agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni539Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 03-04-2015, 00:28   #1
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
İrfan Çayı

Geçen yıl yaz boyunca yaptığım hidroponik denemelerinde bitki besini olarak kimyasal bileşiklerden elde edilen besin eriyiği yerine, yetiştirdiğim sebzeleri tek başına beslemeye yetecek organik bir bitki besleme yöntemi bulabilir miyim diye çaba sarfettim.

Bunun için öncelikle tüm dünyanın yaptığı gibi kimyasal bileşikler kullanarak besin eriyiği yapmayı öğrenmem, mineraller arasındaki dengenin büyümekte olan sebzelere nasıl bir etki yaptığını gözlemem, kısacası klasik hidroponiği a'dan z'ye öğrenip bu yöntemlerle de bir kaç nesil bitki yetiştirmem gerekti.

Bunun son derece öğretici (didaktik) bir deneyim olduğunu söylemeliyim. Bu bakımdan yetiştiriciliğe gönül vermiş ya da yetiştiricilik ile iştigal eden herkesin küçük bir ölçekte bile olsa mutlaka bir hidroponik denemesi yapmasını, bir sezon da olsa hidroponik ile sebze yetiştirmesini, sebzelerin izole edilmiş bir ortamda, toprak gibi başkaca bir besleyici olmadan, sadece sizin verdiğiniz ve sizin sağladığınız koşullarla nasıl geliştiğini ya da gelişmediğini gözlemenizi kuvvetle öneririm.

Böyle bir deneyim, bizzat sizin hazırladığınız bir mineral kompozisyonun, tüm koşullarını sizin yarattığınız bir ortamın bitkilere ne gibi etkilerinin olduğunu kavramakta çok etkili olacaktır. Bu deneyimin yaptığınız topraklı ve organik yetiştiricilikteki kavrayışınızı, bakış açınızı, vizyonunuzu doğrudan etkileyerek bir kaç adım ileri taşıyacağından kuşkum yok.

Hidroponik denemelerimin bir aşamasında esas amacım olan kimyasal besin eriyiği yerine organik bitki besleme yöntemi üzerinde çaba sarfetmeye başladım. Forumda bunların detaylarını tekrarlamayacağım, blogda epey uzun bir yazı dizisi ile yayınladım zaten, ilgi duyanlar okuyabilirler.

Hidroponik denemelerden de çok söz etmiyeceğim. Forum hidroponik bitki yetiştirilmesi hakkında zaten çok donanımlı bilgi içeriyor, onlarca farklı uygulama ve deneyim gayet güzel anlatılmış.

Organik bitki besleme yöntemi olarak vardığım sonuç, İrfan Çayı adını verdiğim ve yabani otlardan özel bir yöntem uygulanarak elde ettiğim bir çaydan ibaret.

Mantığı son derece basit. Bahçelerimizde zaten yaşamakta olan, her şarta her koşula başarıyla direnen, çoğu zaman yetiştirmeye çalıştığımız sebzelerden bile daha iyi gelişen yabani otlar, yetiştirmeye çalıştığımız sebzelerin ihtiyaç duyduğu besinleri, kendileri için gerekli miktarlarda ve doğru bir dengede topraktan alıp yapraklarında, gövdelerinde depoluyorlar.

O halde, bu mineralleri yabani otların yapraklarından alıp sebzelerimizi yetiştirmeye çalışırsak başkaca hiç bir bitki besleme ürününe, gübreye ihtiyaç duymadan, hatta toprak bile olmadan sebzelerimizi, çiçeklerimizi yetiştirebiliriz.

Isırgan vs. gibi otları suyun içinde 3-4 hafta kadar bekleterek elde edilen sıvıyı gübre olarak kullanmak çok eski bir yöntem ve kuşkusuz faydalı.

Solucan gübresi veya benzeri başka bir kompostu çay yapmak da bilinen bir yöntem. Özellikle Dr.Ingham'ın standartlaştırdığı yöntemlerle kompost çayı yapmak son yıllarda organik bitki besleme yöntemleri içinde önemli bir yer aldı.

Fakat, yaşayan taze yapraklardan çay yaparak, arzu edilen mineral kompozisyona sahip, her zaman aynı mineral kompozisyonun elde edilebileceği, kullanırken suda çözünmüş toplam mineral miktarı bakımından dozu kolaylıkla ayarlanabilir, tam mineral içeriğinin yanısıra bol çözünmüş oksijen ve zengin aerobik mikroorganizma içeriğine sahip bir gübre yapımı bilinen, uygulaması olan bir yöntem değildi.

İrfan çayı, bir çok denemenin sonucunda tüm özellikleri taşıyan, topraksız ortamda dahi tek başına bitki beslemek için yeterli, kimyasal bileşikler kullanılarak hazırlanan besin eriği ile beslenen bitki ile aynı gelişimi ve verimliliği sağlayan bir organik bitki besleme ürünü olarak böyle doğdu.

Ürün derken elbette satın alabileceğiniz bir üründen bahsetmiyorum. Zaten hem tüm mineralleri ve iz elementleri olması gereken miktar ve dengede içeren, aynı zamanda çözünmüş oksijen ve mikroorganizmaları da içeren satın alabileceğiniz bir gübre yok. Fakat kolaylıkla yapabileceğiniz, hem de çok az bir gider ile sürdürülebilir, kolayca ve istediğiniz miktarda yapabileceğiniz bir ürün olarak İrfan çayı var.

Yabani otlar bizim için mineralleri olması gereken dengede topluyorlar zaten, yapmamız gereken onlardan alıp, yetiştirdiklerimize vermekten ibaret.

Ulaşan geri bildirimlerden bu yıl kendi ortamlarıda İrfan çayı yapma niyetinde olanlar olduğunu anlıyorum.

Bu başlığı da bu konudaki deneyimlerin paylaşılması, sorular ve yanıtlar için açıyorum.

İrfan çayı hakkında referans bilgiler:
Chinampa’ların ışığı – 8 (İrfan Çayı)
İrfan Çayı

Önceki destekleyici bilgiler:
Chinampa'ların ışığı - 1
Chinampa'ların ışığı - 2
Chinampa'ların ışığı - 3
Chinampa'ların ışığı - 4
Chinampa'ların ışığı - 5
Chinampa'ların ışığı - 6
Chinampa'ların ışığı - 7

sakagun, ezo, Kiraz ve 28 kişi beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024