agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-02-2010, 15:19   #1
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Galeri: 32
Ben bugün sonradan yaptığım üzüm suyundan şarap deneyi ve yeni hava kilidi deneyini sonuçlandırdım. Şişelerdeki gaz çıkışı durduğu için balonlar boynunu bükmüştü. Ben 20 gün bekleyeceğim diye düşünürken takriben 10 gün içinde fermentasyon olayı bitti veya çok yavaşladı.

Bu yüzden tabana biriken ölü maya çökeltisini almamaya çalışarak akvaryum hortumu yardımı ile sifon yaparak şişelerdeki sıvıyı başka kaba transfer ettim. Şişeleri güzelce çalkalayıp temizledikten sonra süzülmüş sıvıyı tekrar kendi şişelerine aktararak ağzını mantar ve kendi şişe kapağı ile sıkıca kapattım.

Birazda böyle kendi gazı ile gazlanmasını istiyorum. Dayanamayıp tadına baktım, pek şarap kültürüm yok ama yinede içtiğim güzel şaraplara benziyordu. Çok hoşuma gitti, yalnız alkol oranı nedir bilemiyorum. Alkol oranını ölçmek için alkolimetre almak lazım, ya da kafa yapıp yapmadığını test etmek

Eklenen Resimler

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 16:24   #2
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Benim formülden maksadım ne yaptığımızın özelliğini öğrenebilmekti. Haklısınız tabi, biz amatör üreticiler olarak ancak izahatınız gibi öğreneceğiz.

Benimde yazdan kuruttuğum kuru üzümler var, onunla şarap denemesi yapmaya niyetim var.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 16:41   #3
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. Nariçi,

Çocukluğum aklıma geldi. Eskiden Sivas' ta üzüm denilince Besni üzümü akla gelirdi. Tadına doyum olmaz. Bu vesile ile Google' dan baktım, hiç dikkat etmemişim Gölbaşı' nın cennetten bir köşe olduğunu. Resimlerdeki bitki örtüsüne bakılırsa cennette yaşıyorsunuz. Göle yakınmısınız? Besni ile Gölbaşı arası kaç km? Gerçekten görülesi yerler. Yurdun her bir köşesi ayrı bir cennet. Keşke kıymetini bilebilsek.

Eski 05-02-2010, 16:53   #4
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Göle en yakın ev. 25 km. teşekkür ederim ama İstanbul boğaz çevresinin yanında lafı mı olur.

Eski 07-02-2010, 21:41   #5
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Enzim temelleri (medical)
http://www.youtube.com/watch?v=AFbPH...eature=related

Eski 07-02-2010, 21:44   #6
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Narenciye kabukları ve greyfurt içi ile yaptığım düzenekte henüz bir fermantasyon yok.
Elma ve diğer meyve kabukları ile yaptığım düzenekte fermantasyon başladı.

http://www.youtube.com/watch?v=k0fd0...eature=related

Eski 07-02-2010, 22:55   #7
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Genel kullanım alanları videosu

http://www.youtube.com/watch?v=uwyo7...eature=related

Eski 08-02-2010, 23:36   #8
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-01-2010
Süper

arkadaşlar, bu enzim konusunu yeni keşfettim ve yaklaşık 2 saattir forumdaki tüm mesajları okudum. başım ağrıyor ama gerçekten büyük keyif aldım.yarın hemen enzim üretmeye başlayacağım. tüm bilgi verenlere çok teşekkür ederim.

zapatista70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 15:07   #9
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
Sıcak ortama aldığımda eser miktarda gaz çıkışı oldu. Onuda, Sn. Sarıcan gibi hortumdaki su seviyesinden anladım.Yalnız, çözünenler suyu iyice bulanık hale getirdi. Mart ayının sonuna kadar içeride bakalım daha neler olacak? Ayrıca içilecek enzimdede aynı senaryo olursa ki olucak, bana itici göründü. Şarapta ve boza yapmada bu görüntüler olmamıştı. Sizlerde durumlar nasıl ?

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 15:44   #10
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. Sındırgılı,

Gaz çıkışı bende de çok yavaşlamış, belkide durmuş durumda ama bulanıklık normal. Çünki bütün meyve özü suya geçiyor. Sonunda katı ile sıvıyı ayırmak için çok ince gözenekli bir malzeme ile süzmek gerekecek. Kutu meyva sularında bile, özellikle şeftalide su zaten kıvamlıdır, aynen öyle olacak bizim enzimlerde.

Marketteki üzüm suyundan yaptığım şarap denemesi gayet güzel, çok az maya kokusu geliyor. Bu ilk deneyimde belkide maya miktarını fazla yaptım. (1 Paket) Ama tadı ve alkol oranı güzel olmuş.

Eski 10-02-2010, 18:21   #11
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Peki o zaman, robottan geçirip öyle işleme başlarsak (burdada hijyen önemli) süre kısalması olurmu ? Meyva suyu ımalatı (posadan) gibi. Aldığınız üzüm suyunada belki raf ömürünü arttırıcılar katıldığı için tadı farklı gelebilir. Tabii bu kişisel görüşüm. Fakat iyi yoldayız. Hatırlarsanız pirinç suyunuda bir kenara koymuştuk . Ph'ı 6 gibi okuyorum. Onu nasıl değerlendirebiliriz ?

Eski 11-02-2010, 00:29   #12
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. Sındırgılı,

Prinç suyu benimde bir kavanozda bekliyor, kompost yapacağım zaman ondanda şırınga ile alıp ilave ediyorum ama pH ına hiç bakmadım. Bence onda pH dan ziyade güzel bir mikroskop alıp bakterileri gözlemlemek lazım. Sonunda bir mikroskop almak vacip olacak bence.

Katı malzemeleri parçalayarak koymak fermentasyon sürecini etkiliyor herhalde. Bence denenebilir. Aldığım üzüm suyunda kutu üzerinde naturel yazsada, çekirdekleri ile birlikte sıkıldı desede mutlaka bir işlem görmüştür. Yalnız forumda bir arkadaş tabii üzüm suyunu plastik poşette satışa sunacağız diyordu. Istanbulda hangi noktada satıldığını bilsekte ondan alsak. Ama yinede denemeye değerdi. En azından ben yaptım diyebiliyorsunuz. Tadı da fena olmadı hani.

Eski 11-02-2010, 00:52   #13
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Artık evde steril bir oda bulup, labr. kurmak gerekecek..Yalnız Atatürk Orman Çiftliğinin yeni bir dükkan açacağını güzergahımda görmüştüm.Ona bakayım..Belkide saf üzüm suyu bulabirirz...Ben yarın,ananas ve muzu robottan geçirip,pekmez ile denemeye başlıyorum.. 3 ay belki daha aza inebilir...Pirinç suyum öyle bekliyor..Kızıma sorsan bunlarla uğraşmayın diyor..Gerçek enzim öyle olmaz ..Bana bir sürü formüllerden bahsetti...Ama başım ağrıdı..

Eski 11-02-2010, 10:11   #14
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-01-2010
belki de

bence kızınız da bu konuda foruma birşeyler yazmalı. aslında forumun en başından beri işin bilimsel tarafı sorgulanıyor. bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bazı değerlendirmelerde bulundular ve gerçekten faydalı oldu, ancak tam anlamıyla bilimsel olarak bu nedir, nerelerde kullanılırı bulamadık. edindiğimiz bilgiler bazı sitelere ve yurtdışı kaynaklara dayanıyor. bence kızınız bu konularda en bilgili kişi. hatta biraz daha araştırsa ve bizi de bilgilendirse çok iyi olur. şimdiden teşekkürler ve saygılar...

zapatista70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2010, 10:56   #15
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Haklısınız, akşam anlıyabileceğimiz dilde anlatmasını rica ederim. Gençlerden, laf almak biraz zor. Bu sabah çöp enzimde, çıkan gazın hortumun içindeki suyu püskürttüğünü farkettim. Çok hafif pet şişeyi sıktığımda gaz çıkışı oldu. Fakat hortuma su dolmadı. Demekki gaz çıkışı devam ediyor. Aşağıda son hali :

Eklenen Resimler

Eski 11-02-2010, 15:19   #16
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Benim bazı videolardan izlediğim kadarı ile içecek enzim yapımında su koymuyorlar.

Eski 11-02-2010, 16:47   #17
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Fermentasyon Kovasının doldurulması

İster enzim yapmak için isterse kompost yapmak için mutfaktan çıkan evsel atıkları çıktığı anda hava almayacak şekilde muhafaza ederseniz biriktirme esmasında koku oluşmuyor. Bunun için yine en ideal ve ucuz araç yoğurt kovası. Nerde ise 15-20 gün hiç bozulmadan bekleyebiliyorlar. Sadece muz kabuğu biraz daha çabuk bozunuyor, bu yüzden onu pek katmıyorum.

Name:  DSCN3563.jpg
Views: 1992
Size:  55.1 KB

Daha sonra biriken bu atıkları blendere koyarken hiç bir kokuya muhatap olmadan temizce koyabiliyoruz.

Name:  DSCN3564.jpg
Views: 1922
Size:  54.5 KB
Name:  DSCN3562.jpg
Views: 1920
Size:  55.3 KB

Blenderde parçalanan atıkları birazda bastırarak aralarında hava kalmayacak şekilde fermentasyon kovasına dolduruyoruz.

Name:  DSCN3565.jpg
Views: 1789
Size:  54.1 KB

Eski 11-02-2010, 17:03   #18
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

devamı

Sonra atıkların üzerine 1 kaşık kuru maya, 1 kaşık pekmez koyuyoruz.

Name:  DSCN3566.jpg
Views: 1878
Size:  68.5 KB

Daha sonra önceden bu iş için hazırladığımız kavanozlardan 1 kaşık prinç yıkama suyu ve 1 kaşık yoğurt suyundan ilave ediyoruz.

Name:  DSCN3567.jpg
Views: 1898
Size:  53.7 KB

Name:  DSCN3568.jpg
Views: 1804
Size:  63.7 KB

İşlemi biten kovanın kapağını sıkıca kapatarak raftaki yerine kaldırıyoruz.

Name:  DSCN3570.jpg
Views: 2258
Size:  51.5 KB

Her iki-üç günde bir alt taraftaki vana açılarak oluşan enzim şişeye alınıyor ve zaten 25-30 cc civarında çıkan bu sıvı enzim 1/100 sulandırılarak, yani üzeri 2,5 litreye tamamlanarak evdeki saksıların sulanmasında gönül rahatlığı ile kullanılabiliyor ya da diğer çöp enzimin kullanım yerlerinin kullanıldığı yerlerde kullanılabiliyor.

Fermentasyon işlemi gaz çıkışı duruncaya ve alt vanadan sıvı enzim gelmesi bitene kadar devam ediyor. Bu işlemin sonucunda da kova içindeki katı fermente atık daha önceki mesajlarda tarif ettiğim gibi evdeki saksı toprakları ile karıştırılarak, besin değeri azalmış yorgun toprağı tekrar organik maddece zenginleştirilmiş saksı toprağı haline getiriyoruz.

Eski 11-02-2010, 18:02   #19
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Sn. Sarıcan,
Yine çok güzel resimli bir anlatım yapmışsınız teşekkürler.
EMA ile yaptığınız enzimin fermentasyonu bitti mi? Hala gaz çıkışı var mı?
Burada hepimiz çeşitli maddelerle denemeler yapıyoruz. Ben dün laktik asit almıştım, benim şişelere biraz ekledim. Bakalım sonuç nasıl olacak?
Aslında aktifleşmiş EM (EMA) almak en ucuz çözüm gibi gözüküyor.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2010, 18:19   #20
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. acemi_caylak,

Ben EMA hiç kullanmadım. Enzimi kahverengi şeker ile yapmıştım. İçilebilir enzimde gaz çıkışı hala devam ediyor ama çöp enzimde gaz çıkışı çok yavaşladı. Ama üç ay kadar beklemeyi düşünüyorum, elimde digital pH metre olmadığı için ölçüm yapamıyorum. Aslında en sağlıklısı sıvının pH' ına bakarak karar vermek.

Eski 11-02-2010, 19:33   #21
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Enzim bidonlarından (5 lt.) birini beş litrelik su peti ile değiştirdim. Diğerinin kapağı büyüktü, hava kaçırıyor şüphesi ile yaptım. Çünkü bidon içinde hava kabarcıkları yukarı doğru çıktığı halde su göstergesinden hava çıkmıyordu. Bakalım şimdi nasıl olacak.

Ancak tam oluşum başlamışken bu işlemin zararı olur mu?

Eski 11-02-2010, 21:11   #22
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Hiç bir zararının olacağını zannetmiyorum ama gaz çıkışını garanti etmek için bir miktar şeker ilave edin. Şişenin içinde oksijen kalmadıktan sonra hiç bir şey olmaz, kaldığı yerden devam eder.

Eski 11-02-2010, 21:58   #23
Ağaç Dostu

Ph ölçer almak şart gibi oluyor. Gerçi bu enzim meselesi giderek maliyetli olmaya başladı. Internetten biraz baktım, aşağıdaki iki model fena gözükmüyor. Ancak fiyatlar 250 TL civarı.
Eutech pH Testr 30 ve Extech PH100.

Eski 11-02-2010, 22:21   #24
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Sayın Sarıcan, Benim kaygım da aktarma yaparken oksijen teması.

Eski 11-02-2010, 22:58   #25
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. Nariçi,

Kısa süreli oksijen temasından bir şey olmaz.

Eski 12-02-2010, 21:13   #26
Ağaç Dostu

Bugün Extech PH100 Ph ölçer aldım ve hemen ölçümlerimi yaptım.
1- Patates, havuç, elma, yonca yaprağı, kuşkonmaz ve diğer mutfak artıklarından oluşan birinci şişede ph seviyesi 2.64. Bu şişe bir ay önce hazırlandı.
2- Sadece yonca yapraklarından oluşan şişede Ph seviyesi 2.77. Bu şişe 15 gün önce hazırlandı.
3- Sadece suyu sıkılmış nar çekirdeklerinden oluşan 3. şişeyi geçen pazar günü yapmıştım. Bu şişede Ph seviyesi 3.87.

İlk iki şişeye 4 gün önce yarım çay bardağı laktik asit eklemiştim. Sanırım bu yüzden ph seviyeleri çok asidik çıktı.
Nar çekirdeklerinden oluşan şişeye hiç laktik asit katmamıştım. Ya bu yüzden ya da henüz 1 haftalık olduğu için Ph seviyesi daha yüksek olmuş olabilir.
Bundan sonra haftada bir Ph seviyesini ölçeceğim. Bakalım nasıl bir değişiklik olacak?

Düzenleyen acemi_caylak : 12-02-2010 saat 21:52
Eski 22-02-2010, 06:39   #27
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Bugün Extech PH100 Ph ölçer aldım ve hemen ölçümlerimi yaptım.
1- Patates, havuç, elma, yonca yaprağı, kuşkonmaz ve diğer mutfak artıklarından oluşan birinci şişede ph seviyesi 2.64. Bu şişe bir ay önce hazırlandı.
2- Sadece yonca yapraklarından oluşan şişede Ph seviyesi 2.77. Bu şişe 15 gün önce hazırlandı.
Dün akşam yaptığım ölçümlerde eski seviyesi 2.64 olan şişenin Ph seviyesi 2.82. Eski seviyesi 2.77 olan şişenin Ph seviyesi 2.87. Sanırım durum iyiye gidiyor.
Ayrıca limon ve mandalinaya her birinden yarım kapak kadar enzimi yaklaşık 1.5 lt su ile karıştırarak tekrar uyguladım.

Düzenleyen acemi_caylak : 22-02-2010 saat 09:52
Eski 02-03-2010, 05:08   #28
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Dün akşam yaptığım ölçümlerde eski seviyesi 2.64 olan şişenin Ph seviyesi 2.82. Eski seviyesi 2.77 olan şişenin Ph seviyesi 2.87. Sanırım durum iyiye gidiyor.
Ayrıca limon ve mandalinaya her birinden yarım kapak kadar enzimi yaklaşık 1.5 lt su ile karıştırarak tekrar uyguladım.
Ph seviyelerini dün yine kontrol ettim. Takibi kolay olsun diye aşagıdaki listeyi yaptım.

1. Şişe: 2.64 -> 2.82 -> 2.79 (Karışık malzemeden oluşuyor.)
2. Şişe: 2.77 -> 2.87 - > 2.94 (Sadece yonca yaprağı idi, sonradan elma ve patates eklendi.)
3. Şişe: 3.87 -> 3.33 (Sadece suyu sıkılımış nar çekirdeklerinden oluşuyor.)

Gördüğünüz gibi 2. şişede asit seviyesi düşüyor. Birinci şişede biraz yükselmiş. Nedenini bende çözemedim. Ancak ikisine de biraz pekmez, bir adet patates ve bir adet elma katmıştım. Bu ekleme işleminden sonra 2. şişede bariz bir gaz çıkışı başladı. Hatta bir akşam kapağı gevşeterek gazını almayı unutmuştum. Ertesi sabah şişenin kapağını gevşettiğimde kola, soda vb. gibi taştı.
Birinci şişede gaz çıkışı nerdeyse durmuş durumdaydı ve yeni eklemelerden sonra da bir hareket olmadı. Gaz çıkışı nerdeyse yok denecek kadar az.
Ancak sonradan kattığım elma ve patatesin rengi, tıpkı turşu suyuna meyve kattığınızda renginin değişmesi gibi değişmiş durumda. Sanrım bu şişeye biraz daha pekmez eklemekte yarar var gibi. Ancak şişede yer yok. Şişeyi bölmem gerekecek.
Bu arada mandalinada oldukça fazla tomurcuk oluştu ve yeni filizlenen yapraklar büyümeye başladı. Eski yaprakların hepsini kopardım. Sadece üzerinde yeni çıkan yaprakları bıraktım. Hem ağaç eski yapraklara güç harcamaz, hemde takibi kolay olur. Limonun yaprakları biraz daha yeşillendi ve küçük tomurcuklar oluşmaya başladı. Menekşeler canlılığını koruyor.
Cumartesi günü 3 saksıya orman sümbülü diktim, diktikten sonra sulandırılmış enzimi onlara da verdim. Şimdilik fazla değişiklik yok. Bu saksılardakiler kendilerini toparlayınca bir tanesine kontrol amaçlı olarak enzim vermeyeceğim. Şimdilik yerleri değiştiği için hızlı toparlasınlar diye üçüne birden verdim.

Düzenleyen acemi_caylak : 02-03-2010 saat 13:10
Eski 02-03-2010, 22:11   #29
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-02-2010
Binlerce teşekkür

Sn Sarıcan ve konuya hakim diğer arkadaşlar;Ne yazıkki geçen hafta sonu farkettim enzim konusundaki bilgilendirme ve denemeleri.Meyveli tepenin sebze adalarını incelerken ''em'' konusundan hareketle sizleri okuma olanağını buldum.Gerek Meyveli tepe ve gerekse sizlere çok şeyler borçluyuz.Hepiniz sağolun varolun.Bende evimin çok mütevazi bahçesinde (30m2) yıllardır debelenip duruyorum.Sağdan soldan,eşten dostan edindiğimve doğal olduğunu umduğum sebze tohumları ile hiçbir kimyasal kullanmadan her geçen yıl eniyiyi kovalamaya çalışıyorum.Enzim konusunu konuyla ilgili-ilgisiz tüm arkadaşlarım ile paylaşıyorum.Birşekilde çoğunu etkiledim.İlk denemelerimi dün akşam yaptım.Deney tüplerim serum şişeleri ve 5 litrelik içme suyu petleri.Bu sabah gaz çıkışını görünce nasıl mutlu oldum bilemezsiniz.Bu hafta sonunda ise bahçede bulunan ısırgan,roka,tere,kuş otu ve turp yaprakları ile deneme yapacağım.Zeytinyağı fabrikası olan bir dostumlada fabrika bahçesindeki ''karasu deposu''nu enzimleyeceğiz 3-4 ay sonra.Göreceğimiz amatör sonuçları konuyu bilenlerin yönlendirmesi ile bölgemize faydalı hale getireceğimize inancım tam...En kısa zamanda görüntüleri aktaracağım...

ssengoren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2010, 22:01   #30
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Eser miktarda, co2 gazı çıkışı devam ediyor..Fakat içeridekiler çözünmüş vaziyette.....27 martı bekliyorum.Evde kullanmaktan ziyade, bizim kadıköyün kokusu ile meşhur kurbağalıdereye dökmeyi düşünüyorum.

Düzenleyen sındırgılı : 13-02-2010 saat 22:20 Neden: imla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025