![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 17
|
20 lt yoğurt kabına karpuz kabuğu,kıvırcık artıkları kabak,salatalık,üzüm posaları, hamur mayası(1 avuç kadar),1 bardak pekmez ,1 bardak yoğurt suyu ve 3 litre kadar su doldurdum nargile sistemini de kurmama rağmen hiç kabarcık çıkışı yok.Hatayı nerede yapıyorum?su koymamakmı lazımdı nargile sisteminde?malzeme miktarı 10 litrenin üzerinde acaba miktarlarlamı alakalı?kovanın üzerine kapaktan önce naylon poşette geçirdim sızdırmazlık sağlasın diye.2 gündür bekliyorum bozulmadan yardım edecek varmı? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 17
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
Alıntı:
bana kalırsa oranlarda hata var. diger secenekler klorlu su kullandınız..ya da kapakta kaçak var.. ya da bunların hepsi.. ![]() malzeme miktari 10 lt derken ne demek istiyorsunuz? su+atık+pekmez mi sadece atık mı.. ama her halukarda hata var gibi gorunuyor, enzim yaparken oran basit 1 ölçek pekmez + 3 ölçek organik atık + 10 ölçek su...(ölçek=kg) 1 bardak dediginiz pekmez ne kadar kg dir tam bilemesem de olsun 0.5 kg ..buna 1.5 kg civari atık ve uzerine 5 litre(=kg) su koymaniz gerekirdi..bu da toplamda (bahsettiginiz atıkların özgül ağırlıklarına bağlı degisiklik gosterecekse de) kabaca 7-8 litre eder. ki siz 3 litre su koymuşsunuz... 10 litreden kastınızın su, atık pekmez dahil herşey oldugunu dusunursek. 10 litre -3 litre su -0.2 lt(1 bardak pekmez)= 6.8 litre atık eder..bahsettiginiz atık cinsiyle 6.8 litre atık etsin 4.5 kg (gerçekten atıyorum bunu kestirmek mümkün degil) bu hesaplar altında ölçülerin şöyle olması gerekirdi.. 1.5 kg pekmez - 4.5 kg atık - 15 litre su çok karışık oldu biliyorum ama her halukarda oranlarda sorun var gibi.. sizin yerinizde olsam sıfırdan başlar ve 1-3-10 ağırlık oranına dikkat ederdim. klorlu musluk suyu kullandıysanız boşuna hesap yaptırdınız o ayrı.. ![]() bu arada hava çıkışı başladıysa ne mutlu ama yine de kullandığınız atığın ağırlığını biliyorsanız yazın ki eklenmesi gerekeni söyleyebilelim.. sn safranlı bu konuya daha hakim, o fikir beyan ederse onu dinlemenizi tavsiye ederim.. sevgiler.. |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 17
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
Alıntı:
10 kg atığa 10kg/3=3.33 kg pekmez, 33.3 litre su isterdi.. bunu da en az 45-50 litrelik kaba koymanız gerekirdi... enzim yaparken ilk denemeleri daha kücük ama sayıca bol yapmakta yarar var.. benim yaptığım 3 pet şişeden biri tutmamıştı mesela, ama geriye 2 pet dolusu (8 er litrelik petler) sağlam enzimim oldu. yogurt kabındansa 5-8-10 litrelik petlerde yapmanızı tavsiye ederim... malzemeyi bölüştürün ve oranlara mümkün olduğunca sadık kalın.. başlatmaya calistiginiz 10 kg atık 3-4 gündür klorlu suyun icinde durdu.. şans vermek icin de bir hayli pekmez eklemeniz gerekiyor.. bence sıfırdan başlayın.. kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 17
|
Alıntı:
Düzenleyen ertugrula66 : 29-06-2013 saat 22:01 Neden: eksiklik ve yeni bilgi |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
Alıntı:
siz 2 nolu giriş yogurt kabından fermentasyon kabından bahsediyor olabilir misiniz acaba ? |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 17
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
![]() |
|
|