bulunan kadı lokmalarından 4-5 tane koyarak bitki yetiştirdim. Bitkiler mükemmel gelişip ürün verdiler. Sonra çıkarıp köklerini inceledim. Kılcal kökler mükemmel durumdaydılar. Dolayısıyla, zararl olan olmayan ayrımını en kolay bulundukları yerlere göre yapılabileceğini keşfettim. Gübre ve kompostta gördüğünüz beyaz besili lokmalar sadece ölü organik maddeden besleniyor ve organik maddenin parçalanmasına yardımcı oluyor. Pelet halde de gübre üretiyor. Zararlı olanlar gübrede bulunmuyor çünkü onlar canlı kılcal kök yiyiyorlar. Onları kumlu milli toprakta canlı köklerin olduğu yerde görebilirsiniz. Şu dökümanın linkini buraya da koyayım. https://maria.fremlin.de/stagbeetles/larva-guide/ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|