View Single Post
Eski 09-01-2025, 22:48   #4
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Birçok farklı böceğin larvaları birbirlerine çok benziyorlar, oysa tamamen farklı türler ve davranışları da farklı. Aslında büyük kısmı bitkilere zararlı değil, az sayıda bazıları kök yiyicisi olarak zararlı. Bunların ergin halleri birbirinden kolay ayrılsa da larvalar arasındaki farklar için eğitimli gözler lazım.

Gübre, kompost gibi ortamlarda bulunanlarla aylar süren deneyler yaptım. Özel saksılarda içinde gübrede bulunan kadı lokmalarından 4-5 tane koyarak bitki yetiştirdim. Bitkiler mükemmel gelişip ürün verdiler. Sonra çıkarıp köklerini inceledim. Kılcal kökler mükemmel durumdaydılar.

Dolayısıyla, zararl olan olmayan ayrımını en kolay bulundukları yerlere göre yapılabileceğini keşfettim. Gübre ve kompostta gördüğünüz beyaz besili lokmalar sadece ölü organik maddeden besleniyor ve organik maddenin parçalanmasına yardımcı oluyor. Pelet halde de gübre üretiyor. Zararlı olanlar gübrede bulunmuyor çünkü onlar canlı kılcal kök yiyiyorlar. Onları kumlu milli toprakta canlı köklerin olduğu yerde görebilirsiniz.

Şu dökümanın linkini buraya da koyayım. https://maria.fremlin.de/stagbeetles/larva-guide/

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön