agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni850Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-12-2014, 12:32   #1
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
rasputnikof'un mesajlarını ben de ibretle okumağa çalışıyorum..Okumağa çalışıyorum, diyorum çünkü nezaketten uzak bu mesajları okumağa katlanmak bile zor..
Yazdıklarının doğruluk derecesi konusunda herhangi bir döküman, bilimsel makale kaynağı yok..Şahsen güvenilir bulamıyorum yazılanları..

Bir de kullanıcı profiline bakayım dedim..Aynı özensizlik orada da mevcut.

Meslek
muhandis

İlgi alanları
tarla tapan
Uyduruk bir profille özel olarak bana haddimi bildirmeye gelmiş ya, fazlasını beklemeyin

Muhtemelen daha önce gelip gitmiş(!) kişilerdendir. Bu kadar adapsız bir hınç ile geldiğine göre yine bir gelip giden olacak sanırım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2014, 13:30   #2
Ağaç Dostu

İsmail Kuzucu's Avatar

Giriş Tarihi: 13-01-2011
Galeri: 7
Cahıl dedıgınız ınsanın forumda yazdıgı mesajları arastırın derım. Ayrıca blog sayfasına da bır goz atın. Sonra haklıysanız ne yazarsanız yazın.

Forumda karsıdakı uye kucuk olsa bıle, kımse onunla senlı benlı konusmaz. Sız sadece bır kısıye yazdınız ama o kısının yanında yuzlerce uye sıze yanıt olarak gerı donus yapacaktır Saygılar..

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2014, 13:34   #3
Ağaçsever

Eron2014's Avatar

Giriş Tarihi: 28-10-2014
Ağaçlar.net te hiç alışık olmadığımız bir tarz. Rasputnikof, bence Sayın MeyveliTepe'den derhal buradan özür dilemeli veya hiç fazla uzatmaya gerek yok, üyeliği derhal silinsin diye öneriyorum. Eski mesajlarının da silinmesi isabetli olacaktır.
Birşey biliyorsa da aktarmayı bilmediği aşikar, maalesef hiç kimseye bir faydası olmayacak aksine zararı dokunacak.

Eron2014 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2014, 14:04   #4
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Giriş Tarihi: 21-08-2008
Sayın MetveliTepe üstadım merhaba.

Yukarıdaki tartışmayı başlatan soruyu ben size sormuş ve nazik bir şekilde cevap almıştım sizden. Çok da memnun olmuştum.

Yukarıdaki mesajları okuyunca elim kırılsaydı da o soruyu yazmasaydım dedim kendi kendime..

Size "zırvalamak" dahil her türlü hakareti duymanıza neden olduğum için özür dilerim.

Saygılarımla...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2014, 14:36   #5
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 Mesajı Göster
Sayın MetveliTepe üstadım merhaba.

Yukarıdaki tartışmayı başlatan soruyu ben size sormuş ve nazik bir şekilde cevap almıştım sizden. Çok da memnun olmuştum.

Yukarıdaki mesajları okuyunca elim kırılsaydı da o soruyu yazmasaydım dedim kendi kendime..

Size "zırvalamak" dahil her türlü hakareti duymanıza neden olduğum için özür dilerim.

Saygılarımla...
Sn.vetman996,

Hakaret edene aittir. Çok kaba ve üye olma amacı bile bilgi vermek değil, sebebi kendinden menkul saldırmak olan kişinin yarattığı tadsız durum bir yana, aynı zamanda ülkemizde çokça yaşanan ibretlik bir şeyi de görmüş olduk

"zırvalamışsın" diye söze girip zırvalamak böyle oluyor herhalde. Saldırmak adına, başkalarına mal'ettiği yanlış yönlerdirme çabasını, bilmediğinden mi, yoksa bilerek mi kestiremiyorum ama kendisi göstermiş oldu. Bu zihniyet ile İlk defa karşılaşmıyoruz muhtemelen son defa da değil. Gidişi de gelişi gibi hızlı oldu.

Kendi adıma, bu konuda akademisyen değilim, arazisinde, ihtiyaç duyduğu şeyleri mümkün mertebe arkasında bilimsel bulgular olan metod ve malzemelere dayandırmaya çalışıyorum. Bunlardan başka pek çok faydalı pratik sonuçlar da çıkıyor.

İsteyen olursa, yukarıda #1133 nolu mesajımda adı geçen bilimsel çalışmaların hepsini hep birlikte elden geçirebilir, gerekirse fazlasını da inceleyebiliriz.

Eski 25-12-2014, 14:46   #6
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Sn.Pria,

Siz DOCTO - HUMATE isimli ürünü son bir kaç senedir kullanıyorsunuz ve her defasında çok olumlu sonuçlar gördüğünüzü yazıyorsunuz.

Ben hiç kullanmadığım için bir kaç sorum olacak.

• Yapraktan mı kullanıyorsunuz?
  • Ne kadar suya kaç gr bu üründen koyorsunuz?
  • Bu solusyon ile kaç ağaca uygulama yapıyorsunuz?
  • Bahçenizdeki ağaç sayısı ve bu ağaçların dikili olduğu toplam alan ne kadardır?
  • Ağaçların tamamına bu uygulamayı yaptığınızda toplam kaç gr bu üründen kullanmış oluyorsunuz?
  • Yılda bu şekilde kaç uygulama yapıyorsunuz?

Eski 25-12-2014, 17:39   #7
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.Pria,

Siz DOCTO - HUMATE isimli ürünü son bir kaç senedir kullanıyorsunuz ve defasında çok olumlu sonuçlar gördüğünüzü yazıyorsunuz.

Ben hiç kullanmadığım için bir kaç sorum olacak.

• Yapraktan mı kullanıyorsunuz?
  • Ne kadar suya kaç gr bu üründen koyorsunuz?
  • Bu solusyon ile kaç ağaca uygulama yapıyorsunuz?
  • Bahçenizdeki ağaç sayısı ve bu ağaçların dikili olduğu toplam alan ne kadardır?
  • Ağaçların tamamına bu uygulamayı yaptığınızda toplam kaç gr bu üründen kullanmış oluyorsunuz?
  • Yılda bu şekilde kaç uygulama yapıyorsunuz?
Geçmiş yıllarda neyi nasıl uyguladığım konusunda yanlış hatırlamıyayım diye eski mesajlarımdan ikisini buldum sayın MeyveliTepe..

http://www.agaclar.net/forum/919624-post11.htm
http://www.agaclar.net/forum/920196-post14.htm

Ben ayrıca daha fidanlığı ilk tesis ettiğim yıllarda başladım humikasit uygulamasına..Mecburdum biraz..İnanın kepçe ile kazdırdığım 1.5x 1.5 metre çaplı ve 120-150 santim derinlikteki fidan çukurlarından çıkan gıcır gıcır, kum, çakıl ve kistik toprağımı görseniz burada fidan bile yetişmez diyebilirdiniz..Bu yüzden özellikle yazın beton gibi sertleşen toprağı ıslah etmek, organik madde zenginliği sağlamak ve yaptırdığım toprak analizinde 5.5 civar PH'ı yükseltmek için bol bulamaç humik asit kullandım topraktan..Zirai İlaç satışı dükkanı açmaktan vazgeçen bir dostum bana elinde kalan çok kaliteli 100 litre sıvı leonardit hediye etmişti..Onları sanırım 3 sene falan topraktan ve sulama suyuna kullandım..
2011 ve 2012 yılında dekara takribi 50 kilo granül leonardit verdim..
Bakla ektim, yeşil gübreleme için..Yani çok gayretim oldu..Hala da devam ediyorum bu zenginliği sağlamak için..Son üç yıldan beri biliyorsunuz fiğ yonca tirfil, yabani ot, acı bakla tohumları saçıyorum..Toprağı sürmeyi bıraktım..Sadece 1 veya 2 defa motorlu tırpanla biçiyorum..Eskiden solucan görmediğim toprak şimdi solucan kaynıyor..Ayrıca son iki yıldan beri anamın sobasından biriktirdiğim 30-40 kilo kül saçıyorum...Eski yıllarda 26'lık nitrat ve kireç uygulamalarıyla PH'ı 6.5- 7'lere çekmeye çalıştım birkaç yıl..

Bu somut bilgilerin ışığında hatırlayabildiğim kadarıyla yanıtlayayım sorularınızı:-

-Zeytinliğim 5250 metrekare ve içinde 15 yaşında 170 kadar zeytin ve ilaveten sair meyve fidanları var..
Humate ile 2012 yazında tanıştım yanılmıyorsam..İlk yıl fazla vermedim sayılır..Sanıyorum 3-4 kutuyu sulandırıp topraktan verdim..2013 yılında Çanakkale Ziraat Odası'ndan kelepir fiyatına aldığım 13-14 kutu (7 kilo kadar)Docto Humate'ı da hiç sulandırmadan çimdik çimdik toprağa tam alan saçtım..Hemen ertesi yağan yağmurla eridi, karıştı toprağa..
Kısacası, yapraktan bugüne kadar hiç vermedim..Amacım toprağı zenginleştirip, ıslah etmekti çünkü
2014'te bir kutusu 25-30 liraya çıktığı için alamadım..Ama bu kış sanırım yine dekara 50 kilo kadar leonardit vereceğim..

-Yapraktan verdiğim tek besin maddesi DoktorTarsa'nın Proton veya Acotrop isimli ithal denizyosunlarıdır..3 yıldan beri kullanıyorum ve devam edeceğim..Çünkü onun sayesinde toprağa kimyasal gübre vermekten kurtuldum..Nisan ayı içinde, çiçek öncesinde, taneler mercimek iriliğinde iken, ağustos ve hasat sonu olmak üzere en az 5 kez uyguluyorum..
Zeytin tane kalitesi artıyor, çok irileşiyor ve çevreye göre 20-25 gün önce kararmalarını sağladığı için erken hasat yapıp soğuklarda titremekten kurtuluyorum..
Hafızamda kalan bunlar..Büyük hatalar yapmadan hatırlamaya çalıştım..
Hiçbirinin olumsuz etkisini görmedim..
Fidanlarım çok güzel gelişti..
Bu yıl köyde oldukça fazla zeytin toplayan bir tek benim..Diğer bahçelerde ya hiç yok, ya da çok çok az..
Sanıyorum doğru uygulamalar yapmışım.
Denizyosunu vazgeçilmezim oldu.

Düzenleyen pria : 25-12-2014 saat 18:19
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2014, 01:02   #8
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Bu somut bilgilerin ışığında hatırlayabildiğim kadarıyla yanıtlayayım sorularınızı:-

-Zeytinliğim 5250 metrekare ve içinde 15 yaşında 170 kadar zeytin ve ilaveten sair meyve fidanları var..
Humate ile 2012 yazında tanıştım yanılmıyorsam..İlk yıl fazla vermedim sayılır..Sanıyorum 3-4 kutuyu sulandırıp topraktan verdim..2013 yılında Çanakkale Ziraat Odası'ndan kelepir fiyatına aldığım 13-14 kutu (7 kilo kadar)Docto Humate'ı da hiç sulandırmadan çimdik çimdik toprağa tam alan saçtım..Hemen ertesi yağan yağmurla eridi, karıştı toprağa..
Kısacası, yapraktan bugüne kadar hiç vermedim..Amacım toprağı zenginleştirip, ıslah etmekti çünkü
Sn.Pria,

Daha kısa bir süre önce içinde %20 saf bor olan bir ürünün ağaç başına 70gr (14000 mg B) olarak önerilmesinin mantığını ve muhtemelen çok fazla olduğunu yazıyorduk ilgili başlıkta.

Bugün ise, kg başına 70 mg bor içeren bir ürünü 5 dekar araziye 7 kg verdiğinizde toplam 490 mg (=0,49 gr) verilmesinin toprakta bor bakımından bir etkiye sebep olamayacağını yazmak zorunda kalıyoruz

Eski 26-12-2014, 03:25   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2014
Kimyacı veya en genel anlamıyla dahi tarım uzmanı değilim ancak demir için şelatlama kavramıyla aquaponic uygulamalar üzerine araştırmalarımda karşılaştığımdan biliyorum, hatta değişik Ph değerleri için değişik demir şelatlama yöntemleri (EDTA, EDDHA, vs gibi) vardı. Ancak hidroponic uygulamalardaki şelatlamayı ilk defa burada duydum. Yani diğer 12 elementin eriyiklerinin oluşturulmasında yapılan işlemlerin kimyevi isim ve tanımlarını ve yapılanlardan herhangi birisinin şelatlama olup olmadığını bilmiyorum tabi... Herhangi bir çam devirdiysem lütfen cehaletime veriniz

Lathspell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2014, 06:34   #10
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Humik maddelerin molekül ağırlıkları bildiğimiz diğer bileşikler gibi değil.

Söz gelimi, demir (II) sülfat heptahidrat'ın molekül ağırlığı hep 278,02 gr/mol'dür. Buna karşın hümik maddeler yapılarının karmaşıklığı sebebiyle sabit birer molekül ağırlığına sahip değiller.

Hümik maddelerin bazı kimyasal özellikleri;

Name:  humus.JPG
Views: 2482
Size:  57.5 KB

bu basitleştirilmiş tablo ile ifade edilmeye çalışıyor.

Fulvik asitlerin molekül ağırlıkları alt limit olarak 250-1000 dalton(1)dan üst limit 2500-12500 daltona kadar değişken, buna karşın humik asitlerin molekül ağırlıkları alt limit olarak 2500-12500 daltondan üst limit 75000-300000 daltona kadar değişken.

Yani yaptığınız veya hazır aldığınız bir humik asitin veya fulvik asitin içeriğindeki humik veya fulvik asitlerin molekül boyutları yeknesak değil, çok farklı büyüklüklere sahip. Bu yüzden araştırmalarda molekül ağırlıklarını genellikle gruplara ayırarak (fraction) inceliyorlar.

Humik ve fulvik asitlerin topraktaki ve bitkilerdeki işlevleri moleküllerin büyüklüklerine göre çok farklılaşıyor.

Bitki köklerindeki hücre membranlarından hücre plazmasına geçiş için 3500 daltondan daha küçük molekül boyutunun gerekliliği ölçülmüş. Bu konuda, başka bir çok araştırmada referans olarak kullanılan Serenalla Nardi ve arkadaşlarının elsevier tarafından (Soil Biology & Biochemistry 34 (2002) 1527–153) yayınlanan makalelerinde;

"Humik maddelerin bitki büyüme metabolizmalarındaki fizyolojik etkileri bazı yönlerden incelendi. Humik maddelerin bitki büyümesi üzerindeki etkilerinin kaynak, konsantrasyon ve molekül ağırlığı bölümlerine (fraction) bağlı olduğuna dair deliller sunuldu. Küçük molekül boyutlarını -Low Molecule Size- (LMS<3500 da) oluşturan bölümler damarlı bitkilerin (3) hücre membranlarına kolayca ulaşırlar ve içeri alınırlar. Büyük molekül boyutuna -High Molecule Size- sahip (HMS>3500 da) olanlar emilmezler ve sadece hücre duvarına temas ederler. Bu yüzden küçük molekül boyutuna sahip (LMS) bölüm, Humik Maddelerin bitki büyümesindeki olumlu etkileri belirleyen ana adaydır."(2) deniyor.

Buradan, fulvik asitlerin tamamına yakınının molekül boyutu 3500 daltondan küçük olduğu için bitki kökler tarafından emilmekte, humik asitlerin ise küçük bir bölümü (sadece molekül ağırlığı 3500 daltondan küçük olanlar) kökler tarafından emilmekte, büyük olanlar toprakta ve kök bölgesinde kalmaktadır sonucuna varabiliriz.

Kendinden başka herkesi cahil diye niteleyip, cahil bellediklerini "siz" diye hitap etmeye bile değer bulmayan zatın (nasıl bir kültürse) tavsiye ettiği gibi "hümik asit pedefe" diye de arayınca ne bulunuyor diye de bir bakayım, ülkemiz bilimi humik maddelerin hangi sırlarını keşfetmiş de uluslararası literatüre koymamış göreyim istedim

İlk sırada TKİ-HUMAS hakkında bir sunum geliyor. Bu sunumun ilk bir kaç sayfasında humik asitler hakkında sunumda ne kadar bilgi verilebilirse o kadar bilgi derlemişler, gerisi reklam.

İkinci sırada bir yüksek lisans raporu var. Tezi diyemiyeceğim çünkü bir tez yok, abstract da yazmamış, humik madde tesbit eden farklı standartladan bahsetmiş, başka çalışmalardan bölümler koymuş vs. yazdığı bazı rakamların birimlerinin ne olduğunu bile belirtmemiş. Hocası ben olsam kırık verirdim.

Üçüncü sırada mısır tarlasında humik asit deneyi, dördüncü sırada humik asitli kompoze gübre dozu var.

Beşinci sırada humik madde ölçme standartları arasında karşılaştırma yapan bir makale, altıncı sırada ise "bitki yetiştiriciliğinde humik ve fulvik asit kaynağı olan tki-humas'ın kullanımı" diye markaya özel bir makale var. Bunu YÖK'e gönderdiler mi merak ettim.

Devamında, ya ölçme metodları veya bazı derlemeler, ya doz ayarı ya da tarla deneyi ile ilgili yazılar var. Bu tarla deneylerinin dünyada çok daha önce yapılmış benzerleri var zaten, bunlara daha çok deney tekrarları demek daha doğru.

Bunlardan birinde 1996 yılında Türkiye'de yapılmış bir çalışmanın referans verildiğini gördüm. Referans verilen çalışmayı aradım bulamadım. Nasıl elde edileceği belli olmayan, yıllık gibi bir kitaba girmiş anlaşılan. Fakat çalışmadan alıntılanan paragraf hayli ilginç idi.

Alıntıda, çiftlik gübresinden elde edilen hümik asit ile hazır alınan hümik asitin (muhtemelen leonardit kaynaklı) fasulyede yapraklardaki mikroelement değerlerinin artışındaki etkilerini karşılaştırmışlar, çiftlik gübresi kaynaklı humik asitler azot, fosfor, demir, mangan ve çinko alımını arttırmış, buna karşın diğeri sadece azot ve manganı arttırmış. (Sözüdoğru ve ark. 1996)

Orijinal makaleyi bulsam bir sebebe bağlamışlar mı bakardım ama benim tahminim çiftlik gübresinden elde edilen humik maddelerde fulvik asit oranının, yani düşük molekül ağırlığına sahip fraksiyonun yüksek olmasındadır.

Yani muhterem zat tebaasına tavsiye ettiği şeyi kendi yapmamış olacak ki, okumamış ve leonardit harici malzemelerden elde edilen humik maddelere sıfır ve değersiz diyebiliyor. Hatta, alıp yalan yanlış kullandığı ilk sıradaki tki sunumunu bile iyi okumamış.

Uzun lafın kısası, "hümik asit pedefe"den bunlar çıktı.

Bilginin çok hızlı üretildiği bir çağda, bilgiyi üreten bilim neredeyse ve hangi dildeyse oradan takip etmekten başka çare yok maalesef.

Keşke bilgi bizim ülkemizde üretiliyor olsaydı, leonarditin adı Arthur Gray Leonard'dan gelmeseydi de Ahmet'den Mehmet'den gelseydi, tüm dünya molekül ağırlığını (John) dalton ile değil de arşın ile dirhem ile okka ile ölçüyor olsaydı, ama maalesef değil.

Olmaması yıkım değil elbette, uluslararası literatürde çok sık olmasa da Türk isimlerine de rastlanıyor. Dünyada oluşan bilgiye bir damla bile olsa ilavede bulunan, kendisine ve çalışmasına güvenen bilim insanlarımız da var ama onların çalışmalarına da hümik asit pedefe diye ulaşılamıyor.

Esas yıkım, ihtiyaç duyanların üretilmiş bilgiye ulaşmasında. Sonucunda böyle acınası, ağlanası şeyler ortaya çıkıyor, bu iletişim dünyasında en yeni cep telefonları anında geliyor ama bilgi seviyesindeki makas git gide açılıyor.

-------------

(1)dalton: Kısaltması "da", unified atomic mass unit (karbon-12 atom ağırlığının on ikide biri - John Dalton)
(2)"The physiological effects of humic substances (HS) on some aspects of plant growth and metabolism are examined. Evidence has been presented on that the effect of HS on plant growth depends on the source, concentration and molecular weight humic fraction. While a low molecular size (LMS< 3500 da) fraction easily reaches the plasmalemma of higher plant cells and, in part, is taken up into them, a high molecular size fraction (HMS >3500 Da) is not absorbed and can interact only with the cell wall. Therefore, a LMS fraction is the major candidate for determining the positive effects of HS on plant growth. "
(3) higher plants: Yosun, liken gibi bitkilerin dışında kökü, pholem ve xylem yapıları olan tüm bitkiler.

Eski 03-01-2015, 21:57   #11
Ağaç Dostu

ozanemre's Avatar

Giriş Tarihi: 29-02-2008
Değerli MeyveliTepe. Uygulama yönünden bir faydası olmamakla beraber aklıma takılan birkaç soru sormak isterim. Bir ihtimal araştırmalarınızda karşılaşmış olabilirsiniz.
Acaba çeşitli coğrafi ve bölgesel topraklardan (Podzolik-Rendzina-Çernozem-solonetz vb)elde edilen hümik bileşiklerin kimyasal yapılarından kaynaklı element formlarındaki farklılıklarıyla ilgili olarak detaylı bilimsel bir araştırma, inceleme mevcut mu? (C-H-N-O adsorbsiyon ve pH, KDK tepkimeleri ile ilgili olarak)
En iyi hümik bileşikler (humus) hangi ülke topraklarında yer almaktadır?
Bir de topraktaki mevcut humuslaşmış maddenin, humuslaşmamış maddeden (hümin)ayrımı nasıl yapılmaktadır? Zira aynı yüzey alanda üst sınırda organik madde, mineral madde ve toprak organizmaları mevcuttur. Kimyasal Fraksinasyon nasıl yapılır?

Esen kalın.

ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2015, 23:37   #12
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozanemre Mesajı Göster
Değerli MeyveliTepe. Uygulama yönünden bir faydası olmamakla beraber aklıma takılan birkaç soru sormak isterim. Bir ihtimal araştırmalarınızda karşılaşmış olabilirsiniz.
Acaba çeşitli coğrafi ve bölgesel topraklardan (Podzolik-Rendzina-Çernozem-solonetz vb)elde edilen hümik bileşiklerin kimyasal yapılarından kaynaklı element formlarındaki farklılıklarıyla ilgili olarak detaylı bilimsel bir araştırma, inceleme mevcut mu? (C-H-N-O adsorbsiyon ve pH, KDK tepkimeleri ile ilgili olarak)
En iyi hümik bileşikler (humus) hangi ülke topraklarında yer almaktadır?
Bir de topraktaki mevcut humuslaşmış maddenin, humuslaşmamış maddeden (hümin)ayrımı nasıl yapılmaktadır? Zira aynı yüzey alanda üst sınırda organik madde, mineral madde ve toprak organizmaları mevcuttur. Kimyasal Fraksinasyon nasıl yapılır?

Esen kalın.
Farklı toprak sınıflarından elde edilen humik maddelerin farklı karakterleriyle ilgili bir bilgi ihtiyacım olmadığı için özel olarak ilgilendiğim bir yön değil.

K.Kumada'nın "Chemistry of Soil Organic Matter" isimli kitabı istediğiniz bilginin en azından bir kısmını sağlayabilir diye düşünüyorum.

Diğer sorduklarınız ile ilgili de bir çok araştırma yapılmış.

"Isolation of humin by liquid-liquid partitioning (J. Rice,P. Maccarthy)"
"Extraction and Characterization of humus with reference to clay-associated humus(D.W.ANDERSON, E.A.PAUL, R.J.ST.ARNAUD)"
Bu makakelerden ve benzerlerinden iz takip ederek istediğiniz bilgiye erişebileceğinizi sanıyorum.

Eski 06-01-2015, 19:34   #13
Ağaç Dostu

ozanemre's Avatar

Giriş Tarihi: 29-02-2008
Sayın MeyveliTepe teşekkür ederim.

ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2015, 22:40   #14
Ağaç Dostu

hatipali74's Avatar

Giriş Tarihi: 30-09-2007
3 sene önce diktiğim fidanların köklerine 1-2 şer kilo leonardit karıştırmıştım.Geçen gün kuruyan bir fidanı köklerken dibinde leonarditlerin hala erimediğini gördüm. Bunun sebebi ne olabilir?
ikinci bir konu, bahçenin üstünden geçen beton kanaletin kenarlarına biriken yosunların gübre değeri varmıdır?

hatipali74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2015, 00:47   #15
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74 Mesajı Göster
3 sene önce diktiğim fidanların köklerine 1-2 şer kilo leonardit karıştırmıştım.Geçen gün kuruyan bir fidanı köklerken dibinde leonarditlerin hala erimediğini gördüm. Bunun sebebi ne olabilir?
ikinci bir konu, bahçenin üstünden geçen beton kanaletin kenarlarına biriken yosunların gübre değeri varmıdır?
Toprağınızın PH seviyesi alkali değil ise erimemesi normal. Eridiyse de çok az bir kısmı, çokça da içerikteki fulvik asit erimiştir. Buna rağmen toprağınızın sertleşmesini engelleyip, su tutmasına yararı olmuştur.

Eski 10-01-2015, 19:14   #16
Ağaç Dostu

hatipali74's Avatar

Giriş Tarihi: 30-09-2007
Teşekkür ederim Sayın Meyvelitepe...

hatipali74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2015, 18:57   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-04-2013
leonardit kullanacam. Fakat toprağım kireçli ve ph sı 8,2 alacağım leonarditte %3 kireç vardır diyor. Hepsinde buu şekilde kireç bulunurmu ? sakıncası olurmu? Malum kayseri toprağı kireçli. Alacağım leonarditte burada çıkarılıyor. %3 kireç i toprağıma zararı olurmu?

tarık01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2015, 20:13   #18
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarık01 Mesajı Göster
leonardit kullanacam. Fakat toprağım kireçli ve ph sı 8,2 alacağım leonarditte %3 kireç vardır diyor. Hepsinde buu şekilde kireç bulunurmu ? sakıncası olurmu? Malum kayseri toprağı kireçli. Alacağım leonarditte burada çıkarılıyor. %3 kireç i toprağıma zararı olurmu?
Bir Cevap yazacak yokmu acaba

Eski 12-02-2015, 22:13   #19
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alacağınız leonarditin PH'ı nedir?

Eski 13-02-2015, 14:14   #20
Yeni Üye

Alıntı:
Alacağınız leonarditin PH'ı nedir?
Ph 4-6 Yazıyor. Bizim burada çıkan leonardit.%65organik madde. hümik*fülvik asit %45. Bunlar ambalajda yazanlar. Analiz raporundada %3 kireç yazması kafamı karıştırdı biraz. Ilginize teşekkürler...

Eski 25-02-2015, 21:40   #21
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarık01 Mesajı Göster
Ph 4-6 Yazıyor. Bizim burada çıkan leonardit.%65organik madde. hümik*fülvik asit %45. Bunlar ambalajda yazanlar. Analiz raporundada %3 kireç yazması kafamı karıştırdı biraz. Ilginize teşekkürler...
Bu ürün %45 humik ve fulvik asit içeriyor ise piyasadaki sıvı humik asitlere göre çok daha fazla suda çözeceksiniz demektir. İçeriğindeki kirecin toprağınıza herhangi bir etkisi olmayacaktır.

Eski 28-02-2015, 08:11   #22
Yeni Üye

Alıntı:
Bu ürün %45 humik ve fulvik asit içeriyor ise piyasadaki sıvı humik asitlere göre çok daha fazla suda çözeceksiniz demektir. İçeriğindeki kirecin toprağınıza herhangi bir etkisi olmayacaktır.
ilginize Teşekkür ederim.

Eski 13-02-2015, 13:49   #23
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 04-06-2014
meyveli tepe daha önceki yazılarınıda okudum benim sorum piyasada toz hümix diye satılan 1kg lık hümik+fülvik%75 organik mad.%40 potasyum oksit %8 bor114ppm ph 9.2-11.2 ve bu ürün suda yüzde yüz çözünür diyor.kutuda leonarditten üretim yazmıyor. bu leonardittenmidir? aynı firma nın sıvısında hümik fülvik değer 15 e düşüyor.toz u dahamı iyi.

batık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 13:49   #24
Ağaçsever

ayrıca tki nin sıvı hümik asidini alıcaktım.kararsız kaldım.

Eski 13-02-2015, 13:59   #25
Ağaçsever

bizim bölgede topraklar genel olarak kireçli-killi olarak geçiyor.bundan dolayı tahminim ph ı da yüksek . olarak bundan dolayı hümik asit öneriliyor. bu hümik asitlerde de ph ı yüksek olanların çözünmediği söyleniyor.orfe teknikten geçen sene ph ı düşük leonardit toz almıştım ondada kükürt içerdiği yazıyordu.şimdi soracağım soru zaten doğal leonardit de ph yüksek olur ve bunu kükürt ile mi düşürürüz.ozaman ph ı yüksek bir hümik asit atıp ph ı da amonyum sülfat **** kükürt ile düşürücez.

Eski 18-02-2015, 15:41   #26
Ağaç Dostu

acemi_cevizci's Avatar

Giriş Tarihi: 10-09-2013
DEVİSA HUMIC+FULVIC

İÇERİK: Toplam organik madde % 40, Azot(N) % 2, Organik Azot % 1, Suda çözünür potasyum oksit(K2O) % 2, Toplam(humik+fulmik) asit % 34, pH aralığı 3.7-5.7
Devisa Humic+Fulvic humik ve fulvik asit içeren organik toprak düzenleyicidir.

Not: 20 lt bidon fiyatı 180,00 tl almayı düşünüyorum ceviz fidanlarına kullanmayı düşünüyorum. Görüşünüzü almak istiyorum...

acemi_cevizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2015, 19:05   #27
Ağaçsever

Abbass's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2014
Damla sulamanız ve gübre tankınız var ise ;

bu sene ektiğim aklaşık 250 fidan için toz olanı yaklaşık 50 gramını 3-4 litre suda eriterek gübre tankına koyarak kullanabilirsin diye tavsiye aldım. Fidancım olan emekli Orman Fidanlık Müdüründen. Yaz boyunca iki haftada bir tekrarla dedi...

Abbass Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2015, 21:46   #28
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_cevizci Mesajı Göster
DEVİSA HUMIC+FULVIC

İÇERİK: Toplam organik madde % 40, Azot(N) % 2, Organik Azot % 1, Suda çözünür potasyum oksit(K2O) % 2, Toplam(humik+fulmik) asit % 34, pH aralığı 3.7-5.7
Devisa Humic+Fulvic humik ve fulvik asit içeren organik toprak düzenleyicidir.

Not: 20 lt bidon fiyatı 180,00 tl almayı düşünüyorum ceviz fidanlarına kullanmayı düşünüyorum. Görüşünüzü almak istiyorum...
Bu ürünün düşük PH'a sahip olması ve yüksek humik-fulvik asit içeriği bitkisel kökenli olmasını akla getiriyor. Bu durumda humik-fulvik asit içeriği çok büyük oranda fulvik asittir. Bu yüzden toprak düzenleyici humik asit fonksiyonu yerine fidanlarınıza köklerden mineral aldırmaya yardımcı rolü ağırlıkta olacaktır.

Eski 05-03-2015, 11:47   #29
Ağaç Dostu

acemi_cevizci's Avatar

Giriş Tarihi: 10-09-2013
Alıntı:
Bu ürünün düşük PH'a sahip olması ve yüksek humik-fulvik asit içeriği bitkisel kökenli olmasını akla getiriyor. Bu durumda humik-fulvik asit içeriği çok büyük oranda fulvik asittir. Bu yüzden toprak düzenleyici humik asit fonksiyonu yerine fidanlarınıza köklerden mineral aldırmaya yardımcı rolü ağırlıkta olacaktır.
Tavsiyeniz benim için değerlidir Devisa yımı kullanayım yoksa hümik asitmi kullanayım.

acemi_cevizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2015, 11:54   #30
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_cevizci Mesajı Göster
Tavsiyeniz benim için değerlidir Devisa yımı kullanayım yoksa hümik asitmi kullanayım.
Bence ikisini de kullanmanızda bir mahzur yok. Humik asit toprağı iyileştirir, fulvik asit doğrudan bitkilere yarar.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025