![]() |
|
![]() |
#33 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 782
|
Alıntı:
Ancak yapılan bir çok denemede çiçek açma evresinde uygulanan borun meyve tutumunu arttırdığı sabit.Benim düşüncem 4-5 yaşındaki bir avokado ağacında ortalama bir milyon adet çiçek bulunmakta bor ise immobil bir element olduğu için bitki yapraklarında yeterli olsa dahi bu kadar çiçeğe o evrede cevap veremeyip aynı anda taşınamıyor olabilir veya taşınımı ile ilgili transpirasyonun az olması, toprak su düzeyinin az olması ,havanın kapalı olması gibi bir durumda olabilir.Bu yüzden bu evrede direk gözlere uygulanan bor çiçeklere daha iyi taşındığı için olmalı ve polen canlılığını, polen çimlenmesini arttırdığı için döllenmeyi arttırmış olabilir.Araştırma fırsatım yok ancak benim düşüncem avokado,zeytin gibi çok fazla çiçek açan ağaçlarda diğer ağaçlara göre verimi daha fazla artırıyordur. Birde bazı bitkilerde bor taşınımı daha farklı örneğin avokado da bor taşıyan ve taşımayan iki çeşit şeker üretiliyor c6 ve c7.Bitki köklerden yapraklara gelen borun çiçeklere taşınımı için c7 şekerlere ihtiyaç duyuyor.Işık yoğunluğu azsa ve gölge miktarı fazlaysa bitki bir adaptasyon sergiliyor ve karbon üretiminin devam etmesi için c6 şekerler üretmeye başlıyorBu da bor taşınımını azaltıyor.Işık ve gölge miktarıda bor taşınımını azaltıyor.Avokadoda yapraklarda bor miktarının yeterli düzeyde olması çiçeklerde yeterli olduğu anlamına gelmiyor belki zeytinde de durum böyledir. Doz konusunda bende emin değilim araştırıyorum 500 ppm etidot ve 2g/l gibi sonuç alınmış çalışmalarda.500 ppm yani 0,5g/l daha güvenli duruyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
Etiketler |
bor, eti maden, etidot-67, gübre, tarım |
|
|