agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni26Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-11-2016, 20:03   #1
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Kekik Hakkında:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
http://www.greenilac.com/pdf/kekik.pdf

M.M.P.N.D. - Sorting Origanum names


Anadolu'da yetişen kekiklerin bir kısmı halk tarafından taze veya kurutulmuş halde çay olarak içiliyor.

Halk değişik cinslere (Thymus, Origanum, Thymbra, Corydothymus, Satureja) ait çok sayıda bitkiye kekik adı veriyor. Bu bitkilerin en önemli ortak özelliği, kuvvetli veya hafif, karakteristik kekik kokusuna sahip olmaları. Kekik, kokusunu, taşıdığı uçucu yağda bulunan karvakrol ve timol adlı maddelerden alıyor.


OREGANO (dağ süsü) - MERCANKÖŞK ÇEŞİTLERİ

1-Cuban Oregano -------Plec Tranthus (tropikal çeşit)

2-Golden Oregano-------Origanum vulgare Aureum (Creeping Golden Marjoram)

3-Greek Oregano---------Origanum vulgare var.( hirtum )Origanum heracleoticum LAMIACEAE

4-Hopley's Oregano-------Origantun vulgate Hopley's

5-Italian Oregano --------Origanum vulgare (origanum x majorijum)

6-Kent Beauty ----------Origanum Rotundifolium cv

7-Mexican Oregano ------Lippia Graveolens

8-Sweet Marjoram -------Origanum majorana

9-Varigated Oregano ------origanum cv (Mounding Marjoram )

10-Cretan Oregano ------origanum onites

11-Syrian oregano--------Origanum maru

12-Creeping Oregano-----Origanum vulgare humile

13-Dittany of Crete ----origanum dictamnus

14-Hopley's Purple Oregano --origanum laevigatum cv

15-Marshall's Memory Oregano ---origanum cv

16-Dwarf Pink 'Saso' Oregano --origanum saso

17-Showy Pink Oregano--------origanum sipyleum

18-Sütçüler oregano---------origanum MİNUTİFLORİUM

19-İzmir / Girit oregano-------origanum onites

20-İstanbul oregano---------origanum vulgare L.subsp. hirtum

ve ZAHTER (karabaş kekik)------------------Thymbra spicata


PLANT- NAME- FLAVOR - INTENSITY


Origanum vulgare hirtum
(Greek Oregano) 10 - 10

Origanum maru
(Syrian Oregano ) 9- 9


Origanum tyttanthum
(Khirgistan Oregano ) 7- 4


Origanum marjorana
(Sweet Marjoram) 1- 3


Origanum onites
(Cretan Oregano) 3-10


Origanum x majoricum
(Italian Oregano ) 4-5


Origanum x marjorana
(Sicilian Oregano) 4- 4

CULINARY ORIGANUMS


Ülkemizdeki En çokTürler:
Origanum majorana (Ak kekik)
Origanum minutiflorum L.(En acı olan Sütçüler, Eşek kekiği)
Origanum vulgare L.(İstanbul kekiği)
Origanum onites L. (İzmir kekiği)
Origanum (mercan köşk)
İçeriğinde Bulunan Etkili Maddeler:
Kekik türleri, uçucu yağ oran ve bileşimi açısından türler arasında ve hatta türler içerisinde büyük varyasyon gösterebilmektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmalardan elde edilen bulgular, kekik türlerinde uçucu yağın ana bileşeninin genel olarak karvakrol veya thymol olduğunu ortaya koymuştur. Kekik yağında bu iki ana bileşen yanında daha birçok bileşen tespit edilmiştir.
Bazı araştırma sonuçlarına göre; O.minutiflorum türünün ortalama % 1,45, Cordothymus capitatus türünün ortalama % 2,46 ve T. Spicata türünün ortalama % 2,03 uçucu yağ içerdiği, her üç türün uçucu yağında da en önemli komponentin karvakrol olduğu saptanmış olup en yüksek O.minutiflorum (Resimdeki Eşek Kekigi) sahiptir.''Endebiktir''.Ana vatanı Göller Bölgesi, Isparta, Sütçüler dir.
Kekik türlerinin bileşiminde alkol, acı madde, borneol, karvakrol, uçucu yağ, tonik madde, terpinen, terpinol ve timol yer almaktadır.

Kaynak: Kekiğin Böcek Öldürücü Olarak Kullanımı

--------------------------------------------------------------------

Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi Yıl: 2005 Cilt: 03 Sayı: 07 Sayfa: Kekiğin Bazı Bitki Patojeni Bakteriler Üzerine Antimikrobiyal Etkisi 1 Şenol Altundağ 2 Belma Aslım:
Origanum ve Thymus türlerinde elde edilen uçucu yağların, diğer iki bitkiden elde edilen yağlara göre, E. coli bakterisine karşı daha güçlü antibakteriyel etki gösterdiği saptanmıştır kekik, son zamanlarda bilhassa pestisitlerin zararlarının anlaşılmasından sonra..Hastalıklardan ziyade daha çok böcekler üzerinde özellikle depolanmış ürünlerde zarar yapan türler üzerinde araştırmalar yapılmış, böceklere olan toksik, repellent (uzaklaştırıcı), beslenme ve çoğalmayı engelleyici etkileri belirlenmiştir. ..

Kekiğin de ana bileşenleri olan carvacrol ve thymol etkili maddeleri, iki sera zararlısının (Aphis gossypii, Tetranychus cinnabarinus) tüm dönemlerine karşı çok toksik bulunmuş, hem ambar hem de sera zararlılarına karşı yapılan fumigant etki testlerinde doz artışıyla birlikte toksisitede önemli derecede artış olduğu belirlenmiştir.
Sütçüler (Eşek) Kekiği

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Kumdereli : 26-11-2016 saat 08:53 Neden: Resim Eklendi
Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 07:18   #2
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Kekik yağı

Kekik yağı, kekiğin kurutulmuş yaprak, çiçek ve tomurcuklarının su buharıyla damıtılması sonucu % 2 ila % 8 oranında elde edilen uçucu yağ (esans), kekiğin kendine özgü kokusunu taşır ve yakıcı lezzetlidir. Karvakrol ve timol gibi monoterpenik fenollerce zengin olan bu yağ, çok güçlü mikrop öldürücü özelliklere sahip olduğundan bakteri ve mantar enfeksiyonlarında etkilidir. İçilmesi doğru olmayan bu yağ, genellikle haricen kullanılır ve bazı yörelerde kesme şeker üzerine bir damla damlatılarak yenir. Kekik yağı ayrıca gıda endüstrisinde, hazırlanan birçok sosta sıklıkla kullanılır.

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 09:43   #3
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Karvakrol

Karvakrol [2-methyl-5-(1-methylethyl) phenol] önemli antibakteriyel,
antifungal ve insektisit özelliğe sahip monoterpenik bir fenoldür (Lee ve Jin 2008).
Karvakrol, antimikrobiyal aktivitesi olan belirli esansiyal yağların ana bileşiklerinden
biri olan düşünülen fenolik bir kimyasaldır (Şekil 2.2).
Güvenli gıda katkısı (GRAS) olarak bilinen karvakrol, keklik otu ve kekik
yağlarının ana bileşenidir.
Karvakrol lezzet arttırıcı ve/veya antimikrobiyal olarak çeşitli ürünlerde sıklıkla kullanılır (Liolios, 2009).
Karvakrol, diğer esansiyel yağ komponetleri ile karşılaştırıldığında spesifik bir
antimikrobiyal aktiviteyede sahip bir komponenttir. (Arrebola ve ark., 1994; Sökmenve ark., 2004).
Hemen hemen bütün gram pozitif ve gram negatif bakterilere karşı
antimikrobiyal aktiviteye sahiptir (Dorman ve ark., 2000; Friedman ve ark., 2002).
Karvakrol antimikrobiyal etkisinin yanı sıra antifungal (Chami ve ark., 2005;
Tampieri ve ark., 2005),
antitoksijenik (Ultee ve ark. 2001),
insektisidal (Ahn veark. 1998; Panella ve ark. 2005)
ve antiparasidik (Lindberg ve ark., 2000) aktiviteye sahiptir.

Temel bileşen olarak karvakrol içeren bütün esansiyel yağlar
antiviral aktivite gösterirken (Allahverdiyev ve ark., 2004; Garcia ve ark., 2003)
karvakrol tek başına düşük antiviral aktivite göstermektedir (Sökmen ve ark., 2004).
Gıdalarda vejetatif bakteriyel hücrelerinin gelişmesinin önlenmesinin yanı
sıra toksin üretiminin engellenmesi gıda sektörü açısından büyük önem arz
etmektedir.
Karvakrolun besiyerinde Bacillus cereus tarafından üretilen toksini
engellediği bulunmuştur (Ultee, 1999).
Karvakrol üzerine son zamanlarda yapılan
kapsamlı araştırmalara rağmen karvakrolün bakterilere karşı etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Bileşiğin hidrofobik karakteri, bu bileşiğin ilk hedefinin bakteriyel membran olmasının olası olduğunu gösterir. Buna ek olarak, karvakrolun öncelikle proton itici gücü etkisiyle bakteriyel membranı parçaladığını ve hem pH gradientini hemde membran boyunca elektron akışını bozduğunu göstermektedir (Baydar ve ark., 2004; Beer ve ark., 2007).
Karvakrolün iki önemli karakteristik özelliği hidroksil grubu ve delokalize benzen halkasıdır. Veldhuızen ve ark. (2006) yapmış oldukları çalışmada karvakrolün alifatik grupları uzaklaştırıldığında antimikrobiyal özelliğinin azaldığını ortaya çıkarmışlardır.
Karvakrolün geniş spektrumda gram negatif veya pozitif bakterilere karşı
antibakteriyel etkilere sahip olduğu görülmüştür (Burt ve Reinders, 2003; Sağdıç ve Özcan, 2003; Solomakos ve ark., 2008).
Karvakrol bakteriyel membranda tahribata yol açan biyosidal bileşik olarak düşünülür.
Karvakrol bakteriyel hücre membranlarına girerek hücre içerisinde antimikrobiyal aktivite gösterirler (Ultee ve ark., 1999; Cristani ve ark, 2007; Cao ve ark., 2008).
Bacillus cereus bakterisi ile yapılan bir çalışmada, karvakrolun B. cereus
hücre membranı ile etkileşime girdiği ve bu membranın iki katmanlı fosfolipit
yapısını yok yettiği görülmüştür (Ultee ve ark., 2000a).
Kordalı ve ark. (2008) Türkiye’de yetişen Origanum acutidents türünden
hidrodistilasyon yöntemiyle elde edilen uçucu yağ ve onun ana bileşeni olan
karvakrol (%87), p-cymene ve timol’un antifungal, fitotoksik ve insektisel etkilerini araştırmışlardır. Origanum acutidents türünden elde edilen p-cymene’in düşük antifungal özellik göstermesine rağmen karvakrol’un ve timol’ün 17 fitopatojenik mantarın gelişmesini tamamen engellediğini ve ticari fungisit olan benomyl’den daha yüksek oranda etkili olduğunu bulmuşlardır.
P- cymene’in hiçbir fitotoksik etki göstermediğini ancak karvakrol ve timol’ün aynı zaman da Amaranthus retroflexus,Chenopodium album ve Rumex crispus tohumlarının çimlenmesini tamamen engellediğini ve fitotoksik etki gösterdiğini bildirmişlerdir. Özellikle uçucu yağda yüksek oranda bulunan karvakrol’ un fungisit, herbisit ve insektisit özelliklere büyük katkı yaptığı sonucuna varılmıştır.
Karvakrolun aynı zamanda antikanserojen bir bileşik olarak faaliyet
gösterdiği bilinir. Karvakrolun bu özelliğinden dolayı gıda koruyucu katkı
maddesinden kozmetiğe kadar ürünlerde birçok uygulama alanına sahip olduğu
belirtilmiştir (Lee ve ark., 2008).
Mahmoud ve ark. (2004) yapmış oldukları çalışmada %1’lik Karvakrol ve
%1’lik timol’a daldırılıp 5oC’ de depolanan sazan filetolarının raf ömürlerinin 8 gün uzadığını bildirmişlerdir.
Kaynak: http://traglor.cu.edu.tr/objects/obj...7112013-26.pdf

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 10:10   #4
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Timol (Thymol)

Timol (5-methyl-2- isopropylphenol) monoterpenler grubuna ait oksiljenli bir
aromatik bileşiktir.
Timol fenolik zincirin farklı bir bölgesinde hidroksil gruba sahip olan karvakrola yapısal olarak çok benzemektedir (Lambert ve ark.,2001).
Timolün kimyasal yapısı
Doğada özellikle Labiatae grubundan çeşitli bitkilerin uçucu yağlarında
bulunmaktadır (Sanchez ve ark. 2004).
Timol, kekik (Thymus vulgaris) esansiyal yağının en önemli bileşenidir (Huma ve ark., 1999).
Bir fenol türevi olan timol bakteri, maya ve küflerde antimikrobiyal etkiye sahiptir. Güçlü bir antiseptik ve antifungal olan Thymus vulgaris L.’nin uçucu yağ bileşenlerinden olan timolün fenollere göre 30 kat daha fazla antiseptik etkisi ve 4 kat daha az toksik etkisi tespit edilmiştir (Lukic, 1989).
Timol gram negatif bakterilerin dış kabuğunu parçalayarak,
lipoprosakkartilerin serbest kalmasına yol açmakta ve ATP için stoplazmik
membranın geçirgenliğini arttırmaktadır (Helander ve ark., 1998).

Timolün ayrıca antioksidan özelliğe sahip olduğu rapor edilmiştir (Aeschbach
ve ark., 1994; Eskin ve Przybylski, 2001).
Tepe ve ark. (2005) yapmış oldukları çalışmalarda, timol ve karvakrolun hem DPPH hem de β- karoten/linoleik asit test sistemlerinde güçlü bir antioksidan aktivitesinin olduğunu göstermişlerdir. %78–82 oranında timol içeren esansiyel yağların önemli derecede antioksidatif, antibakteriyel ve antifungal aktivite gösterdiği bulunmuştur (Farag ve ark. 1989; Sivropoulou ve ark.1996).
albicans, C. tropicalis gibi bakteri ve funguslara karşı antimikrobiyal aktivite
gösterdiğini bildirmişlerdir.
Botelho ve ark. (2007) Lippia sidoides (Verbenaceae), türünün
esensiyal yağının bileşimini ve antimikrobiyal etkilerini araştırmışlardır. Esansiyal
yağ hidrodistilasyonla elde edilmiş ve GC-MS ile esansiyal yağın 12 bileşikten
oluştuğunu, ana bileşik olarak %56.7 oranında timol, %16.7 oranında karvakrol
bulunduğunu tespit etmişlerdir.
Kykkidou ve ark. (2009) 4oC de aerobik koşullarda kılıçbalığı filetolarına %0.1
lik kekik esansiyel yağı ekleyerek yaptıkları çalışmada kılıçbalığı filetolarının raf
ömürlerinin 5 gün uzadığını rapor etmişlerdir.

Kaynak: http://traglor.cu.edu.tr/objects/obj...7112013-26.pdf


Düzenleyen Kumdereli : 26-11-2016 saat 10:17 Neden: Kaynak Belirtildi.
Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 12:54   #5
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Eugenol

Eugenol güçlü kokuya sahip olup, gıdalarda baharat olarak kullanılır. Ayrıca
deterjan benzeri etkisinden dolayı diş antiseptiği olarak da kullanılmaktadır (Chang ve ark: 2002; Tai ve ark., 2002).
Eugenol önemli bir antioksidan olup, FDA tarafından GRAS madde olarak bilinmektedir (ExpertCommittee on Food Additives, 1982).
Eugenolun antioksidan özelliği, fenolik hidrojen atom reaksiyonu sağlaması ve peroksi radikallerini taşıyan zinciri engellemesinden kaynaklanır (Fujisawa ve ark. 2002).
Kaynak: http://traglor.cu.edu.tr/objects/obj...7112013-26.pdf

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 16:51   #6
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Anahtar Kelimeler

Kekik
Karanfil
Eugenol
Timol
Karvakrol
Sodium dicotyl-sulficinate

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025