agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni463Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-04-2010, 11:17   #1
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi verdoque Mesajı Göster
Teşekkürler.

Toprağa gömersem veya siyah torbalara doldurursam oksijensiz ortam yaratmış oluyorum. Zaten bukaşi kovalarında da hava almayan ortam yaratmaya çalışıyorduk. Yalnız önceki mesajlarda kompostun üzeri örtüldükten sonra hava kanalları sağlamak gerek diye okuduğumu hatırlıyorum. Bunun sebebi nedir?

Bukaşi kovam hala gelmediği için evde poşet içinde 1/10 oranında seyreltilmiş EMA ile ev atıklarını spreyleyerek küçük bir kompost denemesine giriştim ama malesef başarılı olamadım. Koku sebebiyle birkaç gün sonra çöpe atmak zorunda kaldım. Bir yerde hata yaptım ama nerde bilmiyorum

Toprağa gömmek konusunda sizden onay aldığıma göre bir de onu deneyeyim...
Sn Verdoque,

Yığın yapıp üzerini örttüğümüzde hiçbir zaman tam anerobik koşulları sağlayamıyoruz. O yüzden ısınma kaçınılmazdır. Isınma sonucu, komposttan çıkan su buharı naylon üzerinde yoğuşarak suya dönüşüyor ve bu su ise, naylon örtünün kıvrımları boyunca akarak lokal olarak özellikle kompostun üst kısımlarında bazı yerlerde nem miktarının kompost için gerekli miktarın üzerine çıkmasına neden oluyor. Nem miktarı fazla olunca, yeşil küfler ortaya çıkıyor. O yüzden bu yöntemle kompost yapacaklara, örtünün kenarlarından (4 tarafından hafif aralık bırakılsa yeterlidir) aralık bırakmalarını tavsiye ediyoruz.
Su buharları çıkınca, bu aralıklardan yığını terkedip gidebilmeli.

Sizin EMA ile evde yaptığınız denemenizin başarılı olmamasının nedeni de muhtemelen aynıdır. Ben evlerde mutfak atıklarıyla yapılacak kompostlarda EMA yerine Bukaşi kullanılmasını ya da EMA kullanılmak isteniyorsa, mutfak çöplerini buğday kepeği gibi bir malzemeyle karıştırarak neminin azaltılmasını tavsiye ederim. Çünkü mutfak çöplerinin nem oranı genellikle yüksek! Bu yüzdeni bizler Bukaşi kovasında EM aşılamak için Bukaşi kullanıyoruz. Mutfak çöplerine EMA spreylerseniz nem oranı gerekenden fazla artabilir.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2010, 11:21   #2
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Keneler hakkında birkaç bilgi daha!

Kenenin yumurtlamak için kan emmesi gerekiyor. Yumurtadan çıkan larvaların gelişip nimf aşamasına geçmesi için yine kan emmesi gerekiyor. Ve ayrıca, nimflerin de erişkin kene olabilmeleri için yine kan emmeleri gerekiyor. Kısacası, kenelerin yaşam döngülerinin devam edebilmesi için yaşamlarında 3 defa kan emmeleri gerekmekte. Bu üç kan emme işleminden bir tanesini bile sekteye uğrattığınızda kenenin yaşam döngüsünü kırabilirsiniz. Çünkü hepsi seri olarak birbirine bağlı olaylar! (bir başka deyişle, biri gerçekleşmeden diğerinin gerçekleşmesi mümkün değil!)

Araştırmalar, kenelerin kan emme gereksinimini %99 hayvanlardan sağladığını gösteriyor. (%1 insanlardan). Öyleyse, kenelerin yaşam döngüsünü kırmak gerçekten çok zor değil. Tek yapılması gereken şey, hayvanlar üzerindeki keneleri azaltmak! EM5'in en iyi yaptığı şey de bu zaten! Kısaca bir matematik hesabı yaparsak:

EM5 en az %90 keneleri azaltıyor. (Oyleyse, matematiksel olarak geriye %10 kalıyor)

Keneler %99 hayvanlar üzerinden kan emiyor. (Geriye %1 kalıyor)

Oyleyse, sadece ahırlarda ve hayvanların üzerine EM5 spreyleyerek sadece bir kenenin bir defa kan emme olasılığını 0,10 X 0,01 = 0,001 değerine indirmiş oluruz ki bu da bir kene bir defa kan emme olasılığını binde bire indirmek veya bir defa kan emmesini binde 999 ya da %99,9 önlemek demektir. Tek başına bu bile kenelerin sorun olmasını ortadan kaldıracak yeterli bir rakamdır.

(Her ne kadar EM5'in larva ve nimfler üzerine etkisi hakkında bir araştırma olmasa da, hayvanlar üzerindeki erişkin keneleri azalttığına göre onların da sayısını azaltması beklenebilir). Bu durumda ise, olasılık hesabımız aşağıdaki gibi devam eder:

Yukardaki bir defa kan emme olasılığı, neslin devamı için düşünecek olursak (neslin devamı kenenin 3 defa kan emmesi gerekmektedir), neslin devamı için olasılık:
0,001 X 0,001 X 0,001 = 0,000000001 olmalıdır

Bu hesaplamanın bir diğer anlamı, sadece ahırdaki hayvanlarımız üzerinde EM5 kullanıdğımızda, her doğan bir milyar keneden yalnızca bir tanesinin nesli devam ettirebileceğidir. Bu da popülasyonun sınırlandırılması için oldukça yeterli bir rakamdır.

Kısaca ifade etmek gerekirse, hayvanlar üzerinde kene miktarını %90 azaltarak bir kene neslinin devam etme olasılığını milyarda bire indirebiliriz. Matematiksel olarak her şey ortada! Kimyasal ilaçlarla öldürmek, devekuşu gibi başınızı kuma gömmek demektir! Çünkü bir taraftan hayvanlar üzerinde sürekli ve artan miktarlarda ürerken, bir taraftan öldürerek hiçbir yere varılmayacağı açıktır! Halbuki kene ile mücadelenin hayvanlar üzerinde yapılmasının başarı için mutlaka şart olduğu yukardaki matematiksel çözümlemeden kolayca anlaşılabilir.

Düzenleyen Dogasever : 13-04-2010 saat 12:11 Neden: duzeltme
Eski 13-04-2010, 17:30   #3
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Kenenin kaynağını kurutmak!

Her sene evlerin, kırların, ikamet alanlarının ilaçlanmasına milyonlarca dolarlık ilaç satıldığı için ilaç firmaları size yukardakileri anlatmayacaklardır! Yoksa "kenenin" kaynağı kurur!

Eski 16-04-2010, 21:27   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
EM5 en az %90 keneleri azaltıyor. (Oyleyse, matematiksel olarak geriye %10 kalıyor)

Keneler %99 hayvanlar üzerinden kan emiyor. (Geriye %1 kalıyor)
Keneler konusunda verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Sn. Doğasever.

10 litreye bir çay bardağı av köpeklerimin yattığı, kalktığı ve tuvaletlerini yaptığı yerleri önce hafif ısladım sonra ema attım.

Hatta köpeklerin üzerine bile attım.
İri kepekten bukaşi yapmıştım ya köpekler bir yiyor ki akıllara zarar. Sanki köpek yemi vermişim gibi.( bağırsaklarına çok faydalı diye biliyorum yanılmıyorum demi?)

Bu arada yaptığım bukaşi topları 9. gününde beyaz küfler oluşmaya başladı.

Yapılışını evre evre resimliyorum. Anlatacağım. Hani sonucunu göreyim diyorum o zaman anlatacağım.

Ama hemen bukaşi topu yapmak isteyenler için kısaca anlatayım.

2 kova orman toprağı,
1 kova orman toprağının üstünde çürümüş küflenmiş yapraklar,
1 kova bukaşi (20 kg. iri kepek, fiatı 5 tl._un fabrikasında arkadaşım var bedava alcağım bir daha ya_ ile 1 lt emayı 10 lt suda seyretmiştim. Üzerine sırt tulumbası ile fıs fısladımıştım)
2kg ema yı da katarak camur sonrada top haline getirdim.

Topları bukaşi üzerinde yuvarladım.

Bu gün 10. günüde üzerlerine ema sipreyledim.

Son iki maddeyi kendi kafamdan yaptım.

(göreceksiniz gerçekten el bombası yaptım)
Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2010, 08:49   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Dialektik yöntem ve EM

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
K
Bu arada yaptığım bukaşi topları 9. gününde beyaz küfler oluşmaya başladı.

Yapılışını evre evre resimliyorum. Anlatacağım. Hani sonucunu göreyim diyorum o zaman anlatacağım.

Ama hemen bukaşi topu yapmak isteyenler için kısaca anlatayım.

2 kova orman toprağı,
1 kova orman toprağının üstünde çürümüş küflenmiş yapraklar,
1 kova bukaşi (20 kg. iri kepek, fiatı 5 tl._un fabrikasında arkadaşım var bedava alcağım bir daha ya_ ile 1 lt emayı 10 lt suda seyretmiştim. Üzerine sırt tulumbası ile fıs fısladımıştım)
2kg ema yı da katarak camur sonrada top haline getirdim.

Topları bukaşi üzerinde yuvarladım.

Bu gün 10. günüde üzerlerine ema sipreyledim.

Son iki maddeyi kendi kafamdan yaptım.

(göreceksiniz gerçekten el bombası yaptım)
Saygılar
Emekçi Arkadaşım'ın bilimsel yöntem uygulamaları ile Em'in türkiye toprak faunasına bir sentez uluşturacağına inancım çok büyük.

Bukaşi toplarının kendi topraklarımıza uygun bir sentez oluşturacağıdan bu çalışmalara paralel olarak kendiminde kompost uygulamalarımda derin orman köşelerinden yaprak çürüntü tabakası ile toprak arasından almış olduğum organik mataryellerin daha önceden EM'le aktif ederek özel bir karışımı hazırlıyarak kompostumu bu organik içerikle şartlandımak ve EM'in etkinliğinin üzerinde bir oluşum sağlıyacağı kanaati gütmekteydim.

Bu kanaatimin detaylarınıda bu vesile ile açıklamak istiyorum, Em'in içeriğinde bulunan mikro organizmaları, derin ormanların florasında oluşmuş bu organik materyelleri beslenmesinde kullanarak güçlü ve bölge topraklarının yapısıyla uyumlu organik bir örtüşüm sağlıyarak, Em'i daha etkin ve daha güçlü yaparak, kompostumun içeriğinin mikrobiyal yapısının artacağı betki besin maddeleri ve enzim içeriğininde artmasını sağlamış oluyorum.

Arkadaşım Haill Önenin'de bilimsel diyalektik yöntem anlayışıyla bukaşi topları hazılamasından dolayı kendisini kutluyor, ve çalışmalarının bütün toprak sevdalılarınca izlenerek, örnek teşkil etmesinin büyük yararlar sağlıyacağını düşünmekteyim, kendisini topraklara karşı bu çalışmasına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2010, 12:21   #6
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

EM Hayvancılık

Name:  keci.jpg
Views: 2099
Size:  53.7 KB

Çeviri: Şekil 5. İki ay süreyle ek olarak günde bir avuç Bukaşi yedirilen soldaki keçinin ağırlığı 27 kg artarken, EM verilmeyen diğer keçilerin ağırlığı 2 aylık süre içinde ortalama 12 kg artış göstermiştir. EM verilmeyen keçilerden biri sağ tarafta gösterilmektedir.

Kaynak: I. ZIMMERMANN ve R.T. KAMUKUENJANDJE, Overview of a variety of trials on agricultural applications of Effective Microorganisms (EM), Agricola. 2008
Department of Agriculture, Polytechnic of Namibia, Private Bag 13388, Windhoek, Namibia, izimmermann@polytechnic.edu.na

Link için tıklayınız.

Düzenleyen Dogasever : 18-04-2010 saat 12:48 Neden: Düzeltme
Eski 18-04-2010, 13:01   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Eklenti 136772

Çeviri: Şekil 5. İki ay süreyle ek olarak günde bir avuç Bukaşi yedirilen soldaki keçinin ağırlığı 27 kg artarken, EM verilmeyen diğer keçilerin ağırlığı 2 aylık süre içinde ortalama 12 kg artış göstermiştir. EM verilmeyen keçilerden biri sağ tarafta gösterilmektedir. .
Sn.Doğasever,

Süt verimini ve kalitesini etkiliyor mu? İneklerde ve danalarda nasıl kullanılıyor.?

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 10:53   #8
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sn.Doğasever,

Süt verimini ve kalitesini etkiliyor mu? İneklerde ve danalarda nasıl kullanılıyor.?
Halil Bey merhaba

Yukardaki 3 mesajda Besi ve Süt hayvancılığında kullanım şeklini ve yararlarını anlatmaya çalıştım. Bunların haricinde başka sorunuz olursa, lütfen çekinmeden sorunuz. Saygılarımla.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025